Spierkracht

Op een avond vertelde hij mij dat de snelheid op het werk was opgevoerd, maar de kraan voor het tillen van zware goederen kon die snelheid niet bijhouden. Hij tilde nu puur op spierkracht. De hele dag. Elke dag.

Er is in Nederland een wettelijke grens aan wat je een mens mag laten tillen. Ongeveer 25 kilo, dacht ik. “Drieentwintig en een halve kilo” wist hij, “Maar alles wat ik til komt daar boven.” Hij was er dus goed van op de hoogte. “Je moet de kratten wegen, openen en inspecteren. Daarna gaat het naar een andere afdeling. We kunnen de kraan niet gebruiken, die is te langzaam. We moeten de snelheid per uur halen.”

Dat maximum gewicht is er niet voor niks. Wie de hele dag te zwaar tilt krijgt slijtage aan botten en kraakbeen. Ook als de spierkracht voldoende is om die zware lasten te dragen. Hij was zich daarvan bewust, maar zei “Ik moet. Zonder dat werk kan ik de lasten niet betalen. Ik moet.” Hij bleef zoeken naar beter werk, waar de fysieke belasting binnen de wettelijk toegestane normen bleef en beter betaald zou worden, maar dat lukte niet.

Op een dag belde hij me om te vertellen dat hij ontslag had genomen, want nu moest hij niet alleen te zwaar tillen, maar ook nog een heel eind lopen met die zware last. “Waarom kan ik geen heftruck gebruiken?” had hij gezegd. “Ik heb de papieren ervoor en die werden ook gevraagd toen ik hier solliciteerde.” Maar hij moest zonder kraan en zonder heftruck op eigen spierkracht zware kratten verplaatsen voor een tientje per uur. “Anders verdienen we niks aan je.” werd gesteld.

“Dan hebben ze verkeerd gecalculeerd”, zei ik. “Opdrachten te goedkoop aangenomen. Als een bedrijf alleen geld kan verdienen door mensen kapot te laten werken, heeft het bedrijf geen bestaansrecht.” Hij nam ontslag en zat nu zonder inkomen.

“Je hypotheek aflossen kan ik niet, maar ik kan wel zorgen dat je altijd te eten hebt. Je kan hier eten, slapen, douchen. Je mag in mijn bubbelbad, dan zal ik je haar wassen.” zei ik. Daar moest hij om lachen, want hij is kaal. Het was ook mijn bedoeling om hem wat op te vrolijken. Mijn belofte verhielp zijn probleem niet, maar hij voelde zich moreel gesteund. “Probeer of je vaker kunt optreden. Je hoeft nu geen rekening meer te houden met werktijden van je dagtaak, nu je dat werk niet meer doet.”

Dat deed hij. Meerdere keren per avond, van de ene gelegenheid naar de andere, het hele land door. Reiskosten werden vergoed. Vaak kreeg hij er te eten en nog allerlei hapjes mee voor thuis. Dan konden we toch samen iets lekkers eten. In de ochtend kon hij langer blijven slapen, zodat het hem niet uitputte. Maar de hypotheek aflossing, verplichte verzekeringen, water en energie, belastingen en heffingen, kon hij er niet van betalen.

“Ze zijn enthousiast als ik speel,” zei hij, “behandelen me als een grote artiest. Geven me van alles mee, maar de betaling is niet genoeg. Ik heb verder niets. Niet eens geld om iets leuks voor mijn liefje te kopen. Er zijn betalingsachterstanden. Dat loopt op. Er moet nu echt iets gebeuren.”

https://youtu.be/dNYl9b3NnxA

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Michael Wilbur)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

6 gedachten over “Spierkracht”

  1. Die is gewaarschuwd, constateerde dat er een kraan en heftruck AANWEZIG waren en vond daarom alles goed. Dat die ongebruikt moesten blijven was niet te bewijzen, mede doordat iedereen daar als uitzendkracht werkt. Wie bezwaar maakte kon vertrekken en werd vervangen door een ander. Zo is hij zelf ook vertrokken.

   Geliked door 1 persoon

   1. Arbeidsinspectie stelt niets voor. Als ergens een stoel staat gaan ze er van uit dat je kunt zitten. Dat het werk dat niet toelaat zien ze niet eens. Een tilhulp die niet werkt, snelheid die gehaald moet worden, daar houden ze zich niet mee bezig.

    Aan D66 en VVD hebben we te danken dat de arbeidsvoorwaarden slecht zijn en werkzekerheid niet meer bestaat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: