Loonbeslag

Geen bedrijf zat te wachten op iemand met zijn opleiding als muziekleraar, maar als hij met muziek spelen weer voldoende zou kunnen verdienen, deed hij veel beter en gezonder werk dan wat de kerk ooit voor hem had bedacht.

Het bedrijf dat hem zo onmogelijk veel uren had laten werken, had aan de saxofonist nog steeds niets betaald. Hij zocht elke dag naar ander werk, in loondienst voor een hongerloontje. Zwaar werk, ongezond. Te laag betaald en geen enkele zekerheid biedend werk. Baantjes zoals hij meestal had, sinds hij stopte als muzikant omdat jeugdzorg en de kerk dat beter vonden.

Voor beter werk kwam hij kennelijk niet in aanmerking en volgens het uitzendbureau waren alle bedrijven aan het inventariseren vanwege de boekhoudkundige jaarwisseling. Een slappe tijd. Economische fluctuaties werden op de laagstbetaalden afgewenteld in de lage lonen economie van Nederland.

Ik zag hem solliciteren voor werk als verhuizer. Daarvoor werd een MBO opleiding gevraagd. Vroeger was het de baas die wist hoe verhuizen moest en een stel ongeschoolde sjouwers die meehielpen. Nu werd gezocht naar geschoold personeel en daarvoor werd niet meer dan het wettelijk minimum loon betaald.

Met zijn opleiding en ervaring zou ik verwachten dat hij goed betaald werk moest kunnen vinden. Hij liet me zijn papieren zien. Een MBO opleiding en een flinke hoeveelheid certificaten die van toepassing waren in verschillende bedrijfstakken. Toch wilde geen bedrijf behoorlijk loon betalen.

https://youtu.be/v-IluLd2BjI

Een oude schuld bleef oplopen ondanks vele aflossingen en dankzij de Nederlandse wetgeving die woekeraars beter beschermt dan mensen die werken voor een te laag loon. De claim van de woekeraar had ik met een briefje al eerder terug kunnen brengen tot wat wettelijk is toegestaan. De resterende schuld werd opnieuw aan een ander bedrijf doorverkocht. Deze wilde loonbeslag leggen, hoewel hij op dat moment geen loon had.

Het zou betekenen dat een nieuwe baan hem geen geld om te leven zou kunnen verschaffen. Andere betalingsverplichtingen konden dan niet voldaan worden. Uiteindelijk zou executie verkoop van zijn huis volgen en een leven als dakloze met hoge schulden. Hij zou hulp moeten zoeken in de vorm van tijdelijk onderdak. Een moeilijke opgave, omdat de Nederlandse wet dat soort hulp bestraft, als het niet gaat om Oekraïense vluchtelingen.

Hij had de bank gevraagd om een persoonlijke lening waarmee hij alle schulden ineens zou kunnen aflossen, maar dat werd uiteraard geweigerd. Hij was niet kredietwaardig en hulpverlening paste niet in het bedrijfsmodel van de bank.

Nu dreigde beslaglegging door woekeraar nummer zoveel die de oude schuld opkocht. Ik had zelf een voorraadje eten in huis en kreeg ook een kleine financiële reserve in de vorm van de compensatiegelden die de overheid betaalde. Alle prijzen waren gestegen, maar ik hoefde niet alle voedsel te kopen zolang ik voorraad had. Vaste lasten kon ik nog betalen met wat maandelijks binnenkwam en de energie jaarrekening zou pas over lange tijd komen. Het compensatiegeld stond op de bank en bracht daar niets op.

Alle voors en tegens afgewogen, besloot ik dat mijn reserve nog een tijdje kon renderen voordat ik het echt nodig had. Ik leende hem het bedrag om die oude schuld in één keer af te lossen. De rente en kosten die hij steeds moest betalen waren vele malen hoger dan wat mijn geld op de bank kon opbrengen. Beslaglegging en deurwaarderskosten werden er mee voorkomen. Dat was het maximale rendement dat ik met dat geld zou kunnen behalen. We tekenden een contract voor een onderhandse lening, waarin ook zijn aflossingsverplichting stond. Ik boekte het geld over op zijn rekening en hij betaalde direct die schuld aan de woekeraar af. Die heeft de ontvangst en finale kwijting bevestigd.

“Ik ben dankbaar” zei hij “maar waarom doe je dit?”
“Je bent een vriend met een probleem dat ik kan oplossen. Dus doe ik dat.”
Nu ben jij de schuldeiser.” zei hij, “en ik heb niet eens werk.”
“Ja, en toch moet je mij terug betalen. Vanaf je eerstvolgende loon betaal je elke maand tot alles is afgelost. Maar ik verhoog de schuld niet met kosten en rente.”

“Ik ben dankbaar. Ik betaal alles terug.”

Het was een gok. Het scheelde hem veel kosten en ellende. Als hij netjes zou terug betalen, kostte het me niets. Maar zou hij me werkelijk terugbetalen, zoals we waren overeengekomen?

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © the Ocean Street Saxophone)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

10 gedachten over “Loonbeslag”

  1. Mooi gebaar. Het hangt er inderdaad van af. Ik heb ooit veel geld geleend aan een vriend en die betaalde dat af zodra hij in de gelegenheid was. We zijn nog steeds vrienden. Maar ik heb ook meerdere mensen minder geleend (paar honderd) en dat komt nooit terug, of ze zoeken expres ruzie zodat er weinig contact is waardoor ze er niet aan herinnerd worden dat ze nog iets moeten terugbetalen. Het is een bepaald type mens en als je dat een paar keer hebt meegemaakt dan kun je het beter inschatten. Jaren geleden had een relatief nieuwe vriendin van me een grote postorderschuld. Zodra ze doorkreeg dat ik op dat moment even veel geld had (bedrijf liep toen onverwachts goed) bleef ze maar met hints strooien. Uiteindelijk vroeg ze me om een zelfde constructie zoals jij beschrijft. Wijs geworden zei ik nee. Vriendschap eigenlijk vrij snel voorbij daarna, en de laatste keer dat ik over haar hoorde zat ze nog steeds in de schuld. Maar wel piekfijn gekleed.

    Ik denk dat als je het zelf aanbiedt zoals jij nu doet, je een stuk minder risico loopt. Niet alleen financieel, maar ook qua gekwetste gevoelens. De mensen die ik hierboven beschreef hebben me best wel pijn gedaan toen het duidelijk werd dat geld belangrijker was voor ze dan vriendschap. Ik kan me voorstellen dat als het je familie is, het nog vervelender voelt.
    -JennyL

    Geliked door 1 persoon

    1. Van sommige mensen kun je het best zo snel mogelijk afscheid nemen.
      Ik leen mensen vrij makkelijk een klein bedrag. Er zijn er die dan meteen door de mand vallen. Dan ben je goedkoop van ze af.

      Met familie ging ik er ten onrechte van uit dat ze zouden terug betalen omdat het familie was. Ik was er te onvoorzichtig mee.

      Een slimme oplichter betaalt die kleine bedragen snel terug en leent dan een groot bedrag dat je nooit meer terug ziet. Maar lenen is altijd een risico. Hoe voorzichtig je ook kunt zijn, een deel van de mensen geeft je niet terug wat ze je verschuldigd zijn. Toch vond ik dit keer dat ik het kon riskeren.

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik hoop voor je dat je iemand geholpen hebtvdie dat niet alleen ook echt waardeert, maar je ook zo gauw dat mogelijk is gaat terug betalen. Ik heb na 3 keer in goed vertrouwen iemand geholpen te hebben het punt bereikt dat ik het niet meer doe en dan gaat het me niet eens om het geld zelf al is het behoorlijk zuur want het ging elke keer om een flink bedrag, maar meer om het punt dat je iemand je vertrouwen schenkt en dat dan geschonden word. En dat terwijl de laatste persoon wel tig keer geroepen heeft , je krijgt het echt terug hoor, ik ben niet zoals die andere 2. Dat is eigenlijk het meest vervelende aan het verhaal, want de volgende die mijn hulp zou kunnen gebruiken zou misschien wel eerlijk zijn, maar ik durf de gok niet meer te nemen tenzij het om een paar tientjes gaat. Maar grotere bedragen ga ik niet meer doen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat risico loop ik. Volgens mijn berekeningen kom ik niet in problemen als hij niet alles terugbetaalt. Hij lijkt betrouwbaar, maar dat weet je nooit zeker.
      Mijn eigen vader leende ooit 4000 gulden van mij en betaalde 4x 100 terug. Daarna beweerde hij dat hij genoeg had terug betaald.
      Mijn broer leende 400 gulden van mij en betaalde niets terug, zei toen dat ik toch genoeg geld had.
      Maar er zijn anderen geweest, geen familie, die netjes alles terug betaalden met een cadeautje erbij als dank.

      Like

    1. Fijn dat er nog iemand is die daarvoor zou kiezen.
      Van anderen hoor ik alleen maar dat ik het tegen rente zou moeten vastzetten bij de bank.
      Wat levert dat dan op? Misschien genoeg om een rolletje drop te kopen?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: