Op tournee

“Ze hebben me gevraagd op tournee te gaan door België. De betaling was goed. Beter dan mijn gewone werk. Het was voor een week, misschien zou ik daarna vaker met die groep gaan reizen.”

“Dat is mooi, dat kan een nieuw begin zijn van een regelmatig inkomen als muzikant. Dan zou je dat zware werk niet meer hoeven doen.”
“Blazen kost ook kracht en reizen is vermoeiend.”
“Ja, maar aan muziek beleef je plezier. Spelen is leuker dan het werk dat je nu moet doen en je beschadigt je lichaam er niet mee.”

“Ik heb nee gezegd.”
“Waarom?”
“Ik heb een stabiel inkomen nodig. Dat tournee was maar voor een week en verder is het onzeker.”
“Je werkt via een uitzendbureau, niet in vaste dienst. Dat werk is dus ook onzeker. Zij kunnen je elke dag afdanken als je niet meer nodig bent, maar je kunt ook zelf elke dag beslissen om iets anders te gaan doen, een week gaan spelen en daarna terug naar dat bedrijf .”
“Op het werk willen ze ook op me kunnen rekenen. Ze zijn tevreden met mijn werk, ik heb de certificaten gehaald, ik heb leuke collega’s, we gaan goed met elkaar om. Ik ben er graag. We spreken allemaal Nederlands, dat is ook prettig. We kunnen met elkaar praten en we zijn gaan zingen onder het werk.
We moeten samen tillen in het zelfde ritme. Zingen maakt dat makkelijker en het geeft een goede sfeer. De mensen van het kantoor kwamen allemaal kijken toen we zongen. Ze vonden het mooi.

“Als het bedrijf op je wil kunnen rekenen moeten ze je in vaste dienst nemen. Dan kun jij ook op het bedrijf rekenen en heb je echt een vast inkomen.”
“Dat is iets van de vorige eeuw. Zo werkt dat niet meer.”

Hij zoekt zekerheid bij een bedrijf dat hem geen zekerheid wil bieden. Alle personeel op de werkvloer kan per dag naar huis gestuurd. Ziekteverlof komt voor eigen rekening en wie te vaak verzuimt heeft geen werk meer. Flexibele arbeid, noemen beleidsmakers dat, maar het is vooral degene die het werk doet, die flexibel moet zijn. Hij accepteert dat als een vaststaand gegeven en lijkt zich er bij neergelegd te hebben dat hij nooit meer professioneel muzikant zal zijn.

“Het mooie van dit werk is ook dat ik vroeg klaar ben. Vroeg beginnen en vroeg naar huis. Voor optreden in Nederland is dan nog genoeg tijd. Ik heb de zekerheid van inkomen uit het werk dat ik vroeg op de dag doe en ook de gelegenheid om nog te gaan spelen. Dat is een goede stabiele combinatie.”

Zijn oudste zoon maakte een foto van hem.
Nu met saxofoon.”

Gewillig poseerde hij met het instrument.
“U speelt weer, ziet er weer goed uit, het gaat u goed.”
Hij merkte zijn extra spier ontwikkeling op.
Bent u weer gaan trainen?”

“Ik hoef niet naar de sportschool. Op het werk train ik al genoeg.”
Hij zwaaide zijn armen alsof hij met dumbbells oefende.
Het verschil tussen veel spieren en nog meer spieren boeit mij niet. Wel zag ik hoe moe hij uit zijn werk kwam. De pijn en blessures. Ook dat deed het werk met zijn lichaam en hij leek niet te beseffen dat het werk hem alleen schijnzekerheid bood.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Michael Wilbur)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

10 gedachten over “Op tournee”

  1. Hij beslist zelf, maar praat er wel met mij over.
   Helaas is het voor hem geen keuze tussen de zekerheid van een vaste baan met vast inkomen en de onzekerheid van een artiest. Wat hij ook kiest, het blijft een onzeker inkomen.

   Like

  1. Als hij de hypotheek niet kan betalen is hij dakloos. Alle wetgeving zit zo in elkaar, dat niemand hem legaal onderdak kan bieden. De bedrijven waar hij werkt bieden geen vast werk, onvoldoende inkomen, maar stellen wel de eis van een vast woonadres en maken beschikking over autovervoer noodzakelijk.
   Zijn muziek kan een beter inkomen verschaffen, maar met niet meer zekerheid dan een week werk.
   Het is beide te onzeker.

   Like

 1. Mijn werkgever geeft nog wel vaste contracten , maar niet standaard meer uren. Die geven ze aan mensen die in eerste instantie altijd willen invallen. Wat de werkgever niet ziet is dat ze dat als ze eenmaal meer uren hebben niet meer kunnen of willen doen. Een collega kreeg na veelvuldig invallen er ineens 10 uur bij. Maar invallen lukt met 38 uur per week niet meer , vooral omdat wij op een locatie werken waar je na 15.00u in de middag niet meer welkom bent. Ze had dat gelijk aangegeven toen ze de uren erbij kreeg, maar word nog steeds met grote regelmaat gevraagd om in te vallen. Ik werk voor 2 werkgevers en kan dus niet meer invallen , had bij ene ook om meer uren gevraagd maar krijg die niet omdat ik nooit wil invallen daarbij zien ze over het hoofd dat het geen kwestie van niet willen is, maar kan niet bij de andere werkgever zeggen dat ik op andere tijden kom omdat ik moet in vallen bij de ander.

  Geliked door 1 persoon

  1. De bedrijven houden er geen rekening meer mee, dat personeel moet kunnen rekenen op een vast inkomen dat voldoende wordt betaald om alle kosten te betalen. Dan heb ik het nog niet over luxe, maar alle vaste lasten bij elkaar is het in Nederland duur wonen. Bedrijven moeten winst maken, maar van personeel wordt verwacht dat ze altijd maar beschikbaar zijn voor zo weinig mogelijk loon.

   Like

   1. Ze gaan er ook vanuit dat je niet afhankelijk bent van dat ene inkomen omdat zij denken dat iedereen een partner met een baan heeft. En dat veel mensen alleenstaand zijn is blijkbaar ook ondenkbaar in hun denkwereld. In het verleden had ik een leidinggevende die er vanuit ging dat ik naast mijn 30 urige werkweek ook een uitkering had omdat volgens haar niemand rond kon komen van mijn inkomen. Dat zijn dan mensen die vinden dat je niet leeft als je geen eigen huis, een auto hebt en elk jaar minimaal 2 keer op vakantie hoort te gaan.

    Geliked door 1 persoon

    1. Een huurhuis kon hij destijds niet krijgen. Hij woont in het huis dat hij samen met zijn vrouw kocht. Bij haar overlijden viel haar inkomen weg en sindsdien moest hij het huis alleen betalen en alleen voor de kinderen zorgen. Moeilijk te doen. De kinderen zijn nu volwassen en kunnen voor zichzelf zorgen. Maar het huis moet hij nog steeds alleen betalen.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annozblog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

%d bloggers liken dit: