Compensatiegeld lenen

Ik zag kortgeleden hoe een in 2004 op krediet gekochte koelkast van nog geen 500 euro, een schuld van ruim 4000 euro kon veroorzaken die in 2022 geheel werd opgeëist, waarbij werd gedreigd met loonbeslag.

De oorspronkelijke schuld werd aangegaan in het kader van de reclame actie van een witgoed handel:
“Koop nu, betaal volgend jaar.”

Het aankoopbedrag kwam beschikbaar als renteloos krediet, maar er moesten wel administratiekosten betaald worden. De kredietverstrekker betaalde het aankoopbedrag rechtstreeks aan de withoedhandel, de koelkast werd geleverd en de kapotte kast afgevoerd. De koper hoefde het krediet pas een jaar later te betalen aan de kredietverstrekker. Op die manier konden ook mensen met schulden kopen, zelfs als er al beslag gelegd zou zijn op banktegoeden.

Bij betaling van de aflossing zond de kredietverlener de vriendelijke boodschap dat het bedrag was ontvangen, maar als het financieel slecht uitkwam, dan kon het direct opnieuw geleend worden. Maar nu wel met rente. En administratiekosten. Bij de volgende aflossing reageerde de kredietverstrekker even vriendelijk.

Toevallig heb ik destijds van die zelfde reclame aanbieding gebruik gemaakt. Na het afgesproken kredietjaar loste ik het bedrag volledig af, waarna het kredietbedrijf extra kosten in rekening bracht en tegelijk vriendelijk aanbood dat ik het volledige bedrag opnieuw kon lenen. Daar heb ik voor bedankt. Ik heb gevraagd om specificatie van in rekening gebrachte bedragen en finale kwijting van het krediet na volledige aflossing. Ik was er van af. Maar nog vele jaren stuurden ze me het vriendelijke aanbod om opnieuw geld te lenen.

https://youtu.be/kRW5oPNc0VQ

Ik help mensen wel eens met het schrijven van brieven. Nu deed ik het voor iemand die al vele jaren betaalde voor een kleine schuld, die ondanks aflossingen steeds hoger werd. Hij had zich daar eerst geen zorgen over gemaakt, want het bedrijf deed nooit moeilijk over te late betalingen. Achteraf bleek hij geen aflossingen te betalen, maar uitsluitend extreem hoge rente en kosten. Jaar op jaar kwam er meer bij het kredietbedrag. Nu was terugbetaling echt een groot probleem geworden. Het bedrijf verkocht de schuld aan een incassobedrijf, die er extra kosten bovenop deed en de schuld ook weer doorverkocht.

Op mijn advies werd specificatie gevraagd, waarop geen behoorlijk antwoord kwam. Daarna stelde ik een brief op, in de bewoordingen die ik lang geleden heb geleerd van het bureau voor rechtshulp. Dat had meer effect. De bureaus voor Rechtshulp zijn opgeheven. Dat soort hulp bestaat niet meer. Maar ik help mijzelf en anderen al vele jaren met de teksten die ze mij ooit hebben geleerd.

Het totaalbedrag werd nu gespecificeerd en viel al direct veel lager uit. Er was door het bedrijf zelf een foutje ontdekt. De resterende claim was nog steeds hoog, maar bleef nu beperkt tot wat indertijd legaal was. Er werd niet meer gedreigd met gerechtelijke procedures en loonbeslag.

De schuld kon in één keer afgelost uit een renteloze onderhandse lening. Een contract tussen privépersonen onderling. Het geven van die lening was mogelijk na ontvangst van de compensatiebedragen voor energiekosten.

Er is een haalbare maandelijkse aflossing afgesproken en vastgelegd in een contract. De onaflosbare schuld met woekerrente kon er in één keer mee afgelost worden. Dat is winst. Op de bank bracht dat geld niets op. Het kon ook niet uitgegeven, want het totaal ontvangen bedrag aan compensatie is nodig voor de energienota die eind volgend jaar betaald moet worden. Dan zal de lening dus terugbetaald moeten zijn.

Dit is natuurlijk alleen haalbaar tussen mensen die elkaar volkomen kunnen vertrouwen. Iedereen waarschuwt tegen onderhandse leningen, want het kan makkelijk een bron van ruzie worden. Ruzie in de familie om geld, dat wil niemand. Problemen tussen vrienden wil iedereen voorkomen. Maar als het vertrouwen niet beschaamd wordt is het een goede oplossing.

Zo kan één toegekende energie compensatie 2 mensen helpen.

Hier volgen een voorbeeldbrief onterechte incasso
en het voorbeeld contract voor een onderhandse lening, beide van het NIBUD

Voorbeeldbrief onterechte incassobureau rekening

https://www.juridischloket.nl/voorbeeldbrieven/voorbeeldbrief-onjuiste-rekening/

Voorbeeld overeenkomst onderhandse lening

https://www.nibud.nl/download/4982/?tmstv=1668350129

Belemmeringen

Nederland heeft natuurlijk ook nog wat haken en ogen aan deze oplossing. Zelfs van niet commerciële belangeloze hulp tussen vrienden en familie wil de Nederlandse staat profiteren. Er wordt belasting geheven op ontvangen rente. maar ook het niet in rekening brengen van rente wordt belast.

Bovendien moet rekening gehouden met bemoeienis van banken. Dat geeft beperkingen. Er zijn ook oplossingen voor, die ik in een volgende blogtekst beschrijf. Dan geef ik ook aangepaste teksten voor de leen overeenkomst en een aangepaste brief voor onterechte incasso wanneer er woekerrente wordt gerekend.

De compensatiegelden worden nu uitbetaald. De eindafrekening voor energie zal voor ieder op een andere datum komen. Het compensatiegeld kan niet aan iets anders uitgegeven, want op een later moment komt die eindafrekening en is het geld nodig.

Wanneer de energienota ver in de toekomst zal verschijnen, dan kan het geld intussen wel uitgeleend aan iemand die absoluut betrouwbaar moet zijn en het op tijd terug betaalt.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

11 gedachten over “Compensatiegeld lenen”

 1. Hoogste tijd om hiervoor een paar Tweede Kamerleden voor te motiveren. Grof geld verdienen over de ruggen van de armen. Het is een schande.
  Overigens is het bij schuldhulpverlening ook zo dat de curator als eerste zijn eigen salaris veiligstelt.

  Geliked door 2 people

  1. Ik heb Pieter Omtzigt hierover al meermalen gehoord in het parlement en daarbuiten. Maar zoals gewoonlijk zijn een handvol kamerleden het met hem eens, onderbreekt de kamervoorzitter 10 keer met “dank u wel” en gebeurt er verder niks.

   Geliked door 1 persoon

    1. De stemverhouding moet hoognodig gewijzigd. De regering trekt zich niets aan van waar de oppositie mee komt, zelfs een kamer meerderheid kan iets beslissen in meerderheid en dan gaat de regering nog gewoon door zoals ze dat gedacht hadden. Nu pas weer met invoering van het digitale identiteitsbewijs. Het parlement zegt NEE, In Brussel zegt onze regering JA.
     De regeringspartijen moeten zo ver afgebroken dat ze dat niet meer kunnen doen.
     Ze verliezen nu wel instemming, maar met verkiezingstijd komen ze weer met loze beloften waar kiezers in trappen.

     Geliked door 1 persoon

 2. Ik dacht dat die praktijken van schulden stapelen inmiddels verboden zijn. De schuldeiser heeft ook de maatschappelijke plicht om tijdig teen aflossingsregeling voor te stellen om juist die incassobureaus te voorkomen. Dit valt toch ook onder maatschappelijk ondernemen.

  Geliked door 2 people

  1. Oude schulden die volgens de toen geldende wetgeving zijn aangegaan lopen ongewijzigd door tegen extreem hoge rente tarieven. Nieuwe schulden zijn aan banden gelegd. Het maximum rente percentage op krediet aan een persoon is nu 10% op jaarbasis. Het stapelen kan nog steeds en in de praktijk geven deze bedrijven zo weinig mogelijk duidelijkheid over de verplichtingen die zijn aangegaan. Maatschappelijke plichten passen niet zo in de doelstellingen van die ondernemingen. Een aflossingsregeling stelde dit bedrijf al voor toen er nog geen betalingsprobleem was. Maar die regeling maakte juist mogelijk dat het verschuldigde bedrag zo enorm kon stijgen.

   Wat ik hoor van mensen die de schuldhulpverlening in gaan, is dat de hulpverlener denkt dat betrokkene zich te buiten is gegaan aan allerlei luxe bestedingen. Maar die grote bedragen ontstaan zoals in dit voorbeeld uit een klein krediet plus een stapeling van kosten en boetes.

   Toevallig kende ik precies dit bedrijf en hoe met vriendelijke begripvolle briefjes mensen probeert verder in de schulden te krijgen. Ik begreep waar ik aan begon, stopte het op tijd en trapte niet in de schijn vriendelijkheid. Ik kon betalen wat ik schuldig was. Maar iemand in een noodsituatie, die bovendien niet begrijpt hoe dat bedrijf werkt, komt hier niet makkelijk meer uit.

   Geliked door 2 people

 3. En weer zakt mijn mond open. Mensen worden verleid met snel geld, maar realiseren zich niet hoeveel het op den duur kosten gaat. De hulp die je biedt met het instanties aanschrijven is prima. Hopelijk zien de slachtoffers dan beter in wat hun overkomt en kunnen ze zich in de toekomst mondiger opstellen. Maar ik realiseer me dat ikzelf makkelijk praten heb. Ik heb van kinds af geleerd dat je eerst moet sparen. Dat er belangrijke en noodzakelijke dingen vóór gingen. Maar wie rond moet komen van een minimum bedrag heeft niet veel spaarmogelijkheid en wordt zo de prooi voor louche geldbedrijven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Sparen is voor veel mensen niet mogelijk. De omstandigheden zijn er misschien niet naar, het inkomen is te laag en er wordt verwacht dat mensen aan verwachtingen voldoen die ze niet kunnen betalen.
   Mensen met een laag inkomen die zich nog wel kunnen redden door heel zuinig te leven, kunnen ook kopje onder gaan als ze iets overkomt waardoor ze onverwachte kosten moeten maken of inkomsten mislopen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: