Bruine bonen

In de supermarkt zag ik iemand pakjes rijst inslaan en blikken bruine bonen. “Bruine bonen met rijst”, dacht ik.

Twee blikken nam ik mee.
Eén voor mij en één voor mijn muzikale vriend, die blij reageerde:
“Die bonen heb ik nog in de kast. Kijk, precies de zelfde.”
“Conserven fabrieken leggen de productie stil vanwege de hoge energieprijzen, dus binnenkort is dit nog duurder en straks helemaal niet meer te krijgen. Bruine bonen met rijst is één van je specialiteiten, dus heb ik dit voor je meegenomen. Wil je dat ik er meer haal?”
“Nee, 2 blikken is genoeg om weer eens bruine bonen met rijst te maken voor de familie. Dat heb ik lang niet meer gedaan.”

Voor hem bleef het belangrijk om de hele familie te voeden, hoewel die heel goed in hun eigen behoeften konden voorzien.

Wij aten nu vaak samen. Ik deed boodschappen, hij kookte. Het bedrijf had nog steeds geen lonen betaald. Zijn rijst was op. Een zak van 4,5 kilo rijst haalde ik uit mijn eigen voorraad, deed er een joekel van een Chinese kool bij, kip en wilde zalm uit de vriezer, paprika’s die afgelopen zomer in de tuin groeiden en deze winter vrolijk verder leefden voor het raam in de onverwarmde huiskamer.

De rijst kwam gewoon van de Aldi, gekocht in de tijd dat daar de 4,5 kilo zakken nog regelmatig in de aanbieding waren. Nu zag ik in supermarkten alleen nog de kleine verpakkingen. Vijfhonderd gram, 1 en 2 kilo. De prijs was aanzienlijk verhoogd. Mijn goedkoop gekochte voorraad was bedoeld voor de voorspelbare prijsverhogingen. Door schaarste en belasting verhoging waren die prijzen inmiddels nog sterker gestegen dan ik had verwacht.

Omdat ik de boodschappen meenam waarvan we samen aten, was er genoeg voor ons twee en ook nog voor zijn inwonende jongste zoon. Hij kookte lekker. We aten er goed van, ondanks dat hij nog steeds geen salaris had ontvangen.

Er werd gebeld door het bedrijf dat hem nog maanden loon schuldig was. Ze wilden bedrijfskleding en schoenen terug en hadden verwacht dat hij even naar zuid Nederland kwam om dat af te geven. Hij had een probleem met de kosten van die rit, die ze niet wilden vergoeden.
“Die kleren kosten geld,” hebben ze gezegd.
“Kost ik dan geen geld?” had hij gevraagd.
“Nu ga ik ze opsturen. Dat moet ik ook weer betalen. Weet jij wat het kost, zo’n doos opsturen?”

Nee, dat wist ik niet. Dat had ik zelf al heel lang niet meer gedaan.

“Ik had nog wel voor ze willen werken, maar jij zei nee. Dan heb ik het niet gedaan.”
“Het was goed werk, voor een slecht bedrijf. Die werktijden, dat houdt niemand vol. Daar zou je aan kapot gaan. En ze hebben nog steeds niks betaald?”
“Ik had verwacht dat ze de 15e zouden betalen. En daarna dacht ik, misschien op de 31ste. Maar ze betalen nu nog steeds niet. Meer dan 3 maanden. Ze willen eerst de kleding terug, anders betalen ze niks hebben ze gezegd.”

Hij legde netjes gewassen en gestreken broeken opgevouwen in de doos, pakte de overhemden die schoon gewassen en gestreken waren. Smeet ze er bij.
“Ze zullen wel blij zijn dat ik het zo netjes gevouwen heb.” lachte hij.
Stampte alles nog eens aan en zei: “Ze gaan ook nog van alles van mijn loon af trekken. Ze zeiden dit gaat eraf en dat gaat eraf. De eerste 2 dagen krijg ik niet betaald en dat waren lange dagen met nachtdiensten. Een ander gaan ze de eerste 4 dagen niet betalen. Hij werkte er al langer en heeft ook nog steeds geen geld. Hij woont nog bij zijn ouders en bleef geduldig op zijn loon wachten want hij wilde in vaste dienst. Zijn contract wordt niet verlengd. Als ik was gebleven hadden ze met mij het zelfde gedaan.”

Alle kleren gingen de doos in. De schoenendoos met werkschoenen en het pasje in een enveloppe er bij. De doos gesloten en flink met plakband beplakt, een geschreven etiket erop.
“Moet ik nou ook mijn adres erop zetten? Dat gaat toch niemand wat aan?”
“Ja, doe dat maar wel. Ze moeten zien wie de afzender is. Anders zeggen ze nog dat ze van jou niks hebben ontvangen.”

Hij heeft het afgelopen jaar te vaak pech gehad. Nu moet hij weer werk zoeken. Beter werk dat niet gevaarlijk en ongezond is. Zou er nou geen enkel bedrijf meer zijn dat goed met personeel omgaat? Elke ondernemer moet toch kunnen begrijpen dat mensen van hun werk moeten leven, dat ze kosten maken en op tijd rust moeten hebben? Als ze een robot zouden inzetten dan heeft die ook af en toe een pauze en een onderhoudsbeurt nodig.
“Misschien gaat god me nu een goede baan geven.”
God heeft het er druk mee.

Met zijn laatste paar euro brachten we de doos samen naar het postagentschap. “Als het te duur wordt heb ik ook nog een tientje” zei ik. Het werd gewogen, de weegschaal gaf de prijs van verzending als gewoon postpakket, als aangetekende en als verzekerd pakket. Hij wilde het goedkoopste kiezen.
“Nee,” zei ik “kies voor aangetekend. Dan heb je een verzendbewijs.”
“Dat kost me alleen maar extra geld.”
“Voor een aangetekend pakket moet iemand tekenen voor ontvangst”, hielp het meisje achter de weegschaal. “Dan weet u zeker dat het is ontvangen.”
“Kies aangetekend.” zei ik.
“Dan moet jij het maar betalen” zei hij, en tegen het meisje: “De vrouw heeft altijd het laatste woord.”

https://youtu.be/Mf0dVbFFQMQ

Hij besteedde zijn laatste geld nog aan de benzinepomp en bracht me naar mijn auto, waarvan ik een raam op een kiertje had gelaten. Misschien is dat toch beter dan alles gesloten te houden, want nu waren alle ramen helder. Ik hoefde niet te poetsen en te krabben.
“Nou, dank je wel.”
“Bedankt voor het eten. Je kookt goed.”

Ik gaf hem een zoen op zijn lippen en een aai op beide wangen en zei “Dag lieverd.” Waarom zei ik dat nou? We waren toch alleen maar vrienden?
Ik stapte in mijn auto en reed naar huis, waar mijn kat naast de koelkast stond te wachten, of misschien was hij daar op jacht. De hele buurt heeft last van muizen. Hij liep mee naar boven waar ik zijn voerbakje vulde. Met een beker warme chocolademelk ging ik naar bed. Viel in slaap terwijl ik de kat dichtbij tevreden hoorde ronken.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © the Ocean Street Saxophone)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Bruine bonen”

  1. In het contract dat hij tekende bij in dienst treding stond heel weinig.
   Er werd in verwezen naar een boekje dat alle personeel digitaal krijgt aangeleverd. Ze stuurden hem een email met een link naar een PDF bestand. Hij heeft dat dus vooraf niet eens kunnen inzien en achteraf is het ook nog lastig, door het juridische taalgebruik.

   Nu heeft hij volgens de voorwaarden in het boekje ook nog zwijgplicht en zou hij geen enkel databestand mogen bewaren of aan een ander laten lezen. Voor bescherming van bedrijfsgeheimen zou dat redelijk zijn. Maar in de tekst is sprake van alle databestanden, dus ook de arbeidsvoorwaarden en het rooster met gewerkte uren.

   Ik denk dat er tegenwettelijke arbeidsvoorwaarden worden gehanteerd door dat bedrijf.

   Geliked door 1 persoon

  1. Volgens informatie van dat bedrijf wordt er pas 30 dagen na inlevering van de bedrijfskleding uitbetaald. Ze hebben al maandenlang niets betaald en willen de betaaltermijn dus nog langer rekken. Ik denk dat het in strijd is met wetgeving. Maar er zit niets anders op dan af te wachten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: