Hectisch

“Hi baby, call you back.”

We hadden afgesproken, maar ik zag hem niet verschijnen, dus belde ik.
“Hi baby, call you back.” hoorde ik hem zeggen. De verbinding werd verbroken.

Inkie – Hectic
https://youtu.be/EDDMAJxp4DI

Hij was al begonnen aan zijn nieuwe baan. Een dag eerder dan afgesproken, hadden ze hem gevraagd in bedrijfskleding te komen voor een introductie. Daar aangekomen wilden ze dat hij direct de zelfde dag aan het werk ging, omdat ze hem door personeelstekort heel hard nodig hadden.

Dat klonk goed. Een bedrijf dat echt om je werk zit te springen zal de voorwaarden naleven en misschien ook wat beter gaan betalen. Ondanks onze afspraak was hij direct naar het bedrijf gegaan, waar hij een introductie kreeg in het Engels. Omschakelen naar Nederlands ging niet direct soepel en Engels versta ik ook. Vandaar die ongebruikelijke reactie. Mijn telefonische onderbreking kwam niet goed uit, dus hing hij ook snel weer op. Daarna direct aan het werk en geen gelegenheid om terug te bellen.

Die eerste werkdag hielp hij een leidinggevende om de werkruimte op te ruimen en schoon te maken. Daarna werd hij ingewerkt in de bediening van het computersysteem met Spaanstalige software. Het bedrijf werkt voor een opdrachtgever waarvan de bedrijfsleiding Spaans en Engels spreekt. Hier komt zijn talenkennis goed van pas. De opdrachtgever was komen kijken hoe het ging en was tevreden. De volgende dagen leerde hij collega’s kennen. Ook een internationaal gezelschap. De klanten spraken alle talen van Europa.

Het was een 24 uurs bedrijf met werk in 3-ploegendienst. Telkens 8 uur. Beginnend in de vroege ochtend, of laat in de middag, of ergens in de nacht. Alles liep goed, maar door personeelsgebrek werd hem meermalen gevraagd extra ploegen te doen. Dan werkte hij 16 uur door. Er bleef nog maar 8 uur per dag over voor eten, slapen, douchen, vervoer van en naar het werk.

Incidentele extra lange diensten werden gewoonte. Vermoeiend en niet lang vol te houden. Daarom werd de 3-ploegendienst omgezet in 2-ploegendiensten. Twaalf uur werken, twaalf uur vrij. Drie dagen werken, twee dagen vrij. Beter te doen dan 16-uurs diensten. Dat was tijdelijk, tot er voldoende personeel zou zijn. Het leverde hem extra betaalde uren en toeslagen op, wat goed uitkwam na de lange tijd zonder betaald werk. Op vrije dagen ging hij rusten, het huis schoonmaken, porties eten koken en invriezen voor de volgende dagen. Wij zagen elkaar nog weinig.

We belden dagelijks. Hij had 2 wekkers nodig en sliep daar soms nog doorheen. Daarom belde ik hem ook nog per telefoon tot hij reageerde. Het maakte dat hij rustiger kon slapen, in de zekerheid op tijd gewekt te worden. We spraken elkaar tijdens het wakker worden tot aan zijn vertrek naar het werk.

In dat werk had hij plezier, de omgang met een internationaal publiek vond hij leuk. Ik merkte dat hij nu nog meer talen door elkaar ging spreken, maar wat ik niet direct begreep vertaalde hij weer in het Nederlands. Tijd om te koken had hij niet meer. Hij nam boterhammen mee naar het werk en haalde bij mij elke dag een lunchtrommeltje op met verse salade, fruit en de supplementen voor die dag. Hij vond dat lekker, voelde zich gesteund door mij en ging met plezier werken.

Maar op zijn vrije dagen werd hem ook gevraagd te komen werken. Ze belden hem dag en nacht wakker. Het werd steeds moeilijker om andere afspraken te maken dan dat werk. Ik wist niet meer wanneer hij thuis zou zijn en zelf wist hij dat ook niet van tevoren. Hij liet me zien dat alle uren netjes in een overzicht stonden in een applicatie van het bedrijf, maar dat werkrooster werd voortdurend aangepast. Het rooster was zo vol, dat er geen vrije tijd meer over bleef. Ik heb hem aangeraden om van de dienstroosters een kopie te bewaren.

Na een paar weken werd hem op een vrije dag gevraagd naar het bedrijf te komen voor een gesprek. Hij wilde graag een contract voor langere tijd, dus ging hij. Zijn proeftijd was nog niet voorbij. Het bleek een functioneringsgesprek, dat positief was. Hij deed het werk goed, klanten waren tevreden, collega’s positief. Nu al was besloten dat hij na de proeftijd een contract voor langere tijd zou krijgen. Daarna zou ook zijn loon iets hoger worden. Maar ze vroegen hem wel om die dag nog te blijven om in te vallen voor een zieke. Voorlopig zou hij nog extra uren moeten werken, tot ze het personeelstekort hadden opgelost.

Alles leek goed te gaan, maar naast de vele uren, het gebrek aan vrije dagen en de vermoeidheid die steeds merkbaarder werd, mankeerde er nog één ding: Betaling. Voor die eerste extra dag was hij niet betaald. Dat zou samen met de rest van de salarisbetaling komen, werd hem gezegd. Betaaldag was op de helft van de maand. Maar ook die halve maand werk werd nog niet betaald. Dat zou worden opgeteld bij de uitbetaling van een volle maand werk. Dan zou het bedrijf zelf betaling van de opdrachtgever hebben ontvangen en alle lonen uitbetalen.

Hij accepteerde die late betaling en de lange diensten, want de vele overuren zouden extra geld opleveren wat hij na de lange tijd zonder inkomsten goed kon gebruiken. Ook was de proeftijd nog niet afgerond, waarom hij problemen met de leiding uit de weg ging. Contact met het bedrijf was verder goed geweest. Ze beloofden dat alles beter geregeld zou worden als het personeelstekort was opgelost. Maar waarom werd dat niet opgelost?

Ik zou hem niet gebeld hebben als ik wist dat hij op dat moment aan het werk was. Hij zou een vrije dag hebben. Wij hadden een afspraak, maar hij was er niet en belde me ook niet. Het was tijdens dat functioneringsgesprek dat ik hem belde. Met de bedrijfsleiding sprak hij Engels. Omschakelen naar Nederlands was even lastig en een telefoongesprek tijdens een werkoverleg was geen goed idee. Vandaar weer dat korte “Hi baby, call you back.”

Tegenwoordig bieden bedrijven weinig vaste contracten voor onbepaalde tijd, zoals dat in de vorige eeuw was bedongen. Het zijn nu kortlopende contracten, die worden beëindigd vóórdat het wettelijk verplicht is over te gaan tot vast dienstverband. De Nederlandse regeringen hebben het arbeidsrecht afgebroken dat werkenden daartegen beschermde. Modernisering noemden D’66 en VVD dat. Een meerderheid in het parlement ging er mee akkoord. Hun eigen arbeidsovereenkomst regelden ze beter.

Voor gewone mensen is een contract voor een jaar tegenwoordig al heel mooi. Het werkoverleg verliep goed. Hij zou een jaarcontract krijgen met de mogelijkheid van verlenging. Na de proeftijd zou het contract getekend worden.

Het personeelstekort bleef voortduren. Er waren ook veel ziekmeldingen. Het werk moest eigenlijk met twee of drie mensen tegelijk gedaan, maar vaak was hij alleen aan het werk. Vooral in de nacht, omdat anderen geen nachtdiensten wilden. Ook de collega’s vonden dat ze te vaak moesten werken. Hun vrouw klaagde dat ze nooit meer thuis waren. Ze wilden rekening houden met hun gezin. Collega’s die hem moesten aflossen bleven vaak weg. Dan moest hij langer blijven wachten tot iemand was gevonden om zijn werk over te nemen en dat kon wel 8 uur duren. Als er niemand was om over te nemen dan werkte hij feitelijk een extra dienst.

Tijd voor boodschappen en thuis koken was er niet meer. De werkruimte werd door het bedrijf voorzien van apparaten om eten en drinken warm te maken. In een bedrijfsrestaurant kon eten gehaald, dat hij ook voor mij en zijn jongste zoon meenam. “Ik kan nu niet voor je koken” zei hij “maar ik denk wel aan je”.

Nu was zijn eten geregeld, maar hij had geen enkele rustdag meer en raakte steeds meer vermoeid. Hij viel op het werk in slaap. In overleg ging hij naar huis om te rusten. Hij had lang geen vrije dagen meer gehad.

Een paar uur later werd hij alweer gebeld om te komen werken, maar hij nam de telefoon niet meer op. Niet voor het bedrijf, maar de volgende dag ook niet voor mij. Zijn oudste zoon vroeg of ik nog contact met hem had. Ook hij kon hem niet meer bereiken per telefoon en op de deurbel reageerde hij niet.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Inkie)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

17 gedachten over “Hectisch”

 1. Ik had tot begin dit jaar een latrelatie met een man die als zzp’er in de haven van Rotterdam werkt als lader en losser van stukgoederen. De generatie boven hem verdweem langzaam door de vergrijzing en hij had de afgelopen jaren veel werk. Zijn inkomen was op papier behoorlijk hoog, maar door het bij tijden risicovolle werk was hij min of meer verplicht om een dure verzekering af te sluiten. Bovendien is het in haven de gewoonte om te betalen als het de klant het beste uitkomt wat er bij hem op neer kwam dat er nog heel wat onbetaalde facturen waren alsof dat nog niet vervelend genoeg is ging een aantal van zijn klanten failliet en die rekeningen worden dan ook nog eens niet betaald, die kosten worden wel deels door zijn verzekering gedekt , mar ook daar kan behoorlijk wat tijd overheen gaan . Dit alles had tot gevolg dat hij heel vaak maar net zijn rekeningen kon betalen. Toen wij een relatie hadden heb ik hem meer dan eens geholpen moeilijke periodes te overbruggen. Onze relatie liep helaas stuk , maar desondanks maak ik me toch wel eens zorgen over het hem nu vergaat, Ik snapte waarom hij niet in vaste dienst wilde werken, maar denk dat op deze manier van werken als je ouder word toch behoorlijk stressvol is. Mij lijkt het in ieder geval helemaal niks, ik heb misschien niet zo’n hoog inkomen ,maar wel een redelijk stukje zekerheid.

  Like

  1. Het lijkt aantrekkelijk om als ZZPer te werken, maar vaak weten mensen niet dat je veel extra kosten hebt en dat je eigenlijk ondernemer wordt. Je moet dus alle bedrijfsverzekeringen afsluiten, niet alleen het werknemersdeel van alle premies betalen maar ook het werkgeversdeel, omzetbelasting en winstbelasting betalen en alle administratie doen of laten doen. Dat kost veel tijd en geld. Er blijft dan weinig voor jezelf over.

   Veel mensen kunnen geen werk in vaste dienst meer krijgen. Voor een bedrijf is het makkelijker en goedkoper om te werken met oproepkrachten, uitzendbureau, ZZP en flexwerk.

   Like

 2. Arbeidsrecht informatie vond ik ook hier:
  http://www.arbeidsrechtchecker.nl/werknemer/loon/betaling-loon/te-late-betaling-loon

  en hier:
  https://www.arbeidsrechter.nl/wettelijke-verhoging-te-laat-betaald-loon/

  en hier:
  https://www.bijstandsbond.org/contact

  Daar kon ik ook de vraag stellen of dit wettelijk mag:
  Weten jullie of het is toegestaan om iemand die anderhalve maand gewerkt heeft pas na 2 en een halve maand te betalen?
  Antwoord:
  Dat kan als het schriftelijk is overeengekomen, dan kan de werkgever tot 3 maanden wachten met salaris te betalen. Is het niet schriftelijk dan mag dat niet en moet het sneller.

  Like

 3. De gewerkte uren heeft hij in die app op zijn telefoon staan. Maar dat bedrijf kan dat naar willekeur veranderen. Ik heb hem aangeraden een kopie te bewaren, als bewijs van al die uren die ze moeten betalen. Hij kan het ook op de PC oproepen. Maar hij weet niet hoe je een screenshot moet maken.
  Ik wil hem daarbij wel helpen, maar zelf doe ik dat met Firefox op een Windows 10 computer.
  Hij heeft de Microsoft browser op een Windows 98 computer.
  Is er veel verschil tussen die systemen bij het maken van een screenshot ?
  Heeft iemand tips, als dat lastig zou zijn?

  Like

   1. Dat kan, maar dat is moeilijk leebaar te maken.
    In Windows 10 heb ik iets dat ‘knipprogramma’ heet.
    In firefofox een ikoontje ‘screenshot’.
    Met de rechtermuistoets wordt een menuutje opgeroepen waar ook de functie ‘schermafbeelding maken’ in staat.
    Het kon ook in Windows 98, maar hoe ben ik vergeten.
    En van de Microsoft browser weet ik niet eens de naam meer. Waarschijnlijk heeft die toch ook een screenshot functie.

    Geliked door 1 persoon

    1. windows 98 screenshot maken:
     In de bovenste rij toetsen op het toetsenbord is de toets waarop PrtScn of Print Screen staat. Dichtbij de numerieke toetsen. De schermafbeelding maak je door op de Print Screen toets te drukken. Dan het bestand opslaan waar je het weer kunt terugvinden.

     Geliked door 1 persoon

  1. De zelfde misbruik die begin vorige eeuw gebruikelijk was en langzaamaan werd afgeschaft. Er kwam wetgeving om dat uit te sluiten. Maar die bescherming is deze eeuw weer snel afgebroken. Bedrijven die nog rekening houden met het belang van hun personeel worden uit de markt gedrukt. Voorspelbare gevolgen van afschaffing van de wettelijke bescherming voor arbeiders.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: