Chips, pasjes en geld

Op een dag werkte de smartphone niet meer. Het chipje met beltegoed bleek verdwenen. Mijn muzikale vriend vroeg of iemand het er uit gehaald kon hebben. Die telefoon was mee geweest naar adressen waar ik niemand verdacht.

Misschien was het onderweg uit de telefoon gevallen. Ik deed de smartphone in een portefeuille, die beter sloot dan het telefoonhoesje. Het toestel was nog van mijn overleden vriend geweest. Ik had er foto’s mee gemaakt, een digitaal boodschappenlijstje naartoe gestuurd en er mee gebeld. Dan ging het in de portefeuille mee, maar eigenlijk was me dat te groot. Mijn kleine domme telefoontje, een kleine portemonnee en een papieren lijstje vond ik handiger onderweg. Dat paste altijd wel ergens in. Daarom bleven smartphone en portefeuille vaak thuis.

Betalen van boodschappen deed ik met een andere rekening dan overboeken van vaste lasten. Het pasje van de boodschappenrekening zat in mijn portemonnee, het andere liet ik meestal thuis. Tot dat pasje was verlopen. De bank stuurde een nieuwe, die moest ik activeren door er mee te betalen. Daarom wisselde ik de pasjes in mijn portemonnee. Nu bleef het meest gebruikte pasje even thuis. Ik stak het voorlopig in mijn portefeuille. Het nieuwe pasje nam ik mee in de portemonnee om te betalen in de winkel.

https://youtu.be/vm78KpEw3uw

Mijn internet provider wisselde modems, waarna mijn wifi niet meer werkte. Foto’s op mijn tablet en op de smartphone kreeg ik niet meer overgezet naar mijn computer. Daarom nam ik de portefeuille mee naar mijn muzikale vriend, om via zijn wifi de foto’s naar zijn computer te transporteren en via email weer naar mij te sturen, zodat ik ze alsnog op mijn computer zou hebben. De portefeuille met smartphone ging in de grote tas, met boodschappen om samen te gaan koken. De wifi plannen werden vergeten en pas de volgende ochtend ging ik naar huis. De portefeuille bleef in de tas, dacht ik.

Als batterijen leeg raken gaat het bijbehorende apparaatje meestal een geluidje maken. Zo gaan ook vergeten dingen één voor één aan de lader. Maar de smartphone hoorde ik niet bliepen. Dat ging me opvallen en ik zocht waar het ding zou liggen. Niet in de tas, niet in de lade, niet bij de lader, niet in andere tassen, niet in jaszakken. Ik zocht op plaatsen waar ik de portefeuille wel eens legde, en ook waar ik die nooit had gelegd. Het ding moest ergens in huis liggen, dacht ik. Het zou ooit wel een signaaltje gaan afgeven. Maar dat gebeurde veel te lang niet. Misschien had ik het ergens onderweg bij een kassa laten liggen. Niet waarschijnlijk, want ik betaalde niet met de telefoon en niet met het pasje.

Als ik de portefeuille ergens in huis op een onlogische plek had gelegd, dan zou ik het ooit weer tegenkomen. Als ik het ergens had laten liggen, dan zou er iemand op het idee kunnen komen om het als gevonden voorwerp te melden. Als het was gestolen, dan zou ik het voorgoed kwijt zijn. Ik ging vragen bij alle winkels, maar daar was het niet gevonden. Ondertussen betaalde ik in de winkel met dat pasje dat ik eigenlijk maar heel even in mijn portemonnee wilde. Op het bank overzicht zag ik dat ‘even’ al een maand lang duurde. Op de boodschappen rekening was geen geld verdwenen, dus diefstal leek niet waarschijnlijk. Toch heb ik dat pasje maar laten blokkeren en de bank stuurde me een nieuwe.

Jammer van die portefeuille met smartphone, klantenpasjes, visitekaartjes, notities, fotootjes en nog wat contant geld. De telefoonnummers, foto’s en notities in de smartphone zouden waarschijnlijk voorgoed verloren zijn. Maar gelukkig was op mijn rekening niets gebeurd. De schade viel mee. Dacht ik.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © The Warning)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

14 gedachten over “Chips, pasjes en geld”

 1. Ik lees je via de leeslijst van Zuinigaan en had al eerder gereageerd. Nu sta je dus weer in Zuinigaan”s leeslijst alsof het een uur geleden Mis dat er een nieuw blog is geplaatst, waarschijnlijk komt dat doordat je nu op reacties hebt gereageerd. Maakt voor mij niets uit maar vond het wel opvallend en daarom schrijf ik nog een reacatie

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik plaats meestal eens in de 2 dagen iets. Vaak om een uur of 5 in de ochtend. Soms vaker, soms minder, soms later, zelden vroeger.
   Na eerste plaatsing pas ik vaak iets aan, omdat ik de tekst dan pas zie zoals die werkelijk op de blogpagina te zien is. Soms moet er echt iets in de tekst aangepast, vanwege kromme zinnen. Soms moeten gegevens bijgewerkt, als pas in de middag of avond nieuwe data bekend worden. Dan plaats ik de verbeterde versie opnieuw.
   Ook voeg ik muziek vaak pas later toe.
   Na 24 uur hou ik het voor gezien en komt de definitieve versie, die dan vooral gelezen wordt aan de andere kant van de aardbol. Er zijn namelijk lezers in heel veel landen. Misschien Nederlandstaligen die daar wonen, misschien lezers die de vertaalfunctie gebruiken.
   Ik krijg vanuit die landen ook wel eens Nederlandstalige reacties.

   Like

  1. Reken maar.
   Daarom heb ik eerst een maandlang overal gezocht voordat ik het pasje liet vervangen.

   De bankman van de vermiste pasjes vertelde me dat ik bij vermissing direct het pasje moest laten blokkeren, bellen met de bank. Als ik het terugvond kon ik het direct weer déblokkeren. Dat was beter dan afwachten of het echt gestolen was.

   Geliked door 1 persoon

 2. De schade viel mee zeg je? Nou er bestaat ook zoiets als niet materiele schade en dat is misschien nog wel kwalijker. Maar misschien ben ik iets te voorbarig?????

  Geliked door 1 persoon

 3. Mijn dochter vertelde me dat telefoons tegenwoordig niet meer worden gestolen voor de telefoon zelf maar voor de wachtwoorden die er met kennis van zaken op terug te vinden zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. De schade door zakkenrollen was meestal beperkt.
   Alleen wat je veilig genoeg vond om mee te nemen kon gestolen.
   Nu heb je met een bankpasje of een telefoontje je complete bezit plus krediet op zak.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: