Demente bejaarde vrouw?

Volgens de politiemelding was ik een ziekelijke demente bejaarde. Wie zich aan die medische diagnose waagde weet ik nog steeds niet, maar een medicus heb ik er niet voor gezien. Van de bemoeizorg kreeg ik nog geen rapportage. Wat is dementie eigenlijk?

Dementie is een medische conditie. Een ziekte. Volgens Google is het verschil tussen alzheimer en dementie in het kort als volgt: dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 verschillende ziektes. De ziekte van Alzheimer is één van de vormen van dementie. Van alle vormen van dementie komt alzheimer het meeste voor. Bedankt Google, maar nu weet ik nog niks. Aan bronvermelding doet Google niet.

Peter Mabelus beschreef de dementie van zijn grootmoeder vol humor.

Zelf neem ik nu weer even tijd om verder te schrijven wat jullie straks te lezen krijgen. Daarom misbruik ik vandaag een toepasselijk blogbericht van Peter Mabelus, de wereldberoemde schrijver die al vele literatuurprijzen verdiende maar nog niet ontving, als pauzenummer:

De vergeetachtigheid die mijn grootmoeder de laatste jaren zo onzeker in het sociale verkeer gemaakt had ging geleidelijk over in pedante zelfverzekerdheid. We stonden laatst samen in mijn keuken om een glas melk voor haar op te warmen in de magnetron. ‘Dat je nog zo’n oud ding hebt,’ zei mijn grootmoeder verbaasd. ‘Toen de Duitsers […]

Mijn grootmoeder heeft Alzheimer — Peter Mabelus
Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

10 gedachten over “Demente bejaarde vrouw?”

 1. Volgens mij is dementie ook niet een eenvoudige diagnose om te stellen. En in de war zijn is niet hetzelfde als dementie, het is er slechts een sypmtoom van. Een van de vele symptomen. En volgens mij is iemand met een niet medische achtergrond niet in staat om die diagnose te stellen. Ik werk in een omgeving waar ook mensen met dementie wonen en er zijn vele observaties en testen gedaan van de betrokken client voordat de diagnose dementie gesteld word. Maar soms gebruiken mensen argumenten om hun punt duidelijk te maken en sommige van die mensen denken te weten wat goed is voor een ander. Misschien soms zelfs met de beste bedoelingen ,maar ook vaak genoeg als ze denken er zelf voordeel van te hebben of om anderen te laten denken dat ze in het belang van de betrokken persoon te handelen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar heb je gelijk in. Die meldingen waarover ik van anderen in de buurt hoorde, lijken grotendeels te komen van ruziënde buren en mensen die van het melden een dagtaak maken om zich belangrijk te kunnen voelen. Geen enkele deskundigheid ligt daaraan ten grondslag. Zeker geen medische kennis, zoals voor een diagnose vereist is.

   Like

  1. Dit vind ik nog wel grappig, maar met alle reclamespotjes die bedoeld zijn om begrip voor dementerende mensen te kweken, heb ik nu te maken met een effect dat ik als bedreigend ervaar. Omdat ik 70 ben geweest móét ik volgens sommigen wel dement zijn. Dat echt niet iedereen jong dood gaat of dement wordt, lijkt niemand meer te weten.

   Geliked door 1 persoon

    1. Iedereen heeft een digitaal medisch dossier tegenwoordig in Nederland. Daar kunnen alle medische instellingen de gegevens bekijken. Ik weet niet of die bemoeizorg daar ook toegang toe heeft. Dat dossier zou ik zelf kunnen opvragen, maar het is een beetje zot dat ik dat zou moeten doen omdat er zomaar iemand beweert dat ik dement zou zijn.

     Er werd ook nog beweerd dat ik “ziekelijk en slecht ter been” ben. Ook dat is een verzinsel. Ik heb een traplift omdat mijn vriend dat nodig had en ik die uit voorzorg in huis wilde hebben. Ik heb een rollator ooit gekocht voor mijn moeder, die gebruik ik nu zelf om geen boodschappen te hoeven sjouwen. Mijn vriend liep het laatste jaar van zijn leven met een stok. Die heb ik ook nog in huis. Een onbekende die mijn huis in loopt kan dus denken dat ik minder valide ben. Maar iedereen in de omgeving weet dat ik veel loop en gezond ben. De huisarts weet dat ik nooit wat mankeer. Dus het is raar om dat soort etiketten op mij te plakken.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: