Compensatie energiekosten aanvragen

Nu aanvragen

Compensatie voor gestegen kosten kan tot uiterlijk 31 december 2022 aangevraagd worden.

Sterk gestegen prijzen voor boodschappen, energie en de meeste andere kosten maken dat de laagste inkomens nog minder toereikend zijn voor het betalen van de kosten van levensonderhoud. Toch liet de Nederlandse regering de woninghuren verder stijgen, werd de belastingverhoging op voedsel niet teruggedraaid en bleven de heffingen op energie voor huishoudens extreem hoog.

https://youtu.be/M73x3O7dhmg

Er zijn tijdelijke compensatie maatregelen afgekondigd. Voor de energiekosten zal per 1 januari 2023 een maximum tarief van € 0,40 per kWh gaan gelden over de eerste 2.900 kWh stroom en maximaal € 1,45 per m3 voor de eerste 1.200 m3 gas. Alles wat je meer verbruikt betaal je zonder compensatie, dus volgens het commerciële tarief van je energiebedrijf.

Tot en met 31 december 2022 mogen de energiebedrijven voor de hele levering hun hoge tarieven in rekening brengen, die voor iedereen verschillend kunnen zijn. De hoogte van tarieven die voor jou gelden kun je alleen maar opvragen bij het bedrijf dat jouw energie levert.

Over de totale compensatie bedragen voor de burgers en de wijze van betaling wordt nog steeds gedebatteerd, maar de eerste betalingen zijn al gedaan. Er zal door de overheid via de energiebedrijven twee maal 190 euro stookkosten compensatie betaald worden voor iedere klant van die bedrijven, ongeacht inkomen of vermogen, of hoogte van het gebruik. Zelf heb ik de eerste 190 euro al ontvangen. Netjes op mijn bankrekening overgemaakt door de energieleverancier. Maar het staat de bedrijven vrij om op een andere manier dat compensatiegeld met hun klanten te verrekenen.

Ook heeft de regering tijdelijke compensatie maatregelen genomen die alleen voor de laagste inkomens gelden: via de gemeente kan extra compensatie gevraagd, die wordt betaald aan huishoudens met een laag totaal inkomen. Daarvoor moet bewijs van het totale gezinsinkomen overlegd worden. Als norm voor deze tijdelijke financiële hulp wordt een gezinsinkomen van 120% van het sociaal minimum gehanteerd. Wie meer inkomen heeft krijgt dat geld niet.

Tot en met 31 december 2022 kan de aanvraag voor die toeslag worden ingediend bij de eigen gemeente. Beoordeling en afhandeling wordt door de gemeentelijke sociale dienst gedaan. Dat zal veel mensen weerhouden van de aanvraag, vooral wie al eens met een sociale dienst te maken kreeg. Maar de beoordeling voor deze bijzondere uitkering zal niet zoveel burgerrechten aantasten als gebruikelijk is voor mensen die van een bijstandsuitkering moeten leven.

Wie bekend is met de controle van sociale diensten verwacht misschien dat na aanvraag van de compensatie vergoeding bij de gemeente de zelfde controle zal volgen als wordt gedaan voor een bijstandsuitkering:
Regelmatig controleren van de bankrekeningen: Hoeveel geld gaat er in en uit? Waar komen bijboekingen vandaan? Hoe wordt het geld besteed?
Observatie van de woonsituatie: Hoeveel mensen slapen in de woning? Hoe veel mensen eten in de woning? Wie gaan een woning in en uit, wie overnacht, hoelang en hoe vaak, wie noemen de kinderen mamma en pappa? Op welk adres staan huisdieren geregistreerd?
Controle op energie en waterverbruik: Wordt niet te veel of te weinig water gebruikt per persoon? Wordt er zo weinig energie gebruikt dat de bewoner mogelijk op een ander adres verblijft?
Vermogenstoets: Hoe veel geld staat er op rekeningen, zijn er beleggingen, hoe hoog is de oudedagsvoorziening, zijn er pensioentegoeden, welke sieraden bezit men, ligt er contant geld in huis, hoe veel fietsen zijn er, wat is de auto waard, hoe hoog is de waarde van de woning en de inboedel, voor hoeveel zijn inboedel en andere bezittingen verzekerd?
Extra inkomen: Is er een loterij gewonnen? Werd een geschenk ontvangen? Geven familie en vrienden voedselhulp? Bekend werd de schenking van een tas boodschappen, waarvoor mensen een heel jaar uitkering bruto moesten terugbetalen. Eén geval kwam in de publiciteit, maar al jarenlang wordt elke vorm van hulp voor mensen met een uitkering zwaar beboet door de sociale diensten. Dat zijn ze zelfs verplicht volgens wetgeving die ook in het Rutte tijdperk is bedacht.

Gelukkig voor de mensen die nu pas met die sociale diensten te maken krijgen, is besloten het toetsen door de sociale dienst niet zo ver te laten gaan als jarenlang al normaal is voor mensen met een bijstandsuitkering. De aanvragers van deze incidentele compensatie mogen wat voedselhulp van familie en vrienden ontvangen zonder strafmaatregelen, de sieraden, auto, huis en inboedel hoeven niet verkocht te worden en de opbrengst hoeft niet afgedragen. De pensioenregeling mag doorlopen.

Voor aanvragers van deze tijdelijke compensatie maatregel worden niet de zelfde onmenselijke aantastingen van burgerrechten toegepast zoals nog steeds voor iedereen die van bijstand moet leven zal blijven gelden.

Waar mensen die de compensatie nodig hebben wel op moeten letten, is controle op het aantal bewoners en de hoogte van het totale gezinsinkomen. Niet alleen het inkomen van de kostwinner wordt geteld, ook het geld dat de partner en de kinderen verdienen. Zelfs als dat niet meer is dan een krantenwijk of vakkenvullen in de supermarkt. Ook het inkomen van de kinderen die geen woning kunnen vinden en in een kraakpand of bij vrienden logeren, telt bij de aanvraag mee als gezinsinkomen, wanneer die nog staan ingeschreven op het adres van de ouders.

Vooralsnog wil de regering via de gemeenten aan iedereen die er voor in aanmerking komt een bedrag van €1300 euro compensatie uitbetalen. De mogelijkheid voor aanvragen sluit 31 december 2022.

De praktijk

Mijn gemeente hanteerde voor aanvraag van de energie toeslag de volgende inkomens normen in NETTO bedragen:

 • Gemiddeld NETTO inkomen over 1 januari tot en met 31 maart 2022 van 120% van het minimumloon.
 • Voor een alleenwonende was dat € 1.310,05 netto per maand.
 • Voor samenwonenden € 1.871,50 netto gezamenlijk inkomen per maand.

Is niemand anders geregistreerd op jouw adres? Dan geldt voor jou de norm van ongehuwde.

Alle officieel op jouw adres geregistreerde personen tellen mee. Het maximum inkomen voor deze bijzondere compensatieregeling wordt gemeten over de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2022. Daarvan moeten kopie loonstroken of afrekeningen meegestuurd. Dus bewijzen van het loon over januari, februari en maart 2022 van alle leden van het huishouden.

Tot het huishouden wordt iedereen gerekend die op dat adres staat ingeschreven Maar het inkomen van wie feitelijk op een ander adres woont, blijkt in de praktijk ook voor dat adres te worden meegeteld bij het totale gezinsinkomen. Hou rekening met huiscontrole en observatie vanaf de openbare weg, want dat heeft waar ik woon al bij mensen plaatsgevonden.

Woningbezit en vermogen worden voor de energietoeslag niet meegeteld, maar bij de beoordeling van een verzoek om kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen en de waterschapslasten telt dat wel mee. Ook mag een maximum tegoed op de bankrekeningen niet overschreden. Dat bedrag wordt per gemeente en waterschap verschillend vastgesteld. Daarbij zal de 2x 190 euro plus de 1300 euro aan compensatie uitbetalingen niet worden meegerekend.

Verdient het hele gezin samen niet meer dan 20% boven het sociaal minimum? Dan kun je de energietoeslag aanvragen bij de eigen gemeente tot uiterlijk 31 december 2022.

Begin dit jaar hanteerde mijn gemeente als inkomensgrens voor 1 persoon met 1 officieel inwonend kind van 21 jaar of ouder dezelfde normen als voor samenwonenden. Om als samenwonenden in aanmerking te komen voor de energietoeslag mocht het gezamenlijk inkomen niet hoger zijn dan € 1.871,50 netto per maand inclusief vakantietoeslag. Het maandinkomen van alle inwonende kinderen moest dus bij het inkomen van de ouders opgeteld.

Het is de moeite waard om loonspecificaties van alle bewoners op hetzelfde adres te bekijken over die periode van 1 januari tot en met 31 maart 2022. Als jullie samen over januari, februari, maart dit jaar niet meer dan 3 x €1.871,50 = €5.614,50 aan inkomen hebben ontvangen dan kun je die toeslag aanvragen.

Hoeveel is 120% van het sociaal minimum?

LeefvormNetto maandinkomen (inclusief vakantietoeslag)
Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1.310,05
Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1.310,05
Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1.871,50
Alleenstaand en gepensioneerd€ 1.455,67
Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd€ 1.971,05
NETTO ‘sociaal minimum

Het UWV geeft de volgende tabel voor vaststelling van het BRUTO ‘sociaal minimum’:

sociaal minimum volgens UWV + 20%
LeefsituatieBedrag per dagBedrag per weekBedrag per maandBruto sociaal minimum +20%
Gehuwd / gelijkgestelden samen€ 80,74€ 403,70€ 1756,10€ 2107,32
Alleenstaande van 21 jaar en ouder€ 58,22€ 291,10€ 1266,29€ 1519,548
Alleenstaand-woningdeler van 21 jaar en ouder€ 36,92€ 184,60€ 803,01€ 963,612
Alleenstaande van 20 jaar€ 44,36€ 221,80€ 964,83€ 1 157,796
Alleenstaande van 19 jaar€ 32,25€ 161,25€ 701,44€ 841,728
Alleenstaande van 18 jaar€ 26,79€ 133,95€ 582,68€ 699,216
zie ook: https://www.uwv.nl/particulieren/bedragen/detail/sociaal-minimum

De compensatie kan nog uitgebreid worden, de regels versoepeld. Daarover is nog niet het laatste woord gesproken. Hier volgt één van de vele debatten over de gestegen kosten voor de Nederlandse bevolking en de mogelijkheden voor compensatie voor de mensen die zonder iets extra ernstig tekort gaan komen:

https://youtu.be/PwKNKtLmyzA

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Philip Glass – coversart)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

5 gedachten over “Compensatie energiekosten aanvragen”

 1. Dat niet alleen de grens is 120% van het minimum alsof de mensen die daar een paar euro boven zitten geen problemen krijgen met niet alleen de energie die duurder word, maar alle prijsstijgingen van dingen die je nauwelijks luxe kunt noemen, zoals de premies voor zorgverzekeringen, de stijging van drinkwaterprijzen, De dagelijkse boodschappen en zelfs internet iets waar we in toenemende mate niet meer buiten kunnen, niet voor de leuk, maar voor bankzaken, Digid etcetera.

  Like

  1. Er gaan mensen in grote problemen komen. De compensatie is onvoldoende voor de kosten stijgingen. Veel mensen komen samen net boven dat bedrag van 120% van het minimumloon. Bijvoorbeeld als er is overgewerkt. Ook mensen met een minimum inkomen en een kind dat wat bijverdient. En dan de mensen die geen woning kunnen vinden en ergens inwonen. Ook op dat adres worden inkomens opgeteld. En voor niemand is de compensatie voldoende. Maar iets is beter dan niets. Voor wie alleen woont en AOW heeft zonder extra inkomen helpt het wel. Voor alleenverdieners met alleen het minimumloon is het een welkome aanvulling.

   Like

  2. Wrang als je net boven die 120% van het minimumloon zit en bovenop die 2×190 euro niks extra krijgt, maar dan heb je nog altijd meer dan 50% van het minimumloon. En daar moeten ook nog heel veel mensen alles van doen.

   Like

  1. De compensatie is lager dan de kostenstijging. Geen oplossing voor wie het toch al niet kon betalen. Zelf heb ik de verwarming uit, want lagere temperatuur stoken deed ik toch al. Die hoge tarieven kan ik eenvoudig niet betalen, dus gebruik is zo vaak als mogelijk niets.

   De kou werkt slecht op mijn spieren. Ik strekte mijn voet en verrekte een spiertje. Nu loop ik met pijn, dus een beetje moeilijk. In een verwarmde ruimte zou het niet gebeurd zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: