Zwart-wit

“Wij kunnen elkaar vertrouwen, toch?”
“Denk ik wel.”

“Zijn we nu vrienden?”
“Ja we zijn nu wel vrienden.”
“Wat mij betreft hebben we nu een relatie.”
“Een vriendschapsrelatie.”
“Je zou me iets vertellen als we vrienden waren.”
“Wat zou ik vertellen?”

“Waarom wil je niet met mij trouwen?”
“Omdat ik niet wil trouwen.”
“Maar waarom. Zwarte man en witte vrouw kan niet samen?”
“Ik wil met niemand trouwen omdat ik niet getrouwd wil zijn.”
“Jij wilt alleen een witte man.”
“Ik heb vaak witte en zwarte katten gezien, maar nog nooit een witte of een zwarte man. Wel blauwe mannen. Een Afrikaanse stam waar alle mannen blauw zijn omdat de verf van hun kleding afgeeft.”

Hij wees op zichzelf.
In het povere licht van de nieuwe maan was bijna geen kleur te herkennen.
Licht en donker, dat wel. Ik bekeek hem zo goed als dat kon bij dit licht.

“Nee. Jij bent niet blauw,” zei ik.
“Zwarte man.”
“Nee. Witte en zwarte mensen bestaan niet. Dat zijn karikaturen.”
“Ik ben een donkere man.”
“Ja.”
“Dat vind je geen bezwaar.”
“Nee.”
“Waarom trouwen we dan niet?”
“Ik wil niet getrouwd zijn en wij kennen elkaar nog maar net.”

“Een vrouw vertelde me, dat ze was getrouwd met een man, omdat ze dan zijn huis zou erven. Ik wil graag dat jij mijn huis erft, dan kan ik je iets nalaten.”
“Ik ga niet met je trouwen om te erven. Bovendien ben ik veel ouder dan jij, dus zal ik waarschijnlijk eerder dood gaan. Je hoeft ook niet te verwachten dat je van mij iets erft. Ik ben niet rijk.”

“Wat gebeurt er dan met mijn huis?”
“Als jij dood gaat? Dan erven je kinderen je huis, die verkopen het, geven een feestje en dan is het op.”
“Nee, die erven alleen tot hun 21ste.”
“Al zijn ze 100, als zij nog leven op het moment dat je dood gaat, wordt je erfenis verdeeld onder de kinderen. Ben je getrouwd dan erft je echtgenote – of je echtgenoot als je liever een man hebt – wat jij bezat. Vroeger was dat anders en nu zijn ze alweer bezig met een volgende wetswijziging. En dan gaat er nog belasting af. Veel belasting. Er blijft voor niemand genoeg over om in het huis te kunnen wonen.”

“Hoe weet jij dat allemaal?”
“Gewoon lezen. Alle wetteksten kun je opzoeken. Omdat ik al hartstikke oud ben heb ik die wetgeving al eens zien veranderen en nu zijn ze weer met wijzigingen bezig.”
“Je moet niet steeds zeggen dat je oud bent.”
“Maar dat ben ik toch? Ik voel me nog prima, eigenlijk beter dan tien jaar geleden, mij mankeert niks anders dan wat littekens en krassen, hier en daar een ontwerpfout. Alles werkt nog, dus ik zal niet morgen zomaar dood neervallen. Maar ik kan wel tellen.”

“Alleen god weet hoe lang hij je laat leven.”

Per telefoon kreeg ik later nog uitleg over nieuwe plannen.
“Jij wilt niet trouwen, maar ik had gedacht, als ik mijn huis verkoop en een huurhuis zoek, dan kunnen we samen op vakantie.”
“Daar hoef je toch je huis niet voor te verkopen?”
“Jawel, want dan heb ik veel geld en kunnen we lang op reis. Maar jij wilt niet trouwen.”
“Waarom moet je daarvoor getrouwd zijn dan?”

Daar kreeg ik geen antwoord op.

“Om je huis te verkopen heb je mij toch helemaal niet nodig?”
“Ik heb jou nodig om van het leven te genieten.”
“Misschien krijg je wel een rot hekel aan me.”
“Nee, dat kan niet.”
riep hij met een hoger klinkende stem dan ik van hem gewend ben te horen.

“Soms heb ik verdriet, maar vaak ook niet.
Soms voel ik me fijn en soms heb ik pijn.
Soms ben ik vrolijk, soms ben ik mooi,
soms ben ik lelijk, mijn huis is een zooi.

Misschien vind je dat helemaal niet leuk. “
zei ik.

Het bleef even stil.
“Je zegt niks meer”, zei hij. “Dat heb je goed opgemerkt,” antwoordde ik,
“Alles waar je voor zou willen trouwen kan ook zonder getrouwd te zijn.”

Ik vroeg hem wat hij die dag gelezen had, want hij kan niet tegen zwijgen en leest elke dag een stukje bijbeltekst waar hij meestal graag over vertelt. Maar die dag niet. Hij kon het zich niet meer herinneren. Dat was voor het eerst. Misschien had ik hem een beetje in de war gebracht, maar dat was wederzijds. Wat langer nadenken voordat je een ingrijpende beslissing neemt kan geen kwaad.

muziekje der bij? – https://youtu.be/Xs3smMeIXlA

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Too many zooz)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

14 gedachten over “Zwart-wit”

 1. Ja, er staat zelfs al wat ingeprogrammeerd, dus vervolg zal er zeker zijn.
  Ondertussen heeft ook de politiek zich niet van de beste kanten laten zien. Daar heb ik wat minder aandacht aan gegeven. De links naar debatten wel opgeslagen. Achteraf is het soms ook wel goed om terug te kijken met welk gebrek aan kennis en argumenten wetgeving tot stand komt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jaren geleden al is de wetgeving voor echtparen zonder testament zodanig veranderd dat de langstlevende alles erft. Dit om schrijnende situaties te voorkomen waarbij de overlevende door de kinderen compleet wordt kaalgeplukt omdat ze hun kindsdeel opeisen. En dat wordt nu weer gewijzigd? Dat lijkt me een slechte zaak.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mensen trouwen vaak omdat ze zekerheid willen.
   Maar in feite teken je een contract waarvan de impact voortdurend wordt gewijzigd.

   Trouwen in gemeenschap van goederen tenzij je iets anders regelt, willen ze nu omdraaien. Je houdt dan ieder je eigen vermogen en schulden tenzij je het anders regelt. Maar hoe schuldeisers daarmee omgaan?

   Allerlei wetgeving is voor gehuwden anders dan voor ongehuwden. Dat realiseren mensen zich vaak niet. Bovendien verandert die gekoppelde wet- en regelgeving voortdurend. Dat maakt erg onduidelijk wat voor verplichtingen je aangaat met een huwelijk. Er zit veel meer aan vast dan alleen een overeenkomst tussen 2 personen. Die erfrecht wijziging was mij niet bekend. Ik ben wel veel andere wetswijzigingen tegen gekomen, die problemen gaven voor mensen die trouwden toen die wetgeving anders was.

   Mijn advocate vertelde dat een verhuurder ook niet meer de langstlevende hoeft te accepteren als huurder. Vroeger kon die in het huis blijven en als het inkomen zo veel lager werd dat de huur niet meer opgebracht kon worden, dan werd er huurtoeslag aangevraagd. Nu moet de langstlevende vaak het huurhuis uit. Bij een koophuis blijft de aflossingsverplichting van de hypotheek, tenzij daarvoor al vooraf iets is geregeld. Ook dat kan dan betekenen dat de langstlevende op straat komt te staan. Kinderen mogen ook uit het huis gezet.

   Van een partner kun je niet van te voren weten hoe betrouwbaar die is.
   Vooral als je gaat trouwen voordat je elkaar heel goed kent.

   Geliked door 1 persoon

  1. Mijn overleden lat vriend wilde dat ik geen grafsteen zou laten maken, maar in plaats daarvan zoiets over hem zou schrijven. Dat wilde me nog niet lukken, omdat die herinneringen voor mij nog te gevoelig liggen. Met deze donkere man lukt het schrijven me beter. Ik vind het leuk om te doen en het is een aardige vinger oefening voor het verhaal met die andere.

   Geliked door 3 people

  1. Ik had wel beloofd: “Laten we eerst eens kijken of we vrienden kunnen worden, dan zal ik je later uitleggen waarom ik niet wil trouwen.” Dus op die uitleg had hij recht. Bovendien vond ik het zinvol om uit te leggen dat aan een huwelijkscontract meer vastzit dan veel mensen denken.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik ban ooit getrouwd geweest. We hadden een lange verkering vam ruim 7 en waren bijna 10 jaar getrouwd. Dan denk je dat je iemand kent. Nou nee, want een half jaar voor we 10 jaar getrouwd waren kwam mijn nu ex thuis met de mededeling dat hij bij me wegging Dat was de eerste klap. Voor mij zomaar uit het niets, hij had al geregeld dat hij tijdelijk bij zijn ouders introk, die dus ook al op de hoogte waren. Hij kwam alleen wat spullen halen en dan ging hij. Of ik het onze dochter wilde vertellen, want dat wilde hij niet doen. Onze dochter was toen zeven jaar oud en op dat moment aan het spelen bij een vriendinnetje. Dat was de tweede klap, hij was naast leugenaar ook nog laf. In de tijd tijdens de scheiding en ook daarna kwamen er nog meer leugens aan het licht. Hij had al een nieuwe relatie en bij zijn ouders woonde hij alleen de weekenden dat onze dochter ij hem op bezoek kwam. Tijdens de eerste zomervakantie vroeg hij of onze dochter 3 weken mocht komen dat kon hij tijd met haar doorbrengen achteraf bleek dat hij maar een week wat met haar gedaan had, verder waren opa en oma met haar op pad geweest en was hij niet eens bij hen. Voor mij is trouwen ook geen optie meer ook al zou ik nog zo gek zijn op iemand en de relaties die ik sindsdien gehad heb bewezen maar weer eens temeer dat trouwen voor mij niet meer hoeft. Zeker nu ik al ruim 25 jaar alleen leef. De 2 relaties die ik tot nu toe had waren lat relaties en voor mij is dat meer dan genoeg. Ik ben teveel gehecht aan mijn eigen huis dat ik naar mijn smaak ingericht heb en de vrijheid om zelf te kunnen beslissen waarin ik iemand wel of niet toelaat in mijn leven.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: