Rechtspraak?

“Klassenjustitie is een vorm van rechtspraak waarbij niet de feiten en de regels maar de status, afkomst dan wel de groep waartoe men hoort de bejegening en uitkomst van een juridisch proces bepaalt.”

In Nederland krijgt een rechter gedwongen leeftijdsontslag op 70 jarige leeftijd. De vrouw met het grijze permanentje moet dus jonger zijn dan ik, maar dat kun je aan haar niet zien. Ze lijkt niet te jong voor jarenlange ervaring.

De Nederlandse rechtspraak is gebaseerd op een aantal principes. Wie iets beweert moet dat aantonen. Een simpele bewering zonder bewijs mag nooit genoeg zijn voor een veroordeling. Ook deze rechter moet dat in haar opleiding hebben meegekregen en naar ik hoop in de beroepsuitoefening toegepast.

De verhuurder nam ten tijde van de ontruiming van het huis van de buurman een paar foto’s van een stukje van mijn tuin, waar ik in haast wat spullen had neergezet uit de gezamenlijk gebruikte tuin. Die zelfde foto werd maanden later gebruikt bij de aanklacht tegen mij. Ik ontving briefjes over mijn tuinbeplanting, waaruit bleek dat het personeel van de verhuurder te weinig plantenkennis had om daarover te oordelen. Op aanraden van mijn advocaat nam ik zelf foto’s die konden aantonen dat de beplanting geen onkruid was en de situatie sinds de foto van de verhuurder was gewijzigd. Mijn foto’s werden binnen de vereiste termijnen ingediend bij de rechtbank en toegevoegd aan het dossier.

De aanklacht van de woningverhuurder zit vol met beweringen die aantoonbaar onwaar zijn. Behandeling van de procedure tegen mij werd door de rechtbank uitgesteld, waarvan het bedrijf gebruik maakte om met nog fantastischer beweringen te komen, waarvan niets werd aangetoond. De plantenkeuze in mijn tuin was volgens hun advocaat ineens niet meer van belang.

Vandaag zou de uitgestelde rechtszitting plaatsvinden, maar het woning verhuurbedrijf kwam met het compromis voorstel om het vonnis opnieuw met vele maanden uit te stellen. Ik vond dat geen compromis, maar doorgaan met lastigvallen en aantasting van mijn privacy.

De rechter gaf weinig aandacht aan het ontbreken van bewijs en lette ook niet op de datum waarop foto’s gemaakt waren. Op basis van die oude foto’s van de verhuurder oordeelde ze dat de aanklacht terecht was gestart. Verhuurder kreeg nog de gelegenheid om mijn karakter in diskrediet te brengen en stelde dat mijn tuin er pas sinds enkele dagen acceptabel uitziet. Nooit aangetoonde beweringen werden voor waar aangenomen. De verhuurder werd door de rechter, ondanks bewijs van het tegendeel, geloofd.

Verhuurder had geen nieuwe foto’s ingediend, maar op een mobieltje had de gluurder van de verhuurder kort geleden gemaakte foto’s staan. Te laat om aan de stukken toe te voegen, zodat ik die foto’s niet te zien kreeg. De rechter bekeek ze wel. Mijn advocaat keek mee. Ze vertelde me dat de foto’s waren genomen vanuit de tuin van mijn buren, over de schutting heen, van een deel van mijn tuin dat niet zichtbaar is vanaf openbaar gebied. Ook niet vanuit andere tuinen, als niet de moeite wordt genomen om over de 2 meter hoge schutting te kijken. Die plek is dus in hoge mate privé en irrelevant voor aanzien en verhuurbaarheid in de wijk. Het beweerde belang van verhuurder was een negatief effect van mijn tuin op de verhuurbaarheid van woningen in de wijk, maar verhuurder heeft in het ‘compromis’ voorstel en mondeling ter zitting zelf gesteld dat mijn tuin er nu acceptabel uitziet. Voor huisuitzetting of gedwongen herinrichting op mijn kosten is dus geen grond.

Een aanklacht zonder bewijs en zonder grond zou ingetrokken moeten worden. De klager in het ongelijk gesteld. Toch ging de rechter mee met het ‘compromis’ voorstel. De verhuurder mag nog maandenlang blijven gluren en lastigvallen, maar betaalt zelf de proceskosten. Ze vond niet dat mijn privacy werd aangetast, want over het voetpad lopend zouden ook anderen in mijn tuin kunnen kijken. Als ik direct een oordeel wilde, dan zou zij de aanklacht intrekken, maar mij veroordelen tot de proceskosten, die volgens mijn advocaat 1000 euro zouden zijn. Bovendien kon de verhuurder even goed doorgaan met mij laten begluren en direct weer een nieuwe procedure tegen mij beginnen.

Ik heb haar nog in overweging gegeven, dat het voor de bewoners prettig zou zijn te weten dat de verhuurder niet zonder enig bewijs bij voorbaat in het gelijk gesteld zou worden, maar dat had geen positief effect.

Ik weet niet of de foto’s met of zonder toestemming van mijn buren zijn genomen. Het geeft me een vervelend gevoel, dat er dreiging uit hun tuin komt. Bovendien beweerde verhuurder dat ik mijn nieuwe buren geen toestemming had gegeven voor plaatsing van een schutting op de erfafscheiding. Onwaar, maar de verhuurder hoefden ook dit niet te bewijzen. Ik weet niet waar dat verhaal vandaan komt. Heeft verhuurder het verzonnen, of zit er venijn bij mijn buurvrouw?

Ook het op me af sturen van de bemoeizorg werd in gang gezet na een melding van die buurvrouw. Ik heb het gevoel dat er verschil van opvatting is tussen buurvrouw en buurman. Maar ze hiernaar vragen lijkt me geen goed te doen.

Die nieuwe foto’s had verhuurder niet aan de processtukken toegevoegd, zodat ze niet beschikbaar zijn voor mij en mijn advocaat. Ze stonden op een mobieltje dat weer mee is met de gluurder van de verhuurder. Met die foto’s zou ik ook later nog kunnen aantonen wat volgens verhuurder een acceptabele tuininrichting is. Nu kan ik dat dus niet.

De te laat ingediende foto’s zijn door de rechter geaccepteerd zonder als processtuk beschikbaar te zijn voor beide partijen. Dat hoort eigenlijk niet in de Nederlandse rechtspraak. Mijn advocaat en ik beschikken dus niet over alle stukken die een rol spelen. Ik heb geen bewijs hoe de tuin er uitziet op een moment dat de verhuurder stelde dat de situatie acceptabel is. Mijn advocaat heeft me aangeraden om nog de zelfde dag vanuit de zelfde positie foto’s te maken van mijn tuin.

Mijn buurvrouw ging net weg toen ik thuiskwam. Ze was snel en groette me niet. Ik kon niet vragen of ik ook vanuit hun tuin over de schutting heen foto’s kon maken. In mijn achtertuin ben ik tegen de schutting aan gaan staan, mijn tablet boven mijn hoofd gehouden, zodat ik toch foto’s heb kunnen maken vanuit de zelfde positie. Vanaf het platgetrapte deel van de voortuin van mijn buren – waar kortgeleden een spook heeft gelopen – heb ik ook foto’s genomen van mijn tuin. Zo kan ik toch aantonen wat de situatie is op de dag van de behandeling door de rechtbank. De situatie die de verhuurder acceptabel vond op het moment van deze zitting en dus ook acceptabel moet vinden op het moment van de volgende zitting.

De beslissing van de rechter is onbevredigend voor mij. Verschil tussen nu een een half jaar verder zal zijn, dat de beplanting dan niet groen is en niet in bloei zal staan. Een tuin ziet er dan minder aantrekkelijk uit. Dat kan het oordeel dan weer beïnvloeden. Verhuurder kan oneindig doorgaan met dit soort procedures. Totdat ooit een andere rechter vraagt: “Waar bent u toch mee bezig?”

Aan mijn advocaat heeft het niet gelegen. Ze verwoordde mijn standpunt goed. Of ik zelf meer of minder had moeten zeggen weet ik niet. Ik kreeg weinig kans. De rechter was simpelweg meer geneigd het standpunt van de verhuurder te steunen dan van mij als bewoner en heeft mij als individu niet willen beschermen tegen de repressie van de machtiger en kapitaalkrachtiger verhuurder.

Een probleem dat vaker speelt in de Nederlandse rechtspraak.

Harem Scarem – No Justice
https://youtu.be/b_wxloUX-jw

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Harem Scarem)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

18 gedachten over “Rechtspraak?”

 1. Ik weet het in dit land kun je van de ene dag op de andere als een crimineel worden berecht. Uiteraard heeft niemand de intentie moedwillig een aanrijding te veroorzaken maar als een slachtoffer er van komt te overlijden wordt je door de politie stante pede in hechtenis genomen en vervolgd. Het is mijn zoon overkomen die nooit een vlieg kwaad deed of had gedaan, de politie kon niet wachten hem in de cel te gooien en haalde hem midden in de nacht nog uit het ziekenhuis waar hij behandeld werd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is verschrikkelijk om mee te maken. De hele justitiële molen gaat dan draaien. Als burger tegenover geroutineerde professionals is het moeilijk je te verdedigen en ook psychisch overeind te blijven.

   Like

 2. Bewondering voor je taaie doorzettingsvermogen hoor. Rechters bekommeren zich net zo min over ‘de burger’ als een regering dat doet; het zijn allemaal marionetten die maar aan één ding denken: macht. Houd voet bij stuk, Donna Quichote!

  Geliked door 1 persoon

  1. Als ik me niet had verdedigd, was ik nu al mijn huis uit gezet. Dat is wat de verhuurder eigenlijk had gewild en mijn tuininrichting was daarvoor alleen maar een middel, geen doel. Huisuitzetting was natuurlijk al buiten proportie. Nu de zaak voor de rechter is geweest, ligt vast dat ze op dit moment zelf geen reden zien voor dat soort drastische maatregelen. Dat is toch winst.

   Geliked door 1 persoon

    1. Door deze uitspraak, alleen nog mondeling gedaan dus kan er nog van alles anders op schrift komen te staan, ben ik gebonden om een nieuw oordeel voor deze rechtbank af te wachten. Pas daarna kan eventueel verder geprocedeerd.

     Geliked door 1 persoon

 3. Heb het inmiddels zó vaak gehoord, de rechtspraak is krom.
  Een goede vriendin van mij, wiens vader een groot en gerenommeerd advocatenkantoor had en zelfs landsadvocaat geweest is, heeft onlangs zo’n zelfde soort situatie meegemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  1. De meeste mensen geloven dit mechanisme pas als ze het zelf meemaken of van dichtbij zien. Je verwacht het niet. Het is te ongelofelijk, dat een systeem van rechtspraak al zo corrupt is dat de gewone burger rechteloos is. Bij de toeslagen affaire ging het om een grote groep mensen, waardoor het meer aandacht kon krijgen. Met individuele zaken wil niemand zich bezig houden. Maar het probleem is gelijk: De macht wordt altijd in het gelijk gesteld.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: