zoekt en gij zult vinden

Hij liep al dagen rond met het probleem.

Omdat hij op eigen kosten hersteltijd had moeten nemen, zat mijn muzikale vriend al een tijdje zonder inkomen. De eerste van de maand kon hij bij het andere bedrijf beginnen. Goed werk, niet zwaar, zonder gevaar en giftige stoffen. Maar voorlopig zat hij zonder geld en wist er niks aan te doen.

Jimmy Sax – No man No cry
https://youtu.be/89_KXT5ztTU

Thuis zat hij weer voor een TV met zwart scherm. Geen ontvangst. Het ding reageerde nergens op. Hij had zijn zoon gevraagd er naar te kijken, die zou dat doen. Maar zoals dat kan gaan, de zoon had geen tijd, geen zin, moest zelf ook werken. Er gebeurde niets. De TV bleef op zwart.

Terwijl ik over de telefoon met hem in gesprek was zei hij ineens: “Kan jij even naar die TV kijken?”
“Ik wil wel kijken, maar ik weet niet of ik hem aan de praat krijg.” antwoordde ik. “Nee, ik vroeg dat aan mijn zoon. Die loopt net de deur uit. Hij belooft wel, maar doet het niet.”

Omdat hij geen geld had kocht ik ook de boodschappen voor hem. Dan kookte hij en we aten samen. Met mijn auto vol boodschappen op het terrein van een supermarkt wilde die auto niet meer vertrekken. Ik belde mijn vriend, hij reed er naar toe, bracht me met mijn boodschappen thuis.
“Je moet een andere auto kopen. Deze bezorgt je alleen maar hoofdpijn.”
Met de boodschappen die voor hem bestemd waren reed hij me naar zijn huis, waar hij weer voor een uitstekende maaltijd zorgde. Hij kan goed koken. Van auto’s heeft hij geen verstand.

Aan mijn auto bleek niet veel te mankeren, ontdekte ik nadat één van de buren mij een dag later naar mijn auto bracht, die met een startkabel weer op weg werd geholpen. Onder de motorkap bleek een kabeltje zo losjes op de accu pool geschoven dat die bij het rijden over een bult kon los wippen. Thuisgekomen deelde ik een flinke tik uit met een rubber hamer. Probleem opgelost, geen nieuwe auto nodig.

Een week later belde mijn vriend me met de vraag of ik hem met mijn auto wilde ophalen en thuis brengen. De remmen van zijn auto deden raar. Ze maakten lawaai en de auto stond met vertraging stil als hij remde. Een veel te lange remweg. Dat is gevaarlijk.
“Natuurlijk” zei ik. “Waar sta je?
Die auto heeft hij nodig om naar zijn werk te gaan. Als hij aan zijn nieuwe baan begint moet hij over vervoer beschikken. Reparatie aan de remmen is iets wat ik niet aandurf. Daarvoor zou ik zelf ook naar een garage gaan, maar dat kost geld. Moeilijk, nu hij zonder inkomen zat.

“Heb je geld om de garage te betalen?” vroeg ik, want ik wist dat hij niks meer had. Geen inkomen tot aan zijn nieuwe baan. Ook hij zou 2x 190 euro energiekosten compensatie gaan krijgen, maar zijn energiebedrijf wil de compensatie gaan verrekenen met de jaarafrekening. Daar heeft hij dus voorlopig ook geen geld van te verwachten.

Zelf had ik de compensatie van mijn leverancier al op mijn bankrekening ontvangen. Ook kreeg ik compensatie van de gemeente. Hij kreeg die niet, want hij heeft nog kinderen op zijn adres ingeschreven staan, die ergens anders op kamers wonen. Ze staan al jaren op een wachtlijst voor zelfstandige woonruimte en kunnen zich bij de bevolkingsadministratie niet inschrijven op het adres waar ze als onderhuurder wonen. Bovendien woont zijn jongste zoon in zijn huis. Hun inkomen wordt bij zijn inkomen opgeteld voor de inkomenstoets. Terwijl hij zelf op de peildata ver onder het minimumloon bleef en nu zonder inkomen zat, kwam zijn gezinsinkomen boven de norm voor de inflatiecompensatie.

“Ik help je” zei ik. “Eerst een prijsopgave vragen. Als het niet te duur is kan ik het je lenen.” Dat zou hij doen. De garage ging het onderzoeken, ik haalde hem op. De kosten vielen mee. Met een paar tientjes was het klaar. “Ik ben dankbaar.” zei hij.

We reden samen naar zijn huis. Hij was blij, maar daar wachtte weer een teleurstelling. Zijn TV deed nog steeds niks. Niemand had er nog naar gekeken.
“Heb je alle stekkertjes stuk voor stuk nagekeken?” vroeg ik.
“Dat ga ik nu doen.”
Samen controleerden we alle kabeltjes van TV en audio installatie, kabelaansluiting en stroom. We rommelden net zo lang tot de TV weer iets ging doen. Er bleken 2 stekkertjes niet helemaal goed in de ingang te zitten, dus het probleem vroeg niet meer dan een beetje geduld en het werd opgelost.

“Prijs de heer.” riep hij, “hallelujah !”
Hij ging op zijn knieën zitten met zijn armen in de lucht.
“Nu weet ik hoe je zo lenig blijft.”
“Vanmorgen ging ik bidden en de bijbel lezen. Ik zal je de tekst laten zien.”

Bidt en u zal gegeven worden; zoekt en gij zult vinden; klopt en u zal opengedaan worden. Want een ieder, die bidt, ontvangt, en wie zoekt, vindt, en wie klopt, hem zal opengedaan worden. Of welk mens onder u zal, als zijn zoon hem om brood vraagt, hem een steen geven? Of als hij een vis vraagt, zal hij hem toch geen slang geven? Indien dan gij, hoewel gij slecht zijt, goede gaven weet te geven aan uw kinderen, hoeveel te meer zal uw Vader in de hemelen het goede geven aan hen, die Hem daarom bidden.

Matthëus 7:7

“Jezus heeft me laten zien dat ik mijn problemen zelf kan oplossen. Ik hoef het maar te vragen en ik wordt geholpen. Ik hoef maar te zoeken en ik ga het vinden. Dank de heer.”
Had hij dat zonder bijbel ook niet uit zichzelf kunnen bedenken? Was het voor hem nodig om het initiatief bij Jezus te leggen en zag hij niet meer dat ik ook wat had bijgedragen?
Hij was blij, kon weer TV kijken en had weer vervoer. Hij kon weer gaan spelen en binnenkort met de auto naar zijn nieuwe baan.
“Wil je eten?” vroeg hij.

Hij kookte, wij aten. Tussendoor hing hij zijn wasgoed op een rekje en dweilde zijn vloer, tot de telefoon nog meer goed nieuws bracht.

“Alles komt goed nu. De auto is weer goed, de TV doet het, nu is me ook weer gevraagd te komen spelen. Een andere groep, andere mensen. Ik rij naar het verzamelpunt, dan gaan we samen verder met een busje. We spelen in België. Als ik weer thuis ben heb ik wat geld verdiend en kan ik je al meteen terugbetalen. Ik ben dankbaar.”

Na het eten zei hij: “Ik heb geen toetje.”
“O, dat is erg” antwoordde ik.
“Het spijt me, ik heb geen ijs, niks.”
“Dat vind ik heel erg.” zei ik weer.
“Alles was op en ik kon niets gaan kopen.”
“Dat is echt een probleem.”
“Ik had er geen geld voor, anders was ik wel naar de winkel gegaan.”
“Dat is toch wel een ernstige tekortkoming.”
Ik lachte, aaide zijn rug, gaf hem een zoen. Toen pas begreep hij dat ik dat toetje niet echt belangrijk vond en moest hij ook lachen.

Hij pakte een saxofoon om te spelen. “Dat moet ik elke dag doen. Zonder oefening hou ik het geen uurtje vol. Dan zou mijn mond al snel te moe worden. Er is me gevraagd om 6 uur te spelen. Dat is te veel. Twee of drie uurtjes, dat is wat ik nu kan. Hij speelde zijn licks. Ik kan er veel mee, al zeg ik het zelf. Als ik veel oefen word ik weer net zo goed als vroeger.” Daarna maakte hij het instrument schoon, borg het zorgvuldig op. “Ik ben dankbaar.” zei hij weer.

Geld uitlenen is riskant. Je kunt er geld en vrienden door verliezen. Het kan een oplossing bieden aan een vriend in nood. Het leert je ook wie geen vriend is. Een lening van een paar tientjes noteer ik. In de computer hou ik bij wanneer en hoeveel wordt terugbetaald. Voor grotere bedragen wil ik dat er een contract wordt getekend.

Een lening tussen privé personen onderling is een ‘onderhandse lening’. Hoewel het privé is, kunnen de bank en de belastingdienst zich er mee gaan bemoeien. Het is van belang om een goede overeenkomst op te schrijven, die je beschermt tegen onderlinge onenigheid later, tegen bemoeienis van de bank, tegen belastingheffing op iets waar je niets mee hebt verdiend.

Een voorbeeld overeenkomst plaats ik in een volgend blogbericht.

(Bijbeltekst © Jezus)
(Overige tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Jimmy Sax)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

13 gedachten over “zoekt en gij zult vinden”

  1. Ik heb dat nu tot 3 keer toe voor iemand gedaan, maar de laatste keer was ook echt de laatste keer in alle 3 de gevallen ben ik er geld door kwijt geraakt. En het is niet bepaald zo dat ik rijk ben, voor elke euro op mijn spaarrekening heb ik gewerkt en moeite gedaan om te kunnen sparen. En het geld terugvorderen ? Nee, van kale kippen kun je niet plukken en eerlijk gezegd heb ik geen energie om de strijd aan te gaan , ik zie het maar als een behoorlijk dure les en nu zal ik me daar echt niet meer laten verleiden hoe moeilijk iemand het ook heeft.

   Geliked door 1 persoon

  2. Het is maar een paar tientjes. Ik ben niet rijk, maar als het niet terug komt heb ik dat ook van hem leren kennen, en dat is me wel een paar tientjes waard. Bovendien heeft hij met al die keren dat ik bij hem at, al veel meer geld uitgegeven aan mij, dus ik heb wat dat betreft niets te klagen,

   Geliked door 1 persoon

   1. Dan is daar ook niks mis mee als je elkaar op deze manier kunt helpen en het hoeft wat mij betreft ook niet op de weegschaal. Helaas ging het mij mij bij alle 3 de situaties om meer dan een paar tientjes en ik ben ook niet rijk, maar ben gewoon altijd in staat geweest om een leuk bedrag achter de hand te houden en als iemand waar ik om geef dan in de problemen zit wil ik graag helpen, dat doe ik nu alleen nog maar bij mijn dochter. Het bijzondere is dat beide personen toen ze hoorden dat ik eerder geld uitgeleend hd en nooit teruggekregen beiden volmondig riepen oh maar ik betaal je terug hoor, ik ben niet als die ander.Dat vind ik nog erger dan dat ik het geld kwijt ben, want mijn vertrouwen is geschaad.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat soort ervaringen heb ik ook, maar dan vooral met mijn familie.
     Mijn broer die nadat hij geld van me had geleend zei:: “Jij hebt toch geld zat” en weigerde terug te betalen.
     Mijn vader die twee afgesproken termijnen terugbetaalde en toen niks meer, en zei “Ik heb je toch betaald?”

     Maar ik leende mijn nu overleden vriend 3 maanden lang alle vaste lasten, omdat ineens zijn inkomen werd stopgezet. Die betaalde netjes terug. Toen ik een aantal maanden zelf zonder inkomen zat betaalde hij dat ook voor mij. Zo hebben we elkaar geholpen. Hadden we dat niet gedaan, dan waren we allebei dakloos geweest.

     Like

 1. Toch wel apart dat hij een inwonende zoon heeft die zo te lezen wel een inkomen heeft , maar dat de vader zonder geld voor boodschappen zit en daarvoor van jou afhankelijk is. En dat die zoon blijkbaar weinig meeleeft met zijn vader en niet eens de moeite neemt om zoiets als even naar de tv kijken, zeker nu achteraf bleek dat het simpel op te lossen viel. En blijkbaar kijken de andere kinderen ook niet om naar vader , maar maken wel gebruik van de voordelen die het hebben van een vader met een eigen huis opleveren. Het lijkt voornamelijk eenrichtingsverkeer tussen vader en kinderen.

  Like

  1. Ja, dat zie ik ook.
   Hij zegt dat hij zijn kinderen niets wil vragen, want “ik heb hun moeder vermoord.”
   Een auto ongeluk is geen moord, maar zo ziet hij het zelf wel.

   Van de jongste zegt hij: “Die heeft zijn moeder nooit gekend.”
   Dat zal zo zijn, maar zijn vader was er wel voor hem. Ik zie de kinderen af en aan lopen, blijven slapen als ze dat uitkomt en eten van hem meenemen. Mooi dat hij hun altijd onderdak biedt, maar iets meebetalen doen ze bijna nooit.

   Ooit vroeg hij de kerk 2 tientjes voor benzine om naar zijn werk te kunnen. Zijn kinderen vroeg hij het niet. Mij vraagt hij ook niets. Ik neem boodschappen mee als ik weet dat hij niks heeft.

   Toen ik hem net kende wilde ik een keer eten laten bezorgen. Hij bestelde voor 3 personen en betaalde. Ik had het ook kunnen betalen, maar ik wist toen niet dat hij zo weinig geld had en hij wilde dat verborgen houden. Zijn zoon pakte een portie eten mee naar zijn kamer. Betaalde niet mee. Ik deed dat ook niet. Toen hij me naar huis bracht bleek hij te weinig benzine over te hebben, zag ik aan het benzine metertje.Hij hield zich groot en zei dat hij zich ziek zou melden, omdat hij geen zin had om te werken en dan zou hij ook geen reiskosten naar zijn werk hoeven maken. Toen heb ik hem geld geleend om te tanken. Op mijn initiatief, want hij wilde het niet vragen, nam het wel aan en betaalde me heel snel terug.

   Hij had er een bijbeltekst voor nodig om mij te kunnen vragen of ik hem naar huis wilde brengen. Nu vond hij het een hele ontdekking, dat je gewoon iets kunt vragen. Hij las het in de bijbel en het werkte.

   Het geld voor de garage heb ik hem ook zelf te leen aangeboden. Ik heb het wat korter beschreven, maar ik moest dat aanbod meerdere keren herhalen voordat hij het kon accepteren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: