Bitter

Hij had pijn in zijn handen, de laatste keer dat ik hem zag. “Dat zijn kleine dingen.” antwoordde hij, toen ik vroeg wat er gebeurd was. Hij lachte erom. “Het is metaal, groot en zwaar. Dat komt wel eens op je handen terecht.”

Ik merkte dat zijn hele lichaam pijn deed. Hij ging vroeg slapen en zou me de volgende avond iets te eten brengen. “Je moet het proeven, ik ben benieuwd wat je er van vindt.”

https://youtu.be/RxdtNeCbG1w

De volgende dag kwam hij met een tasje, waarin een diepvriesdoosje met bevroren inhoud. “Ik kom je wat brengen. Sopropo heb ik gekookt. Een Surinaamse groente. Het is bitter maar wel lekker.” Bij het aannemen van het eten pakte ik zijn arm even vast. “Ik heb ook een Surinaamse worst, ik weet niet of je dat wil. Zeg me wat je er van vindt.”

Ontdooid in de magnetron smaakte het bitter, geurend naar kruiden die ik niet proefde. Warm gemaakt was het erg bitter, maar misschien moest het samen met spek gegeten dat er apart bij zat. Een aangebroken pakje ontbijtspek. Ook stijf bevroren. Gecombineerd werd het een vette hap, maar geen culinair genoegen. In de Sopropo bleek een stukje kippenvleugel verwerkt, dat weinig smaak had. Worst kon ik niet ontdekken in dit hapje bittere groente. Dat zal dus een grap of dubbelzinnige opmerking zijn geweest. Aan mij is dat soort humor niet besteed. Gelukkig had ik zelf ook al gekookt.

Langdurig gerijpte tomaatjes uit de tuin, kippenpoten, knoflook, koenjit, kipkruiden met zout, hoisinsaus, ketjap en water. Daarbij rijst gekookt met Chinese kool. Het was lekker. Ik schilde een appel, die nog niet rijp bleek. In stukjes gesneden, gemengd met kaneel en sucralose, werd dat na 2 minuten in de magnetron een lekker nagerecht.

Laat op de volgende avond belde hij en vroeg wat ik er van vond. “Na opwarmen te bitter. Had het spek er per ongeluk bij gezeten?” “Sopropo is in Suriname minder bitter. Dit vond ik niet lekker en het spek lust ik niet.” Had hij mij zijn ongewenste kliekjes uit zijn vriezer gegeven? “Ik wilde weten of het aan mij lag, of dat het echt te bitter was. In Suriname lustte ik het wel, samen met zoutevlees. Dat spek is zout, maar het lijkt er niet op.”

Op mijn vraag of hij nog gespeeld had antwoordde hij
Ik ben niet eerlijk geweest, ik wilde je niet teleurstellen, maar ik ben gestopt.”

Het werk waarvoor hij had gebeden en gevast in de hoop het te krijgen, leek ideaal omdat het in de vroege ochtend begon, waarna hij alweer vroeg in de middag vrij was, zodat er nog tijd was om zich voor te bereiden en in de avond op te treden. Maar in werkelijkheid kon hij dat vaak niet meer, viel hij doodmoe in slaap, at niet meer. Het werk bleek zwaarder dan was voorgespiegeld. Of hij at hing te vaak af van de mensen die hem vroegen te spelen. Als zij hem niets gaven stond hij de hele avond met honger te spelen.
“Het ging niet meer, ik moest stoppen.”

“De hele dag bukken en tillen. Het is te zwaar, ik kan het niet meer opbrengen.” Na het werk was hij thuis even gaan liggen. “Zo veel pijn en moe. Ik ging op bed liggen en viel in slaap.” Die avond zou hij gaan spelen. “Veel te laat werd ik wakker. Snel gaan rijden, te hard, misschien heb ik een boete opgelopen.” Maar toen hij aankwam werd gezegd dat hij niet meer hoefde te spelen. “Ga maar weg, je bent te laat. Je hoeft nooit meer te komen.”

Hij had bericht ontvangen van een ander bedrijf. Lichter werk dichtbij huis. Niet meer tillen, minder uren, geen lange reistijd, maar ook lagere betaling en minder regelmaat. Wisselend op de dag en avond. Ook weekeinden werken. Hij zou geen andere afspraken kunnen maken. De volgende dag kon hij bedrijfskleding gaan passen.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Michael Wilbur)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Bitter”

    1. Enerzijds moet hij dat soort werk doen, omdat hij geen beter werk krijgt en inkomen nodig heeft.
      Maar soms lijkt het alsof hij zichzelf steeds maar weer wil straffen. Na dat auto ongeluk ging hij in de rechtbank verklaren dat hij schuldig was aan moord. Hij werd vrijgesproken want een ongeluk is geen moord. Hij voelt zich bovenmatig verantwoordelijk voor zijn kinderen en vraagt niets van ze. De jongste, inmiddels ook volwassen zoon, woont in zijn huis, eet zijn eten en hoeft niets te betalen terwijl hij dat eigenlijk wel nodig heeft. Want: “Ik heb zijn moeder vermoord. Die kleine heeft zijn moeder nooit gekend.”

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: