Kleine wonderen

vers walnotenbomenblad

Na overlijden van buurman en vriend heb ik in haast nog wat spullen gered. Soms dingen waarvan ik niet had verwacht dat ik dat alleen zou kunnen.

Twee bankjes, die ik niet kon tillen, maar wel kieperen. Een grote koel-vries kast en daar bovenop een zware magnetron. Een wasdroger.

Ik had niet gedacht dat ik dat kon, maar ik deed het, zonder ze te kunnen tillen. Door te bedenken hoe mensen vroeger de menhirs op hun plek kregen, zijn me die dingen gelukt. Maar wie had gedacht dat ik een 40 jaar oude boom kon verplaatsen?

In opdracht van de verhuurder werden de tuinen vernield waarbij de vruchtbomen en notenbomen werden gekapt en in stukken gezaagd. De wortels met grof geweld kapot gemaakt. Eén van de buren haalde een paar stukken van de gezaagde stam op, om rond de barbecue te kunnen zitten. Zelf verplaatste ik één stuk van de stam van één van de beide walnotenbomen naar wat overbleef van mijn tuin. Het massief stuk notenhout was erg zwaar. Tillen kon ik het niet, rollen wel.

Ik dacht het als hakblok te gaan gebruiken, maar voorlopig heb ik er een grote bloempot op gezet, waarin ik een paar oude uitgelopen aardappelen liet uitgroeien tot een verzameling verse krieltjes. Die krielaardappeltjes heb ik inmiddels opgegeten. De pot wilde ik met iets nieuws beplanten. Het notenhouten hakblok kreeg ik niet meer verplaatst. Ik dacht dat het misschien veel regenwater had opgezogen en daardoor extra zwaar was geworden.

Van 2 vernielde kiwiplanten had ik 30 stekken afgenomen en in potten aarde gezet. Omdat ik niet wist hoe een kiwi stek de beste kans zou maken had ik grote en kleine stekken, oude en nieuwe takken gebruikt. Op goed geluk in veel potten in de tuin gezet, wat de verhuurder natuurlijk weer als rommel aanmerkte. Maar ik heb geweigerd die potten met stekken weg te doen. Als alles weg moet wat personeel van de verhuurder niet begrijpt, blijft er niets over.

Van alle kiwi stekken zijn er nu twee aangeslagen en goed aan de groei. Nog te kwetsbaar om uit te planten, maar ze maken nu vers nieuw blad en zijtakken die slingerend steun zoeken tegen de stevige metalen buizen die ik in de pot heb gestoken. De stekken zijn een natuurwondertje waar ik blij mee ben. Maar stekken is niet echt heel bijzonder en het lukt met veel planten.

Eén van de rozenstruiken die uit de grond gerukt werden en neergekwakt om te sterven tussen het puin, had ik opgetild en meegenomen. Een plekje in mijn tuin gegeven. Maar de mannen die maanden later een schutting plaatsten tussen de nieuwe buren en mij, vonden mijn struik in de weg zitten. Opnieuw rukte iemand die roos uit de grond. “Wat je hier nou mee moet?” had hij mij geringschattend gevraagd terwijl hij de ontwortelde struik uit mijn beplanting trok en op mijn pad kwakte.

Er was aan die stronk geen groen blaadje meer te bekennen, laat staan de witte bloempjes die voorheen de hele zomer tot in de winter doorbloeiden. Een speciekuip met tuinaarde, regenwater en geduld deed die roos toch weer opleven. Rondom zet ik af en toe wat plantjes daarbij. Het bewortelde restje van een prei stengel, lente uitjes, een paardenbloem, een weegbree, het is een gevarieerd gezelschap aan het worden. Maar de roos leeft, heeft weer verse groene blaadjes en de eerste witte bloempjes.

Het echte onverwachte wonder openbaarde zich toen ik de laatste rode bessen ging plukken, waarbij ik meestal gelijk de bessenstruiken snoei. Tussen die bessen en de rabarber had ik het stuk boomstam geplaatst. Geplant, moet ik misschien zeggen. Want nu zag ik waarom dat notenhouten hakblok niet meer verplaatsbaar was. Uit het hout groeien nu verse takjes met onmiskenbaar vers walnotenbomenblad. De onderkant van de stronk is ook uitgelopen. Het heeft wortel geschoten. De boom is gewoon verder gaan groeien vanuit dat ene stuk van de stam.

Het stekken van een 40 jaar oude boom door eenvoudig een afgezaagd stuk van de stam op de aarde te zetten, dat had ik niet voor mogelijk gehouden. Hoe lang het duurt voordat zoiets opnieuw noten gaat geven weet ik niet. Maar alleen al het blijven doorgroeien van de boom vind ik toch wel een klein wonder.

Ik laat de notenboom staan. Wat er van komt dat wacht ik gewoon af. Ik zal eens op bezoek gaan in de tuin waar de andere boomstamdelen zijn neergezet. Ik ben benieuwd wat daar nog is blijven leven.

Maar nu kan ik zeggen dat ik in mijn eentje een volgroeide 40 jaar oude walnotenboom heb verplaatst. Ik kan wonderen verrichten.

(tekst en fotografie © Vlierbloesem)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Kleine wonderen”

 1. Geweldig, wat een mooi verhaal. Hoe sterk de natuur is, maar ook onze wilskracht inderdaad… Ik bloei er bij wijze van spreken ook helemaal van op als ik lees hoe jij van alles gered hebt dat nu ‘gewoon’ doorleeft. Spul dat ‘vermoord’ ofwel voor dood achtergelaten werd. Ik vind het prachtig. Dit zouden meer mensen moeten doen… wonderen verrichten. Dat we het kunnen als we maar willen blijkt wel

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kon niet accepteren dat een boom die ik 40 jaar lang heb verzorgd zomaar weg gegooid werd, daarom wilde ik een deel ervan in mijn tuin zetten. Soms moet je iets gewoon maar doen. Ook als je niet precies weet waarom.

   Geliked door 2 people

 2. Met wilskracht kun je vaak meer dan met spierkracht , daar ben ik in de loop der jaren dat ik alleen ben wel achter gekomen. Ik ben niet in het bezit van een auto en om hulp vragen vind ik lastig. Dus men heeft mij hier in de buurt al heel wat toeren zien uithalen op de fiets of lopend. Vorige maand zag ik dat bij een van de huizen verderop in de straat iemand een grote houten plantenbak met scherm voor klimplanten klaar had staan voor het grof vuil , een beetje gammel en loeizwaar , maar toen ik het ding al kantelend bij mij in de tuin had gekregen bleek al snel dat een paar stevige schroeven dit prima konden oplossen verder was het ding nog helemaal gaaf. De week daarvoor stond er bij mijn kringloop een regenton , waar heeft u de auto? vroeg de verkoper mij dan zet ik hem er wel even voor u in. Nou ik ben met de fiets antwoorde ik en de man keek een beetje twijfelachtig terwijl ik het ding al fietsend meenam. Het is mooi om te zien dat mijn dochter die mentaliteit van mij overgenomen heeft , alles wat je zelf kunt gewoon ook zelf doen, dat geeft zelfvertrouwen en voldoening. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen als ik dit stuk zo lees.

  Geliked door 1 persoon

  1. PS, planten zijn soms net als mensen als je ze maar genoeg liefde en aandacht geeft dan overleven ze vaak heel wat. Mijn buren deden jaren geleden een rozenstruik weg, hartstikke dood zeiden ze, nou het heeft even geduurd, maar hij bloeide toch weer op. Net als de 2 afgedankte kerstboompjes van vorig jaar, een redde ik er toen hij naast een stortcontainer bij de flat van mijn dochter stond en een werd er op mijn werk afgedankt , mijn toenmalige vriend riep een beetje pissig die halfdode krengen ga je toch niet in je tuin zetten ? Ja, ik wel en ben er blij mee want beide boompjes doen het geweldig , zelfs met deze hitte en maar sporadisch sproeien.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: