Minimum inkomen 2023

Een beter nieuw jaar?

In 2022 werden de meeste Nederlanders armer. Hun geld werd minder waard. Natuurlijk waren er mensen die van de prijsstijgingen, de schaarste en de oorlog profiteerden, maar dat was in aantal een kleine minderheid. De schuld industrie won zoals altijd.

Tijdens de lockdowns raakten veel Nederlanders hun inkomen kwijt en kregen ze te maken met uitkeringsinstanties. Een schokkende ervaring voor mensen die ineens de regeltjes ondervonden die zo onlogisch en onrechtvaardig bleken, dat er al snel werd gesproken over versoepeling van de toepassing. We zagen prijzen stijgen en lonen achterblijven. Per saldo zullen de meesten er in 2023 niet op vooruit gaan.

Abba deuntje op de sax Glavnaya Stranitsa Sheet music and backing tracks
Kosten stijgen

Komend jaar kunnen we verwachten dat alle prijzen blijven stijgen. Misschien niet zo snel als de plotseling hoge prijsstijgingen in het afgelopen jaar, maar minder snel stijgende kosten betekent nog steeds dat de prijzen weer hoger zullen zijn dan nu.

Gecompenseerd worden die kosten nauwelijks. De minimumlonen gaan omhoog, maar die stijgen onvoldoende om de hoge prijzen te compenseren. De laagste inkomens konden toch al nauwelijks rond komen, ook voordat de prijzen dit jaar sneller stegen dan normaal. Het aantal mensen dat naar voedselbanken gaat stijgt, maar lang niet iedereen komt daarvoor in aanmerking en het voedselaanbod wordt ook daar krapper.

Voor kleine bedrijven is het ook moeilijk om de hogere kosten te betalen. Daarbij zullen ze in 2023 ook een hoger minimumloon moeten betalen. Maar een loon waarvan de kosten van levensonderhoud niet betaald kunnen worden, is geen menswaardige vergoeding voor werk. Werkende mensen moeten van hun werk kunnen leven om geld te kunnen besteden aan wat kleine ondernemers te bieden hebben.

Inkomenstabellen voor Nederland in 2023:

Bruto bedragen voor het minimumloon per 1 januari 2023. 

Niet iedereen ontvangt het zelfde minimumloon in Nederland. We hebben hier geen gelijk minimumbedrag per uur, maar per leeftijdsgroep en per maand. In een bedrijf waar meer uren wordt gewerkt, mag per uur minder betaald worden. In Nederland loont het beslist niet om hard te werken, veel te werken, of zwaar werk te doen.

De bedragen van het wettelijk minimumloon gelden voor een volledige werkweek. Meestal is dat 36, 38 of 40 uur per week. Dit hangt af van de sector en de mogelijke cao-afspraken die voor die sector gelden. In de CAO staat hoe lang een normale werkweek duurt. In supermarkten bijvoorbeeld is een volledige werkweek 40 uur. In de horeca en de glastuinbouw is dat 38 uur per week.

Bruto minimumloon per maand, week en dag 2023

LeeftijdPer maandPer weekPer dag
21 jaar en ouder€ 1.934,40€ 446,40€ 89,28
20 jaar€ 1.547,50€ 357,10€ 71,42
19 jaar€ 1.160,65€ 267,85€ 53,57
18 jaar€ 967,20€ 223,20€ 44,64
17 jaar€ 764,10€ 176,35€ 35,27
16 jaar€ 667,35€ 154,00€ 30,80
15 jaar€ 580,30€ 133,90€ 26,78
Nederlands bruto minimumloon per maand, week en dag 2023

Bruto minimumloon per uur 2023

Fulltime werkweek in bedrijf21 jaar en ouder20 jaar19 jaar18 jaar17 jaar16 jaar15 jaar
36 uur€ 12,40€ 9,92€ 7,45€ 6,20€ 4,90€ 4,28€ 3,72
38 uur€ 11,75€ 9,40€ 7,05€ 5,88€ 4,65€ 4,06€ 3,53
40 uur€ 11,16€ 8,93€ 6,70€ 5,58€ 4,41€ 3,85€ 3,35
Nederlands bruto minimumloon per uur 2023

De uurlonen in de tabel zijn naar boven afgerond. Omrekenen leidt tot een iets hoger bedrag per dag, week of maand dan het wettelijke minimum. In de tabel per maand, week en dag vindt u de officiële bedragen.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon/bedragen-minimumloon-2023

Minder dan minimum

Een minimumloon op basis van werk met een vast contract is een laag inkomen in een land met hoge kosten. Wonen is duur in Nederland. Vaste verplichtingen zijn hier niet goedkoop. De huidige Nederlandse realiteit is helaas dat mensen die op minimumloon niveau betaald worden, in Nederland lang niet altijd het overeenkomende jaarinkomen hebben. Flexcontracten, tijdelijk werk en onbetaalde dagen voor andere verplichtingen zorgen ervoor dat geen volledig minimum jaarloon wordt gehaald.

Na afloop van tijdelijk werk moet telkens opnieuw gesolliciteerd. Dat betekent geen loon, wel reiskosten, belkosten, internet kosten. Een auto is noodzakelijk om naar de steeds wisselende locaties te reizen. Verzekering en belasting voor die auto loopt door, ook als er geen loon betaald wordt. Op eigen kosten moeten cursussen gevolgd en certificaten gehaald. Die moeten elke paar jaar weer vernieuwd worden, dus weer een nieuwe cursus volgen en weer examen doen, daarvoor opnieuw kosten maken en onbetaalde dagen spenderen. In de onbetaalde periodes tussen banen door, moeten alle vaste lasten betaald worden, terwijl geen loon wordt ontvangen. Kosten worden dan door niemand vergoed.

De zekerheid die een baan vroeger gaf, is een illusie geworden. Rechten zijn aangetast. Wetgeving maakt uitbuiting mogelijk. Moeilijke omstandigheden en een regering die niet het belang wil dienen van de gewone bevolking, maken het allemaal moeilijk genoeg. Ga elkaar dus niet dwars zitten, maar help elkaar. Als we elkaar helpen, gaat het ons allemaal beter.

Lees ook:

Minimumloon 2023

AOW 2023

Toeslagen

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Glavnaya Stranitsa Sheet music and backing tracks)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

11 gedachten over “Minimum inkomen 2023”

 1. Citaat: “Als we elkaar helpen, gaat het ons allemaal beter.”

  Helemaal eens. Echter vloeit ons zuur verdiende belastinggeld via de Schatkist eerst naar Brussel om vervolgens weer terug te komen via het ESF:

  Absurd! Belastinggeld rondpompen via Brussel. ESF moet mensen met kwetsbare positie ondersteunen en armoede tegengaan. Dit jaar deed NL voor het eerst een beroep voor voedselhulp en tegengaan kinderarmoede. Nederland kreeg 413 miljoen euro toegewezen:
  https://www.europa-nu.nl/id/vlwd9zf8jvwc/nieuws/nederland_ontvangt_413_miljoen_voor

  Like

 2. Toch hebben we in het algemeen toch best goed in Nederland? Ik was best verbaasd dat er meer dan ooit geld werd uitgegeven rondom Kerst, en er wordt blijkbaar ook meer dan ooit vuurwerk verkocht. Dat verwondert mij dan soms.

  Like

  1. Ik geef ook meer uit in de supermarkt, maar niet omdat ik meer koop.
   We betalen voor alles meer.

   Goed hebben sommigen het wel, maar echt niet iedereen. Waarom is het, denk je, dat het aantal daklozen elk jaar stijgt en er lange rijen bij de voedselbanken staan? Niet omdat die mensen dat zo leuk vinden.
   Zelfs het rode kruis organiseert nu in Nederland voedselhulp.

   Vuurwerk zullen altijd nog wel een aantal mensen blijven kopen.
   Dat begrijp ik ook niet helemaal.

   Like

  2. Vergis je niet. Eerder hadden we in NL een bovenklasse, een middenklasse en een onderklasse. Door de globalisering en medezeggenschap van intergouvernementele organisaties zoals VN/WHO/WEF/IMF/EU etc. is inmiddels de middenklasse weg gevaagd. Multinationals vernietigen ons MKB door valse concurrentie(belastingontwijking en -paradijzen) en vernietigen daarmee ook de middeninkomens.

   Wat resteert zijn de lagere inkomens van de onderlaag en hoge inkomens van de bovenlaag en elite, te rekenen vanaf € 73.031 op jaarbasis.

   Middeninkomens van € 38.703 tot € 73.031 houden niets over door gemis aan toeslagen en hoge woonlasten.

   Like

 3. Het is allemaal een doekje voor het bloeden, want alhoewel de lonen iets stijgen is het nauwelijks genoeg om de stijgende kosten te kunnen betalen, want alles word behoorlijk veel duurder, zorgkosten, zorgverzekeringspremies, energie, drinkwater, boodschappen etc. Dat gaan die verhogingen in de lonen echt niet voldoende compenseren voor hen die in de laagste inkomens vallen en zelfs voor hen die voorheen nog redelijk rondkwamen met een iets hoger inkomen ziet het er niet mooi uit bovendien zullen die hogere lonen ook door de ondernemers moeten worden opgebracht wat nog meer prijsstijgingen met zich meebrengt. Zelf kon ik met mijn minder dan modaal inkomen voorheen nog wel wat overhouden om af en toe iets leuks te doen en ook mijn dochter die in de aanvullende bijstand zit te helpen, nu word dat steeds minder, mijn dochter helpen zal ik zoveel mogelijk blijven doen, maar haar af en toe oppeppen door een leuk uitje word steeds lastiger.

  Like

  1. Die loonstijging is te laat en te weinig. Het maakt inderdaad de prijsstijgingen niet goed.
   Prijscompensaties komen altijd achteraf en voorgaande jaren zijn de lonen ook al niet, te laat of te weinig verhoogd. Resultaat is steeds verdere achteruitgang.

   Veel is niet meer te betalen. Maar je kunt op vrije avonden thuis een gezellig etentje doen samen. Het hoeft geen extra duur eten te zijn, maar iets waar je extra aandacht aan geeft is ook leuk.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: