“Wij kunnen elkaar vertrouwen, toch?”
“Denk ik wel.”
“Zijn we nu vrienden?”
“Ja we zijn nu wel vrienden.”
“Wat mij betreft hebben we nu een relatie.”
“Een vriendschapsrelatie.”
“Je zou me iets vertellen als we vrienden waren.”
“Wat zou ik vertellen?”
“Waarom wil je niet met mij trouwen?”
“Omdat ik niet wil trouwen.”
“Maar waarom. Zwarte man en witte vrouw kan niet samen?”
“Ik wil met niemand trouwen omdat ik niet getrouwd wil zijn.”
“Jij wilt alleen een witte man.”
“Ik heb vaak witte en zwarte katten gezien, maar nog nooit een witte of een zwarte man. Wel blauwe mannen. Een Afrikaanse stam waar alle mannen blauw zijn omdat de verf van hun kleding afgeeft.”
Hij wees op zichzelf.
In het povere licht van de nieuwe maan was bijna geen kleur te herkennen.
Licht en donker, dat wel. Ik bekeek hem zo goed als dat kon bij dit licht.
“Nee. Jij bent niet blauw,” zei ik.
“Zwarte man.”
“Nee. Witte en zwarte mensen bestaan niet. Dat zijn karikaturen.”
“Ik ben een donkere man.”
“Ja.”
“Dat vind je geen bezwaar.”
“Nee.”
“Waarom trouwen we dan niet?”
“Ik wil niet getrouwd zijn en wij kennen elkaar nog maar net.”
“Een vrouw vertelde me, dat ze was getrouwd met een man, omdat ze dan zijn huis zou erven. Ik wil graag dat jij mijn huis erft, dan kan ik je iets nalaten.”
“Ik ga niet met je trouwen om te erven. Bovendien ben ik veel ouder dan jij, dus zal ik waarschijnlijk eerder dood gaan. Je hoeft ook niet te verwachten dat je van mij iets erft. Ik ben niet rijk.”
“Wat gebeurt er dan met mijn huis?”
“Als jij dood gaat? Dan erven je kinderen je huis, die verkopen het, geven een feestje en dan is het op.”
“Nee, die erven alleen tot hun 21ste.”
“Al zijn ze 100, als zij nog leven op het moment dat je dood gaat, wordt je erfenis verdeeld onder de kinderen. Ben je getrouwd dan erft je echtgenote – of je echtgenoot als je liever een man hebt – wat jij bezat. Vroeger was dat anders en nu zijn ze alweer bezig met een volgende wetswijziging. En dan gaat er nog belasting af. Veel belasting. Er blijft voor niemand genoeg over om in het huis te kunnen wonen.”
“Hoe weet jij dat allemaal?”
“Gewoon lezen. Alle wetteksten kun je opzoeken. Omdat ik al hartstikke oud ben heb ik die wetgeving al eens zien veranderen en nu zijn ze weer met wijzigingen bezig.”
“Je moet niet steeds zeggen dat je oud bent.”
“Maar dat ben ik toch? Ik voel me nog prima, eigenlijk beter dan tien jaar geleden, mij mankeert niks anders dan wat littekens en krassen, hier en daar een ontwerpfout. Alles werkt nog, dus ik zal niet morgen zomaar dood neervallen. Maar ik kan wel tellen.”
“Alleen god weet hoe lang hij je laat leven.”
Per telefoon kreeg ik later nog uitleg over nieuwe plannen.
“Jij wilt niet trouwen, maar ik had gedacht, als ik mijn huis verkoop en een huurhuis zoek, dan kunnen we samen op vakantie.”
“Daar hoef je toch je huis niet voor te verkopen?”
“Jawel, want dan heb ik veel geld en kunnen we lang op reis. Maar jij wilt niet trouwen.”
“Waarom moet je daarvoor getrouwd zijn dan?”
Daar kreeg ik geen antwoord op.
“Om je huis te verkopen heb je mij toch helemaal niet nodig?”
“Ik heb jou nodig om van het leven te genieten.”
“Misschien krijg je wel een rot hekel aan me.”
“Nee, dat kan niet.” riep hij met een hoger klinkende stem dan ik van hem gewend ben te horen.
“Soms heb ik verdriet, maar vaak ook niet.
Soms voel ik me fijn en soms heb ik pijn.
Soms ben ik vrolijk, soms ben ik mooi,
soms ben ik lelijk, mijn huis is een zooi.
Misschien vind je dat helemaal niet leuk. “
zei ik.
Het bleef even stil.
“Je zegt niks meer”, zei hij. “Dat heb je goed opgemerkt,” antwoordde ik,
“Alles waar je voor zou willen trouwen kan ook zonder getrouwd te zijn.”
Ik vroeg hem wat hij die dag gelezen had, want hij kan niet tegen zwijgen en leest elke dag een stukje bijbeltekst waar hij meestal graag over vertelt. Maar die dag niet. Hij kon het zich niet meer herinneren. Dat was voor het eerst. Misschien had ik hem een beetje in de war gebracht, maar dat was wederzijds. Wat langer nadenken voordat je een ingrijpende beslissing neemt kan geen kwaad.
(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Too many zooz)
Ja, er staat zelfs al wat ingeprogrammeerd, dus vervolg zal er zeker zijn.
Ondertussen heeft ook de politiek zich niet van de beste kanten laten zien. Daar heb ik wat minder aandacht aan gegeven. De links naar debatten wel opgeslagen. Achteraf is het soms ook wel goed om terug te kijken met welk gebrek aan kennis en argumenten wetgeving tot stand komt.
LikeGeliked door 1 persoon
Vertrouwen, trouwen, huwelijk en scheidingen.
Moeilijke onderwerpen!
Komt er nog een vervolg op dit blog?
Stille groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Van die muziek word ik blij! Van jouw verhaal (over deze man) overigens ook… er zitten veel lagen in. Mooi. En ik steek er ook nog wat van op (over wetgeving enzo).
LikeGeliked door 1 persoon
Jaren geleden al is de wetgeving voor echtparen zonder testament zodanig veranderd dat de langstlevende alles erft. Dit om schrijnende situaties te voorkomen waarbij de overlevende door de kinderen compleet wordt kaalgeplukt omdat ze hun kindsdeel opeisen. En dat wordt nu weer gewijzigd? Dat lijkt me een slechte zaak.
LikeGeliked door 1 persoon
Mensen trouwen vaak omdat ze zekerheid willen.
Maar in feite teken je een contract waarvan de impact voortdurend wordt gewijzigd.
Trouwen in gemeenschap van goederen tenzij je iets anders regelt, willen ze nu omdraaien. Je houdt dan ieder je eigen vermogen en schulden tenzij je het anders regelt. Maar hoe schuldeisers daarmee omgaan?
Allerlei wetgeving is voor gehuwden anders dan voor ongehuwden. Dat realiseren mensen zich vaak niet. Bovendien verandert die gekoppelde wet- en regelgeving voortdurend. Dat maakt erg onduidelijk wat voor verplichtingen je aangaat met een huwelijk. Er zit veel meer aan vast dan alleen een overeenkomst tussen 2 personen. Die erfrecht wijziging was mij niet bekend. Ik ben wel veel andere wetswijzigingen tegen gekomen, die problemen gaven voor mensen die trouwden toen die wetgeving anders was.
Mijn advocate vertelde dat een verhuurder ook niet meer de langstlevende hoeft te accepteren als huurder. Vroeger kon die in het huis blijven en als het inkomen zo veel lager werd dat de huur niet meer opgebracht kon worden, dan werd er huurtoeslag aangevraagd. Nu moet de langstlevende vaak het huurhuis uit. Bij een koophuis blijft de aflossingsverplichting van de hypotheek, tenzij daarvoor al vooraf iets is geregeld. Ook dat kan dan betekenen dat de langstlevende op straat komt te staan. Kinderen mogen ook uit het huis gezet.
Van een partner kun je niet van te voren weten hoe betrouwbaar die is.
Vooral als je gaat trouwen voordat je elkaar heel goed kent.
LikeGeliked door 1 persoon
De tekst is aangepast, om geen valse informatie te geven.
Bedankt voor de correctie.
LikeGeliked door 1 persoon
Vermoeiend, zo’n man. Maar als vervolgverhaal lees ik het graag. 😉
Mooie saxofoonmuziek als achtergrond.
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn overleden lat vriend wilde dat ik geen grafsteen zou laten maken, maar in plaats daarvan zoiets over hem zou schrijven. Dat wilde me nog niet lukken, omdat die herinneringen voor mij nog te gevoelig liggen. Met deze donkere man lukt het schrijven me beter. Ik vind het leuk om te doen en het is een aardige vinger oefening voor het verhaal met die andere.
LikeGeliked door 3 people
Het lijkt me nu wel moeilijk worden Nee is toch nee?
LikeGeliked door 1 persoon
Ik had wel beloofd: “Laten we eerst eens kijken of we vrienden kunnen worden, dan zal ik je later uitleggen waarom ik niet wil trouwen.” Dus op die uitleg had hij recht. Bovendien vond ik het zinvol om uit te leggen dat aan een huwelijkscontract meer vastzit dan veel mensen denken.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ban ooit getrouwd geweest. We hadden een lange verkering vam ruim 7 en waren bijna 10 jaar getrouwd. Dan denk je dat je iemand kent. Nou nee, want een half jaar voor we 10 jaar getrouwd waren kwam mijn nu ex thuis met de mededeling dat hij bij me wegging Dat was de eerste klap. Voor mij zomaar uit het niets, hij had al geregeld dat hij tijdelijk bij zijn ouders introk, die dus ook al op de hoogte waren. Hij kwam alleen wat spullen halen en dan ging hij. Of ik het onze dochter wilde vertellen, want dat wilde hij niet doen. Onze dochter was toen zeven jaar oud en op dat moment aan het spelen bij een vriendinnetje. Dat was de tweede klap, hij was naast leugenaar ook nog laf. In de tijd tijdens de scheiding en ook daarna kwamen er nog meer leugens aan het licht. Hij had al een nieuwe relatie en bij zijn ouders woonde hij alleen de weekenden dat onze dochter ij hem op bezoek kwam. Tijdens de eerste zomervakantie vroeg hij of onze dochter 3 weken mocht komen dat kon hij tijd met haar doorbrengen achteraf bleek dat hij maar een week wat met haar gedaan had, verder waren opa en oma met haar op pad geweest en was hij niet eens bij hen. Voor mij is trouwen ook geen optie meer ook al zou ik nog zo gek zijn op iemand en de relaties die ik sindsdien gehad heb bewezen maar weer eens temeer dat trouwen voor mij niet meer hoeft. Zeker nu ik al ruim 25 jaar alleen leef. De 2 relaties die ik tot nu toe had waren lat relaties en voor mij is dat meer dan genoeg. Ik ben teveel gehecht aan mijn eigen huis dat ik naar mijn smaak ingericht heb en de vrijheid om zelf te kunnen beslissen waarin ik iemand wel of niet toelaat in mijn leven.
LikeGeliked door 1 persoon
Alle mensen waarmee je omgaat kunnen ineens heel anders blijken te zijn dan je dacht. Een huwelijks overeenkomst verandert daar niks aan. Het geeft je geen werkelijke zekerheid.
LikeGeliked door 1 persoon