Gezond

Hij mankeerde nu van alles. Huiduitslag, wondjes, spierpijn, overbelaste armen, benen, handen.

Moon Hooch – RAR
https://youtu.be/gMpnLD2jEXw

Op het werk hoorde hij van de andere mannen, dat ook zij wondjes hadden opgelopen. Over hun hele lichaam en op intieme plekken. Daarom waren ze persoonlijke bescherming gaan dragen, een zakbeschermer of toque. De wondjes op de beschermde plek waren snel genezen en niet terug gekomen. Bij hem moest dat nog genezen. Tot die tijd kon seks voor hem niet prettig zijn.

De oorzaak van de wondjes was gevonden. Zijn huiduitslag werd waarschijnlijk veroorzaakt door cementstof in de werkruimte. Ook daar hadden de andere mannen last van. Inademen van lucht die de huid irriteert leek me ook niet wenselijk. Er was verandering nodig en daar werd al aan gewerkt.

Ik stelde voor om ook een SOA test te laten doen bij de GGD, dan hoefden we daar geen zorgen over te hebben. Die testen had ik ook samen met mijn vorige vriend laten doen. Het was gratis geweest en anoniem. Ik zou uitzoeken of dat nog steeds zo ging. Op het internet las ik bij de algemene informatie van GGD Nederland dat de test nog steeds gratis en anoniem bij de GGD kon, zonder vermelding in het medisch dossier waar de overheid inzage in heeft.

De dag daarop belde ik met de plaatselijke GGD. In mijn woonplaats blijkt die mogelijkheid alleen te worden geboden voor ‘de doelgroepen’. Hun doelgroepen zijn homo’s, lesbiennes, minderjarigen tot 17 jaar. Anderen kunnen die testen alleen aanvragen bij de huisarts en dan komt alles in het digitaal medisch dossier, dat voor veel instanties toegankelijk is en binnenkort zullen ook de banken het raadplegen. Nee, geen complot theorie. Het is de Nederlandse werkelijkheid op dit moment.

(Bekijk “State Of Control” lees Slaven van het systeem en De verdachte consument)

We gingen ieder naar de eigen huisarts. Gelukkig was de uitslag negatief. Geen van beiden besmet. Een zorg minder.

“Als je gezond leeft, je lichaam verzorgt en goed eet, kun jij ook wel honderd jaar worden. zei ik. Maar de overbelasting van zijn lichaam was steeds nadrukkelijker merkbaar geworden. Met het zware werk moest hij stoppen om zijn lichaam de kans te geven te helen. Doorbetaald ziekteverlof kreeg hij er niet voor. Dat hadden we ooit wel geregeld in Nederland, maar met flexwerk en uitzendwerk werden die rechten omzeild.

Een contract voor een aantal maanden werk met aanzienlijk minder gezondheidsrisico bood uitkomst. Computerwerk, controleren, regelen, zitten en lopen. Eindelijk zou hij werk krijgen dat zijn gezondheid niet sloopte. Geen giftige dampen, geen bovenmatige fysieke inspanning, geen roofbouw op zijn lichaam. Hij kon de volgende maand beginnen en de tussenliggende tijd bleef hij thuis om te herstellen. Op eigen kosten, dat wel. Daarom kocht ik boodschappen, bracht die mee naar zijn huis, waar hij kookte voor ons beiden. Voor hem was het even krap, zonder inkomen, maar het leek haalbaar.

Het was belangrijk om wel te blijven bewegen. Hij wilde niet te dik worden na het stoppen met fysiek zwaar werk en zou weer gaan trainen, zoals hij ook deed toen zijn vrouw nog leefde. Hij liet me de oefeningen zien. De spullen die hij er vroeger voor gebruikte had hij al die jaren bewaard en weer opgezocht.
“Ik hoef niet naar de sportschool. Dat doe ik gewoon thuis.”

Ook zijn voedsel moest aangepast. Minder koolhydraten, meer groenten en fruit. Hij vond mijn salades lekker. Ik at zijn nasi graag. De combinatie zou ons beiden goed doen. Nu was hij minder bezig met het levenseinde en leven na de dood. Hij richtte zich op gezond blijven leven. Zag weer toekomst.

Een donkere schaduw wierp de ontwikkeling in geopolitiek, proxy oorlogen, voedselschaarste, waarvan we een begin konden waarnemen. Veel voedingswaren verdubbelden in prijs. Gas was te duur geworden om het huis te verwarmen. Maar geweld kregen we hier nog niet te verduren. Wat konden wij doen als die oorlog lange tijd zou duren? Als het dichterbij kwam?
Ik dacht dat we daar niet aan dood hoefden te gaan. “Wat mijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder hebben overleefd, dat kunnen wij ook aan, als we elkaar helpen. Mensen zijn taai.” Zij hadden economische crisis, armoede, honger en oorlog doorstaan. Ze bleven op hoge leeftijd zelfstandig wonen en mijn overgrootmoeder passeerde ondanks alles de honderd jarige leeftijd. “Wij kunnen dat ook als we elkaar helpen.”

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Moon Hooch)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

6 gedachten over “Gezond”

    1. De huiduitslag heeft geen korstjes maar bultjes. Door de jeuk ging hij krabben waardoor de huid al licht beschadigde. Met methol mondwater op een watje kon ik de jeuk verdrijven. Nu hij niet meer naar dat bedrijf gaat zijn de jeuk en de bultjes verdwenen.
      De wondjes zijn mechanische beschadigingen. Wondkorstjes laat hij zitten tot ze afvallen. De wondjes helen goed. De spieren komen tot rust.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: