Duivels en demonen

“De duivel is gemeen.” hoorde ik hem zeggen. “Hij bedient zich van mensen. Je ziet hem niet aankomen en ineens heeft hij je te pakken.”

“Wat kun je daartegen doen?”
“De heer dienen en om hulp vragen. Bidden en vasten.”

Hij blijkt nu overal demonen om zich heen te zien. Buren aan weerskanten van zijn woning worden door de duivel tegen hem opgezet. Aan de ene kant zijn ze al wekenlang aan het timmeren. Hinderlijk, maar ik zou er geen duivels plan in herkennen. Aan de andere kant tikt zijn buurvrouw steeds op de vloer en op de muren. Dat heb ik gehoord, het is waar. Ze leeft al jaren in onmin met hem en besteedt daar kennelijk veel energie aan.

Yarden Saxophone – Demons (muziek met getik en getimmer op de achtergrond)
https://youtu.be/92GlHgHfuMk

Nu hoorde hij in zijn eigen huis steeds maar zacht tikken op de vloer. “Hoor je dat?” Nee ik hoorde niks. Zelf ben ik niet zo ingesteld op het luisteren naar allerlei woongeluiden. In het huis van mijn buurvrouw was zijn zoon wekenlang laminaat aan het vast tikken. Een langdurig karwei, hinderlijk geluid, maar ik heb geen moment duivels en demonen als oorzaak vermoed. “Daar is het weer.” Hij liep naar het raam, haalde zijn vinger over de vloer en pakte iets kleins op. “Kijk, kleine bommetjes. Ze komen uit het niets en je hoort ze tikken.”

Hij pakte mijn hand, vroeg “Zijn het spinnetjes?” en legde het in mijn handpalm.
Ik bekeek het. “Nee, het beweegt niet. Er zitten geen pootjes aan.”
Kun je dat zien? Moet je je bril niet opzetten om te kijken?”
Nee die heb ik voor autorijden. Zonder bril kan ik de afslag borden pas op 300 meter afstand lezen. Deze kleine dingen zie ik beter zonder bril.
“Zijn het geen spinnetjes? Kun je dat zien?”
“Ja. Of eigenlijk, nee ik zie geen pootjes.
Je bent niet bang voor spinnen.


Nee spinnen in huis zijn goed. Die vangen muggen en mijten.
“Ze maken vieze spinnewebben.”
“Niet allemaal.
Wolfspinnetjes maken geen web, die rennen op hun prooi af om ze te vangen. Die heb ik graag in huis. Maar hier zit een uitsteekseltje aan. Ik denk dat het een zaadje is met een klein worteltje dat naar buiten groeit.”
“Hoe weet je dat?”
“Dat weet ik niet. Ik zie een klein stekelig balletje, diameter van ongeveer een halve millimeter, met een heel klein wit uitsteekseltje dat niet beweegt. Niet op aanraking reageert. Dat zou een zaadje kunnen zijn. Een zaadballetje waar al een worteltje aan groeit, of een klein vruchtje met een steeltje.”


“Demonisch zaad.”
“Waarom demonisch? Zaad is gewoon zaad. Dat denkt niet en heeft geen bedoelingen.”

“Kan het uit de wiet gevallen zijn?”
“Als die vervuild is wel. Het is geen wietzaad.”
“Dat ken je wel?”
“Ja, heb ik wel eens gezien. Je zit vaak genoeg met wiet naast me op de bank.”

“Zie je dat dan?”
“Ja, dat kan geen verrassing zijn. Je zit ermee vlak naast me.”
“Kun je de zaadjes dan zien?”
“Natuurlijk.”
“Zonder bril.”

“Ja, op die afstand wel.
Hennepzaad is groot. Soms een millimeter doorsnee denk ik.”
“Heb je dat gemeten?”
“Nee.”
“Ergens gelezen?”

“Geschat. Ik weet ongeveer hoe groot een millimeter is en hoe een hennep zaadje er uitziet. Het hoort niet in de wiet te zitten die ze verkopen. Dat moeten ze er uit halen als het een beetje kwaliteit is. Het zat vaak in jouw wiet.”


“Je bent een behoorlijke dopie geloof ik.”
“Nee. Jij rookt het, niet ik. Bijna iedereen in de wijk rookt wiet. Ik zie het genoeg om te herkennen en ik kende iemand die het kweekte. Die had een tuinbouwopleiding gevolgd en was echt een vakman op dat gebied.”

“Heb je zelf gebruikt?”
“Wel eens geprobeerd, maar ik vond het niks. Het gaf geen leuk gevoel en ik werd er een beetje dom en paranoïde van. Niks voor mij.”

“De duivel zit overal. Hij maakt gebruik van mensen. Iemand kan een goed mens lijken, een mooie vrouw, maar dan ineens zit de duivel erin.”
“Als je bang bent voor die zaadjes moet je gaan stofzuigen en bidden. Dat zal je helpen.”

“Blij dat jij het nu ook hebt gezien. Ik beeld me niks in.
Wat voor zaad is het?”
“Ik ken dit zaad niet. Nog nooit eerder gezien.”
“Waar komt het vandaan? Dat moet toch van de duivel zijn.
Uit je plafond zullen geen zaadjes komen. Van buiten lijkt me ook vreemd als de wind niet op je raam staat.”
Zou iemand het naar binnen gooien? Dat raam staat vaak open.”
Op de vloer zag ik meer van die balletjes liggen, liep er naar toe en bekeek het plafond er boven, het raam, de gordijnen, en zag niets dat de bron van die balletjes kon zijn.

“Ga je nu al weg?”
“Nee, nog niet. Ik kijk even naar die dingetjes.”
Een meter verder, vanaf de bank niet zichtbaar, stond een plant op een klein krukje. In het hart zag ik minuscule onopvallende bloempjes en zaadjes. Die zelfde kleine zaadjes. Zo simpel was het. De zaadjes kunnen uit de plant gevallen zijn. Het kleine witte uitsteekseltje is misschien een springmechanisme dat het zaad in de omgeving verspreidt. Er zijn meer planten die zaad laten wegspringen.

Ik liet het hem zien. Zwijgend pakte hij een stoffer en blik. Veegde het zaad op, kruipend over de vloer veegde hij de hele kamer en wist niet wat hij met het stof met balletjes moest doen. “Gooi maar in de toiletpot, spoel het weg, dan is het je huis uit.” Hij leegde het stofblik.


“Jij bent door god gezonden. Je bent een demonen verdrijver.
We lachten er samen om.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Yarden Saxophone Demon)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

14 gedachten over “Duivels en demonen”

 1. Als katholiek van oorsprong kan ik melden dat de hokuspokus van medaillons, wijwater, gezegende rozenkransen en wat dies meer zij niet serieus genomen werd, althans, niet in de zin dat we er direct geloof aan hechtten. De bisschoppelijke gebaren en kerkelijke gewoontes werden hooguit gewaardeerd, het ‘hoorde er bij’.

  Geliked door 1 persoon

  1. Och heden. Ik heb een zinnetje weg gelaten. Met opzet. Omdat ik dacht dat het wel duidelijk was. Het was een katholieke gemeenschap met het merendeel van Surinaamse of Afrikaanse afkomst. Ik vond het heel ontroerend om hun gevoelens te horen en dat ze het met mij wilden delen. Wat ik uit de blogjes hier begrijp zit deze vriend in de evangelisch of pinkster hoek. Die geloven in de duivel en de boze geesten. Dat is ook een manier om het kwaad te adressen . Waarom zullen we zo superieur doen als ik nog steeds vele mafkezen om me heen heb die vinden dat er wel weer gehoest en gebruld mag worden . Geen afstand gehouden hoeft te worden. Geen handen gewassen want ik ben drie dubbel geboostert. Over het kwaad overwonnen hebben gesproken

   Geliked door 1 persoon

   1. Coronabeleid is inderdaad ook vol magisch denken. Maar ik geloof niet dat hier iemand superieur deed. Nederland heeft vele geloofsgemeenschappen die ieder eigen gewoonten hebben. Daarnaast zijn er natuurlijk individuele verschillen. Ieder persoon heeft de eigen persoonlijke beleving. Ik beschreef hier hoe verschil van inzicht en beleving goed kon samengaan en elkaar aanvullen.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik zou er niet mee overweg kunnen. Mijn laatste vriend vertelde me af en toe dingen waardoor ik dacht , wat moet ik nu geloven. Zo kwam hij op een gegeven moment met het verhaal dat zijn vader niet zijn biologische vader was, dat hij daar pas een paar jaar geleden achter gekomen was. Terwijl hij op een ander moment vertelde dat sommige medische problemen die hij had zijn vader ook had. Eerst dacht ik daar niet zoveel van, maar op een gegeven moment begonnen mij meer tegenstrijdige dingen op te vallen. Zo had hij verteld dat hij zijn dochter niet meer mocht zien en dat haar moeder ervoor gezorgd had dat zij zwanger van hem werd en hem daarna het huis uitgezet had. Maar na dat ik steeds meer over hem leerde bedacht ik me dat het misschien niet zo zwart wit was als hij me vertelde. Zijn gedrag was behoorlijk wispelturig en soms werd hij van reuze vrolijk in eens door een klein iets des duivels en kreeg ik van alles naar mijn hoofd gegooid. Toen ging ik me afvragen of de moeder van zijn dochter dat ook ervaren had en hem daardoor niet in de buurt van zijn dochter wilde hebben. Aan de ene kant wilde ik hem geloven en vond het vreselijk voor hem dat hij zijn dochter niet mag zien, maar gezien hoe onze relatie geeindigd is zie ik dingen toch genuanceerder.Wat ik wel weet dat ik een stuk meer rust in mijn leven heb sinds ik hem niet meer zie en alhoewel ik van hem hou en de leuke dingen die we deelden vreselijk mis, ik denk dat ik beter af ben zonder hem. Want iemand op onze leeftijd gaat niet meer veranderen zeker niet als hij niet ziet wat er fout gaat en vind dat hij perfect is zoals hij is en denkt dat alleen ik moet veranderen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Of gewoon een andere cultuur waar “ nog “ veel meer magisch gedacht en gevoelt wordt. Ik heb me in een katholieke gemeenschap zo verwondert over hoe het christelijke geloof gemixt was met dat magisch denken. Door de bischop gezegende rozenkrans of medaillons magische krachten toe gedacht werden. Snappen wij calvinisten niet. Hier word het kwaad ook heel vaak geadresseerd maar dan op een andere manier. Ben je ziek ; oh dan moet je of had je enzovoort. Zeker in Corona tijd. Dat komt voor mij op het zelfde neer .

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: