Nachtmerrie

waterboarding in Jezus’ naam

De zusters van de liefde dwongen hem in een bad met ijskoud water te stappen, spanden daar een nat laken overheen en lieten hem zo liggen tot hij bijna stikte of bewusteloos raakte. Waterboarding zoals de nonnen dat deden met een angstige kleuter die beide ouders had verloren en ’s nachts in bed plaste.

Dromend van de verstikkende opvoedingsmethoden van de nonnen kon mijn – tussen de corona lockdowns in – overleden vriend wild om zich heen slaan, zodat ik naast hem slapend wel eens blauwe plekken heb opgelopen. Maar ook hield hij soms lange tijd zijn adem in terwijl hij sliep. Het enige verweer dat hij als kleuter had in dat ijskoude bad, kwam soms in zijn slaap terug.

Als ik dat merkte maakte ik hem voorzichtig wakker, vertellend dat ik alle nonnen voor hem had vermoord en hij veilig in mijn bed lag. Dan kon hij weer rustig slapen. Tijdens een droom was hij vaak nog aanspreekbaar. “Kom maar boven water, je kan weer ademen. Ik heb het spanlaken weggetrokken en om de nek van zuster Letitia heen gewikkeld.” en hij vertelde dan slapend wat hij beleefde. “Pas op, ze heeft scherpe nagels die ze in je vlees zet.” Ik stelde hem gerust “Zij doet niemand meer kwaad. Ik heb haar met dat laken gewurgd.” Niet altijd was hij makkelijk uit die dromen te halen. Ooit heb ik hem met mijn voeten uit bed geduwd, omdat mijn benen sterker zijn dan mijn armen en ik hem met geen andere mogelijkheid wakker kreeg terwijl hij was gestopt met ademhalen.

Ongeschonden komt niemand door het leven. Ook mijn donkere vriend niet. Niemand vertelt direct alle traumatische ervaringen en de nachtmerries die dat kan veroorzaken. Die ervaringen delen is intiemer dan seks. Hij heeft me wel wat verteld, maar hoe hij daar in zijn slaap mee omgaat is voor mij nog nieuw.

We sliepen. Buiten viel de regen, luid klonken donder en bliksem. “Die auto”, hoorde ik hem ineens zeggen. “Die auto is gevaarlijk. Haal hem weg.”

Hij lag op zijn buik in bed. Zijn hoofd opgetild, ogen gesloten, roepend dat ‘die auto’ weg moest. Ooit had hij een ernstig auto ongeluk meegemaakt. Daarom dacht ik aan een nachtmerrie waarin hij opnieuw op een tegenligger inreed. Voorzichtig probeerde ik hem terug te brengen naar de huidige realiteit. Hier is geen auto. Je ligt veilig in je bed. “

Hij werd wakker, keek naar me en zei: “Wat was ik voor praatjes aan het maken?”
“We zijn in slaap gevallen. Buiten stormt het, hier is niks aan de hand. Ga maar weer slapen.”
“Je kan hier niet blijven.”
“Ik blijf niet. In de ochtend ben ik weg.
Je moet nu weg.
Ik ga echt niet midden in de nacht de regen in omdat jij een boze droom hebt gehad. Slaap lekker verder, dat doe ik ook.
“Je kan niet zomaar gaan slapen bij een Surinamer. Dat kan niet hoor, zo zijn wij niet.”
“Rot op met die praatjes.”

Ik draaide me om en hoorde hem nog zeggen dat hij me het raam uit zou smijten, waarop ik half slapend vroeg of hij wel helemaal goed bij zijn hoofd was. Daarna was hij stil en ik sliep verder.

In de ochtend hoorde ik de geluiden van toilet, douche, heen en weer geloop. Ik zag hem de kleding bij elkaar zoeken die hij voor een optreden droeg.
“Wil je koffie?” vroeg hij.

“Wat is er met jou aan de hand?” vroeg ik.
“Ik moet zo weg. Jij moet ook naar huis. Ga je aankleden.”
Ik had geen zin om te doen alsof er niks was gebeurd en wilde in die kleine kamer ook niet tegen elkaar aan lopen. Dus ik bleef in bed liggen kijken hoe hij bezig was.
“Kijk nou, ze wil blijven.” hoorde ik hem tegen zichzelf zeggen.
“Nee, dat wil ze helemaal niet.” zei ik “Ik wacht tot jij klaar bent en ik ruimte heb. Na wat jij vannacht deed kom ik nooit meer hier. Ik ben klaar met jou.”
“Ik gooi je zo naar buiten hoor,” zei hij lachend. Hij wist dus heel goed waar ik het over had.
“Je bent dus toch niet te vertrouwen.” antwoordde ik.
“Jawel, ik heb het toch niet gedaan?”
“Je dreigt me, daarmee ga je te ver.”
“Dat was een grap. Denk je dat ik dat echt zou doen? “
“Het is doodslag. Wie in boosheid geweld pleegt denkt daar niet aan. Je bent sterk genoeg om iemand met geweld je huis uit te werken. Doe je dat bij mij, dan blijf je zelf ook niet onbeschadigd. Maar ik heb daar geen trek in. Ik wil niet bedreigd worden. Dat is geen grap. Je hebt mijn grens overschreden.”

Hij zweeg, liep de kamer uit, ging naar beneden. Nu had ik de ruimte om me te wassen en aan te kleden zonder dicht bij hem te moeten zijn. Bij het borstelen van mijn haar vielen wat losse haren op de grond. Die veegde ik bij elkaar om op te ruimen, maar dacht “Krijg de pest, ruim het zelf maar op.” en liet het liggen. In mijn tas had ik een legging meegenomen omdat ik had verwacht dat het bij vertrek kouder zou zijn dan toen ik kwam. Die trok ik aan. Stopte mijn korte broek van de vorige avond in mijn tas.

Beneden had hij koffie klaar staan. Ik dronk het.

“Als je volgende keer komt, ..”
“Nee, ik ben hier niet welkom, je bedreigt me, dus zie je me niet meer.”

“Ik vond het al vreemd.” mompelde hij “Je komt heel lang niet, dan ineens ben je er weer en nu ga je weer weg. Wat is je bedoeling? Er zit vast iets in die auto van je. En wat is dat voor bolletje?”
Ik dacht aan een bultje onder mijn arm.
“Bedoel je dit? Zoiets heb jij in je hals.”
“Je bekijkt me wel heel precies. Waarom is dat?”
“Natuurlijk bekijk ik je. Jij mij toch ook?”
“Wat is dat bolletje op je hoofd? Wat zit daar in?”

Hij bleek mijn haarspeld te bedoelen. Ik liet het hem van dichtbij zien.

“Gewoon een haarspeld. Geen camera of microfoon. Je rookt te veel wiet. Daar word je paranoia van.”
Hij schoof de half afgemaakte joint weg.
“Ik ga daar mee stoppen. Het mag ook niet van de bijbel. Je tempel is uhh…. En je broek zit ook nog scheef.”
Inderdaad had ik mijn legging slordig aangetrokken.
“Kom eens hier.
Hij fatsoeneerde mijn kleding zoals je dat bij een kind doet.
“Wil je brood?”
“Nee ik wil geen brood.
Het citaat wat je bedoelt is ‘Je lichaam is je tempel’. Ik denk dat de schrijver daarmee wilde zeggen dat je lichaam goed verzorgd moet worden en niet vergiftigd met schadelijke stoffen. Tabak maakt je langzaam dood. Wiet heeft op jou ook geen goede invloed.”

“De bijbel is gods woord.”
“Opgeschreven door een heleboel mensen.”

Ik vertrok.
Het autoraam was open blijven staan, mijn stoel natgeregend. Onder mijn gewicht liet de zitting als een natte spons het regenwater lopen. Ik deed alsof ik dat niet voelde, startte de auto en reed weg. Hij stond me in de deuropening vrolijk na te zwaaien, alsof er niets aan de hand was.

https://youtu.be/Yo5Rm9m_J38

(tekst en fotografie © Vlierbloesem)
(muziek © Too Many Zooz)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

10 gedachten over “Nachtmerrie”

 1. Heftige verhalen. Zowel dat van jou als van anderen. Goed van je dat je zo duidelijk je grens aangeeft. Ik ben daar heel slecht in, in relaties. En die nonnen… die zou je toch iets aandoen. Mijn moeder is ook stelselmatig door nonnen mishandeld. Haar trauma heeft ze gelukkig nooit op iemand anders afgereageerd. Maar helaas zijn er velen die dat wel doen… hurt people hurt people…

  Geliked door 1 persoon

  1. Bewust een ander pijn doen blijft altijd een eigen keuze. Mijn overleden vriend heeft de martelingen door de nonnen ook nooit op mij of een ander afgereageerd. Maar als hij in zijn slaap met de nonnen in gevecht was, dan kon hij wild om zich heen liggen maaien. Dan moest ik niet de pech hebben om binnen armlengte te liggen slapen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Toevallig komen zijn bijbel teksten overeen met wat ik daarover zei.
   Later legde hij mijn boosheid uit als een interventie van zijn god. In zijn beleving ben ik nog steeds iemand die door zijn god gezonden is en dat maakt dat hij wat ik zeg serieus moet nemen. Een wat ongemakkelijke rol voor mij, maar hij heeft geluisterd naar wat ik er van vind en handelt er nu naar.
   Maar dat kwam pas de volgende dag.

   Like

 2. Mishandeling in je jeugd kan een leven lang onvoorspelbaren reacties geven.. Ik kende iemand,die in zijn huis alle binnendeuren er uit had gehaald. Ook vanwege donkere opsluiting door nonnen

  Geliked door 1 persoon

  1. Sadisten kunnen een kind voor het hele leven beschadigen. Als volwassene kun je daar nog steeds last van hebben, maar je moet je wel bewust zijn van het effect dat dit ook weer op anderen heeft. Het mag nooit een excuus zijn om vervolgens andere mensen te beschadigen. Ook wie op latere leeftijd een trauma oploopt zal daar lang last van kunnen hebben maar mag dat niet op een ander afreageren.

   Like

 3. Je verhaal doet me denken aan mijn laatste relatie, niet letterlijk maar wel in grote lijnen. Mijn vriend kon heel gezellig zijn en op die momenten hadden we het ook echt heel leuk samen, maar er hoefde maar iets te gebeuren wat hem niet zinde dan kreeg ik de wind van voren. Alles wat ik deed was dan ineens fout. Er deugde niets aan mij, oude ruzies werden dan opgerakeld en wat je ook zei niets was goed. Hij heeft in de jaren dat we samen waren wel tig keer gedreigd . Als ik nu de deur uitloop zie je me nooit meer terug. Hij kwam altijd met de trein en de bus en tijdens de terugreis kreeg ik dan eerst smsje uit de bus , je kunt maar beter nu wat zeggen want als ik in de trein zit is het te laat en als ik daar dan niet op in ging , ging hij me proberen uit mijn tent te lokken door beledigingen naar mijn hoofd te gooien.Ik weet waar een deel van zijn frustraties vandaan komen en tot nu toe kon ik er wel wat mee, bedacht allerlei excuses voor hem . Zo ook de laatste keer en dit keer liet ik me totaal niet verleiden ook maar iets terug te zeggenen nu was hij extreem boos want dit keer was ik het die had gezegd en nu wil ik dat je gaat. Want hij had deze ruzie totaal in zijn eentje veroorzaakt en toen hij in mijn oor ging staan schreeuwen was ik er ineens klaar mee, waar ik in het verleden nog wel eens dacht dat hij het moeilijk had en er ook niet veel aan kon doen was ik nu op het punt waar ik dacht tot hier en niet verder. Hij stuurde me wel 40 smsjes met allerlei beledigingen en toen ik daar niet op reageerde ging hij me toen hij eenmaal thuis was ook nog een keer bellen, maar ik heb niet opgenomen wetende dat dat op nog meer harde woorden uit zou lopen en ik wilde me niet laten verleiden boos als ik was dingen te gaan zeggen waar ik spijt van zou krijgen, Ik ken mezelf en weet dat ik dan waarschijnlijk heel gemene dingen zou gaan zeggen dus nam ik niet op. Zijn laatste smsje bestond uit de woorden . TE LAAT , dit was op 28 april nota bene mijn verjaardag. Sindsdien heb ik buiten dat hij een keer een deel van het bedrag dat hij van mij geleend heeft naar mijn bankrekening overgemaakt heeft niets meer gehoord. In een van de smsje stond dat ik zijn spullen maar op moest sturen, dat heb ik de afgelopen 2 weken inmiddels in 2 delen gedaan . Ik weet dat de dozen zijn aangekomen dat is wel handig tegenwoordig, maar van hem hoor ik niets meer .Ik hou van hem en mis ook de leuke dingen, maar aan de andere alles moest wel op zijn voorwaardes, hij kwam alleen als het hem uitkwam, ik mocht ook wel bij hem komen , maar dan mocht ik pas op zaterdagmiddag komen en zondagmiddag moest ik dan vanwege mijn werk alweer weg. Hij woont in Rotterdam en ik in Zwolle en heb geen auto dus dat was een hoop gedoe, hij is een nachtmens en sliep meestal een groot deel van de dag en door zijn werk als ZZPer in de haven had hij soms ook maar eens in de 2 maanden een weekend vrij, dus zag ik hem meestal maar hooguit 10 keer per jaar. Allemaal dingen waar ik op zich best mee kon dealen, maar als hij dan op de zeldzame momenten die we samen hadden ruzie ging maken vond ik dat behoorlijk moeilijk. Hoe nu verder? Geen idee, in het verleden liet hij na zo’n ruzie wel vaker heel lang iets horen om dan out of the blue in eens op te bellen en uit te leggen dat hij geen idee had wat hij allemaal gezegd of gedaan had. Of ik er dit keer weer zo gemakkelijk over heen stap? Ik weet het niet. mijn dochter heeft gezegd mams laat hem ,want dit verdien jij niet. Ruzie maak je samen en jij zult ook wel iets gedaan hebben, maar hij maakt van alles een drama , als hij zo boos is moet hij leren maar weg te lopen zonder gelijk te exploderen. Zij hoopt dat ik er ook klaar mee ben. Zelf weet ik het niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is wel erg heftig, Johmar. Zo ver wil ik het nooit laten komen.
   Als kind kon ik me niet verdedigen tegen mijn vader, maar door een vriend of partner heb ik me nooit laten mishandelen. Iemand die me bedreigt daar neem ik afstand van. Dat is voor mij een duidelijke grens. Wat iemand in zijn slaap doet beoordeel ik anders. Aan mijn overleden vriend kon ik duidelijk merken wanneer hij in zijn slaap een herbeleving van de martelingen door de nonnen had. Was hij wakker, dan reageerde hij weer normaal. Maar als iemand bij volle bewustzijn agressief wordt, is dat geen persoon om plezierig mee om te kunnen gaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: