Spoken

De postbode ziet veel van mensen. Welke post ze krijgen, van wie, wanneer ze wel of niet thuis zijn, en nog veel meer.

Hij zag de rouwkaarten, overlijdensberichten, post van het uitvaart bedrijf. Veranderde adressering. Ontruiming en de schade die de verhuurder bij mij heeft aangericht. Hij ziet dat ik nu zelf aan de auto werk en in de tuin alles alleen doe. “Doen de plantjes het goed? Is de auto weer in orde?” vroeg hij, “Nog niet getrouwd? Zoek je een jonge of een oudere man?
“Een nieuwe auto wil ik jonger dan de vorige, maar ik ben niet op zoek.”

“Je staat overal alleen voor.” zei de zigeuner die dichtbij woont. “We willen je helpen. Mijn vrouw zegt dat je altijd kan komen eten. Gezellig, met de hele familie. Dan zit je niet alleen in dat huis. Als je hulp nodig hebt, wij willen je helpen.” De auto moest nagekeken en klaar staan om direct te kunnen vertrekken. Starten was soms een probleem. Hij beloofde er naar te kijken. “We moeten elkaar helpen.”

We waren uren aan de telefoon, de muzikant en ik, vanaf wakker worden, tijdens koffie drinken en de spullen bij elkaar zoeken, in afwachting van het moment dat hij weg moest om te gaan spelen. Ondertussen kwam zijn zoon met vrouw en kinderen bij hem op visite. “U zit zo zielig alleen”, zei de zoon, “Altijd alleen thuis en geen vriendin.” Hij moest lachen. “Hij moest eens weten” fluisterde hij in de telefoon, met een onderdrukte lach in zijn stem. Hij dacht dat het zijn kinderen niet was opgevallen dat wij elkaar regelmatig zien. “Ik wil dat gescheiden houden. Het gaat ze niet aan.”
“Ze zijn niet gek.” zei ik, “Hang maar op en geef ze even aandacht.”

“Dag buurvrouw.” klonk vanachter de schutting. Mijn buurvrouw wil de tuin vol met betontegels en kunstgras. Dat is netjes en aangepast aan het verlangen van de woningverhuurder. De klusjesman moest dat gaan doen en zat alleen in die tuin. “Herkent u mij?” “Nee, want ik kan je nauwelijks zien.” Door die schutting herken ik de meeste mensen niet als ze in de tuin van mijn buren zitten. Gezichten herken ik toch al niet makkelijk. Zijn stem herkende ik wel en hij noemde zijn naam. Hij heeft een grote maat werkhandschoenen van me geleend. Waarschijnlijk zijn ook zijn voeten groot. Hij heeft extreem weinig geld want hij werkt een hele dag voor een paar euro. Misschien kan ik de werkschoenen met stalen neuzen aan hem geven, die maar kort aan de grote voeten van mijn overleden vriend hebben gezeten. Ik heb ook nog grote schoongewassen sokken liggen, die ik steeds vergeet naar het Leger des Heils winkeltje te brengen.

Kortgeleden voelde ik dat er in mijn omgeving iets was veranderd. Op het tuinpad achter lag los gekrabde aarde, op een andere manier dan de kat dat kan doen. De bodembedekking van gesnipperd snoeisel was op die plek weg.

https://youtu.be/hnONutfjJH4

Een stoeltje en de rollator stonden anders. Niet opvallend, maar wel anders. Een lange stengel van de klimroos, die met een plastic bindstrip was vastgezet, hing over het pad en de hele strip was verdwenen. Mijn tuinhekje stond open. Er zit geen slot op, maar wel een haak om het te sluiten. Die haak is een simpel gebogen stuk dik staaldraad. Dat draad was gebroken. Of doorgeknipt door iemand die niet wist dat die haak alleen maar opgetild hoefde te worden om het hekje open te doen.

Pakketbezorgers komen wel eens in mijn achtertuin. Ze weten hoe het hekje open gaat, waar ze mijn pakjes veilig kunnen achterlaten. Bezorgers hebben altijd haast. Die gaan niet in mijn tuin zitten rommelen aan spullen.

In de voortuin van de buren was een strook van het groeisel platgetrapt, precies waar het aan mijn tuin grenst. Een houten lat die langs hun gevel had gelegen, lag nu doormidden gebroken half in mijn tuin, half bij de buren. Mijn brievenbus hing scheef. De toegang naar mijn voortuin stond open.

Bezorgers laten een tuinhek wel eens open staan, maar die doen verder niks in de tuinen. Ze hebben daar geen tijd voor en geen interesse in. Vreemd was het. Toch wilde ik er niet veel waarde aan hechten. Als je op alles let ga je spoken zien.

“Weet u waarom dit allemaal dood gaat?” Vroeg buurman mij. Ik wist het niet, maar ook mij was opgevallen dat de paarse distelbloemen in hun tuin ineens allemaal tegelijk verdord waren. “Je mag mijn grasmaaier lenen, dan haal je het makkelijker weg. Maar het zou me goed uitkomen als je daar nog een paar dagen mee wacht. Dan dient de rechtszaak van de verhuurder tegen mij, omdat mijn tuin zo veel lelijker zou zijn dan die van de rest van de bewoners.” Hij moest lachen. “Natuurlijk, geen probleem. U bent de vriendin van mijn vader. We moeten elkaar helpen.” Ik lachte ook. Ontkende of bevestigde niets. “Zeg maar jij tegen mij”.

Het voelt nog steeds vreemd aan om met U aangesproken te worden. Mijn leeftijd is er naar, maar ik voel me niet zo oud als ik volgens de jaartelling ben.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Michael Wilbur)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Spoken”

 1. De postbode die iedereen kent en alles weet is toch ook een verdwijnend fenomeen tenminste waar ik woon. Het is zelden de zelfde persoon die de post rondbrengt niet in de laatste plaats omdat er meerdere bedrijven zijn die post bezorgen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Pakjes worden door verschillende bedrijven gebracht. Waar pakketten geparkeerd mogen worden is vastgelegd door de bedrijven. De pakketbezorgers zijn ZZP-ers, die formeel ook zelfstandige ondernemers zijn, ook vaak de zelfde mensen. Briefpost komt hier nog steeds met 1 bedrijf, steeds de zelfde persoon en die woont bovendien hier in de wijk.

   Like

   1. Voor mij reden dat ik het contact met mijn buren beperk tot groeten en af en toe een praatje als we elkaar tegenkomen. In het verleden te vaak meegemaakt dat veelvuldig contact met naaste buren uitliep op gezeur omdat sommigen te eigen werden. Heb een buurman die me al een paar keer geholpen heeft als ik een klusje in huis heb, maar verder geen intensief contact, elkaar helpen in nood is voor ons voldoende .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: