Grote steen

jaloezie en roddelpraat

Er was iets veranderd tussen de nieuwe buren en mij.

In voorjaar en zomer leende buurman mijn tuingereedschap. We gingen vriendelijk met elkaar om. Buurvrouw zei Dag en Hallo. Hun kleine kinderen gingen regelmatig met me zitten kwebbelen als ze zich in de tuin verveelden. Buurvrouw liet een schutting plaatsen. Daar waren de kinderen niet blij mee “We kunnen je niet meer zien.” zeiden ze “We vinden het niet leuk.” Ik vond het ook niet leuk, want nu zat ik in de schaduw. Maar zij ontdekten dat ze schuin tussen de kieren van de schutting toch mijn tuin in konden kijken. “Daar is de kat!” riepen ze “Maar die kunnen we niet meer aaien.”

We konden evengoed nog wel met elkaar praten, had ik gezegd. Ze gingen tegen de schutting aan zitten om te kletsen en schoven tekeningen door de gleuven, propten er takjes en steentjes doorheen.
“Dat is het takje van een roos. Die stekels kunnen pijn doen. Geef maar aan mij, dan gooi ik het weg.
Dat is een kiezelsteen, die door het water van een rivier is afgesleten en mooi rond is geworden. In hele grote kiezels zitten soms kristallen. Deze is daar te klein voor
.
Dit is een vuursteen, die gebruikten ze vroeger om vuur te maken, toen ze nog geen aanstekers hadden uitgevonden. Alle vuurstenen die je in Nederland vindt zijn lang geleden door iemand meegenomen. Want vuursteen komt hier van nature niet voor.”
Hun moeder riep vanuit het huis: “Wat heb ik nou gezegd?” waarop de oudste reageerde “Waarom mogen we niet met buurvrouw praten? Wij vinden buurvrouw lief.”

Ze werden binnen geroepen en vertelden mij later enthousiast dat hun moeder voor mij een hele grote steen ging kopen. Ik liet ze niet merken hoe luguber ik dat vond.

https://youtu.be/enTXM2thiKE

Meer wijzigingen in het contact met mijn buren waren merkbaar. Nu kregen mijn leefpatroon en omgang met andere mensen aandacht. “Waar gaat u naar toe?” had de zoon van de saxofonist gevraagd, toen ik kort voor sluitingstijd nog even naar de winkel liep. “Een avondwandeling?”

Ik wilde weten wat er ineens veranderd was en vroeg het buurmans vader. “Kunnen we hier als volwassen mensen met elkaar over praten?” vroeg de saxofonist. Natuurlijk kon dat.

Hij vertelde dat de familie had gezien dat ik met buurmannen omging. Dat ik bij andere buren in de tuin en in huis kwam. Naar barbecue feestjes in de buurt ging. Dat ik overdag wel eens een bezorger miste, soms lang met de auto weg was en pas in de ochtend thuis kwam. Ze zagen me dagenlang niet overdag maar wel in de avond van huis gaan.

“En jij bent nooit jaloers. Je hebt me gezegd dat ik een vrij mens ben en zelf mag beslissen wat ik doe en dat jij ook die vrijheid hebt. Dat je niet jaloers was als ik een hele avond weg was. Zelfs als ik pas in de ochtend thuis kwam of een hele dag later werd je niet jaloers. Als ik dagenlang niks laat horen ben je niet boos. Ik heb nu een huiduitslag en kleine wondjes. Ik neem het je niet kwalijk, maar je moet het eerlijk zeggen. Heb jij met nog iemand anders seks?”

“Heel eerlijk? Ik ga met mensen in de buurt om. Ik woon hier al heel lang. Ze helpen mij wel eens, ik help hun wel eens. Zoals ik jou ook heb geholpen met je auto. Ik heb jou bezocht toen je ziek was. Ook andere zieken heb ik bezocht en gebracht wat ze nodig hadden. Ik kom op feestjes, ik eet soms mee en soms geef ik iemand eten. Ik woon samen met een kat. Ik hou van die kat maar ik heb alleen seks met een mens en dat ben jij. Ik heb dat met geen ander, er is geen ander, ik zoek geen ander. Als dat wel zo is, zal ik het je zeggen.

Ik weet dat je werkt en muziek speelt. Ik ben niet jaloers als je een avond gaat spelen, wil geen energie verspillen aan elkaar controleren en belemmeren. Inderdaad heb ik gezegd dat je een vrij mens bent, dat je zelf beslist wat je doet. Als je op een avond langer moet spelen, of na een optreden ergens blijft slapen, dan vind ik dat geen probleem. Het is niet veilig om doodmoe de weg op te gaan. Ik heb geen zin in jaloezie en ruzie om niks. Ook als je dan een keer iets met een ander zou hebben dan neem ik je dat niet kwalijk. We zijn niet elkaars eigendom. Wat je wil doe je toch wel. Dat kan ik niet tegenhouden, controleren of belemmeren, ik wil alleen maar dat je eerlijk bent en aan de hygiëne denkt.”

“Ik zal eerlijk zijn. Ik wil geen andere vrouw.” mompelde hij bijna onverstaanbaar. “Ik kan je niet goed verstaan.” liet ik weten, want ik wilde niet naar de betekenis raden.
“Ik ben eerlijk. Ik wil geen andere vrouw.”
Hij klonk schor.
“Ben je een beetje verkouden aan het worden?”
“Nee, dat is het niet. Jij vertrouwt mij.”

“Ik vertrouw je, maar omdat ik jou vertrouw, vertrouw je mij niet.” was mijn reactie. Hij had mijn contact met buren in verband gebracht met zijn huiduitslag en wondjes op zijn lichaam. Zonder dat expliciet uit te spreken, dacht hij dat ik met die buren ook seksueel contact had. Door vooraf te bespreken dat ik geen jaloers geruzie wilde had ik misschien juist twijfel gezaaid. Hij was jaloers om niks.

Vóór jou heb ik een 40 jaar durende relatie gehad. Vanaf dat we nog jong waren, tot hij dood ging. Omdat hij allerlei kwaaltjes kreeg en de huisarts geen onderzoek wilde doen zijn we samen naar de geslachtsziekten poli gegaan omdat ze daar wel van alles onderzoeken. Daarbij is ook een aids test gedaan. Ze hebben niks gevonden. Met mijn overleden vriend had ik op het laatst geen seks meer omdat hij te ziek was. Na zijn dood heb ik nog een hepatitis test laten doen. Die was negatief. Er werd bij mij geen enkele besmetting gevonden. We hadden ons allebei laten vaccineren tegen hepatitis. Toch bleek ik geen antistoffen meer te hebben. Ik ben dus niet besmet, maar kan wel besmet worden. Vóórdat ik jou ontmoette heb ik jarenlang met niemand seks gehad. Voor mij ben je de eerste en enige sinds jaren. Ik weet dat jouw vrouw al lang geleden is overleden, maar niet hoe lang geleden jij zelf nog seks had met iemand.”

Zijn vrouw was ruim 15 jaar geleden gestorven. Ik had niet verwacht dat hij daarna nooit meer met iemand intiem was geweest, maar dat was lang geleden, had hij eerder gezegd.

“Heb je me daarover alles verteld?” wilde ik weten.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

14 gedachten over “Grote steen”

 1. Het is leuk om contact te hebben met buren, maar omdat ik in het verleden ook wel eens buren heb gehad die alles van iedereen in de buurt wisten en zich ook met dingen gingen bemoeien, zo werden nieuwe buren gelijk bijgepraat over wie er in de buurt woonden en wat ze deden en kregen de andere buren te horen wat ze over de nieuwe bewoners wisten, ben ik tegenwoordig wat oppervlakkiger in het contact met mijn buren. We groeten elkaar en maken wel eens een praatje , maar verder gaat het contact niet of we moeten elkaar ergens mee kunnen helpen. Mensen mogen altijd bij me aankloppen als er wat is, maar ik hoef niet zo nodig bij ze op de koffie of op verjaardagsvisite.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kwekken bij de koffie heb ik ook nooit gedaan. Maar ik merk dat mensen het je kwalijk nemen als je daar niet aan mee doet. Ik woon al heel lang waar ik nu woon en heb veel mensen zien komen en gaan. Het is niet te voorkomen dat je na lange tijd mensen kent en bij elkaar over de vloer komt. Maar of je nou wel of niet met buurtgenoten om gaat, je gaat altijd over de tong.

   Like

   1. Waar ik nu woon is het contact tussen buren niet echt heel erg intens geloof dat een aantal wel eens bij elkaar komt, maar verder blijft het beperkt tot groeten en in sommige gevallen eens iets voor elkaar doen wanneer nodig. Over over de tong gaan maak ik me tegenwoordig niet meer zo druk, ze doen maar, ik ben mezelf en hoef niet zonodig aardig gevonden te worden door anderen. Ik bezorg niemand overlast , maar leef mijn leven zoals dat voor mij goed voelt en wie daar problemen mee heeft , boeiend. Wat anderen doen daar heb ik ook geen oordeel over zolang ik er geen last van ondervind.

    Geliked door 1 persoon

    1. Het is in al die jaren dat ik hier woon al verschillende keren nodig geweest om krachten te bundelen zodat verweer tegen de verhuurder en/of gemeente mogelijk werd. Door dat contact hebben we elkaar beter leren kennen. En nog steeds is het vaak nodig of handig om elkaar ergens mee te helpen. Dat maakt de omgang toch anders dan dat je alleen maar van het zelfde trappenhuis gebruik maakt. Nieuwe bewoners kijken daar misschien een beetje vreemd tegenaan.
     En dan die saxofonist. Dat heb ik ook niet kunnen voorspellen. Dat is geen buurman, maar iemand die toevallig bij mijn buren langs kwam en de rest is in de blog te lezen. De dingen lopen lang niet altijd zoals je van te voren bedenkt.

     Like

     1. Helaas zijn er in mijn buurt nog maar weinig mensen die een huurwoning hebben , de meeste woningen zijn verkocht , ik ben met nog een buurman nog maar de enige die op ons rijtje een huurwoning hebben .Dus samen de woninbouwvereniging aanpakken is sowieso niet aan de orde

      Geliked door 1 persoon

       1. Precies, al ben ik tegenwoordig wel assertiever en lukt het mij beter dan vroeger om zaken aan te kaarten en voor elkaar te krijgen. Zo vroeg ik deze zomer om nieuwe binnen deuren , de deuren die er in mijn huis zaten waren nog van de bouw in 1980 en zagen er niet meer uit. Toch wilde men in eerste instantie niet alle deuren vernieuwen omdat ze nog open en dicht gingen. Ik heb doorgezeurt met het argument dat ik zelf druk bezig was met de boel netjes maken en uiteindelijk ging degene die de deuren kwam bekijken na flink wat over en weer gepraat toch overstag. Degene die de deuren kwam plaatsen gaf mij groot gelijk, de deuren zagen er echt niet meer uit.Maar als je dat niet durft dan word er niets voor je gedaan ook al heb je recht op bepaalde zaken .

        Geliked door 1 persoon

 2. Pas sinds een week of 2 lees ik je blog en heb ook wat oudere gelezen. Je hebt een heel eigen stijl van schrijven, heel anders dan andere blogs die ik lees.
  Het is wel even wennen en ook wat er allemaal speelt in je leven.
  Vind het wel leuk om bij je te lezen en wat de toekomst zal brengen
  Prettige zondag

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: