Overleven

“Het boekje met inlogcodes ben ik nu al een tijd kwijt, maar dit wist ik uit mijn hoofd. Ik heb het al vaak weer geprobeerd, maar ik kom er niet in.” vertelde hij.

De saxofonist had zelf een internetverbinding, maar hij dacht dat de computer niet meer in orde was. Inloggen bij het UWV wilde niet lukken: “Code ongeldig.” Inloggen bij de bank ging ook niet en de inlogcode voor DigiD was ook ongeldig meldde de computer. Hij had me dat al eerder verteld, zonder DigiD kon hij ook niet inloggen bij de zorgverzekering, waardoor overstappen naar een ander bedrijf ook niet was gelukt. Maar nu werd het inlogprobleem echt lastig. Hij was al zo lang niet betaald. Hij had inkomen nodig. Werk of een uitkering, er was geld nodig om kosten te betalen.

Toegang herstellen ging niet. Nieuwe toegangscodes instellen lukte ook niet. Daarvoor was DigiD nodig, waarvoor hij ook nieuwe inlogcodes moest instellen. Hij wachtte op een bevestigingsbrief die per post zou komen, maar dat duurde erg lang. Als ik zelf een nieuwe code moest instellen ontving ik altijd snel bericht van DigiD. Hij moest dat meerdere keren aanvragen voordat eindelijk iets met de post kwam.

https://youtu.be/k3_tw44QsZQ

Het vroeg geduld, maar uiteindelijk beschikte hij weer over alle codes en gegevens om zich bij het UWV te kunnen inschrijven. Thuis had ik de apparatuur om alle gevraagde documenten in te scannen, dat stuurde ik aan zijn email adres. Zo lukte het ons samen om aan de inschrijving bij UWV alle opleidingen en certificaten toe te voegen. Daarna kwam de melding dat hij recht op 2 jaar werkloosheidsuitkering had opgebouwd. Of Jetta Klijnsma (PvdA) het zelf bedacht heeft weet ik niet, maar in de tijd dat zij sociale zaken deed, werd sociale wetgeving voorzien van onredelijke eisen, gesteld aan mensen die in een noodsituatie een voorziening aanvroegen.

De wet eiste dat een voorziening pas aangevraagd kon worden als die acuut nodig was, maar daarna volgde een lange wachttijd waarin betrokkene het met niets moest doen. Drie maanden van niks gaan leven in een land waar alles op tijd betaald moest worden. Waar de schuld inning een bloeiende bedrijfstak was, met uitgebreide bevoegdheden. Het was een eis die gesteld werd aan mensen die een bijstandsuitkering nodig hadden en nu bleek dat ook toegepast voor wie een werkloosheidsuitkering had aangevraagd. Dat was natuurlijk al jaren zo, maar ik werd daar pas mee geconfronteerd bij het zien van de automatisch aangemaakte antwoorden van de UWV website.

Drie maanden zonder inkomen was in dit land genoeg om dakloos te moeten gaan zwerven, overladen door schulden. Dat was geen sociale zekerheid meer. Goedkeuring voor die wetgeving werd gegeven door mensen die met een riant salaris en mooie voorzieningen in het Nederlands parlement zitting hadden, of al waren doorgeschoven naar nog beter betaalde bezigheden. Regering en parlement waren er nog niet toe gekomen om de rotzooi aan onmogelijke regelingen weer op te ruimen.

Hij had verwacht allang weer werk te hebben gevonden, maar voorlopig was het alleen maar zoeken en wilde het vinden niet zo goed lukken. Hij had inmiddels al lange tijd geen inkomen meer. Hoe zou hij nog eens 3 maanden verplichte wachttijd zonder inkomen kunnen overbruggen?

Ik kon zorgen dat hij te eten had, maar zijn vaste lasten betalen ging te ver. Zelf leefde ik van de AOW met toeslagen. Op zijn rekening werd alleen de zorgtoeslag nog bijgeschreven. De aanslag voor gemeentelijke heffingen was al ontvangen. Het bedrag was gebaseerd op 3 bewoners in zijn woning. Hij en 2 volwassen zoons. Zijn kinderen droegen niets bij. Geen cent en geen hap eten.

De jongste zoon en zijn vriendin hadden hem een paar schoenen voor zijn verjaardag gegeven, die sindsdien in de woonkamer stonden. Ze deden hem pijn als hij erop liep, maar het was toch een mooi cadeau. De oudste zoon gaf hem een verjaardagskaartje en mooie kindertekeningen. Het gezinnetje van de oudste kwam op verjaardagsvisite. Ze kregen iets lekkers te eten en hij had grote lolly’s voor de kinderen. Die kleinkinderen waren blij opa te zien. Over geld werd niet gepraat. Het moest dat uurtje gezellig blijven.

Voor de kerstdagen werd hij blij gemaakt met een kerstpakket, samengesteld door de jongste zoon en zijn vriendin. Het bleef onuitgepakt staan. Hij waardeerde het gebaar, een blijk van waardering. De inhoud was minder belangrijk.
“Ik zie wijn. Dat bewaar ik voor een speciale gelegenheid.”
Hij keek graag naar het pakket en de schoenen en de tekeningen.

Geen van beide zoons kwam op het idee om de extra kosten aan heffingen te vergoeden, die hij moest betalen omdat zij nog steeds op zijn adres stonden ingeschreven. De oudste woonde feitelijk bij zijn eigen gezin, maar zolang hij niet op haar adres stond ingeschreven, had zijn vriendin bepaalde financiële voordelen.

De jongste was al eens verhuisd naar een studentenkamer, maar die brak zijn opleiding af en kwam een jaar geleden terug bij zijn vader in huis. Aan de woonlasten droeg hij niets bij. Kort geleden maakte zijn vader duidelijk dat hij niet langer alle lasten alleen kon betalen. De jongen gaf hem een keer 100 euro. Tot een maandelijkse bijdrage was hij niet bereid.

Als vader vroeg hij naar de toekomstplannen van de jongen. Die was aan het sparen om een eigen bedrijf te beginnen en wilde gaan samenwonen met zijn vriendin. Daarvoor verhuizen was niet zijn bedoeling. Dat zou prima kunnen in het huis van zijn vader, die toch meestal aan het werk was en een groot deel van de avonden verbleef in zijn kleine slaapkamer. De jongen zou zelf de stapelbedden in de grote kinderkamer vervangen door een tweepersoons bed. Dat hoefde zijn vader niet te betalen. Woonkamer, keuken en badkamer konden ze gezamenlijk blijven gebruiken. Er was genoeg woonruimte voor een jong gezin. De saxofonist ging niet akkoord met die plannen, tot woede van de zoon.

Op een middag werd ik gebeld. Ik had mijn handschoenen laten liggen en kreeg ze thuis gebracht.
“Ik sta naast jouw auto.”
Ik pakte ze aan, maar werd gevraagd in de auto te gaan zitten.
“Die mensen doen alsof ze niet thuis zijn.”
“Welke mensen?”
“Jouw buren. Mijn zoon. Ik loop al een uur te bellen, te roepen en te kloppen, maar ze reageren niet.”

“Zijn ze thuis? Staan hun auto’s hier geparkeerd?”
“Ja en haar moeder zit in de woonkamer. Die doet of ze niets hoort en ziet.”
“Heb je telefoon en e-mail geprobeerd ?”
“Ja, ze reageren nergens op. Ze weten me altijd te vinden als ze eten willen. Voor een feest vragen ze me grote pannen bami en nasi te komen brengen. Niemand vraagt zich af of ik dat kan betalen.
“Ik wel.”

“Jij wel? Heb je het gezien dan?”
“Ik zie je vaak eten brengen, terwijl je zelf heel weinig hebt. Ik zei er niets van, want je neemt je eigen beslissingen. Maar ik zie het wel.”
“Van wat ik aan statiegeldflesjes heb verzameld geef ik de kleintjes zakgeld, maar dat heb ik nu eigenlijk zelf nodig.”

Bij de statiegeld automaten stond vaak een grote prullenbak waar mensen de flessen in deden, die de automaat weigerde. Vaak waren dat statiegeldflessen van andere winkels. Ik pakte die flessen en leverde ze in bij de winkels waar ze thuishoorden. Hij deed dat ook. We lachten erom, dat we allebei hetzelfde deden, waar de meeste mensen zich te goed voor voelden. Over straat slingerende flessen verzamelde hij ook.

“Als ik thuis gekookt heb komen ze eten halen. Dan heb ik de volgende dag zelf niks meer. Maar ze betalen niks en als ik hulp vraag dan zijn ze voor mij niet thuis. Ik heb een probleem en heb nu die oudste nodig.”
“Kan ik helpen?”

Hij moest lachen. “Nee, je bent niet gauw bang, maar dit kan jij niet.” daarna ging hij somber verder “De instrumenten liggen nu in de auto. De jongste heeft driftbuien en slaat alles kapot. Ik ben bang voor hem. Mijn slaapkamer kan niet op slot. De oudste is groter en sterker. Hij kan me helpen.”

Van deze sterke gespierde man had ik nooit verwacht dat hij voor iemand bang zou hoeven zijn. Maar zijn kinderen waren nog sterker en groter. Als die reuzen hem niet respecteerden, had hij geen fysiek verweer.


“In de bijbel staat dat je vader en moeder moet respecteren. Dat doen ze niet. Ze hebben geen moeder en …” Hij viel even stil.
“Ik ben bang voor mijn leven.”


(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Saxophone Man, Mark Maxwell)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

8 gedachten over “Overleven”

    1. Maar wie zou dat moeten doen?
      Fysiek kan ik natuurlijk niet helpen, maar ook aan hem laten zien wat er mis is gaat moeilijk omdat ik toch een buitenstaander ben. Hij moet eerst zelf beseffen wat er mis is en het willen oplossen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: