Littekens

Over de vreemd gevormde littekens op zijn lijf, alsof iemand met niet al te vaste hand zijn organen had willen oogsten of opzettelijk een grote ster was gaan kerven, wilde hij eerst niets zeggen.

Groot en opvallend was het. Wel goed geheeld. De huid glad en gaaf op het kleurverschil na. Het bloederige verhaal kwam nadat ik over het vreemde telefoongesprek met mijn zusje vertelde.

Playlist Michael Wilbur

Na de gruwelijke dood van zijn vader was zijn moeder zich gaan richten op Winti, de Surinaamse Voodoo variant. Als kind wilde hij daar niet in meegaan en bleef de kerk bezoeken. Hij gelooft dat Jezus hem in die tijd hielp.

De familie viel uit elkaar, er ontstonden onderling problemen en zelfs geweld. Naaste familie had hem zwaar verwond en bewusteloos laten doodbloeden, als hij niet op tijd weer bij bewustzijn was gekomen en om hulp kon vragen.

De wonden zijn goed geheeld, littekens op zijn lijf zijn blijvend, evenals zijn angst en afkeer voor Winti en een deel van zijn familie. In Nederland hoefde hij die mensen niet meer te ontmoeten. Op zijn telefoon en email had hij ze geblokkeerd. Als mensen giftige contacten worden die je alleen maar schaden is het beter contact te verbreken. Ook als het familie is.

“Hier kan ik met niemand over praten. Een serieus gesprek kan ik alleen met jou hebben.” zei hij.

We hebben beiden onprettige jeugdherinneringen, traumatische ervaringen. Als ongelovige heb ik zelf geen imaginaire vriend om mee te praten. Hij heeft dat wel. Het helpt hem zijn traumatische ervaringen te verwerken en met teleurstellingen om te gaan.

Nu kan hij ook met iemand van vlees en bloed praten over die dingen. Hij heeft geen probleem met mijn atheïsme en ik heb er geen moeite mee dat hij over zijn geloof praat. Hij voelt zich door Jezus beschermd. Ik begrijp dat hij dat nodig heeft. Zelf heb ik met meer mensen goed contact, maar dit soort herinneringen worden vaak niet geloofd. Dat maakt het moeilijk erover te praten met mensen die een gelukkiger jeugd hadden en goed contact met hun familie. Zelf heb ik niemand geblokkeerd, maar net als hij geen contact meer met broers en zuster.

We hebben overeenkomsten en verschillen. We zien een regenboog allebei anders. “Wil je dat ik het je uitleg?” vraagt hij heel lief en als ik dat wil dan komt zijn bijbelse verklaring. Net zo kom ik soms met wetenschappelijke verklaringen. Ik heb mijn uitleg en hij de zijne. Zijn religieuze verklaring van natuurverschijnselen kan ik accepteren, zonder er zelf in te geloven. Mijn wetenschappelijke uitleg gelooft hij ook niet altijd. Maar soms komen beide verklaringen overeen.

Toch zie ik ook veranderingen bij hem. Hij durft meer plezier te hebben. Hij speelt niet meer alleen religieuze muziek en heeft nu ook ander publiek. Opnamen van andere saxofonisten liet ik hem horen en ook daarvan kan hij genieten. “Je stimuleert mijn muzikale ontwikkeling”, vindt hij. “Ik merk dat ik groei, weer op mijn vroegere niveau kom en ook weer nieuwe dingen erbij leer. Ik ga beter worden dan vroeger.” Dat zie ik ook en het is mijn bedoeling. Muziek helpt psychische littekens helen. Het geeft ons beiden plezier.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek Playlist Michael Wilbur)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

5 gedachten over “Littekens”

      1. Dat wil niet zoveel zeggen, als ik op een datingsite zie wie er dan mijn match zou zijn dan denk ik vaak , waar baseren jullie dat op? Er word alleen gekeken naar oppervlakkige overeenkomsten, maar wat zegt dat nu helemaal? Na een aantal dates gebaseerd op die overeenkomsten blijkt vaak dat we dan op de punten die er echt toe doen totaal geen match blijken te zijn. Dat vind ik dan niet alleen ,maar degene met wie ik op date ben vind dat vaak ook. Bij de overeenkomsten word uiteindelijk alleen oppervlakkig gekeken, heb je een kinderwens of juist niet? Wat verwacht je in een relatie? enz. De essentiele dingen worden vaak pas duidelijk in een gesprek waarbij je tegenover elkaar zit. Zo heb ik wel eens eerst heel lang met iemand gechat , dat waren echt hele leuke, interresante gesprekken waardoor ik dacht, dit kon hem wel eens zijn. Maar toen we uiteindelijk een keer afspraken en we elkaar zagen was er totaal geen klik , tenminste niet van mijn kant.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: