Compensatiegeld schenken

Als energiekosten compensatie wordt door de Nederlandse overheid dit jaar twee maal 190 euro per huishouden uitbetaald via de energiebedrijven. Het hoeft niet aangevraagd te worden. Er hoeft geen inkomstenbelasting over betaald te worden.

Gelukkig betaalt mijn energiebedrijf dat geld rechtstreeks aan de klanten. De eerste 190 euro heb ik al ontvangen. In december zal ik waarschijnlijk opnieuw 190 euro ontvangen. Twee maal 190 euro voor iedereen in Nederland die een contract heeft met een energieleverancier. Ook voor de klanten waarvan het contract is afgelopen.

Na afloop van een energiecontract blijft het bedrijf je gewoon leveren, maar nu tegen variabel tarief. Zolang de prijzen hoog zijn is het beter om je niet te binden aan een vast tarief waar je lange tijd aan vast zit. Levering tegen variabel tarief kun je op elk gewenst moment inwisselen voor een vast contract met het bedrijf dat je het beste aanbod doet. Dat doe je als de energieprijzen weer genoeg zijn gedaald.

Wie geen eigen aansluiting op het energienet heeft en geen connectie met een energiebedrijf, krijgt vooralsnog geen energiekosten compensatie. Niets. Met een minimum inkomen heb je de compensatie bedragen nodig. Waarschijnlijk is het compensatiebedrag niet genoeg om alle gestegen kosten echt te compenseren. Ruim de helft van de lage inkomens heeft nu de verwarming helemaal uit. Maar ook de midden inkomens bezuinigen veel op de verwarming. Het verwarmen van de woning is niet betaalbaar voor lage en midden inkomens.

De compensatie betalingen gaan ook naar mensen met een hoog inkomen, die het niet nodig zullen hebben. Toch krijgen de energiebedrijven het geld om elke klant 2x €190,- uit te betalen. Ze mogen dat ook bij de energie afrekening verrekenen. Er zijn al initiatieven om het geld weg te geven. Wie de compensatie niet nodig heeft kan het schenken aan doelen die hulp bieden aan wie het nu echt nodig heeft.

https://youtu.be/Sg7zp5GuAIQ

Energiebedrijf Vattenfall heeft 2 projecten gekozen waaraan klanten die 2x 190 euro kunnen schenken. Zelf schenkt het bedrijf aan elk van die projecten 5000 euro. Ik bekeek de project beschrijvingen.

Interessant vind ik het project ‘kansfonds’ dat maandelijks 150 euro wil geven aan mensen die te weinig inkomen hebben. Het idee daarachter is, dat een te laag inkomen lijdt tot beperking van mogelijkheden en tot schulden, die zelf weer tot extra kosten leiden, waardoor de schulden groeien, het tekort groter wordt, waardoor de rekeningen niet betaald kunnen worden, enzovoort. Een te laag inkomen leidt tot een steeds lager besteedbaar bedrag en groeiende schulden. Mensen komen er nooit meer uit. Het belemmert ze zich te ontwikkelen en om initiatieven te nemen. Een simpele oplossing kan zijn om gewoon geld te geven. Geld biedt kansen.

Met geld kunnen schulden afgelost. Veel Nederlanders hebben moeite met het betalen van de vaste lasten en de boodschappen. Als ze geld tekort komen is het probleem niet dat ze minder leuke dingen kunnen doen, maar dat ze onvoldoende goed voedsel kunnen kopen en achter gaan lopen met betalen van de vaste lasten, waardoor ze schulden opbouwen.

In Nederland mogen extra kosten berekend worden aan mensen die betalingsproblemen hebben. Berucht is de zorgverzekering. Iedere Nederlander is verplicht die te betalen, ongeacht het inkomen. Bij uitstek iets om uit de algemene middelen te betalen dus, maar dat wil de VVD kiezer niet. Zelfs een dakloze die helemaal geen inkomen heeft moet de zorgverzekering op tijd betalen. Is er een betalingsachterstand, dan worden de kosten verhoogd en het recht op zorg verminderd. Dat maakt de achterstand niet betaalbaarder, dus wordt de schuld niet makkelijk inbaar en daarom doorverkocht aan een incassobedrijf dat er nog meer kosten bovenop legt. Dat bedrijf kan de claim weer doorverkopen aan een volgend bedrijf, dat er nog meer kosten aan toevoegt, dan komen er nog deurwaarderskosten bij, kosten voor de rechtbank die toestemming geeft voor beslaglegging op het inkomen, waardoor ook andere verplichtingen niet meer betaald kunnen worden. Als zo iemand probeert de schuld af te lossen, wordt bovenmatig veel betaald voor minimale zorg, terwijl de schuld alleen maar oploopt.

Zo gaat dat ook bij andere schulden. In Nederland mogen extreem hoge kosten berekend worden over een betalingsachterstand die begon met een klein bedrag. Ook de overheid zelf is sterk in dat soort financieel sadisme.

Met een beetje extra geld kan dit probleem voorkomen worden. Meer inkomen verkrijgen lukt een deel van de bevolking niet. Met subsidies en aantasting van arbeidsrecht zorgt de Nederlandse politiek er voor dat steeds meer mensen onvoldoende geld hebben om noodzakelijke betalingsverplichtingen te voldoen.

Het kan helpen als iemand op tijd dat beetje extra geld biedt zonder winstbejag. Zo kan bijvoorbeeld een huisuitzetting voorkomen worden, of de gezondheidszorg betaald. Er kan gezonder gegeten worden. Misschien wordt een aanschaf mogelijk waarmee wat extra inkomen is te verwerven. Er kan gestudeerd. Men kan er beter uitzien bij een sollicitatie. Dat extra geld moet niet worden geleend door een woekeraar die nog meer extra kosten berekent.

Als een beetje extra geld wordt geboden zonder winstbejag wordt veel mogelijk. Gewoon geld geven om iemand uit de armoede te halen, is als experiment eerder gedaan in andere landen. Vaak met positief effect. De mensen konden initiatieven ontplooien en uit de armoede en schulden komen. Deelnemers voor het Nederlandse experiment ‘kansfonds’ werden gezocht in het bestand van de sociale dienst van een Nederlandse gemeente die er aan wilde meewerken.

Het project stuitte op belemmeringen in de Nederlandse wetgeving. Elke manier die werd bedacht om mensen in de bijstand een beetje extra geld te mogen schenken, werd belemmerd door de Nederlandse overheid die het geld weer zou afnemen. Verschillende vormen van vergoeding of schenking zijn bedacht, maar telkens stuitten ze op belemmeringen in de wetgeving. Elke extra cent die bij die mensen binnenkomt verdwijnt in de vorm van heffingen, boetes en verplicht afstaan van geld. Want zo is de Nederlandse armoede bureaucratie ontworpen. Elk voordeel verandert in een nadeel als je bijstand hebt of een laag inkomen.

https://www.vattenfall.nl/doneren-energiecompensatie/

Het project heeft in Nederland de vorm van een wetenschappelijk onderzoek. Met de 5000 euro van de energieleverancier en donaties van klanten zou het project kunnen resulteren in een bruikbare analyse van de belemmeringen in de Nederlandse wetgeving, die er voor zorgen dat mensen in de bijstand daar nooit meer uit komen. Een interessant onderzoek, waarvoor de overheid natuurlijk allang zelf het initiatief had moeten nemen, vóórdat PvdA minister Jetta Klijnsma die draconische wetgeving invoerde met goedkeuring van de meerderheid van het parlement.

Wie liever rechtstreeks iemand helpt met een extraatje van twee maal 190 euro compensatie, kan het geld rechtstreeks aan zo iemand geven. Maar iedereen zal tegen de Nederlandse armoedebureaucratie aanlopen. De betrokkene moet de schenking melden bij de sociale dienst en het geld weer afdragen. Wie dat niet doet wordt daarvoor zo hard gestraft dat de Nederlandse overheid het hele bedrag afneemt, plus een heel jaar uitkering. Probeer dan maar eens van de schulden af te komen. Het beroven van de armsten in Nederland gaat zo ver, dat de uitkering die als netto bedrag is ontvangen, bruto moet worden terugbetaald. Als goedbedoelende schenker wil je dat natuurlijk niet.

Daarom moeten er gaatjes gevonden worden, zoals ook multinationals door de mazen van de wetten kruipen. Die weggetjes zijn er. Fiscalisten kennen ze, maar die werken tegen hoge tarieven voor de rijkste burgers en bedrijven. Regeltjes en uitzonderingen, bedoeld om mensen met een hoger inkomen een voordeeltje te bieden, zijn buiten beeld gebleven van de schuldhulpverlening en mensen met de laagste inkomens.

Sluipweggetjes bekend maken is riskant. Het kan er toe leiden, dat die door de Nederlandse wetgever direct weer worden afgesloten.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Pink Floyd)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

19 gedachten over “Compensatiegeld schenken”

 1. Citaat: “Sluipweggetjes bekend maken is riskant. Het kan er toe leiden, dat die door de Nederlandse wetgever direct weer worden afgesloten.”

  De meest bekende sluiproute is schenken of betalen in contant geld. Bankovermakingen kunnen worden gecontroleerd ingeval er vermoeden bestaat van witwassen en dergelijke. Jammer dat we zo makkelijk zijn te verleiden om even snel te pinnen. Jammer dat de flappentappers in de straat geleidelijk verdwijnen. Jammer dat we straks worden verleid om met digitale euro(CBDC) van de ECB te betalen. Jammer dat de massa het allemaal wel goed vindt. Zou het niet beter zijn om meer gebruik te maken van contant geld, het wordt dan stukken eenvoudiger om iemand wat toe te schuiven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad moeten we niet alles elektronisch doen. Ik lees dat Duitsers veel vaker contant betalen. Hier zijn veel kosten niet meer anders te voldoen dan per bank. Bovendien worden de bankkosten belachelijk hoog, nu zelfs met het excuus dat de controle op ons financieel handelen veel geld kost.

   De controle op de bankafschriften door de sociale diensten houdt ondermeer in, dat gekeken wordt of de bestedingen aan boodschappen genoeg zijn om aannemelijk te maken dat het eten helemaal uit eigen middelen wordt betaald. De vaste lasten kunnen al niet meer anders dan per bank voldaan worden. Wat er contant wordt opgenomen is voor de boodschappen. Maar als er na de bankoverschrijvingen niets meer overblijft, komt er huisbezoek en soms zelfs een gluurder op straat. om te zien of er boodschappen worden gehaald op kosten van iemand anders of van andere inkomsten.

   Like

  1. Het is in de praktijk zelfs erger dan Johmar en ik hier beschrijven, helaas.
   Je moet het ondervinden om er achter te komen hoe ver de controle en de strafmaatregelen gaan. Bovendien wordt iemand die in de bijstand terechtkomt, niet duidelijk verteld wat de regels zijn. Sommige verplichtingen zijn zo vreemd en onlogisch, dat je ze niet zelf kunt bedenken. De straf is er niet minder om.
   Helaas is er in de media maar af en toe aandacht voor.

   Like

  1. Dat is inderdaad beloofd. Maar ik heb geen wetswijzigingstekst gezien. Ik heb gehoord dat het schenken van boodschappen voor een bedrag van ongeveer 100 euro per maand zal worden toegestaan. De verplichting om elke meevaller te melden is er nog steeds. Kun je je indenken hoe de controle op het bedrag van de gekregen boodschappen zal gaan? Hoe het is om de kassabon van elk geschenk te moeten vragen en bij de sociale dienst te moeten melden? Hoe de huiscontrole zich zal kunnen ontwikkelen?

   Nu al controleren sociale diensten bankafschriften van uitkeringsgerechtigden. Als er veel of juist weinig geld wordt uitgegeven aan voeding of kleding, dan kan dat aanleiding zijn tot extra controle. De sociale dienst mag iemand bij elke uitkeringsgerechtigde de woning in laten gaan. Kijken of er geen dure inboedel is, of juist een te schamele inrichting. Kasten open maken, om te controleren of er geld, sieraden of te dure spullen aanwezig zijn. Daaraan is niets veranderd.

   Het niet melden van een meevaller wordt gestraft. Een heel jaar bijstandsuitkering terugbetalen geldt nog steeds als straf voor het niet melden van een meevaller. Ook als dat iets is dat je volgens de wet mag ontvangen.

   Like

   1. De bankafschriften van 3 maanden moeten ook worden uitgeprint! Handig als je afhankelijk bent van een simpele telefoon en geen laptop/computer en printer hebt. En dan moet je maar de kennis hebben om het te downloaden op usb stick en bij iemand anders uit te printen. En papier is ook niet goedkoop als je een pak moet kopen.

    Like

    1. Die regeltjes worden bedacht door mensen die zelf vele malen meer inkomen hebben dan de mensen waar het op wordt toegepast. En inderdaad gaan ze er maar van uit dat iedereen met computers enzovoort kan omgaan.

     Like

 2. Ik zou niet kiezen voor Doneren via Vattenval. Door via een mega organisatie te doneren is de kans op blijven hangen aan de strijkstok veel te groot. Lokale, kleinere , organisaties die werkelijk iets doen voor mensen met een kleine beurs lijken mij beter in dit geval. Doe in iedegeval een onderzoekje naar waar je geld heen gaat.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zou zelf ook niet via Vattenfall geven. Ook niet via welke organisatie dan ook. Ik zou zorgen dat de schenking geheim zou blijven als ik zou schenken aan iemand die een bijstandsuitkering heeft. Dat de betrokkene het ook geheim zou kunnen houden. Want de controle die kan volgen zal een traumatische ervaring kunnen zijn.

   Like

 3. Mijn dochter zit in aanvulllende bijstand , zij kan door gezondheidsproblemen niet volledig werken en heeft al een paar keer een project bij de gemeente gevolgd om met subsidie bij een werkgever aan de slag te gaan, op zich mooi, maar al te vaak blijkt dat als de subsidie afgelopen is dat zij ondanks haar inzet niet door zo’n werk gever voor vast aangenomen word, Ook haar laatste werkgever heeft gezegd dat als de subsidie afgelopen is zij geen vast contract krijgt , heel zuur als je je elke keer wel voor de volle 100% inzet om aan het werk te kunnen blijven met de beperkingen die je gezondheid je oplegt. Volgens alle deskundigen waar zij contact mee heeft zoals het UWV, coaches , psychiaters, therapeuten etc zou zij eigenlijk allang een wajong uitkering moeten hebben,maar door haar eigen gedreveheid veel dingen zelf op te lossen word zij elke keer net te goed bevonden voor deze uitkering en zo moddert zij nu al heel haar werkzame leven maar aan. Dit levert veel stress op wat ook niet bevordelijk is voor je geestelijk welzijn. En zij is vast niet de enige die hierdoor bijna veroordeeld is tot een leven in de bijstand met weinig zicht op een redelijk zelfredzaam leven. Zeker met alle beperkingen die ervoor zorgen dat elk beetje extra wat op je weg komt onmiddelijk bestraft word.

  Like

  1. Hell no. Ik zit min of meer in dezelfde situatie. Mijn grootste probleem is dat ik ook nog een bovengemiddeld IQ heb. Eenvoudig werk wordt volop aangeboden door de werkgevers. Maar werk op mijn niveau niet. De kans dat ik afknap op de werkzaamheden is zeer groot omdat ik me ga vervelen. Vroeger zou ik gewoon op de administratie van de sociale werkplaats hebben gewerkt. Maar ik ben pas zo’n 5 à 10 jaar aan het sukkelen met mijn gezondheid. Voorheen werkte ik gewoon.

   Inmiddels ken ik alle routes al die de gemeenten hebben om iemand zoals mij aan het werk te krijgen. Ze werken gewoon niet voor mensen zoals je dochter en mij. We willen héél erg graag meedoen en ons steentje bijdragen, maar we lopen steeds weer vast op dezelfde problemen.
   Ik weet dat ik met mijn werk mogelijkheden nooit meer uit de uitkering kan komen. Dus focus ik me nu op vrijwilligerswerk. Dat geeft mij voldoening én ik draag bij aan een betere maatschappij. Misschien dat er ooit weer een mogelijkheid is voor mij om een normale baan te hebben, die aangepast is naar mijn mogelijkheden. Ik had een goed sollicitatiegesprek vlak voordat Corona toesloeg en de toekomstige werkgever zag het helemaal zitten. Maar ja, nu is alles anders. Ik wacht dus maar af.

   Geliked door 1 persoon

   1. Mijn dochter is nu 34 , ging door haar ADHD met haar 18e van school met een niveau 2 diploma, heeft toen van alles gedaan van pakketsorteerder tot postbode , tot geld teller , schoonmaak etc. Op haar 23e weer aan een opleiding niveau 3 begonnen op aanraden van de gemeente omdat je met een niveau 3 diploma sneller aan het werk zou kunnen, maar die opleiding werd in tegenstelling tot een niveau 2 diploma niet vergoed dus een flinke studieschuld op gebouwd en naar haar opleiding afgemaakt te hebben niet aan het werk kunnen komen , toen 2 maal een traject van de gemeente met subsidie banen, dat liep zoals je zag ook weer af nadat de subisidie afgelopen was, toen maar de horeca in als afwasser ook met subsidie, maar dat was door haar rugploblemen niet vol te houden dus wou die werkgever nadat de subsidie geeindigd was ook weer van haar af.zonder te kijken of er in het bedrijf andere functies waren die zij zou kunnen vervullen. En als laatste aan het werk als melkster op een melkveebedrijf waar de werkgever in eerste instantie met haar wegliep door haar grote inzet niet alleen als melkster maar ook door dingen op te starten als webinars voor haarzelf en haar werkgever en een andere collega, maar toen zij ziek werd en de subsidie ten einde liep , werd deze op zich fijne baan haar ook weer door de neus geboord. Hoe demotiveer je mensen om aan het werk te gaan en blijven???? En vrijwillgerswerk daar mag je ook niet zomaar aan beginnen ,daar zitten tegenwoordig ook weer haken en ogen aan.

    Geliked door 1 persoon

    1. Bij mij in de gemeente word je bijna “gedwongen “ om vrijwilligerswerk te doen. En wel om de reden dat je dan iets terugdoet voor je uitkering. Maar vooral om te voorkomen dat je thuiszit zonder een of andere bezigheid waardoor je contact met anderen hebt. Op deze manier probeert de gemeente eenzaamheid te voorkomen. Er wordt ook echt gekeken naar je interesses. Zodat je vrijwilligerswerk past bij je en je met veel plezier er naar toe gaat.

     Like

  2. Ik noem de regels van de bijstand financieel sadisme.
   Elke meevaller wordt gestraft. Ook de meevallers die volgens de wet mogen. Want alles moet de uitkeringsgerechtigde verantwoorden en alles wordt gecontroleerd, alles wordt met wantrouwen beschouwd.
   Elk initiatief van een uitkeringsgerechtigde wordt op die manier gestraft. Tegelijkertijd kunnen zinloze activiteiten worden verplicht. Wie deze wetgeving heeft bedacht is een haatdragende sadist(e).

   Like

    1. De regels en strafmaatregelen in de bijstand zijn niet streng, maar onredelijk, onrechtvaardig en contraproductief. Het stimuleert niemand om te gaan werken. Het ontmoedigt, maakt werken soms zelfs onmogelijk. Het straft onschuldigen. Wie dit heeft bedacht is een domme sadist die nooit de macht had moeten krijgen dit in te voeren en de controle op wetgeving is ernstig tekort geschoten.

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: