Een koud huis

Het was koud in huis. De hoge tarieven van het energiebedrijf zou ik niet kunnen betalen. Laten afsluiten zou voor nog meer kosten zorgen.

In mijn huurcontract staan rare dingen. Bijvoorbeeld de verplichting een contract voor energielevering te hebben. Sluit een leverancier mensen af, dan wil mijn verhuurder ze ook nog eens op straat zetten. De overheid heeft het weer eens echt goed geregeld, door “sociale” woningverhuur voor de lagere inkomens te laten uitvoeren door dit soort a-sociale bedrijven.

Zelf de gaskraan dicht doen of de thermostaat helemaal op nul zetten is altijd een beter idee. Het huis vorstvrij houden door alleen te verwarmen als het vriest, met de thermostaat op het minimum. Of de hele verwarmingsinstallatie uitschakelen en alle radiatoren leeg laten lopen. Want als die bevriezen barsten ze en heb je een enorme schade aan de installatie, waarvoor je ook als huurder veel geld kwijt bent doordat de huurder voor de schade aansprakelijk gesteld zal worden. Ook iets om aan te denken voor wie door het energiebedrijf is afgesloten.

Een infrarood afstandsbediening heeft mij al jaren geholpen om de CV ketel vanuit mijn warme bed uit te zetten en in de ochtend voordat ik opsta weer in te schakelen. Zo heb ik de afgelopen jaren het energieverbruik al kunnen reduceren. Nu zal ik nog minder moeten stoken. De verwarming staat nu de hele dag uit. Omdat het zelfde apparaat ook warm water maakt zet ik de installatie pas aan op het moment dat ik warm water uit de kraan wil. Elektra om te koken, koelen en vriezen, verlichten is wel de hele dag en nacht beschikbaar in mijn woning. Nog wel.

https://youtu.be/8KoGNEXztuo
zeebodem gasleidingen geëxplodeerd

Misschien verandert dat, nu onderzeese gasleidingen naar Europa zijn geëxplodeerd. Als energie niet langer alleen is beperkt voor wie de hoge kosten niet kan betalen, dan zullen er beperkende maatregelen worden ingesteld. Het dichtdraaien van de gastoevoer. Het afsluiten van elektra. Misschien zal zelfs beschikbaarheid van drinkwater beperkt gaan worden.

https://youtu.be/ShXmPA21j-E
zeebodem gasleidingen gesaboteerd

Zo ver was het nog niet. Alleen financieel was ik beperkt in energieverbruik. Ik permitteerde mijzelf een warm bad en zette de CV installatie aan met de kamerthermostaat op het minimum.

Op mijn badkuip heb ik een soort tafeltje waar ik meestal iets lekkers te eten zet als ik een bad ga nemen. In de middag had mijn muzikale eetvriend me een prima maaltijd gebracht. Kip, eend, vis, rijst met een saus. Niet langer deelde hij zijn eten aan de hele familie uit. Hij verdeelde het in porties in de vriezer zodat hij zelf genoeg te eten had en soms bracht hij er wat van naar mij. Dit was één van die maaltijden die hij na een optreden had meegekregen. Even opgewarmd in de magnetron, zittend in mijn warme bad gegeten. Een simpel genoegen.

Mijn haar gewassen en genietend in mijn bubbelbad bleef ik liggen tot de watertemperatuur langzaam daalde. Ik twijfelde. Zou ik warm water toevoegen of mijn bad uit gaan, de kou van mijn huis weer in?

Op dat moment ging de telefoon. Tegenwoordig heb ik ook in de badkamer een toestel, omdat ik besloot alle telefoons die buurman en ik vroeger over 2 huizen verdeeld hadden, nu allemaal in mijn eigen huis aan te sluiten. Vanuit mijn bad kan ik nu de telefoon opnemen.

“Heb je gegeten? Was het lekker? Ik ben thuis, in mijn bed gaan liggen om me een beetje warm te houden, maar toch werd het me te koud. De verwarming weer aangezet.”
“Ik lig lekker warm in mijn bad. Relaxed. Maar straks moet ik er uit. Het water gaat zo afkoelen en mijn huis is koud.”
“Wil je niet bij mij komen relaxen? Dan hebben we het samen lekker warm. Ik lig hier maar alleen en jij daar.”
“Mijn haar is nat. Dat voelt niet lekker.”
“Je kunt het toch afdrogen met een doek?”
“Ja, maar dan is het niet echt droog. Dat natte haar is geen lekker gevoel.”
“Ik vind het niet erg als je een beetje nat bent. Wil je niet komen?”

Het was nog vroeg op de avond en ik had verder geen plannen. Als ik thuis bleef zou ik vroeg mijn bed in gaan om warm te blijven in mijn koude huis. Ik kon ook naar zijn warme huis, waar hij al in bed lag. We zouden samen warm blijven.

Europees parlement over de Oekraïne oorlog en energie beleid
https://youtu.be/fTDTF2-h-Xs

(tekst © Vlierbloesem)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

13 gedachten over “Een koud huis”

 1. We hebben de thermostaat op 18 graden gezet. Dat was even wennen, maar we zijn er inmiddels aan gewend. Dat is voor ons nog acceptabel, behalve als je je niet fit voelt.

  Like

  1. Je went aan die temperatuur. Ik heb de thermostaat al jaren op 18 graden. Nu ik nog minder moet stoken laat ik de hele installatie zo veel mogelijk uit. Zolang het niet vriest is dat wel te doen. Als ik warm kraanwater nodig heb gaat die ketel weer even aan.

   Like

 2. Door mezelf aan te wennen de verwarming de afgelopen jaren steeds lager te zetten vind ik het nu nog niet koud in huis. Komt natuurlijk ook omdat het overdag nog steeds niet al te koud is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Op dit moment is het 14 graden. Goed te doen als je bezig bent, maar te koud om stil te zitten. Dan pak ik een dik dekbed en ik draag nu al een warme trainingsbroek en een dik vest.
   Vorige winter had ik me ook gewend aan kou. Daardoor had ik het in de zomer extra warm.

   Like

  1. Denk ik ook. Maar ik heb inmiddels ook al gehoord van mensen die last kregen met de sociale dienst, die ging controleren hoe vaak mensen bij elkaar in huis zijn. Ze posten op de parkeerplaats en ze horen kinderen uit. Ik hoorde een buurman tegen zijn zoontje zeggen: “Pappa moet nu naar huis, want hij woont bij opa.”

   Like

      1. De VVD heeft het altijd over vermindering van regelgeving en een kleinere overheid. In werkelijkheid produceren ze altijd een oerwoud van regeltjes, bezuinigen ze verkeerd en dalen de overheidsuitgaven niet. Liberaal is de VVD al heel lang niet meer.

       Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: