Spam

Ik had iets besteld en betaald in Duitsland. Het zou via DHL bezorgd worden.

Het bedrijf en DHL stuurden me een serie emails om het verloop van de levering te volgen. Tussen die DHL emails zat ineens het bericht dat ik ‘douanekosten’ zou moeten betalen. Vreemd, want het zou uit Duitsland moeten komen. Binnen de EU zijn douane verplichtingen afgeschaft. Maar ik had al het vermoeden dat het bestelde in feite uit China kwam. Veel bedrijven houden zelf geen voorraad meer aan en laten de fabrikant rechtstreeks aan de klant afleveren. Het gevraagde bedrag was maar €1,75.

Ik volgde de link, betaalde met credit card, controleerde direct de afschrijving. Er was €2,- afgeschreven, niet het bedrag dat ik had goedgekeurd en de ontvanger was niet DHL.

Details af- en bijschrijving
Creditcard ********
Datum Omschrijving Type Bedrag (EUR)
TRUEPLAYER.CLUB +44 20 4520 1 CYP -2,00

Genept. Ik belde de creditcard helpdesk. Die kende de truuk en het bedrijf. “Die kleine bedragen worden niet gecontroleerd. Voor een groot bedrag moet u bij de bank inloggen en de betaling goedkeuren, daarom schrijven ze altijd 2 euro af.” Vergoed werd het bedrag niet. Dat ik een ander bedrag had goedgekeurd voor een ander doel, maakte niet uit. Kleine schade, dat wel, maar er zat nog een risico aan vast. “Ze gaan hierna grotere bedragen afschrijven, want dan zeggen ze dat u een abonnement heeft genomen. Als u dat één maal betaalt zit u er aan vast.”

Dat ik voor een abonnement nooit toestemming had gegeven maakte geen verschil. Het bedrijf deed dit zo al jaren en ze konden met hun oplichting gewoon doorgaan. Het beste was om de creditcard helemaal te blokkeren zodat er niets afgeschreven kon worden. Ik kreeg een nieuw nummer. Wel vreemd, dat die oplichting door de bank en het creditcard bedrijf gefaciliteerd wordt.

Mijn emails doorzoekend kwam ik meer van die zelfde spam tegen. Het spamfilter had het niet tegen gehouden. Het leek van DHL te komen, maar ik had er geen aandacht aan gegeven omdat ik niets besteld had. Nu het bericht van die oplichter tussen echte emails van DHL binnenkwam trapte ik er in.

Zo zal dat vaker gebeuren. Eén op de vele van die mails zal door iemand worden aangezien voor een legitiem betalingsverzoek en betaald worden.

https://youtu.be/whKjt55UWpU
Michael Wilbur – Fuck it all

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Michael Wilbur)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

14 gedachten over “Spam”

 1. Dank voor je waarschuwing. Ik kreeg laatst ook zo’n mail maar bedacht net op tijd dat ik niks besteld had. Hoe gaan die mensen ’s avonds naar bed: blij omdat ze weer een onschuldig slachtoffer hebben gemaakt ? Vast wel, ik snap er niks van.

  Like

  1. Dit soort mensen doet dit dagelijks. Ze zullen veel slachtoffers maken.
   Misschien kunnen ze zich luxe veroorloven en hebben ze maling aan de problemen die ze veroorzaken. Het zal een bepaalde karaktereigenschap vragen om dit te doen.

   Like

 2. Oh wat ergerlijk! Dan kun je er nog zo op gespitst zijn… op zo’n moment als jij beschrijft, trap je er dus toch in. Ik krijg nu ook wat naar kippenvel langs mijn ruggengraat over een betaling die ik heb gedaan… gggrrrr. Ik ga het in de gaten houden, of mijn rekening nu ook niet wordt geplunderd door een of ander abonnement…

  Geliked door 1 persoon

  1. Zodra ze één maal dat grotere bedrag hebben afgeschreven kunnen ze door de wet beschermd blijven afschrijven voor het abonnement dat ze beweren dat je hebt genomen. Dat is nog het meest kwalijke deel van hun oplichtingstruuk. Ze mogen dan een deurwaarder sturen om de volgende termijnen van het ‘abonnement’ te innen.

   Like

    1. Deze wetgeving beschermt het grote bedrijf, niet de burger.
     Dat bedrijf heeft uitgezocht hoe die wetgeving in de praktijk werkt, maakt daar misbruik van en de wetgeving is nooit aangepast om misbruik te voorkomen. Dat is politiek. De keuze, welk belang gediend moet worden.

     Geliked door 1 persoon

      1. Zo ver heb ik het niet laten komen. Ik wilde weten hoe hij iemand er in luist, maar niet zelf in problemen gebracht worden. Hij probeerde me wel met een’ geen ja en geen nee truuk’ JA te laten zeggen, wat ik weigerde. Hij heeft er dus wel voordeel van te verwachten, als iemand ja zegt. En zoals ik eerder heb ondervonden, je kunt nog zo veel gelijk hebben volgens de wet, gelijk krijgen voor een rechter is nog helemaal niet zeker. Dat zullen ook die oplichters hebben ervaren.

       Geliked door 1 persoon

  1. Dat kleine bedrag is de schade die ik opliep. Maar wie het niet op tijd door heeft loopt meer schaderisico. Het volgende wat ze doen is een groot bedrag afschrijven. En vervolgens schrijven ze vaker een groot bedrag af. Want van de wet mogen ze blijven afschrijven als ze zeggen dat je een abonnement hebt genomen. Ook als je helemaal niets met ze hebt afgesproken. Rare wetgeving.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: