Inzicht

kleine kinderen worden groot

Nu hij stopte met roken gingen zijn ogen open. In zijn eigen huis had hij geen privacy en alle lasten kwamen voor zijn rekening. Hij liep al lange tijd achter met alle betalingen. De jongste zoon had het ook financieel moeilijk dacht hij, want die verkocht zijn auto. Hij wilde hem geen geld vragen.

Uit zichzelf kwam de jongen niet op het idee om aan de woonlasten mee te betalen en niet lang daarna stond er een veel duurdere auto voor de deur. Het viel dus wel mee met de financiën van de jongste zoon. Zijn vrienden liepen het huis in en uit. Elke avond was het druk met mensen die de saxofonist voorbij liepen alsof hij lucht was. Dat stoorde hem niet als hij genoeg gerookt had, maar nu hij wakker werd had hij ze gevraagd te vertrekken.

https://youtu.be/Q3BlnuWy_bs

De jongste zoon kreeg een paar maanden tijd om eigen woonruimte te zoeken. Die kwam verhaal halen bij zijn oudere broer, die pa ter verantwoording riep: Hoe kon hij zijn eigen kind het huis uit zetten en ‘die vrouw’ binnen laten?

“Ze zeggen lelijke dingen over je.” Dat was te verwachten. Ze zullen mij gezien hebben als verstorend element. Ze beseften niet dat ze hun vader zo ver hadden uitgewoond, dat ik hem moest helpen. Financieel, met voedsel en met kennis. Hij moest geholpen met het afdwingen van wetgeving. Het aanschrijven van bedrijven, zoals de woekeraar die de wetgeving overtrad en bedrijven die niet betaalden voor zijn werk.
“Jullie weten niet hoeveel die vrouw voor me gedaan heeft.” zou hij zijn zoons, mijn nieuwste buurvrouw en haar familie gezegd hebben.

Mijn buurvrouw bood zijn jongste zoon aan om een bed in haar schuur te zetten. Haar moeder maakte duidelijk wat dat voor haar eigen financiën zou betekenen. De hele constructie rond haar ongehuwd moederschap zou instorten. Dan zou zij een huis vol mensen hebben waarvan alle inkomens werden opgeteld en haar extra voordelen zouden wegvallen. Haar aanbod werd dus snel weer ingetrokken. Uiteindelijk begreep ook de oudste zoon dat zijn vader nu zijn eigen leven wilde leven.

Het bedrijf dat de saxofonist een bovenmenselijk aantal uren per dag had laten werken, maakte eindelijk een paar honderd euro over. Veel te weinig voor alle dubbele diensten en overuren die hij naast de volle werktijd had geleverd. De arbeidsvoorwaarden en dienstroosters had hij alleen ontvangen als een link naar een met paswoorden afgesloten deel van hun website. Dat was nu niet meer toegankelijk voor hem, zoals ik had voorspeld. Een screenshot had hij overbodig gevonden, maar gelukkig vond ik een sluipweggetje waar ik nog wat kon terug vinden.

Ik schreef de tekst voor een lief briefje aan het bedrijf, waarin hij bedankte voor betaling van een deel van het geld waarop hij recht had, herinnerde aan de vele gewerkte uren, het gebrek aan rusttijden en vrije dagen, en benadrukte dat hij ook de rest van het achterstallig loon snel nodig had voor betaling van zijn lasten.

Hij was blij met wat ik voor hem had geschreven. Zijn boosheid verborgen in mooie taal en op een nette manier gewezen op zijn rechten. Hij controleerde bedragen, verbeterde tikfouten, tot we er beiden tevreden over waren. De email werd verzonden.

Hij stond somber kijkend naast me bij de computer.
“Niet zo somber” zei ik. “Door hun late betaling kom je nu geld tekort dat je kunt lenen van een organisatie waar ik ook wel eens terecht kan voor hulp.”
“Het wordt zo veel. Ik heb al van jou geleend.”
“Zonder hulp wordt het nog meer. Dan komen er extra boetes en kosten bij. Met deze hulp wordt dat voorkomen. Als je gaat werken voor een bedrijf dat gewoon betaalt waar je recht op hebt, dan betaal je dat makkelijk terug.”


“Zonder jouw hulp zou ik dakloos zijn. Ik schaam me zo. Ik was zo stom.”
“Dat hoeft niet. Iedereen doet domme dingen. Je hebt te veel vertrouwen gehad in de bedrijven waarvoor je werkte. Er is nu hulp. Het komt goed, dat beloof ik je.”

Tranen rolden over zijn wangen. Ik pakte hem stevig vast.
“Geen verdriet. Wees blij met de hulp die je krijgt.”
“Je bent te goed voor me.”
“Te goed kan niet. Ik ben goed. Wees er blij mee.”
“Je hebt zo mooi geschreven. Daar kan je veel mensen mee helpen.”
“Daar heb ik al veel mensen mee geholpen.
Als huisvrouw stel ik niks voor en ik wil ook niemands huisvrouw zijn. Maar dit kan ik. Hier ben ik goed in. En vaak helpt het.”

Hij pakte zijn bijbel en liet me een tekst zien die hij die ochtend had gelezen:

Huis en have erf je van je voorouders,
maar een vrouw met inzicht krijg je van de heer.

(Spreuken 19:14)

Ik moest lachen. “Dat is lekker uitdelen. Ik ben geen cadeautje en dat inzicht heb ik toch echt zelf verworven.
“Ik weet het. Je bent een vrije vrouw. Dat wil ik je niet afnemen. Maar dit is gods woord. Zo staat het in de bijbel. Het betekent dat een vrouw met inzicht een zegen is. God weet dat ik niet een vrouw nodig heb voor koken en overhemden strijken. Dat kan ik zelf. Hij wist dat jij dingen kan die ik echt nodig heb. God weet alles. God is almachtig. God heeft jou gezonden.

Zo verwoord is dat zelfs voor een atheïst een compliment.

(Bijbeltekst © Jezus)
(Overige tekst © Vlierbloesem)
(muziek © 2022 SaxLove Productions)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

8 gedachten over “Inzicht”

 1. Waar ik nu zo benieuwd naar ben . Je schrijft in de verleden tijd. Is dit je overleden buurman ? Of is de vriendschap verbroken ? Of is hij een ander leven gaan leiden ? En weet hij dat je en hoe je over hem schrijft ? Wat een geduld heb je gehad om hem te bereiken in zijn eigen wereld en er de jouwe tegen over te zetten. Knap hoor. Wat “ leverde “ die vriendschap jou nu op ? Dat je er zoveel energie aan bestede .

  Like

  1. Dit is niet mijn overleden buurman en ook geen huidige buurman.

   De hulp die ik hem geef heb ik al eerder aan veel andere mensen gegeven. Burgers raken verstrikt in bureaucratische regels, in een machtsstrijd tussen bedrijven en mensen, raken klem in ambtelijke molens. Ikzelf kom daar ook in terecht en dreig af en toe vermalen te worden. Maar ook de burgers reageren onderling. Soms helpen mensen elkaar, soms schaden ze elkaar.

   Ik schrijf onder pseudoniem om ieders privacy te beschermen.Ik noem geen namen en wijzig wat gegevens die mensen te herkenbaar zouden maken. Wat ik beschrijf is wel gebeurd zoals het hier geschreven is. Maar ik kan niet over alles schrijven.
   Om de privacy van mijzelf en anderen te beschermen kan ik ook geen bedrijfsnamen noemen, maar wel hoe de bedrijven met personeel omgaan. Soms zou ik die namen wel willen noemen, maar dat kan niet zonder betrokkenen te schaden. Maar ik zie nu dat het geen incidenten zijn, omdat veel bedrijven mensen als wegwerp artikelen gebruiken. Wat dat betreft is het een tijdsbeeld. De wetgeving die burgers beschermde wordt gestaag afgebroken.

   Ik schrijf in de verleden tijd, omdat het al is gebeurd. Maar de rest van het verhaal kom je alleen te weten door het te blijven volgen.

   Like

  2. @Goudsjeblom
   Moeten voor jou vriendschappen iets opleveren? Besteed jij alleen energie aan iemand als het je profijt oplevert? Ik lees in dit blog wederzijds respect van mensen die niet over alles gelijk denken en elkaar wel waarderen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Deze man heeft ooit alles opgegeven om voor zijn kinderen te zorgen. Het belang van zijn kinderen stelde hij boven zijn eigen belang. Daar is hij in doorgeschoten. Het is moeilijk dat te stoppen. Het tegenovergestelde zie ik mensen ook wel doen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: