Kwijtscheldingen 2023

AOW toch op achterstand gezet

Van het minimumloon leven gaat in Nederland moeizaam. De vaste lasten waren al hoog en de kosten voor energie en voedsel stegen nog sneller dan voorheen. De regering verhoogde bovendien nog de belasting op voedsel en energie en liet de woninghuren stijgen. Maar het minimumloon werd iets verhoogd.

Verhoging minimumloon en AOW 2023

AOW bedragen zijn gekoppeld aan het minimumloon. De regering wilde AOW bedragen niet verhogen en daarom de AOW helemaal los koppelen van het minimumloon. De helft van het verhoogde minimumloon vonden de regeringspartijen te veel voor AOW gerechtigden, maar het parlement besloot anders. De ‘koppeling op afstand’ die er voor zorgde dat mensen die van alleen AOW leven niet in bittere armoede zouden raken, bleef dankzij een parlementsbesluit gehandhaafd. Om de AOW toch iets te kunnen verlagen werd de inkomensondersteuning AOW van €26,38 verlaagd naar €5,00.

Eenlingen per persoon1 januari 20231 juli 2022Verschil
Netto AOW€ 1.353,11€ 1.261,52+91,59
inkomensondersteuning AOW€ 5,00 € 26,38-21.38
Armoede bestrijding (inkomensondersteuning AOW) wordt
vanaf januari 2023 verlaagd van € 26,38 naar € 5,00.

Maar daar bleef het niet bij.

Wie te weinig inkomen heeft om de gemeentelijke belastingen en de waterschapslasten te betalen, kan soms kwijtschelding vragen. De meeste jaren kwamen mensen met alleen AOW voor kwijtschelding in aanmerking. Maar dat wordt lang niet altijd gegund.

Gemeentelasten zijn flink gegroeid sinds de landelijke overheid steeds minder betaalt en meer door de gemeenten laat bekostigen. Die int daarvoor belastingen. Elke burger moet betalen. De bedragen kunnen hoog zijn. Te hoog voor veel mensen met een laag inkomen. Daarom is het soms mogelijk kwijtschelding van die betalingsplicht te krijgen. Hetzelfde geldt voor de waterschappen. Beide aanslagen worden vaak in dezelfde tijd van het jaar verzonden. Wie voor kwijtschelding in aanmerking komt is afhankelijk van inkomen, leeftijd, gezinssamenstelling en bezit. De waarde van auto of motor, het eigen huis na aftrek van hypotheek, het banksaldo op de peildatum, zijn van invloed op de beslissing of kwijtschelding wordt verleend. Elke gemeente en waterschap kan eigen voorwaarden hanteren. Het staat gemeenten en waterschappen ook vrij om niemand kwijtschelding te geven voor de lokale heffingen. Die informatie kan bij de eigen gemeente opgevraagd.

AOW-bedragen 2023 voor alleenstaande
Bruto AOW eenlingen
met aftrek van heffingen
Met loonheffings-
korting
Zonder loonheffings-
korting
Bruto€ 1.430,80€ 1.430,80
Af: loonheffing€ 0,00€ 271,42
Af: bijdrage Zvw (5,43%)€ 77,69€ 77,69
Netto€ 1.353,11€ 1.081,69
inclusief de inkomensondersteuning AOW

Het brutobedrag is inclusief de verlaagde inkomensondersteuning AOW van €5,00 (was €26,38) en exclusief vakantiegeld.
Het vakantiegeld is € 71,77 bruto per maand en wordt in mei uitbetaald.

De AOW werd dit jaar verhoogd, de inkomensondersteuning AOW werd verlaagd, de huren werden verhoogd, maar door de kleine AOW verhoging zouden gestegen kosten een beetje gecompenseerd kunnen worden.

Niet alleen door kostenverhogingen kon een deel van de AOW gerechtigden er dit jaar toch weer flink op achteruitgaan.

Waterschapslasten Kwijtscheldingen 2023

Wie alleen AOW had, werd in de meeste jaren vrijgesteld van betaling van de gemeentelijke en waterschaps- lasten. Dat is niet meer zo in alle waterschappen.

Informatie over waterschapslasten is hier te vinden:

https://gblt.nl/regels-voorwaarden-kwijtschelding

https://gblt.nl/kwijtschelding-sneltest

In de sneltest op die website valt mij op, dat burgers die volledige AOW rechten hebben opgebouwd dit jaar niet altijd kwijtschelding krijgen. De kleine verhoging van het maandelijks AOW bedrag, dat de gestegen kosten van energie en boodschappen deels zou compenseren, kan dit jaar zorgen voor een flinke kostenstijging, door aanpassing van de inkomensnormen voor kwijtschelding.

Inkomens en kwijtscheldingsnormen
WoonsituatieLeeftijdInkomen AOWInkomensgrens Waterschappen Rijn en IJssel, Zuiderzeeland, Vallei en Veluwe en VechtstromenInkomensgrens kwijtschelding Gemeenten bij GBLT en Drents Overijsselse Delta
Echtgenotenbeiden tussen 21 jaar en AOW-leeftijd€ 1.708,00€ 1.708,08
Echtgenoten1 met AOW-leeftijd of ouder
1 tussen 21 jaar en AOW-leeftijd
€ 1.812,20€ 1.934,44
EchtgenotenBeiden zijn AOW-leeftijd of ouder€1841,96
(ieder €920,98)
€ 1.817,20€ 1.939,44 
Alleenstaand oudertussen 21 jaar en AOW-leeftijd€ 1.195,66€ 1.195,66
Alleenstaand ouderAOW-leeftijd of ouder€ 1.353,11€ 1.335,67€ 1.421,25 
Alleenstaandtussen 21 jaar en AOW-leeftijd€ 1.195,66€ 1.195,66
AlleenstaandAOW-leeftijd of ouder€ 1.353,11€ 1.335,67€ 1.421,25

https://gblt.nl/regels-voorwaarden-kwijtschelding

Een alleenstaande AOW gerechtigde zonder extra inkomen heeft sinds 1 januari 2023 recht op € 1.353,11 netto per maand. Dat is 1353,11-1335,67= €17,44 te veel inkomen voor kwijtschelding van waterschapslasten van inwoners van de waterschappen Rijn en IJssel, Zuiderzeeland, Vallei en Veluwe en Vechtstromen.

Partners die beiden volledige AOW rechten hebben opgebouwd en geen extra inkomen hebben, ontvangen sinds 1 januari 2023 samen €1841,96 (ieder €920,98) netto per maand. Dat is 1841,96- 1817,20= €24,76 te veel voor kwijtschelding van waterschapslasten van inwoners van de waterschappen Rijn en IJssel, Zuiderzeeland, Vallei en Veluwe en Vechtstromen.

Compensatie voor hogere kosten van energie en voedsel?

Een deel van de waterschappen sluit de mogelijkheid van kwijtschelding dit jaar af voor mensen die van alleen AOW leven. Aan waterschapsheffing en gemeente heffingen betaalt een alleen wonende AOW er al gauw 500 á 600 euro. Een flinke extra kostenstijging, naast de gestegen kosten voor energie en boodschappen.

Voor huurders is de kostenstijging nog groter, want de huren mochten van de regering weer verder omhoog. Het beetje dat minimumloon en AOW omhoog ging, compenseert niet de gestegen kosten voor energie, boodschappen, huren en belastingen. Van de compensatie voor gestegen kosten voor energie en boodschappen blijft weinig over.

Het AOW bedrag is niet voor iedereen gelijk. Wie niet altijd in Nederland heeft gewoond, kan onvoldoende rechten hebben opgebouwd voor volledige AOW. Opgebouwde rechten kunnen opgevraagd bij https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/

Het gezamenlijk inkomen van partners waarvan niet beiden de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt is afhankelijk van het inkomen van de partner zonder AOW en kan daardoor veel verschillen. Compensatie voor de partner zonder inkomen is al in 2015 afgeschaft. Partners waarvan 1 de volledige AOW rechten heeft opgebouwd en de ander (nog) niet, ontvangen niet meer dan €920,98 per maand voor de AOW gerechtigde en de ander krijgt niets.

Ik heb de normen voor een deel van de waterschappen kunnen opvragen. Vaak is die informatie alleen beschikbaar na opgave van het DigiD. De gemeentelijke lasten en de waterschapslasten zijn niet overal gelijk en ook de regels en normbedragen voor vermindering of kwijtschelding zijn plaatselijk verschillend in Nederland. De bedragen kunnen opgevraagd bij de eigen gemeente en het eigen waterschap.

(tekst © Vlierbloesem)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Kwijtscheldingen 2023”

    1. Bloggen kun je tot op hoge leeftijd doen. Als dat wat oplevert is dat mooi meegenomen als je aan je AOW toe bent. Je kunt het beste bijtijds controleren of je gegevens goed staan voor de AOW rechten. Mijn pensioen.nl moet je goed lezen wat ze daar over je geregistereerd hebben. Ze doen jaren over het corrigeren van foute gegevens. Als je dat pas ontdekt op het moment dat je AOW gerechtigd bent kun je een groot deel mislopen van wat dan je belangrijkste inkomen is. Op tijd doen dus.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: