Sorry we missed you

Ik lag lekker in mijn bubbelbad en hoorde mijn telefoon. Met de gedachte ‘als het belangrijk is bellen ze nog wel een keer’ reageerde ik niet en bleef lekker bubbelen. Een bakje druiven en een muziekje erbij.

https://youtu.be/wqt04elj1aM

Het oude toestel dat tegelijk telefoon, fax en antwoord apparaat was vond ik toch handiger dan het ‘moderne’ idee dat de provider dit als extra service aanbood. Eerst gratis, daarna tegen extra betaling, en nu helemaal niet meer. Wat iemand in de voicemail inspreekt wordt pas hoorbaar na bellen van het nummer van de voicemail en het wordt na verloop van tijd automatisch gewist. Wat werd ingesproken in dat oude alles-in-één toestel was direct hoorbaar, zodat meteen duidelijk werd of het bericht belangrijk genoeg was om te reageren. Het bleef staan op een tape tot het werd gewist. Maar dat oude toestel is gesneuveld aan schijn moderniteit en bij het elektrisch afval terecht gekomen.

Nu ik wist dat er gebeld was, zonder te weten door wie, of waarom, zat ik toch minder ontspannen in bad. Mijn huidige vaste lijn toestellen gaven aan welke nummers gebeld hadden, maar niet wanneer.

Er staat altijd een serie nummers opgeslagen van bedrijven die wat willen verkopen. Die staan gemeld, maar ik hoor ze nooit bellen omdat ik die nummers heb geblokkeerd. Fijn dat ik minder aandacht hoef te geven aan die telefonische verkopers, maar de laatste niet geblokkeerde beller wordt nu een stuk lastiger terug te vinden. Het enige bekende nummer dat ik bij de bellers terugzag was dat van mijn vriend die sinds de vorige dag geen vriend meer was. Waarschijnlijk was dat nog van de laatste keer dat ik hem sprak. Terug bellen deed ik dus niet.

Het was laat in de avond dat ik de telefoon oppakte voor een onbekende beller. Het nummer was onbekend, maar de stem niet. Hij vroeg of ik de volgende dag iets te doen had. Ja, ik moest de rozemarijn afzagen, die over mijn pad was gaan hangen. Was dat urgent? Ja, want over dat pad moest ik mijn huis in en uit. Hij vertelde nog iets over een mooi feest, een toneelvoorstelling, een festival door een gemeente ergens in het land georganiseerd, en hij zou daar optreden. “Fijn voor je”, zei ik. Ik luisterde maar half naar zijn verhaal, want ik had niks meer met die man.

Hij bleef enthousiast doorvertellen. Ik onderbrak hem en zei: “Ik ben blij dat je belt, want ik wilde je eigenlijk spreken over wat je deed. Daar ben ik van geschrokken. We hadden een goede avond en dan wil je me midden in de nacht de straat op sturen. Dat kan echt niet. Zo mag niemand met me omgaan, wij gaan elkaar dus niet meer zien.”

“Ik heb je toch laten slapen?”
“Ja, omdat ik weigerde te gaan.”
“Maar het was helemaal niet mijn bedoeling je weg te sturen. Dat was een grap.
Een bedreiging kun je niet als grap gebruiken.” zei ik. “Dat kan ik niet accepteren.”

Een mislukte grap, een misplaatste opmerking? Als ik er wat langer over nadenk, dan is dat mogelijk.

Een TV komiek speelde een Surinaamse tante die dat soort dingen zei.

Ik kan me zoiets herinneren. Een steeds terugkerende grap die niet leuk is. Die show zapte ik altijd weg. Het is best mogelijk dat hij zo’n grap herhaalde. Miscommunicatie, dat kan.

Maar ook wat de bedoeling was van het enthousiaste verhaal over dat festival begreep ik niet. Werd ik uitgenodigd om ergens in het land naar zijn optreden te gaan kijken? Hoe moest ik daar komen? Of was ik daar helemaal niet welkom en was hij aan het vertellen wat zijn eigen plannen waren?

Later kwam hij terug op zijn misplaatste grap. “Ik ben je mijn excuses verschuldigd voor wat ik je ’s nachts zei. Het was een ongepaste grap. Dat had ik niet mogen zeggen. Ik heb je ermee gekwetst. Ik moet beter nadenken voordat ik wat zeg. Dat begrijp ik nu. Hij dacht dat zijn god hem via mij terecht had gewezen. “Misschien heeft god het zo bedoeld. Jij zegt eerlijk wat je vindt. En zo heeft god tot mij gesproken.” Werkelijk?

Bij mijn internet abonnement is een vaste telefoonlijn met een onbeperkt aantal belminuten inbegrepen, dus ik sprak met hem af dat ik hem zou terugbellen als hij me belde met zijn mobiel met dure belminuten. We voerden nu langere gesprekken per telefoon. Zo leerden we elkaar beter kennen dan in de korte haastige gesprekjes die we eerder hadden.

Hij mocht me weer thuis bezoeken en me ophalen om bij hem thuis te komen. Bracht me een aantal keren tegen etenstijd Surinaamse maaltijden aan huis. Dat was lekker. We kookten een keer samen. Ik nam sla, bieslook, tomaten en bessen uit de tuin mee. Maakte een salade voor 3 personen, want zijn jongste zoon woonde nog bij hem in huis. Hij kookte pasta met kip voor een weeshuis. Zijn volwassen kinderen die een eigen huishouden hadden, kwamen de overgebleven pasta ophalen. Sla was er voor hen niet meer. Met die extra eters had ik geen rekening gehouden.

De bedrijven waarvoor hij zou werken kwamen hun afspraken niet na, zodat hij niet wist wanneer hij zou gaan werken. Sollicitaties liepen op niets uit, ze vonden hem te oud. Er werden hem nul uren contracten aangeboden, die hem verplichtten altijd beschikbaar te zijn, zonder dat hem ook maar een uur betaald werk werd gegarandeerd.

Elke gelegenheid om een beetje geld te kunnen verdienen moest hij aangrijpen. Hij wist van te voren nauwelijks welke uren hij zou werken en wanneer hij vrij kon zijn. Hij was veel onderweg. Autokosten waren voor hem hoog. Hij was niet gewend zelf reparaties uit te voeren, de brandstof prijs werd steeds hoger en hij had hoge verzekeringskosten. Schadevrije leaseauto jaren werden niet meegeteld bij de korting op de tarieven.

De auto verzekering verplichtte hem alle ritten en rijgedrag te registreren met een app op zijn smartphone. Onderweg in de auto bellen is onveilig en het zou ook nog zijn verzekeringspremie verhogen. Maar het toestel uitzetten kon ook niet, want dat moest aan blijven voor het controle systeem van de verzekering.

Een ouderwets telefoontje met een goedkope prepaid chip, zoals ik zelf ook gebruik, kon een oplossing zijn. Dat toestel kon hij onderweg wel uitzetten, een boodschap laten horen en opnemen. Als hij bereikbaar was kon het weer aan. Een ongebruikt toestel had ik nog liggen. Een chipje met beltegoed kostte maar 5 euro. Daarbij voor ons beiden een vriendenkorting voor het aanbrengen van een nieuwe gebruiker. Dat leverde totaal €12,50 onderweg te gebruiken beltegoed voor hem op, plus 5 euro extra beltegoed voor mij. Daarmee werd voorlopig een deel van het communicatieprobleem opgelost.

De onzekerheid over werktijden maakte dat hij ook geen andere afspraken kon maken en er eigenlijk geen privé tijd meer was. Het deed me denken aan de films van Ken Loach. (I, Daniel Blake) (Sorry we missed you) Bedrijven nemen geen verantwoording voor de werkers, bieden geen zekerheid. Kosten en risico liggen bij degene die werkt. Wie ziek is wordt ontslagen. Oudere mensen worden vervangen door jongeren. Aan de verhoogde leeftijd voor recht op staatspensioen komen werkenden vaak niet meer toe.

Arbeidsrecht waarvoor jarenlang is gestreden is in snel tempo afgebroken en de verslechtering van voorzieningen en burgerrechten gaat nog steeds door. Toch hebben Nederlanders jarenlang gestemd op de politieke partijen die voor deze afbraak zorgden. En veel mensen hebben niet van hun stemrecht gebruik gemaakt, waardoor ze de kans gemist hebben die afbraak tegen te houden.

Ik hoorde in een Nederlands TV programma iemand zeggen dat 1 op de 5 Nederlandse burgers voor een gewapende opstand tegen de regering is. Het onderzoek waaruit dat zou blijken heb ik niet kunnen vinden. Maar als die stemming er in de Nederlandse bevolking is, kan ik dat begrijpen. Ik ben niet voor geweld. Zoiets kan geweldloos geregeld, door gebruik van een stembiljet.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: