Horen

In de ochtend werd ik eerst gebeld door een oplichter die me een beleggingsrekening had willen aansmeren.

Ik kende dat nummer, hij had al eerder gebeld. Ik nam de telefoon op zonder iets te zeggen en liet hem een tijd meeluisteren naar een YouTube video over kenmerken van psychopathie die ik op dat moment toevallig had op staan. Daarna verbrak ik de verbinding en gaf dat telefoon nummer in mijn toestel de naam ‘oplichter’, om het voortaan meteen te weten als hij weer zou bellen.

Ik dronk koffie, schilde een appel, opnieuw ging de telefoon.

“Heb ik je wakker gebeld?”
“Nee, maar ik lig nog wel in bed.”
“Dus je hebt nog niet gedoucht?”
“Nee, hoezo? Had je plannen voor vandaag?”

Hij moest lachen. “Wat voor plannen?” vroeg hij.
“Weet ik niet. Die plannen zitten in jouw hoofd. Meestal ben je om deze tijd aan het werk, dus vertel het maar.”
“Ik moet je wat bekennen.”

https://youtu.be/mGCfUT1mSPE
fire drill


“Laat maar horen, ik luister.”

“Ik ben al 2 dagen niet naar mijn werk geweest.”
“Waarom? Is er iets gebeurd?”
“Ik heb enorm last van mijn arm. Ik kon niet slapen van de pijn.”
“Maar dan kun je ook niet werken. Is er iets mis gegaan op het werk, of word je te zwaar belast?”

“Het is allemaal zwaar metaal wat we moeten stapelen. Bukken, tillen. Bukken, tillen. En het is groot. Moeilijk vast te pakken. Het doet pijn aan mijn handen.”
“Dat ken ik. Ik heb ook de volgende dag pijn in mijn handen als ik iets heb getild dat zwaar is en moeilijk vast te houden. Pijn is niet een beproeving die je moet doorstaan. Pijn heeft een functie. Het is een waarschuwingssignaal. Het teken dat je rustiger aan moet doen. Je lichaam moet ontzien. Geef daar gehoor aan, anders gaat je lichaam kapot. Je moet herstellen.”
“Daarom ben ik thuis gebleven, maar morgen moet ik weer aan het werk.”


“Is de pijn dan al over?”
“Nee, ik heb er nog steeds last van.”

“Dan moet je thuis blijven. Je wordt al wat ouder, dan heb je meer hersteltijd nodig. Wat is nou helemaal een dag loon? Daar ga je toch je lichaam niet voor kapot maken?”
“Ze hebben gezegd: ‘Die 2 dagen zijn voor je eigen rekening. Morgen verwachten we je weer op het werk.’ Dus morgen moet ik weer werken.”
“Niet doen. Je hebt hersteltijd nodig. Als de derde ziektedag wel wordt betaald, blijf dan die derde dag ook maar thuis en ook langer als het nodig is. Je moet pas weer werken als je hersteld bent. Je zou een scheurtje in een spier kunnen hebben. Dat moet zich kunnen herstellen. Je moet je lichaam niet kapot werken omdat een bedrijf dat wil.”

Opnieuw moest hij lachen. Lachen is vaak, misschien altijd, een uiting van verwarring. Het hinken op twee tegenstrijdige gedachten. Hij heeft een ongezonde arbeidsethos, voelt zich snel verplicht tegenover een bedrijf waar hij werkt. Maar hij voelt nu ook dat te snel aan het werk gaan ten koste gaat van zijn lichaam. Ook in zijn religie kent hij de verplichting om zijn lichaam goed te verzorgen en niet kapot te maken.

“Ik ben blij dat je er zo over denkt.” zei hij.
Kennelijk had hij behoefte aan bevestiging in de beslissing om voor zijn eigen fysieke belang te mogen opkomen.
“Het belang van dat bedrijf is niet groter dan jouw belang. Het bedrijf verdient wat minder geld als je niet komt werken, maar jij moet je lichaam beschermen. Je krijgt geen nieuw lijf. Je hebt er maar één en daar moet je het voor altijd mee doen. Dat is veel belangrijker dan geld.”

Met een nieuwe baan was hij al bezig. Misschien de volgende maand beginnen. Makkelijker werk, minder uren en minder loon. Hij moest nog papieren inzenden.
“Bij de bibliotheek kon ik kleurafdrukken maken. Nu heb ik nog een grote enveloppe nodig.”
“Die heb ik voor je.”
“Dat weet ik. Vanmiddag wil ik die komen ophalen.”
“Goed, ik ben thuis.”

“Er werden blikken erwtensoep uitgedeeld. Ik nam er eerst één, maar toen dacht ik aan jou en heb gezegd geef me er maar drie. Voor mijn zoon, mijn vriendin en voor mijzelf. Ik neem straks soep voor je mee.”
“Die blikken soep lust ik niet.”
“Ik ook niet, maar ik doe er van alles doorheen en dan is het wel lekker. Ik maak er een lekkere soep van, dat neem ik voor je mee. Dan hoef je vandaag niet meer te koken.”

Inderdaad slaagde hij er in om er iets lekkers van te maken.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Michael Wilbur)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

12 gedachten over “Horen”

 1. Zelf een aantal jaren geleden ook mijn vakbondschap opgezegd, had een conflict met een werkgever die mij niet ziek wilde melden maar mij als onrechtmatig afwezig genoteerd hadden benaderde de bond erover die niet thuis gaf omdat ze niet in aktie kwamen voor een werknemer dan moesten er meer mensen klachten hebben. Die waren er wel maar hielden braaf hun mond want bang voor hun hachje. Uiteindelijk maar naar het UWV gegaan daar trof ik iemand die mij vertelde dat zij officieel niets mocht doen, maar mij onofficieel de tip gaf mijn werkgever te mailen dat ik een deskundigen onderzoek ging aanvragen als zij mij geen afspraak met de bedrijfsarts gaven. Zij vertelde dat dat eigenlijk niet kan, maar dat de meeste bedrijven dat niet weten ,maar wel benauwd worden als ze horen dat UWV ernaar gaat kijken en dan als zij fout zitten toegeven en de bedrijfsarts inschakelen, die bedrijfsarts constateerde dat ik wel degelijk ziek was, dus werd mijn ziekmelding aanvaard. Het lidmaatschap toen opgezegd want al jaren lid en toch hielpen ze niet.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja dat zeker vooral ook omdat het officieel eigenlijk niet mag, het UWV mag normaliter alleen iets voor je doen als je ziekgemeld bent door je werkgever en dat was nu juist mijn probleem. Tevens heel veel mazzel met de toen nog deels onafhankelijke bedrijfsarts die constateerde dat het mijn eerste ziekmelding in heel veel jaren was. Helaas begonnen bedrijfsartsen daarna in dienst te komen van de bedrijven. De bedrijfsarts die mij in het begin hielp vertelde mij ook dat hij niet volledig voor de werkgever wilde werken want dan kon hij niet meer goed opkomen voor de rechten van de werknemer. De volgende bedrijfsarts was duidelijk alleen maar aan het zorgen dat de werkgever kreeg wat hij wilde.

    Geliked door 1 persoon

    1. In Nederland had je de ziektewet,een fonds waaruit loon werd doorbetaald als je ziek was. Daar betaalde je premie voor en het bedrijf betaalde eraan mee. De huisarts gaf een verklaring af, dat je ziek was. In een heleboel kleine stappen is dat systeem afgebroken. Nu is het doorwerken tot je kapot bent en hoe je dan in leven blijft dat zoek je zelf maar uit.

     Like

  1. Ongelooflijk dat mensen zó uitgebuit worden, en nog legaal ook.
   Ik had er geen idee van en het maakt me nog triester dan ik al ben om alles wat op zogenaamd legale wijze gebeurt.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb de verandering in wetgeving wel gevolgd, maar er werd bijna geen aandacht aan gegeven in de nieuwskanalen. En dan nog vaak werd een valse voorstelling gegeven. Zo heeft D 66 het aldoor gehad over “modernisering” van de arbeidsmarkt en VVD over “liberalisering”. Klinkt mooi, wat is er nou tegen modern en vrij ?
    Maar de mooie woorden verbergen dat het gaat om ontnemen van rechten.

    Like

  1. Vakbonden lijken opgeheven.
   Ze werkten mee aan verslechtering van arbeidsvoorwaarden, hebben weinig leden, en nog minder stakingbereidheid onder de leden.
   Omdat er zo weinig leden zijn, kunnen bedrijven makkelijk de mensen die vakbondslid zijn ontslaan, want dat zijn enkelingen. De meeste mensen zijn geen lid, melden niets bij de ARBO en ook wordt de wet nauwelijks gehandhaafd als het om grote bedrijven gaat. Ongeveer zoals het een eeuw geleden was, maar toen waren er nog mensen bereid om zich daartegen te verzetten.

   Geliked door 1 persoon

 2. Een nummer bij de oplichter? Dan heb je geluk, hier laten alleen maar 0000 achter.

  Doorwerken zolang als het kan en ook als het eigenlijk niet kan. Als het maar geld oplevert. 😒
  Het gebeurt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Helaas is inmiddels gebleken dat mijn telefoonnummer nu in een circuit van vele oplichters terecht is gekomen. Ondermeer bij een 044 nummer, waarvan op Gogle te lezen is dat die belt in de hoop dat je terugbelt, omdat het een betaalnummer is waarvan de beller ongeveer 10% van de belkosten betaald krijgt en de telefoonmaatschappij ongeveer 90% verdient. Ook het telefoonbedrijf is dus bezig met legale oplichting.

   Ik bel geen nummers terug die ik niet ken. Bedrijven zullen het wel doen.
   De hoeveelheid 06 nummers is nu hoog. Die druk ik weg of neem op en reageer niet. Dan kost het hun alleen maar geld. Maar lastig is het, want je bent zo steeds in gesprek, doordat de ene na de andere belt.

   Geliked door 1 persoon

  1. Die bedrijven hebben er geen probleem mee om mensen op te gebruiken tot ze niet meer kunnen. En de wetgeving is er op afgestemd om dat te kunnen doen.

   We hadden na heel veel strijd van de arbeidersbeweging in de vorige eeuw rechten verworven, maar die zijn afgebroken en dat gaat elke dag verder. Stemrecht heeft dat niet kunnen tegenhouden. Te veel mensen zien hun belang pas als ze zelf slachtoffer worden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: