Hé schatje

klonk uit mijn telefoon. “Mag ik je schatje noemen?”

Surinamers die “Hé schatje” roepen kom ik al te vaak op straat tegen. Die ene donkere man moet dat niet ook gaan doen, hoe lief hij het ook kan bedoelen. Ik wil die associatie niet. “Ik heb liever dat je mijn naam noemt. Dan weet ik dat je het tegen mij hebt. Schatje kan iedereen zijn. Mijn kat noem ik ook schatje.”

Waarvoor we die dag afspraken weet ik niet meer precies, maar om de één of andere reden lagen we die avond samen op mijn waterbed. “Mauw”, hoorde ik. Mijn kat sprong op het voeteneinde en liep langs me heen richting mijn hoofd. Automatisch pakte ik de handdoek die speciaal voor hem naast mijn kussen ligt, vouwde die uit en legde die naast me neer op de ruimte tussen mij en de bedrand. Luid ronkend ging de kat erop zitten.

Ik aaide hem over zijn bolletje en zei:
“Dag schatje, leuk dat je even langs komt.”
“Prrrrr”
“Mauw”
“Prauw”

“Zo praat ik met mijn poes. Hij kan komen en gaan wanneer hij wil. Heeft zijn eigen deurtje. Komt hij bij me als ik in bed lig, dan vouw ik een handdoek uit zodat hij ook met modderpoten en rommel in zijn vacht niet mijn hele bed vies maakt. Hij verwacht dat ik dan zijn vacht schoonmaak, hem aai en borstel.” legde ik mijn vriend uit.

https://www.dekattensite.nl/alles-over-de-kat/anatomie/ogen-van-de-kat/

“Kijk hoe hij naar me kijkt.” antwoordde die. De ogen van mijn kat wierpen een lichtbundel op zijn gezicht en zagen rood. Zoals katten zich in de schemer bijlichten door weerspiegeling van het licht dat er is. Kijk je in die ogen, dan zie je niet de normale oogkleur. Het weerkaatste licht laat de kattenogen er als koplampen uitzien en je ziet door de ogen heen het rode bloed in het weefsel achter de ogen. Voor wie geen katten gewend is kunnen die vurige ogen er angstaanjagend uitzien.

“Hij valt je niet aan, hij wil je alleen even goed bekijken. Je bent nieuw voor hem.” Ik stelde mijn beide donkere vrienden aan elkaar voor. “Overdag heeft hij meestal lichtblauwe ogen. Als hij zich tussen de struiken verstopt kan hij zijn ogen donker maken. Als hij in het donker goed wil zien zet hij zijn koplampen aan.”

Mijn kat ging languit naast me liggen. “Prrrrr”.

https://youtu.be/K2P39ost14k

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Michael Wilbur & Moon Hooch)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

11 gedachten over “Hé schatje”

 1. Mijn zoon had twee katten uit het asiel, Sammy en Lotje. Sammy kon je zomaar een haal met haar gekralde nagels geven. Volgens mijn zoon moest ik leren haar gemoedstoestand te lezen aan haar lichaamstaal of ze aaibaar was maar dat kreeg ik niet voor elkaar. Maar Lotje deed geen vlieg kwaad. Sammy was ook vaak knorrig en onaangenaam naar Lotje toe. Toen Sammy stierf kwijnde Lotje langzaam weg en een maand daarna stierf Lotje ook.

  Fijn dat ook schatjes een naam krijgen als ze met z’n tweeën zijn.

  Like

 2. Vroeger had ik ook katten, maar die wilde ik niet in bed. Ik ging toen al, en nog steeds, uit van het principe dat ‘mijn mand’ ook alleen van mij is, en de katten- (en nu honden-)mand alleen voor de kat(ten) of de hond. Ieder zo z’n privacy

  Geliked door 1 persoon

  1. De kat heeft een eigen poezenbedje, maar er zijn veel andere plekjes waar hij slaapt. Als hij op bed bij me komt zitten is dat vaak omdat hij hinder heeft van takjes en slakken in zijn vacht, die hij er zelf niet uit krijgt.

   Geliked door 1 persoon

    1. Natuurlijk doet hij dat vaker. Maar we hebben een ander dagritme. Slapen doet hij meer overdag. Hij is een nachtjager, dan is hij actief. Kortgeleden had hij een tak met venijnige doorns in zijn vacht zitten. Die krijgt hij er zelf moeilijk uit. Hij kwam me opzoeken waar ik was, zodat ik hem er vanaf kon helpen. Daarom heb ik bij mijn bed een handdoek waar hij op kan gaan zitten en een prullenbakje waar ik de takjes kwijt kan.

     Geliked door 1 persoon

 3. Mijn dochter heeft 2 katten en ook zij is stapelgek op ze maar in bed? Nee , dat mogen ze niet. Hoewel ze een keer een uitzondering maakte. De jongste van de 2 ontsnapte een paar maanden geleden op weg naar de dierenarts en was daarna bijna een week onvindbaar. De andere kat was behoorlijk van slag , liep de hele nacht te mauwen en dus mocht zij bij uitzondering bij mijn dochter in bed. Toen de jongste uiteindelijk terecht was (na bijna een week zoeken en posters in de buurt) tot grote opluchting van mijn dochter sliepen de 2 katten weer gewoon op hun eigen plekje en niet meer in bed.

  Geliked door 1 persoon

 4. De kat in bed, wij wilden het niet. Op de een of andere manier werd ik steevast wakker van het geronk, trappelpootjes, uitrekken, plaats innemen dus.
  Hoe ik ook van ze houd: het is en blijft een aanhalig maar ook een inhalig dier.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: