Bloemen

weggooien is zonde

De buren hebben last van muizen. Die komen uit de kruipruimte via spouw en meterkast elk huis binnen waar geen kat woont en ook geen spitsmuis jaagt.

Buurman probeert alle kieren te dichten. Ook is het laminaat gaan werken. Hij is er druk mee bezig. Het getik en getimmer kan ik verdragen door niet te letten op dat geluid. Ook let ik niet op het roepen naar honden op de uitlaatroute voor mijn deur. Het is me niet altijd duidelijk wanneer geroep, getik en geklop wel voor mij bedoeld is.

Het was in de late namiddag dat ik weer iets hoorde tikken. Ik twijfelde, maar ging toch even naar de voordeur kijken. Er bewoog iets dat ik niet goed kon zien.

https://youtu.be/suH96Z8QWek

Er bleken een paar grote bossen bloemen voor mijn deur te staan, gedragen door een stel benen. “Hou je van bloemen?” hoorde ik vanuit de bloemenvracht vragen. Ik koop ze nooit, maar kennelijk kreeg ik nu van iemand bloemen en zei: “Ja.”

“Alsjeblieft”, zei het hoofd dat zichtbaar werd doordat de bloemen in mijn handen geduwd werden. Het was een buurman die ik had geholpen met het starten van zijn auto. “Ik krijg elke dag bossen bloemen, die deel ik uit aan de mensen die anderen helpen.” Hij wees in de richting van behulpzaam gebleken buurtgenoten en vertelde dat hij eerder tevergeefs aan mijn deur was geweest.

“Dank je.”
“Lust je kipfilet?”
“Ja”
“Heb ik ook. Kom maar halen.”


Deze buurtgenoot reed met een grote wagen de rustplaatsen langs de snelweg af, om op te ruimen. Vrachtwagenchauffeurs werden daar bediend door eetstalletjes en bloemen verkopers, die aan het einde van een werkdag afval en restanten moesten afvoeren. Deze man ruimde dat op.
“Elke dag moet ik bloemen opruimen, mijn huis is altijd vrolijk met mooie bossen bloemen. Ik hou van bloemen, maar deze zijn te veel. Weggooien is zonde.”
Hij was al eerder aan de deur geweest, had aan het raam getikt, maar misschien was ik niet thuis, of had ik gedacht dat het geluid bij de buren was.


“We moeten elkaar helpen. Dan gaat het ons allemaal beter.”
Die uitspraak echode nu door de buurt. Een deel van de bewoners had besloten dat elkaar helpen beter was dan over elkaar klagen. Deze buurman hield regelmatig een barbecue avond. Altijd bleef er eten over, dat op de tuintafel werd achtergelaten.
“Dat is voor de katten, die ruimen op als wij weg zijn.”
Buurtkatten wisten dat. Als ze de barbecue roken stonden ze al op de schutting te wachten. Hij moest die gewoonte nu stopzetten, want er had iemand geklaagd.

Ook deze buurtbewoner had naar de rechtbank gemoeten vanwege een aanklacht door het verhuurbedrijf. Hij zou overlast veroorzaakt hebben door met zijn grote wagen buren van hun grof vuil af te helpen, hij had voedsel buiten laten staan, er liepen te veel katten rond (niet zijn katten) en zijn barbecue was ruikbaar geweest. Over luide muziek was een klacht gemeld terwijl op zijn adres niemand aanwezig was geweest, geen geluid te horen was en de politie tevergeefs was gekomen om een niet aanwezig zijnde geluidsinstallatie in beslag te nemen. Toch had de verhuurder die klachtmelding gebruikt en de rechter wees de aanklacht van de verhuurder toe. Hij heeft beroep aangetekend, wat hem duizend euro kost aan proceskosten. Nu voerde hij de katten niet meer en bleef met het overgebleven barbecue vlees zitten.

“Elke dag het zelfde eten vind ik niet lekker, neem maar mee.”
Netjes verpakt kwamen verse rauwe kipfilet en sardientjes uit zijn koeling. Dat kwam goed uit. In de supermarkt had ik nog staan twijfelen bij de kipfilet die 30% was afgeprijsd, omdat het aan de datum was. Het was me nog steeds te duur geweest dus werd het niet gekocht. Nu kreeg ik het geschonken.

Ik had supermarkt klanten snel door de winkel zien lopen om alle afgeprijsde voedsel te verzamelen. Ook mensen met een boodschappenlijstje en een calculator, precies berekenen wat ze nog konden kopen. De klanten hadden weinig geld, dat kon je merken. Gerookte zalm, lekker op brood, was in de winkel met 30% korting nog steeds 4 euro voor een paar plakjes. Daar verkocht de winkel niets van.
“Geef dat maar aan de voedselbank”, had ik gedacht. De filiaalmanager was met een lijst langs de schappen gelopen. Lang liggende producten gaf hij een afprijs sticker, maar vaak was de prijs dan nog te hoog.
“Brood is ook afgeschreven.” hoorde ik de manager in zijn microfoontje zeggen. Alles wat te duur was bleef onverkocht.
“Geef het maar aan de voedselbank. Weggooien is zonde.”

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

11 gedachten over “Bloemen”

  1. Het is een goede ontwikkeling, dat de mensen hier gaan zien dat elkaar helpen het hier voor iedereen leuker maakt. Maar als zo veel mensen hun huis uitgezet worden en de klagende galbakken overblijven, dan wordt het hier uiteindelijk een stuk minder leuk.

   Like

  1. Hoe de rechter heet maken ze niet meer bekend, omdat er rechters werden bedreigd. Bedreigen moet je natuurlijk niet doen, maar ik kan me wel voorstellen dat mensen ook zo’n rechter willen laten weten hoe bedreigend zo’n uitspraak is.
   Het is rechtbank midden-nederland.

   Like

  1. Deze rechtbank geeft het verhuurbedrijf dus altijd gelijk.
   De verhuurder hoeft niks te bewijzen en geen proceskosten te betalen, procedeert, zet de huurder uit de woning, knapt het huis een beetje op, voert het achterstallig onderhoud uit, allemaal op kosten van de huurder.
   De huurder wordt dakloos met grote schulden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: