Energieprobleem en hyper inflatie

Vandaag schrok ik.
Eerst bij de kassa in de supermarkt en daarna bij het lezen van mijn email.

Weinig boodschappen: Het goedkoopste brood. Broodbeleg met een 30% korting sticker omdat het aan de datum is. Melk en yoghurt, flink duurder geworden. Braadworst, verdubbeld in prijs sinds de vorige aanschaf, maar wel het goedkoopste vlees dat nog te koop was. Kattenvoer, ook enorm in prijs gestegen.

Graag had ik nu de hele tuin vol staan met aardappelen, groenten en een paar kippen die alle slakken en groenafval omzetten in eieren. Zo had ik het een paar jaar geleden nog. Maar de vertrutting in Nederland maakte dat onmogelijk. Tuintjes controle die alle groenten en kruiden onkruid noemt, een glazen plantenkasje heet nu onveilig glas, tuinaarde en bloempotten is opslag, kweekbakken en bonestaken is troep. De buurt komt vol met tegeltuinen en kunstgras. Een verbod op het houden van dieren in de tuin dwong iedereen in de buurt om kippen weg te doen. Lievelingskonijntjes van buurtkinderen moesten er ook aan geloven. Ik weet niet of ze in de pan zijn gedaan, naar het dierenasiel gebracht, of losgelaten in het bos.

Tijdens andere oorlogen kozen veel mensen het bos voor hun dieren. De tuinen zijn nu voornamelijk bewoond door slakken. Maar die vertrutting heeft niets te maken met de oorlog en is al lang geleden in gang gezet. Alle overlevingsstrategieën die arme mensen vroeger nog gelaten waren, zijn nu verboden.

Een buurtgenoot verderop heeft dit jaar zijn hele tuin omgespit en er aardappelen gezet. Ik heb oude uitgelopen aardappelen in bloempotten naar buiten gedaan, die zijn verder gaan groeien, zodat ik dit jaar niet meer dan 1 zakje aardappelen heb hoeven kopen. Inmiddels kosten aardappelen weer meer dan een euro per kilo in de winkel. Normaal werden aardappelen op de markt verkocht per 5, 10 of 20 kilo. Nu stond de stal met kleine zakjes van 1 en 2 kilo aardappelen. Mensen zien hoe weinig dat is, maar kiezen toch voor de 1 kilo zakjes. Muntjes worden zuinig uitgeteld.

Aardappelen kocht ik vandaag niet in de supermarkt, maar wel twee zakjes bloembollen en twee bloeiende potplanten. Een luxe aankoop, die ik niet uit vrije keuze deed. De verhuurder laat mijn tuin nog steeds controleren. Als er geen of weinig bloemen in de tuin staan, wordt de tuin niet netjes gevonden. Op het winkelschap stond een lagere prijs dan werd afgerekend. Er bleken twee verschillende prijzen in de kassa geprogrammeerd te zijn. Die voor de hoogste prijs heb ik terug gedaan. Dat scheelde weer een paar euro.

Het totaalbedrag aan de kassa was onverwacht hoog. Brood koop ik al niet vaak, nu denk ik voortaan helemaal geen brood meer te kopen. Er zijn nog appels van mijn eigen boom, goed rijp nu en lekker. Daar zitten ook koolhydraten in, vitamines en meer smaak dan een aardappel of een stuk brood. Appels zijn vers van de boom heel veel lekkerder dan het zelfde soort appel uit de supermarkt. Voor de toekomst is er nu een oplossing die ik op Huisvlijt las. Gratis bomen voor wie een tuin heeft. Een fruitboom levert jarenlang gratis voedsel. Mijn woningverhuurder heeft fruit en notenbomen vernield, maar de appelboom heeft het overleefd, ondanks dat 3/4 van de wortels werd vernietigd.

Voor mijn avondeten kon ik nu nog uit de tuin plukken. Eten uit de tuin is lekker. Ik heb nog steeds tomaten, paprika, courgette, prei, bieslook en lente uitjes. Binnenkort is dat te weinig. Het gaat te koud worden voor veel van mijn eetbaar groen. De stronk van een spitskooltje heb ik in een plantenbak gezet. Die is weer gaan groeien. Dat probeer ik met meer groenten.

De email gaf het verwachte slechte bericht:
Mijn energie jaarafrekening en het nieuwe maandbedrag. Energie was voor lage inkomens al te duur vóór de oorlogsmaatregelen. Afgelopen winter heb ik minimaal gestookt, dus wordt over dat jaar nog geld terug betaald. Dat kan ik goed gebruiken. De nieuwe verhoogde tarieven kan ik domweg niet betalen. Dit jaar moet de verwarming helemaal uit blijven. Maar het maandbedrag dat het energiebedrijf in rekening wil brengen kan ik maar beperkt verlagen. Het minimumbedrag dat het energiebedrijf wil accepteren is te hoog voor mijn inkomen. Er komt volgend jaar een maximum tarief voor gas en elektra voor wie minder gebruikt dan 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Ook moet 10% minder energie worden verbruikt dan in het voorgaande jaar. Hoe gebruik ik straks minder als ik nu al niet verwarm?

Ook de huur is verhoogd. Als huur, energie en water zijn betaald, is er geen geld meer voor eten. Beter kan ik kosten besparen door de woning niet te verwarmen zodat ik huur, water en eten kan betalen, maar de energiemaatschappij staat aanpassen van het maandbedrag aan lager energiegebruik dan vorig jaar niet toe. Ook dit jaar ga ik dus weer betalen voor wat ik niet gebruik.

Er is door de regering een compensatie beloofd. Gedeeltelijk al uitbetaald. Maar ik moet daarvan de voorschotten betalen en reserveren voor de rekeningen die na januari komen. Voor de lokale belastingen worden die noodzakelijke reserves als vermogen geteld. De vermogenstoets zal op 31 december gelden en nog eens op de datum van aanvraag kwijtschelding. Wie vermogen heeft moet alle heffingen betalen, zodat er geen reserve overblijft voor betaling van de gestegen kosten.

Er is nog wel voedselvoorraad in huis. Rijst, pasta, blik- en potgroenten, eigen inmaak. Maar zuivel, verse groenten en fruit, moet steeds opnieuw gekocht. Daaraan merk ik hoe snel de prijzen stijgen. Elke dag een paar cent. De dingen die ik niet dagelijks koop zijn opvallend veel duurder dan wat ik eerder betaalde. Kleding heb ik nog meer dan genoeg. Nu meer dan ooit, omdat veel kleding van mijn overleden vriend mij ook past. Aan zijn grote schoenen heb ik niets. Mijn eigen schoenen slijten. Een paar 11 jaar oude versleten sandalen kon ik deze zomer vervangen, maar ik moest een mindere kwaliteit kiezen. Ook loop ik vaak op plastic nep-crocs klompjes. Die dingen waren goedkoop, maar ze slijten snel. Nieuwe hebben nu een veel hogere prijs.

Goede winterschoenen heb ik nog, maar de tussendoor schoenen waren op. Aldi had voor 16 euro sneakers van textiel. Ik nam die goedkope schoentjes mee, maar na de schrik van het totaalbedrag aan de kassa denk ik er over om ze terug te brengen. Eigenlijk is het voor die schoenen toch al te koud en in het voorjaar kan ik misschien ook goedkope schoentjes vinden.

Steeds meer mensen kunnen met een laag inkomen en stijgende prijzen de noodzakelijke kosten niet meer betalen.

https://youtu.be/bBJwTGNzOEc

Samen met mijn vrienden waren we hierop voorbereid, want we zagen het aankomen. Nederlandse politiek tastte beschikbaarheid van de eerste levensbehoeften al lang van te voren aan. Na een pandemie volgt schaarste en verhoging van prijzen. De oorlog versterkte dat. De huidige politiek biedt geen oplossing.

We hadden niet gerekend op overlijden en ontruiming van de huizen. De houtkachel die ook geschikt was om te koken, compleet met grill en gietijzeren pannen, de voorraad stookhout, we maakten er samen al gebruik van in koude winters. Maar nu is dat allemaal gesloopt en gedumpt door de verhuurder. Ook gereedschappen en materialen, alles werd door de verhuurder met opkopers meegegeven of in de container gegooid. De tuinen vernield. Fruit- en notenbomen gekapt. Ik bleef alleen over en kon er niets tegen doen.

Politici die zien wat er aan de hand is, zijn in ons land in de minderheid.

https://youtu.be/ApQV9-ybgkk

Luister wat parlementslid Omtzigt vertelt over geheime contracten, uitverkoop van gas aan het buitenland en in eigen land verhoogde heffingen op eerste levensbehoeften.

https://youtu.be/nbfdP0DGkv0
https://youtu.be/7ioTAULAs4Y
https://youtu.be/Zpb-k7z5Ndk
https://youtu.be/Z5TUESU4Rpc
https://youtu.be/ZrXpdok_dhY
Europese gasprijzen — Systeembug
Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

15 gedachten over “Energieprobleem en hyper inflatie”

 1. Je geeft niet aan of je gebruik maakt van diverse landelijke toeslagen. Ik neem aan dat je er wel recht op hebt! Kijk ook eens naar eventuele gemeentelijke toeslagen. Er is bijvoorbeeld de individuele inkomensafhankelijke toeslag, de zogenaamde cultuur bijdrage en bijzondere bijstand voor medische meerkosten. Door gebruik te maken van deze toeslagen en de energietoeslag had ik dit jaar zo’n €1800,- extra!

  Like

  1. Helaas is mijn gemeentebestuur minder gul. Er bestaan regelingen voor extra geld als je AOW of minder hebt, maar die worden hier niet toegepast. Zelfs de aanvraag werd me geweigerd. Het moet met een formulier dat ze niet geven.

   Landelijke toeslagen heb ik wel.
   Van de AOW wordt maandelijks de vakantietoeslag ingehouden, Bruto vakantiegeld is € 69,30 per maand. Dat wordt eens per jaar als 1 totaalbedrag uitbetaald.

   Ook krijg ik net als iedereen die AOW heeft de inkomensondersteuning AOW van € 26,38 per maand. Het bruto AOW bedrag is inclusief de inkomensondersteuning AOW

   Eens per jaar vraag ik te veel betaalde belasting terug. Als ik dat niet doe zou ik minder dan het standaardbedrag netto AOW ontvangen.

   Zoals veel Nederlanders ontvang ik zorgtoeslag en huurtoeslag.
   De zorgtoeslag is inkomensafhankelijk.
   De huurtoeslag is beperkt omdat mijn huur hoog is. Het valt nog wel binnen de huurgrens voor toeslag, maar naarmate de huur hoger wordt, bouwt de overheid de huurtoeslag af.

   Like

   1. Hier gaan de aanvragen inmiddels digitaal. Kijk eens op de website van je gemeente of je ze niet alsnog kunt aanvragen.
    En vraag eens aan het Juridisch Loket of de gemeente je die regelingen mag weigeren in deze tijden van geld tekort bij de minima. Het kost je een telefoontje want hun advies is gratis.

    Like

 2. Met mijn minder dan modale inkomen val ik overal buiten. Gaan ze dan ook nog eens naar je spaargeld kijken dan kan ik het helemaal wel vergeten. Door mijn hele leven zuinig te zijn heb ik nog wel een spaarpotje opgebouwd. Iets waar ik nu dubbele gedachtes bij heb. Aan de ene kant fijn om niet afhankelijk van anderen te zijn, maar wel een beetje zuur dat ik dat geld straks hard nodig zal hebben om mijn rekeningen te kunnen betalen, waar anderen die zichzelf niets ontzegt hebben geholpen worden.

  Like

  1. Voor de energietoeslag kijken ze alleen naar je inkomen, niet naar spaargeld of andere bezittingen. Ze tellen wel het inkomen op van van alle bewoners die op jouw adres staan ingeschreven. Maar het toegestane spaargeldbedrag is ook groter als er meer bewoners zijn op 1 adres.

   Kwijtschelding van lokale heffingen krijgen alleen de allerlaagste inkomens en daarvoor kijken ze wel naar spaargeld. Heb je alleen AOW, of bijstand, of nog minder, dan kun je in de meeste woonplaatsen ontheffing krijgen voor gemeentebelasting en waterschapsheffing, maar niet als je spaargeld of een eigen woning in bezit hebt.

   Like

  1. Ik ben ook extreem zuinig nu. Nog meer dan vorig jaar. Probleem kan nog worden, dat de maximumprijs voor energie alleen gaat gelden als je 10% minder gebruikt dan het jaar er voor. Misschien verandert dat nog, maar als die voorwaarde blijft gelden, dan wordt het heel moeilijk als je al zuinig deed.

   Geliked door 1 persoon

 3. Heb je wel de 1300 euro energietoeslag aangevraagd? Die telt niet mee voor je kwijtschelding enzo.
  In onze gemeente ligt de grens voor extra potjes/toeslagen/etc op 130% van het minimuminkomen.
  Er zijn ook projecten met ‘warme huiskamers’ in de wijken, zodat je overdag gratis in een warme ruimte kunt zijn.

  Het is een schande dat het nodig is, maar er zijn gelukkig initiatieven voor hulp.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, de energietoeslag heb ik aangevraagd en zelfs gedeeltelijk al ontvangen.
   Hoeveel spaargeld je in mijn gemeente mag hebben moet ik nog uitzoeken. Op hun website verwijzen ze naar links die voor mensen met een bijstandsuitkering gelden. Ik heb AOW.
   In ieder geval moet ik zorgen dat ik wel reserve heb om de extra kosten ook volgend jaar te kunnen betalen, maar onder de grens blijf waarboven je het geld weer via lokale heffingen moet afgeven. En dat geldt natuurlijk voor iedereen die de energietoeslag mag aanvragen.

   Like

  1. Alles is duurder nu. Sommige dingen zijn meer in prijs gestegen dan andere, maar goedkoper is het niet geworden. Er zullen ook veel bedrijven moeten stoppen, zodat er straks als alles weer een beetje normaal kan worden, toch minder aanbod zal zijn. Dat houdt het prijspeil dan nog hoog.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: