Een stukje muziek, een komiek en iets tegen griep

Misschien weet je nog wat overgrootmoeder tegen griep deed. Er zijn veel huismiddeltjes. Is ooit getest hoe goed die werken?

My Way – ByungJu Lee
https://youtu.be/dnRAXTBEs2Y

In Nederland is het officiële standpunt dat er geen medicijn tegen griep is. Aangeraden wordt om je bed in te gaan tot het over is. Huismiddeltjes te nemen om het ongemak te verzachten, een hoestdrank of drop tegen keelpijn, een warm drankje met verse citroensap en alcohol als opkikkertje, aspirine tegen hoofdpijn. Zo kent elk land eigen huismiddeltjes. Het is om te lachen maar ook om te huilen, want nog steeds sterven hier jaarlijks mensen aan griep. Waarom weten we niet welke van die aangeraden huismiddeltjes echt werken?

Ooit werd drop als medicijn verkocht. Nu snoepen we het. Toch werkt een dropje nog steeds tegen keelpijn. Het is de laurier die antivirale werking blijkt te hebben. Laurierblad doen we ook in gerechten en in de kippensoep ontbreekt het niet. Zo zijn er veel oude middeltjes, die we nu voor de smaak in het eten gebruiken. De werking is onderzocht en in deze video worden de onderzoeken besproken.

Tijdens de griep epidemie van 2020 las ik iets over de werking van groene thee, bij Blokker zag ik het in de aanbieding, maar ik gaf het verder geen aandacht. In deze video zijn vele onderzoeken op een rijtje gezet, de werking uitgelegd. De lijst met publicaties heb ik overgenomen zodat iedereen het zelf kan nalezen.

https://youtu.be/fX9AYTmTuRM

Sommige van die middeltjes hebben echt effect. Makkelijk verkrijgbare kruiden zijn getest op antivirale werking en verzachting van symptomen. Onderzoek is gedaan zoals dat ook gebeurt bij introductie van een nieuw medicijn. Eerst laboratorium onderzoek, dan test met muizen en vervolgens testen met proefpersonen waarvan een deel het middel kreeg en een deel placebo. Oude onderzoeken zijn beschreven en nieuw onderzoek werd sinds 2020 gedaan, gepubliceerd en beoordeeld door andere onderzoekers.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8290267/

https://cellandbioscience.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13578-021-00680-8

https://www.mdpi.com/1999-4915/13/12/2533/htm

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667031321000403

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9046984/

Klik om toegang te krijgen tot IJISRR-600.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772371222000031

https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jicm.2021.0352?journalCode=jicm

https://link.springer.com/article/10.1007/s11655-022-3578-8

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229921000959

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9204491/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S209549642100100X

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S104366182030743X

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220312294

https://youtu.be/eg0m5YISDmU

Soms kan alleen een nar de waarheid spreken. Luister maar naar deze komiek:

https://youtu.be/TvCtUNNeWuw

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © ByungJu Lee)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

6 gedachten over “Een stukje muziek, een komiek en iets tegen griep”

 1. Wat meetelt is dat degenen die aan griep overlijden vaak ouderen zijn, soms verzwakt, soms met onderliggende kwalen.
  Ook zijn er serieuze onderzoeken gedaan naar thee- en kruidensoorten die bepaalde eigenschappen hebben. Bleek dat die zo minimaal waren dat ze het noemen niet waard zijn. Veel geloof in de geneeskracht berust op inbeelding.
  Tenslotte de vraag: als er zoveel goede middelen zijn, zouden landen als, bijvoorbeeld China, dan niet volledig griepvrij moeten zijn? En de ontdekkers van die middelen niet de Nobelprijs krijgen?

  Like

  1. De genoemde onderzoeken tonen aan, dat de stoffen een positieve werking hebben. De betreffende huismiddeltjes blijken echt te werken. De reactie van de stoffen op de virussen is onderzocht in het laboratorium, daarna werd het gevoerd aan muizen die er positief gezondheidseffect van hadden, daarna zijn de middelen getest op mensen. Het is de zelfde testmethode die wordt toegepast voor toelating van industrieel gefabriceerde medicijnen. Nu werd het toegepast op stoffen die normaal al in ons voedsel voorkomen.

   Dat voedsel effect op onze gezondheid heeft, dat weten we allang. Maar om welke stoffen het gaat voor welk effect, dat wisten we tot nu toe alleen uit overlevering en eigen ervaring. Een kopje thee, een warme grog, het blijkt niet alleen maar een prettig gevoel te geven omdat iemand ons een beetje aandacht geeft bij ziekte. Het blijkt een echte medicinale werking te hebben.

   Een Nobelprijs wordt niet gegeven voor iets dat je niet zelf hebt ontwikkeld. Zelfs je overgrootmoeder heeft die huismiddeltjes niet zelf bedacht. Ze worden al vele generaties doorgegeven en toegepast. Degene die de Nobelprijs zou moeten ontvangen bestaat al heel lang niet meer.

   Geliked door 1 persoon

 2. Afgelopen jaar in oktober voor het eerst in jaren griep gehad en dit keer ruim 3 weken ziek geweest ,omdat ik er ook bronchitus bij had kreeg ik anti biotica ,maar snel opknappen deed ik er niet van. In het verleden had ik hooguit 4 dagen griep dan was ik er meestal weer vanaf. Waarom ik er dit keer zo ziek van was wist ook de huisarts waar ik voor het eerst sinds 2015 weer eens was ook niet. En ik blijf kwakkelen dat had ik voorheen ook niet, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat ik ouder word en misschien ook de combinatie van wisselingen in temperatuur want van flinke kou gingen we naar herfstachtig weer. Huismiddeltjes als kippensoep heb ik niet gebruikt voornamelijk omdat ik gewoon te beroerd was om iets te doen, maar ook omdat mijn eetlust totaal ontbrak, na een boterham voelde ik me beroerd en vol en had verder ook nergens trek in.

  Like

  1. Zelf soep maken als je ziek bent is niet makkelijk. Als er geen ander is om je die kippensoep te geven, dan kun je de makkelijke manier toepassen om je weerstand op peil te houden.

   Laatst had ik ineens een beetje keelpijn en een schorre stem. Mijn vriend gaf me een gemberdrankje, dat hij zelf gebruikt voordat hij gaat zingen. Ik vind gember niet erg lekker, maar ik voelde dat het me hielp en de keel irritatie verdween. Gember is één van de dingen die in de onderzoeken genoemd worden en ondermeer een antivirale werking blijken te hebben.

   Zoute drop is een snoepje dat we vooral in Nederland gebruiken. Laurierdrop blijkt een antivirale werking te hebben. Onbewust nemen we een dropje als we beginnende keelpijn hebben. Zonder te weten welke stof het is die ons helpt.

   Eind 2019 was ik voor het laatst behoorlijk ziek. Zelf heb ik tegenwoordig vitamines en supplementen in huis, die ben ik gaan gebruiken sinds er tegelijkertijd een griep epidemie en een corona uitbraak was in 2020. Nadien heb ik wel eens geniest, een beetje gehoest, een lichte loopneus gehad. Daartegen heb ik direct de nodige supplementen gebruikt. Die nam ik ook als ik in contact was geweest met iemand die ziek was.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: