Minimumloon

Boodschappen doen is voor veel mensen al lange tijd een probleem. De prijzen stijgen, de lonen stijgen niet mee.

https://youtu.be/Xm9SCJOlxYY

De groep Nederlanders die niet rond kan komen wordt steeds groter, waardoor er meer aandacht is voor dit probleem. Maar nieuw is het niet.

https://youtu.be/BVgDnhKvaYE

In verkiezingsprogramma’s stonden vaak plannen om het aantal banen te doen toenemen, maar de betaling voor het werk is zo laag dat mensen er niet meer van kunnen leven. In verkiezingstijd kwamen veel politieke partijen met een plan het minimumloon te verhogen. Er wordt al lang over gepraat in Nederland. Een steeds groter deel van de Nederlanders komt in financiële problemen.

Uurtarief vanaf 21 jarige leeftijd was € 9,96 per uur in een bedrijf met 40-urige werkweek. Dat werd € 10,14 met ingang van per 1-7-22.

Uurtarief vanaf 21 jarige leeftijd was € 11,06 per uur in een bedrijf met 36-urige werkweek. Dat werd € 11,26 met ingang van per 1-7-22.

Het minimumloon is nu per 1-7-22 verhoogd. De verhoging van de loonbedragen is onvoldoende om de kostenstijgingen op te vangen. Minimumloon 2022 vanaf 21 jaar was €1.684,80 en werd per 1 juli verhoogd naar €1756,20 per maand, €405,30 per week, € 81,06 per dag. Wie jonger is krijgt nog veel minder betaald. Het minimum uurtarief is per bedrijfstak verschillend, omdat voor hetzelfde dagloon een verschillend aantal uren gewerkt moet worden. (Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

Download dit PDF bestand met alle nieuwe minimum lonen en uitkeringen in Nederland per 1-7-22:

Na elke werkdag mogen bovendien nog onbetaalde over uren gevraagd worden. Dat maakt de werkdag nog langer en het werkelijke uurloon nog lager. Een volwassene kan tegenwoordig per dag 8 uren betaald werk moeten doen, plus 2 uren tijd kwijt zijn aan onbetaalde pauzes, plus 2 uren onbetaald overwerk moeten doen. Dat is 12 uren per dag, voor maar 8 tientjes. Daar komt de reistijd nog bij, terwijl de reiskosten onvoldoende vergoed worden. Werken, eten, slapen. Er is nauwelijks tijd voor iets anders.

Er mogen arbeidscontracten gehanteerd worden die geen vast aantal uren werk bieden, zodat het bedrijf naar willekeur gebruik kan maken van de tijd van de werkenden, die wel altijd beschikbaar moeten zijn voor werk, maar zelf geen enkele zekerheid hebben dat er elke maand voldoende inkomen zal zijn om de vaste lasten te betalen.

Die verslechtering van arbeidsvoorwaarden noemen de regerende partijen in Nederland ‘modernisering van de arbeidsmarkt’.

https://youtu.be/TRAHGygs770

Inmiddels zijn de kosten van levensonderhoud flink gestegen. Huisvestingskosten zijn extreem hoog door jarenlang slecht volkshuisvestingsbeleid. Voedselprijzen stegen al, door effecten van droogte en overstromingen, misoogsten en distributieproblemen wereldwijd en winstmaximalisatie van grote internationale voedselconcerns. Nu is de oorlog in Oekraïne daar nog als prijsverhogende factor bij gekomen.

Energiekosten zijn voor lage inkomens onbetaalbaar geworden, maar het blijft een noodzakelijke uitgave. Niet alleen voor koken en verwarming, maar voor vervoer naar dat slecht betaalde werk.

Ximaar 27-9-2022 Energieprijzen
https://youtu.be/YWjbjlKZFrU

Mensen die zelf een vele malen hoger inkomen hebben beslissen dat anderen van heel weinig moeten kunnen leven. Tegelijk zorgen die zelfde mensen voor kostenverhogingen en tasten ze de mogelijkheden om geld te verdienen aan. Het NIBUD meldt al jaren dat mensen van het minimumloon niet kunnen leven.

Wie volgens de tabellen van het minimumloon wordt betaald, ontvangt niet altijd een volledig minimumloon. Bij tijdelijke contracten en contracten op oproepbasis wordt soms minder dan een volledige werktijd gewerkt en soms meer. De meer gewerkte overuren worden niet altijd betaald, maar de minder gewerkte uren worden wel gekort. Vaste lasten, vervoer en kosten van levensonderhoud blijven doorlopen als er minder inkomsten zijn. Zo ontstaan betalingsachterstanden en vaak exorbitant hoge boetes, dus extra kosten bij een periode met extra lage inkomsten.

Dit mechanisme is bekend, maar wordt ook in de onderzoeken van het NIBUD nauwelijks als factor bij het ontstaan van financiële problemen betrokken.

https://youtu.be/nlJqoU3q5ig

Verkiezingsbeloften zijn makkelijk gemaakt. Maar de uitvoering is een heel ander verhaal. Het bedrag dat de partijen de arbeiders gunnen blijft laag. Te laag, vooral voor de mensen die leven van een inkomen dat is afgeleid van het minimumloon. Want zelfs dat lage minimumloon is nog niet het echte minimum inkomen in Nederland. De AOW – het staatspensioen – is lager. Bijstandsuitkeringen zijn zelfs nog lager dan de AOW.

AOW alleenstaandenMet loonheffings-
korting
Zonder loonheffings-
korting
Bruto€ 1.334,94€ 1.334,94
Af: loonheffing€ 0,00€ 255,33
Af: bijdrage Zvw (5,50%)€ 73,42€ 73,42
Netto€ 1.261,52€ 1.006,19
Het brutobedrag is inclusief de inkomensondersteuning AOW € 26,38.

Bijstand per 1-7-2022 voor alleenstaanden en alleenstaande ouders
Per maand € 1.046,73
Vakantie-uitkering € 55,09
Totaal € 1.101,82

Gehuwden en samenwonenden krijgen ieder een eigen AOW uitkering

AOW gehuwden
Bedragen per persoon
Met loonheffings-
korting
Zonder loonheffings-
korting
Bruto€ 914,15€ 914,15
Af: loonheffing€ 0,00€ 175,08
Af: bijdrage Zvw (5,50%)€ 50,27€ 50,27
Netto€ 863,88€ 688,80
Het brutobedrag is inclusief de inkomensondersteuning AOW van € 26,38.

Bijstand per 1-7-2022 voor gehuwden en samenwonenden samen
Per maand € 1.495,33
Vakantie-uitkering € 78,70
Totaal € 1.574,03

https://youtu.be/fHEO8GLLaOM

Het is geen nieuw probleem. De afgelopen jaren werden uitkeringen verlaagd, pensioenen gekort, kosten verhoogd en indexering bleef uit. De lonen voor de essentiële beroepen zijn in Nederland al jaren te laag, omdat het politiek beleid dat zo wilde. Het is werk waar kennelijk geen bedrijf iets voor over heeft.

De ene crisis is nog niet afgelopen of de andere dient zich weer aan. Wat zeg ik, ze stapelen op want het Kabinet lost geen enkele crisis op  […]Vergeet reparatie koopkracht, globalisten zijn aan de macht — Columns van Gerrit Welbergen

https://youtu.be/Php4X_XdHBE

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon/bedragen-minimumloon-2022

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

16 gedachten over “Minimumloon”

 1. Ik wordt er telkens weer somber van hier te lezen, maar wat goed dat je het doet.
  Je hoort maar zo weinig kritische geluiden. Gisteren stond hier het parkeerterrein vol met dure auto’s van bestuursleden en voetballers van de stedelijke voetbalclub. Het lijkt er dan op dat sommigen van gekkigheid niet weten wat ze met hun vrije tijd en het vergaarde geld moeten doen.

  Like

  1. Ik hoop dat je bij het lezen van mijn blogjes ook af en toe kan lachen. Maar alles schrijf ik wel in de context van de huidige tijd. Daarom voeg ik ook de cijfers toe, waarvan ik zelf ook somber kan worden. Vooral de wetgeving lijkt steeds meer tegen de bevolking gericht te zijn, in plaats van de mensen te dienen.

   Like

   1. Het lijkt er op dat ze mensen zonder een zakelijk, of op winst beluste achtergrond, gerelateerd inkomen compleet zijn vergeten. De wettelijke maatregelen zijn daar ook op afgestemd. Ongemerkt heb ik op een bepaalde plek (waarschijnlijk heuvelafwaarts) 58 kilometer in de bebouwde kom gereden. Na aftrek van de correctie (3 kilometer per uur) reed ik nog vijf kilometer te hard en krijg nu een boete van € 45,–. Dat tikt iemand met een overheidssalaris waarschijnlijk snel even af, voor mij is dat een zuur bedrag.

    Like

  2. Inderdaad. Daar wordt helemaal geen rekening mee gehouden.
   De quota die politie agenten moesten halen bij het uitdelen van boetes vond ik ook walgelijk. Het is (even) afgeschaft, maar het duidde erop dat de overheid de burger ziet als melkkoe.

   Like

 2. Ik wil hopen dat je de lijstjes met uitkeringen snel mag vervangen want met de huidige netto bedragen kan geen mens meer rondkomen. Miljoenen mensen moeten binnenkort een nieuw energiecontract afsluiten en dan honderden euro’s per maand meer betalen. Dat zal revolutie worden als er niet snel gerepareerd gaat worden. Maar hoe dan? Gaat tientallen miljarden euro’s kosten en zal het begrotingstekort enorm doen oplopen. Maar ook de staatsschuld.

  We lopen dus helemaal vast want de gaten dichten met belastingverhoging zal niet worden geaccepteerd. De EU heeft zich in z’n eigen voet geschoten met de sancties richting Poetin. De Europese Commissarissen leiden aan grootheidswaanzin en willen een machtig Europees Rijk. We moeten snel terug naar de oude EU die als handelsunie is begonnen. Dat was prima, zonder euro en ECB die extreem heeft gegoocheld met de rentetarieven. Het machtsvertoon van de EC-regenten leidt tot een revolutie en mogelijk een grote oorlog.

  De volkeren van de EU-lidstaten moeten nu snel wakker worden. We zullen een hete herfst tegemoet gaan. Daarmee kunnen we ons opwarmen voor een naderende gruwelwinter.

  Tip voor degenen die binnenkort een nieuw energiecontract moeten afsluiten. Vul de vakjes in en neem daarna een kalmeringsmiddel: https://www.gaslicht.com/

  Like

  1. Helaas, mijn verhuurder staat installatie van eigen zonnepanelen niet toe. Anders had ik die al jaren geleden laten installeren. De woningverhuurder heeft sinds enkele jaren een eigen energiebedrijf opgericht die het presteert om al jaren de duurste te zijn. Je kunt tegen betaling door hun energieleverancier ook zonnepanelen laten installeren, maar dat betekent dat je verplicht bent hun tarieven te betalen voor service en energie, niet je zelf opgewekte energie mag en kan gebruiken, en bij verhuizing afstand moet doen van alle rechten op de door jou betaalde zonnepanelen.

   Like

   1. Het is zo ongeveer het belangrijkste dat in een land geregeld moet zijn. Mensen zullen niet doorgaan met geld toeleggen op het mogen werken, terwijl ze in de basisbehoeften niet meer kunnen voorzien. Als alleen het werk van de directie nog voldoende betaald wordt, zal een bedrijf niet lang bestaan. Als alleen de banken nog winst maken, zal geen bedrijf meer overeind blijven. Een regering die daarop aanstuurt is dan niet alleen maar falend, maar zal op den duur door niemand meer erkend worden.

    Like

 3. Ik werk in de schoonmaak en na de loonsverhoging die maar een paar tientjes per maand oplevert werden mijn toenslagen aangepast die gingen 3 keer meer omlaag dan mijn loonsverhoging . Ik houd nu dus minder over dan voor mijn loonsverhoging en dan heb ik het nog niet over wat allemaal duurder is geworden. Het is dat ik zo goed met geld om kan gaan en al jaren bespaar op allerlei zaken dus ik red het nog wel, maar leuk is echt anders. Veel van mijn collega’s vragen desgevraagd wel over en dat word wel betaald, maar zij vergeten dat zij daardoor ook minder toeslagen krijgen en daardoor onder de streep misschien wel minder verdienen dan zonder die overuren. Des te zuurder toen ik laatst een artikel onder handen kreeg over hoeveel winst onze werkgever het afgelopen jaar maakte plusminus 3 miljoen. En dan hebik het niet over een multinational, maar een relatief kleine ondernemer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een regering die de belangen van de bevolking negeert, bedrijven die winst maximaliseren ten koste van degenen die het werk doen, dat loopt op den duur stuk. Hoe veel mensen soms willen accepteren verbaast me wel eens. Maar voor iedereen is er een grens. Al is het maar, omdat zelfs eten en slapen niet meer gewaarborgd zijn bij een te groot negatief verschil tussen het uitbetaalde loon en de kosten van levensonderhoud.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: