Gelukt

Of hij het werkelijk van zijn god cadeau heeft gekregen is natuurlijk nooit zeker, maar hij denkt van wel. Het is hem gelukt.

De eerste sollicitatie leek in het telefoongesprek nog positief. Hij zou direct moeten beginnen, want ze hadden dringend iemand nodig. Maar op het bedrijf ging het gesprek niet goed. Aan alle gestelde eisen voldeed hij. Maar hij hoefde niet te komen werken, want er waren nog erg veel gegadigden werd gezegd.

“Ik mag het niet denken, maar ik wil het jou wel zeggen. Ze hadden heel hard iemand nodig die direct kon beginnen, tot ze me zagen. Ik heb alle papieren, ik heb ervaring, maar bij binnenkomst was de houding al negatief.” Hij heeft een Nederlands klinkende naam en een donkere huid.

Het tweede gesprek verliep beter. Hij werd direct aangenomen. “Je gaat hier meer verdienen en je kunt maandag beginnen.” Dit bedrijf betaalde geen 10 maar 14 euro per uur. Aanzienlijk beter dan het vorige bedrijf en hier hoefde niet onbetaald overgewerkt.

Je kunt god dus om loonsverhoging vragen. Oorzaak en gevolg waren voor hem duidelijk. Bidden en vasten, dan krijg je alles wat je nodig hebt.

Ook de organisatie was op dit bedrijf beter. De ARBO voorwaarden werden nageleefd. Tillen met 2 man. Gebruik van heftruck en andere apparatuur. Voldoende pauzes. Goede koffie, fruit en broodjes. Geen gedwongen overwerk en extra gewerkte uren werden extra betaald. Bovendien een reiskostenvergoeding die naar zijn idee dekkend was. Hij was er blij mee.

Mij leek de betaling niet erg goed, maar bij de supermarkt zag ik een poster hangen, waarop werd gevraagd om vakkenvullers. Een salarisschaal gaf aan dat een 17 jarige per uur €5.95 betaald zou krijgen en een 21 jarige €14,95. “Dat is goed verdienen” zei een klant tegen de kassière die met de poster in haar rug aan het werk was. “Die worden niet aangenomen,” zei ze. “Alleen de 17 jarigen willen ze voor €5,95 per uur. Op hun verjaardag moeten ze weg.”

Mijn muzikale vriend hoorde op het bedrijf dat de rest van het personeel er al lang werkte. Vroeger in vaste dienst. Na een bedrijfsovername was iedereen ontslagen. Reorganisatie is in Nederland voldoende argument voor ontslagvergunning. Maar de arbeidsovereenkomst was het enige dat werd gereorganiseerd. Iedereen had opnieuw kunnen solliciteren naar de oude baan. Sommigen deden dat direct en werden aangenomen voor het zelfde werk als ze al jaren deden. Maar nu als los arbeider. Zonder vast contract. Anderen waren na verloop van tijd ook terug gekomen naar het bedrijf. Elders verdienden ze minder.

“De mensen op kantoor zijn niet ontslagen”, vertelde hij. “Die bleven in vaste dienst”. Dat kan bij dit bedrijf zo zijn. Maar ik ken ook voorbeelden van bedrijven die de klantenservice en de interne software ontwikkeling op de zelfde manier hebben gereorganiseerd. In Nederland iedereen ontslagen. De bedrijfssoftware in India laten ontwikkelen, voor een lagere prijs. De klantenservice overgedragen aan een callcenter in Verweggistan. Later vanwege gebrekkige kwaliteit toch maar weer personeel in Nederland geworven. De ontslagen medewerkers werden weer aangenomen, maar wel tegen de helft van het oude salaris en niet met een vast contract.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

5 gedachten over “Gelukt”

    1. Zelf kende ik nog de situatie dat mensen konden zeggen dat ze naar een uitzendbureau zouden gaan als voor hun vaste baan geen hoger loon werd betaald. Langzamerhand is die situatie omgedraaid. Ondanks dat er overal wordt geklaagd over personeelstekort, willen bedrijven nauwelijks betalen voor werk. En vaste contracten worden zeldzaam.

      Geliked door 1 persoon

    1. Tegenwoordig noemen mensen het al vast werk als ze ergens een jaar als tijdelijke kracht werken. Daarna worden ze ontslagen, omdat wettelijk een vast contract gegeven moet worden na een jaar werken via een uitzendbureau.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: