Liegen met statistiek

In het eerste jaar van de sociologie opleiding aan de Universiteit van Amsterdam werd ik gewezen op een bijzondere toepassing van statistiek. Liegen met statistiek werd het genoemd en dat was niet zomaar.

Na de opleiding zouden we wetenschappelijk onderzoek doen, publiceren en adviseren. Als we dan niet zouden begrijpen hoe makkelijk foute conclusies getrokken kunnen worden op basis van statistische gegevens, dan zouden we als beleidsadviseurs grote schade kunnen doen aan de samenleving.

Ook in die tijd was het niet ongebruikelijk dat de journalistiek foute conclusies trok uit statistische gegevens. Maar ook wetenschappelijk onderzoekers publiceerden hun bevindingen met statistieken die hun conclusies leken te ondersteunen, maar dat goed beschouwd niet deden.

Als simpel voorbeeld noem ik de toename van een ziekte onder een deel van de bevolking die volgens de kranten gigantisch was:

Ziekte X was met 100% toegenomen onder (bijvoorbeeld) mensen die kaas eten.
Conclusie: Het eten van kaas is gevaarlijk. De kranten stonden vol met alarmerende berichten.

Een maand later bleek ziekte X met 50% gedaald nadat de zieken geen kaas neer hadden gegeten. Ze waren veel meer chocolade gaan eten dan ze normaal deden.
Conclusie: Chocolade is gezond en beschermt tegen de ziekte die door kaas wordt veroorzaakt.

Beide conclusies waren gebaseerd op werkelijke observaties, maar toch waren de conclusies fout. Wat was er werkelijk gebeurd?

Er was 1 persoon verkouden geweest, die door te niezen 2 personen had besmet, die ziek werden. De eerste persoon overwon op eigen kracht de verkoudheid. Toch was het aantal zieken gestegen van 1 naar 2. Dat is een stijging van 100%.

Net als de genezen persoon kregen de 2 zieken chocoladeletters vanwege het Sinterklaasfeest. Door de ziekte hadden ze weinig zin in eten en in kaas hadden ze geen trek. Na een weekje griep waren ze hersteld.

Met kaas en chocolade had de ziekte niets te maken. Het werd overgedragen door besmetting via de luchtwegen en onafhankelijk van voedselconsumptie overwonnen door het natuurlijke afweersysteem van de besmette personen. Kaas veroorzaakte de ziekte niet. Chocolade genas het niet.

Het voorbeeld zal iedereen duidelijk zijn. Toch wordt diezelfde fout nog veel gemaakt, met statistieken als valse onderbouwing en stijgende kijkcijfers, verkoopcijfers van kranten en consumptie van producten als resultaat.

Het wordt echt gevaarlijk als op basis van dat soort fouten in de wetenschapsbeoefening het eten van chocolade wordt verplicht, kaas wordt verboden en behandeling van de verkoudheid wordt bestempeld als kwakzalverij. Volgt bovendien censuur op elke publicatie die dit toelicht, dan zal dat negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Youtube kanalen verdwijnen, media accounts van kritische deskundigen worden gesloten, onderzoeksjournalisten worden geweerd. Alleen het sprookje van de kaas en de chocolade mag verteld.

https://youtu.be/kejskopfRJA

Gelukkig zijn er altijd mensen die zelf willen nadenken en tot nuchtere conclusies in staat zijn. Als ik kan, help ik die onder de aandacht te brengen.

https://youtu.be/6SAh0bJN6hs
https://youtu.be/LaVZNVQ3Xps
https://youtu.be/ku2Fv7xnL1o
https://youtu.be/OD0na_NZaLM
https://youtu.be/s2wGg0CYrjY
https://youtu.be/Wrd7sjIKp7k
https://youtu.be/TCkqz3kzf4s

Om censuur te voorkomen moet tegenwoordig voorzichtig omschreven wat er bedoeld wordt. Soms wordt een hypothetisch voorbeeld gebruikt, in plaats van een werkelijk bestaande ziekte, geneesmiddel of snoepgoed. Tegelijkertijd overspoelen de media ons met valse sprookjes waar grote ondernemingen miljarden aan verdienen. Blijf dus altijd kritisch bij het vernemen van onderzoekspublicaties en gezondheidsadviezen. Nu en in de toekomst. Ga af op je eigen verstand en hoop dat je bent gezegend met voldoende analytisch vermogen om je eigen beslissingen te nemen.

https://youtube.com/shorts/KnX8ZY_-cYg?feature=share

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

13 gedachten over “Liegen met statistiek”

 1. Een bekend grootschalig longitudinaal onderzoek in Rotterdam Ommoord laat zien dat rokers minder vaak diabetes krijgen en veel minder vaak dement worden. Leuke uitdaging om te gaan liegen met statistiek als bewijsmateriaal. Roken is dus gezond (…).

  Geliked door 1 persoon

 2. Wanneer statistieken gaan over levenloze dingen (containers, praatpalen) ben ik minder gauw geneigd om ze te wantrouwen. Wanneer het over mensen en ziekten gaat, zie ik algauw voor me hoe groot de rij is van slachtoffers en het leed dat veroorzaakt werd. Soms is dat heel deprimerend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat mooi uitgelegd! Ik ben ook lange tijd naïef geweest.
  Mijn zoon vertelde mij dat hij bij het onderzoek van zijn afstudeerscriptie Econometrie op fouten in veel geraadpleegde bronnen was gestuit.
  Hij was hiermee naar zijn begeleider gegaan, zeer gerenommeerd wetenschapper, die had geïrriteerd gereageerd dat hij dat maar moest laten zitten omdat er zoveel publicaties op gebaseerd waren en dat alles opnieuw geëvalueerd en onderzocht moest worden “en dat gaf zo’n heisa”.
  Ik was geschokt….door zijn reactie maar ook dat klaarblijkelijk klakkeloos, zonder toetsing of onderzoek, overgenomen wordt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo werkt dat helaas. En ieder die de werkelijke gegevens wil bekendmaken wordt tegengewerkt en krijgt te maken met belemmeringen in de verdere carrière. Daarom conformeren mensen zich liever en krijgen wij van de mensen die echt de moeite willen doen om goed onderzoek te leveren zo weinig te horen.

   Like

   1. Het was een voorbeeld van hoe je de uitslag van een onderzoek kon manipuleren.
    Voegde je, na een aantal insinuerende punten, de vraag toe: ‘heeft U een witte onderbroek?’ zouden de meeste mensen (toen, jaren ’50-60′) ‘ja’ geantwoord hebben.
    Een toch al onbetrouwbare statistiek bewees dan: bijna 100% van de Nederlandse mannen bevestigt dat…blablabla
    Zoek een oudere leraar, die kent het voorbeeld misschien en kan het beter uitleggen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Jouw uitleg is overduidelijk, Bertie.
     Gek genoeg worden beide ‘technieken’ nog steeds toegepast en met succes.
     De kranten nemen het kritiekloos over, alle babbelprogramma’s komen er mee op TV.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: