Nagels

letselschade

Ik weet niet of het alleen de mechanische belasting was waardoor die nagel losliet. De beschadigde vingertoppen had ik al eerder gezien. Maar er werd ook gewerkt in een ruimte met chemische dampen. Er zijn giftige stoffen waarvan haren en nagels gaan uitvallen en inwendig nog veel meer schade kan ontstaan.

“Als saxofonist zijn mijn vingers erg belangrijk” had hij op het werk gezegd. Hij wilde een schadeclaim indienen. De bedrijfsleider kreeg hij daarna niet meer te spreken.

Een nagel ging steeds verder loslaten. Ik gaf een paar strips huidvriendelijke pleisters, om de aangetaste vinger te beschermen en een blad van de Aloë Vera plant. De gelei in dat blad helpt herstel van oppervlakkige huidbeschadiging, maar of het ook nagels geneest en laat teruggroeien weet ik niet. Ik heb hem aangeraden er mee naar de dokter te gaan. Maar omdat hij een betalingsachterstand had bij de ziektekostenverzekering werd de dekking van de verplichte verzekering nog schraler dan voor een normale verzekerde. Voor hem is ook het eigen risico bedrag, dat voor verzekerde zorgkosten betaald moet worden, een probleem.

Kans op schadevergoeding is er niet zonder dure gespecialiseerde letselschade advocaat. Met zo’n advocaat kost het proces misschien meer dan het opbrengt. Bedrijven die slordig met de gezondheid van hun personeel omspringen zijn niet makkelijk bereid iets te betalen. Een vakbond kan voor goede juridische hulp zorgen, maar daar was hij geen lid van.

In ieder geval is bij een procedure bewijs nodig. Een foto maken van je eigen handen is lastig dus ik kwam dat doen. Mijn mobieltje startte langzaam op terwijl hij net nieuwe pleisters had geplakt. Er weer af halen deed pijn. Hij raakte geïrriteerd. Twijfelde ook aan het nut, omdat je dit soort processen bijna niet kan winnen. De fotosessie werd knudde.

Op een tafel zag ik kunstnagels liggen. Hij veegde ze snel weg en deed alsof ze er niet waren geweest. Ik heb er niets over gezegd. Deed alsof ik die nagels niet gezien had. Zelf ben ik ook eens een nagel kwijt geraakt, maar die groeide weer terug. Mijn zusje is al heel lang een nagel kwijt. Op die vinger plakt ze een kunstnagel. Om geen verschil tussen de nagels te hebben plakt ze op alle goede nagels ook kunstnagels. Dat doet ze altijd en al vele jaren. Het tast haar echte nagels aan. Dat heb ik hem verteld, zodat hij zelf kan beslissen de goede nagels ongemoeid te laten.

In de volgende dagen liet die beschadigde nagel steeds verder los. Nog steeds was het vuile zware werk nodig om de lasten te betalen. Met kapotte vingers werd saxofoon spelen ook op vrije dagen onmogelijk, dus die inkomsten vielen weg. Maar ook het werk dat dit had veroorzaakt kon hij niet meer doen. Voor de niet gewerkte dagen vroeg het bedrijf vooruit betaald loon terug.

Vroeger zou het loon via de ziektewet doorbetaald worden tot hij was genezen en weer aan het werk kon. De arbeidsinspectie zou controleren of er voldoende beschermende maatregelen waren getroffen op het werk. Dankzij de afschaffing van arbeidsrechten en sociale voorzieningen hoeft een bedrijf niet meer te zorgen voor een veilige werkomgeving. De wettelijke plicht bestaat nog, maar ziek personeel kan ontslagen en zonder kosten vervangen door nieuwe mensen. Voor hem zal dit financiële problemen opleveren. Hij zat klem.

Natuurlijk ken ik de verhalen over mensen die met een zielig verhaal geld aftroggelen. Ik ken hem nog niet zo lang en dus niet erg goed. Maar ik heb die losse nagel gezien. Een oplichter trekt zichzelf geen nagels uit om een zielig verhaal te kunnen vertellen.

Van mij hoeft hij geen financiële hulp te verwachten. Ik ben niet rijk en hij weet dat. Zelf kon ik ooit renteloos lenen om een inkomensloze periode tussen einde werk en vooruitgeschoven pensioenrechten te helpen overbruggen. De organisatie die me hielp heb ik nu gevraagd of ook hij op die manier geholpen kan worden.

Daarvoor moet hij de gegevens verstrekken die inzicht geven in zijn kredietwaardigheid. Via de BKR (bureau krediet registratie) kan iedereen nu gratis de eigen gegevens downloaden. Ik heb die voor mijzelf opgevraagd, om het uit te testen. Als hij een probleem heeft met invullen van formulieren kan ik hem ermee helpen. Maar hij komt niet met die gegevens, waardoor ik weer twijfel aan zijn betrouwbaarheid.

Dit soort financiële hulp blijkt nu wettelijk belemmerd te worden door wetgeving. Leningen mogen alleen nog door krediet instellingen verstrekt. Het storten van geld op een rekening zou door de bank gezien kunnen worden als mogelijk witwassen van zwart geld. Dat geeft tegenwoordig een hoop gezeur, zelfs kans op blokkeren van rekeningen. Het is dus helemaal niet zeker dat er geld kan worden geleend om een tijd zonder inkomen door te komen.

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht banken alle transacties te bekijken van particuliere rekeninghouders, bedrijven en organisaties. Ongebruikelijke transacties moeten gemeld worden. Alle boekingen die afwijken van eerder gebruik van de rekeningen worden als ongebruikelijk aangemerkt. Grote belastingontduikers gebruiken constructies die ongemoeid worden gelaten.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Too Many Zooz)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Nagels”

 1. Geld en relaties het is vaak een heikel punt. In het verleden een paar keer de mist in gegaan door in goed vertrouwen iemand geld te lenen in een voor hen moeilijke periode en beide keren was het een dure les. In mijn laatste relatie dacht ik dat hij anders zou zijn en trapte ik weer in de val. Toen hij zei dat hij klaar was met de relatie verklaarde hij mij tot op de laatste cent terug te betalen voor 1 augustus, dat was in april. Binnen een paar weken betaalde hij een derde van het bedrag toen dacht ik nog , oke dat komt wel goed, maar inmiddels is het bijna half augustus en blijft het stil. Als hij het geld terug zou storten zou ik zijn spullen op sturen, maar ja die staan mij in de weg dus gisteren de 1e doos van de 2 maar opgestuurd, dan maar geen geld. Wel jammer dat ik me in meer dan een opzicht heb vergist in deze man. Dit was voor het eerst in heel veel jaar dat ik iemand weer zoveel vertrouwen schonk, maar het is gelijk ook de laatste keer. De volgende met financiele problemen ga ik niet meer helpen ook niet meer als het om kleine bedragen gaat. Het bijzondere is dat degene die ik hielp allemaal op zich veel meer verdienden dan ik, maar de boel niet zo goed op orde als ik dat heb.

  Geliked door 1 persoon

  1. Als ik wil weten of iemand met geld te vertrouwen is, leen ik die persoon met opzet een klein bedrag om te zien of en hoe snel dat wordt terug betaald. Mensen met geldproblemen blijken dan vaak eerlijker dan de mensen die zwemmen in het geld.

   Like

   1. Dat eerst een klein bedrag lenen had ik dus ook eerst een paar keer gedaan en dat werd netjes terugbetaald, maar nu het om een groter bedrag gaat geeft meneer niet thuis en ik ga er niet om zeuren , baal er wel van maar geen zin om de te gaan bedelen om mijn eigen geld.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dan zou ik af en toe een email sturen. Kleine moeite en dan kan hij niet zeggen dat hij het was vergeten.
     Zelf heb ik wel ooit een groter bedrag geleend van die organisatie en ook weer terugbetaald. Ik heb hem die mogelijkheid gewezen, maar daar heeft hij geen gebruik van gemaakt. Van mijn eigen geld leen ik niemand grote bedragen.

     Like

      1. Ik begrijp die keuze wel, maar zelf zou ik in die situatie hem er met een lieve tekst aan herinneren dat hij de afgesproken betaaltermijn voorbij is. Dan voorstellen dat hij er wat langer over mag doen om het in termijnen terug te betalen. Hopelijk heeft hij dan het fatsoen om je te antwoorden en uiteindelijk toch terug te betalen wat hij je nog schuldig is.

       Like

       1. Op zich een goed advies , maar het gaat hier om iemand die heel boos op mij is en niet voor rede vatbaar. Hij heeft er heel veel moeite mee om dingen van uit een ander standpunt dan het zijne te zien, mede de reden dat we niet meer samen zijn.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: