Begraven

Opnieuw had niemand meer contact met hem. Hij was niet thuis en op bellen kwam ook geen reactie. In de post werd een intimiderend schrijven gevonden over een oude schuld die nu in het geheel werd opgeëist.

Even na 2 uur in de ochtend ging de telefoon. In het donker was niet te lezen wie belde. Ik twijfelde of ik op zou nemen, maar deed het toch.

Een uitputtende serie varianten op mijn naam werd gevolgd door:
“Heb ik je wakker gebeld?”
“Nee, ik sliep nog maar half.
“Ben je boos?”
“Daar ben ik te slaperig voor.”
“Ik ben weer thuis.”
“Was je aan het werk?”
“Ja maar niet wat jij denkt.”

Overwerk werd door het bedrijf maar beperkt uitbetaald, was hem verteld. Na het maximum aantal betaalde overwerk uren zou de rest van het overwerk uitbetaald worden in vrije tijd. Tijd voor tijd werd dat genoemd. Hoewel hij geld nodig had, was nu vrije tijd ook erg welkom.

Hoeveel hij had overgewerkt was niet meer bij te houden. Het was zo veel geworden. Door de gewijzigde ploegendiensten was niet meer duidelijk wat gewone werk uren en overwerk uren waren. De grens van het maximum aantal betaalde uren kende hij niet. Als hij nu tijd voor tijd zou krijgen, dan kon hij de vrije dagen gebruiken voor rust en muziek. Want met muziek kon hij op die vrije dagen en avonden nog wat bijverdienen. Geld dat hij goed kon gebruiken, want het bedrijf had hem nog steeds niets betaald.

“Het bedrijf heb ik aldoor voor laten gaan op de kansen die ik kreeg in de muziek. Nu neem ik alles aan.” zei hij. “Feesten, bruiloften, begrafenissen, alles is welkom. Als ze vragen alleen maar ‘Happy Birthday’ te komen zingen, dan doe ik het ook. Maakt me niks meer uit.

“Ik hou van de muziek, ik speel graag, de mensen waarderen het, ze hebben plezier, ze geven me eten en wat geld. Alles wat het oplevert is meer dan wat dit bedrijf me geeft na al die dagen en nachten werken. Ik wilde een vast inkomen, het is leuk werk, maar het bedrijf gaf me geen rust en er wordt nog steeds niet betaald.”

https://youtu.be/Cmpf4AMlR8E

Hij zou een maandloon krijgen, maar de betaaldatum werd steeds uitgesteld. Naast de normale werktijd, gewerkt in ploegendiensten, zou hij toeslagen krijgen voor de nachtdiensten, plus onregelmatigheidstoeslag en de vele overwerk uren. Hoeveel dat bij elkaar zou opleveren was moeilijk te bepalen, door de chaotische manier waarop de inroostering plaatsvond. De betaaldatum was bij dit bedrijf even onzeker als de werk uren en de vrije uren.

Na vele dubbele diensten en nauwelijks vrije tijd was hij op het werk in slaap gevallen en naar huis gegaan, waarna hij twee dagen rust had genomen. Vrije dagen die hij allang had moeten krijgen als het bedrijf zich aan de afspraken had gehouden. Daarna zag hij dat zijn werkrooster leeg was. Eindelijk gaven ze hem de nodige rustdagen, dacht hij. Die dagen benutte hij om voldoende te slapen en met muziek wat bij te verdienen. “Ik speel nu alles wat ze vragen. Alles wat je muziek kunt noemen.”

Nathan Allen
https://youtu.be/UbS38LS5e2c

Een aangetekende brief onthulde nog een negatieve kant van dit bedrijf. Hij werd in gebreke gesteld omdat hij op het werk in slaap was gevallen, naar huis was gegaan in overleg met zijn collega, maar zonder voorafgaande toestemming van het hoofdkantoor. Hij had vooraf geen verlof gevraagd.

Hij belde het bedrijf. Kreeg hij dan geen rustdagen?
Welnee. Hij werd niet meer ingeroosterd omdat hij vrij had genomen zonder daarvoor 2 weken vooraf toestemming te vragen. Op een normaal werkrooster met werkdagen en rustdagen had hij volgens het bedrijf geen recht. Pasje en bedrijfskleding moest hij naar het hoofdkantoor in het zuiden van het land gaan brengen. Opnieuw kosten maken, terwijl zij hem nog niks betaalden.

Weer een bedrijf dat mensen gebruikt en wegwerpt.

“Ben je boos?”
“Ik was wel boos, maar nu je het uitlegt niet meer.”
“Waarover was je boos?”
“Je belt nu, maar liet dagenlang niks meer van je horen.”
“Ik heb geslapen en ben met de groep meegegaan. Ik kom net weer thuis.”
“Dat begrijp ik, daarom ben ik niet meer boos. Muziek geeft je onzeker inkomen, maar het is beter werk dan bij die bedrijven die je ook geen enkele zekerheid geven.”
“Volgende week begin ik misschien als heftruck chauffeur. Nu neem ik alle muziek opdrachten aan.”
“Jammer dat de muziek niet genoeg oplevert om van te leven. Het is niet vuil en gevaarlijk, beter dan werken voor een bedrijf dat je opgebruikt en wegwerpt. Je zoekt werk met zekerheid, maar geen enkel bedrijf wil je dat bieden. Als je meer muziek gaat doen, heb je kans dat je ook vaker gevraagd wordt en er weer je inkomen mee kan gaan verdienen.”
“Daar is weinig kans op. Maar ik ben blij dat je me steunt.”
“Morgen zal ik die brieven komen lezen. We moeten de schade voor jou beperken. Als je niet te eten hebt, dan zorg ik daar voor.”
“Nee, ik heb eten voor jou. Dat hebben ze meegegeven. In de muziek wordt beter voor de mensen gezorgd. Kom morgen maar eten.”
“Ik kom morgen. Ga nu maar lekker slapen. Dat doe ik ook. Denk aan iets leuks, dan krijg je mooie dromen.”

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Nathan Allen)
(muziek © WiKanDoe)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

8 gedachten over “Begraven”

 1. Even dacht ik dat het over zijn begrafenis ging. Hij heeft er de leeftijd voor om dat soort zwaar en onregelmatig werk niet meer aan te kunnen. Er is een grens aan wat een man van zijn leeftijd aankan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar moet ik ook aan denken als ik een tijdje niks van hem hoor. Als hij gaat spelen is dat vaak tot in de kleine uurtjes, maar als het glad is op de weg geeft zo’n nachtelijk telefoontje toch even onrust.

   Like

  1. Dan wordt alles minder. Voor de meeste mensen.
   Nu al die bedrijven klagen dat ze geen personeel kunnen krijgen, zou je verwachten dat ze beter zouden omgaan met het personeel dat voor ze wil werken. Maar zo gaat dat kennelijk niet.
   Als er een echte recessie komt, dan zal dat werk ook steeds slechter worden. Hoe het dan moet weet ik niet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: