Energie noodfonds een dooie mus

Leuk hoor, van die mooie verhalen over extra geld voor lage inkomens met hoge kosten. Goed voor het geweten van hoge inkomens, maar als je een laag inkomen hebt, moet je daar niet op vertrouwen.

https://youtu.be/GIbmUSXtHM0

Het mobieltje van mijn overleden vriend kon QR codes lezen. Hoe ik dat ding kwijt raakte is een ander verhaal. Het was een mooi toestel, met allerlei functies. Ook als ik het geld ervoor had, zou ik het niet gaan vervangen want het werkte nog goed. Maar het was inmiddels ook alweer een paar jaar oud. Als ik dat toestel nog zou hebben dan zou de app niet werken die je moet installeren om van het energie noodfonds gebruik te kunnen maken:

https://www.noodfondsenergie.nl/

Volgens de vragenlijst zou ik kans maken op betaling uit dat noodfonds. Maar daarvoor een nieuw mobieltje kopen is een beetje duur voor iemand die al zo weinig heeft dat die hulp welkom is.

https://youtu.be/y_XlufDSwv4

Op de website staat een test die je kunt doen om vooraf te weten of het zinvol is om de aanvraag te doen. Alle vragen moest ik 2x invullen, voordat het formulier de informatie wilde verwerken. Vaak kreeg ik de melding dat mijn inkomen te hoog was (ik heb alleen AOW) of dat de energierekening te laag was. Vulde ik nog een keer het zelfde in, dan kwam ik wel verder. Het lijkt een tombola, waar een deel van de aanvragers die de test doen wordt uitgeloot, om de vraag aan te passen aan het tekort aan financiële dekking van het fonds.

Uiteindelijk gaf de test mij de raad om een aanvraag in te dienen. Maar bij die aanvraag kwam ik niet verder dan die QR code. Want zonder smartphone is de rest van de aanvraag niet toegankelijk.

Ik brak die aanvraag noodgedwongen af en kreeg de melding dat mijn inkomen of vermogen te hoog was. Ja hoor.

De website biedt ook een ‘potjestest’. Die belooft dat mogelijke extra financiele ondersteunende regelingen worden opgezocht. Alles heb ik ingevuld:

AOW is €1.430,80 bruto. Netto heb ik in januari € 1.081,69 ontvangen.

Op de datum van invullen had ik € 23,88 op de spaarrekening omdat ik geld had overgeboekt naar de betaalrekening, voor betaling van vaste lasten. Op de bankrekening stond daarvoor 1.486,21 klaar. Volgens de potjes check was daarmee mijn totaal vermogen € 1510,09.

Afgelopen maand betaalde ik €901,31 huur en ontving €315,00 huurtoeslag, waarna €586,31 maandhuur voor eigen rekening komt. Daarbij betaal ik de verhuurder nog € 1,80 voor riool onderhoud en €1,51 maandpremie glasverzekering. In de vragenlijst werden die extra kosten niet genoemd, wel de kosten voor huismeester en gezamenlijke ruimtes, die voor mij niet van toepassing zijn.

De uitkomst van de potjes check was verrassend:

“Het inkomen is minder dan het sociaal minimum exclusief vakantiegeld. Je kunt mogelijk een (aanvullende) uitkering aanvragen bij jouw gemeente.”

Werkelijk? Ik weet dat deze gemeente eerder geen aanvullingen betaalde aan inwoners met volledige AOW rechten. Maar wie weet, is daarin iets veranderd. Dan zou ik graag weten hoe ik dat moest aanvragen. Maar meer dan dat er ‘mogelijk’ een aanvulling gevraagd kon worden las ik hier niet. De gemeente weet ook van niks, helaas.

Een beter advies zou zijn, om belastingaangifte te doen. De belastingdienst stuurt me jaarlijks een briefje dat ik niet verplicht ben aangifte te doen, maar als ik het wel doe krijg ik telkens minstens duizend euro terug. Ik weet dat er AOW gerechtigden zijn die geen belasting aangifte doen, omdat ze het niet aandurven, te moeilijk vinden, of die brief van de belastingdienst verkeerd uitleggen. U bent niet verplicht aangifte te doen lezen ze als: Het is zinloos om aangifte te doen. De ‘potjescheck’ wijst die mensen er ook niet op dat ze zonder aangifte te veel belasting betalen.

Zorgtoeslag

Volgens de website € 154,00 per maand. Verdere vragen werden niet gesteld. Misschien ontvangt bijna iedereen het zelfde bedrag?

Huurtoeslag

Tot € 417,- per maand meldde de website. Maar na invullen kreeg ik de melding te zien dat ik geen huurtoeslag kon aanvragen. Dat kan misschien zo zijn voor wie de huurtoeslag nu voor het eerst zou aanvragen. De huur kan te hoog zijn. Het zou misschien niet toegekend worden. Maar ik woon hier al sinds ik 345 gulden huishuur per maand betaalde en krijg al jaren huurverhogingen en huurtoeslag. Daarom val ik in een andere regeling en krijg maandelijks nog €315,00 huurtoeslag. Gelukkig wel, want de AOW gaat helemaal op aan vaste lasten en eten doe ik van de toeslagen.

Energietoeslag

De eenmalige tegemoetkoming van € 1.300,- heb ik in 2022 ontvangen en volgens deze website kan ik opnieuw ‘tot € 1.300,- ‘ toegekend krijgen in 2023. De precieze bedragen en voorwaarden zullen nog niet bekend zijn.

Verder zoekend naar een andere mogelijkheid voor aanvraag van de energie nood ondersteuning, kreeg ik de melding dat ik te veel inkomen of vermogen had en niets kon aanvragen. Gelukkig weet ik beter. Ik heb AOW waarvan ik het grootste deel van de vaste lasten kan betalen, uit de huurtoeslag en zorgtoeslag betaal ik de boodschappen en andere kosten. Waarschijnlijk komt dit jaar nog een keer energietoeslag voor de energierekening, moet ik nog een waterschapsheffing betalen en ik heb nog € 23,88 op de spaarrekening voor onvoorziene kosten.

Misschien heeft een ander iets aan die dooie mus van rechtopgeld.nl

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Energie noodfonds een dooie mus”

  1. Ik denk dat wie het echt nodig heeft wordt geblokkeerd.
   Er zijn ook al vragen gesteld in het parlement, omdat iemand die nu de verwarming heeft uit gedaan vanwege de niet te betalen hoge prijs, nu niet in aanmerking komt voor het noodfonds en in de kou moet blijven zitten.

   Like

 1. Vattenfall vraagt aan hun klanten om die energie compensatie te doneren aan dat noodfonds. Het bedrijf legt ook een deel van het te verdelen budget in. En de regering geeft er subsidie aan. Het geld komt dus van de klanten van het energiebedrijf, en uit de winst die het energiebedrijf maakt op de energie verkoop en van de regering dus uit de belastingopbrengst.
  Het wordt uitgekeerd in de vorm van een korting op de energierekening.
  Het energiebedrijf is uiteindelijk ontvanger.

  Het is weer een onmogelijke regeling voor mensen die al gek worden van de regelingen waarop ze aanspraak moeten maken omdat hun inkomen gewoon te laag is.

  Geliked door 1 persoon

 2. Knudde. Ik ben een uur bezig geweest met al die foutmeldingen. Dacht dat het aan mij lag, Maar je krijgt zomaar wat gemeld. Random reply. Zo is dat ding geprogrammeerd. En zonder nieuwe smartphone kom je er niet doorheen.

  Like

 3. Als je de site van het Noodfonds Energie goed had bekeken had je kunnen lezen dat er genoeg mogelijkheden zijn voor hulp bij de aanvraag. Daarnaast staat, volgens mij ,nergens dat je de aanvraag niet mág doen.

  @Rob: het Noodfonds Energie is een initiatief van diverse aasgieren

  Geliked door 1 persoon

 4. AOW voor alleenstaanden is toch 300 euro meer dan jij hier aangeeft? Min zus, ook alleenstaand, en gewerkt tot haar 65E krijgt vanaf januari €1381,=

  Like

 5. Schrijnend zoals jij de werkelijkheid moet beschrijven.

  Dode mussen, energiebedrijven zijn in mijn ogen Aasgieren.
  Zoals de Nederlandse regering eerder anders met de Aardgasbaten had moeten handelen.
  Maar ook zoals alle regeringen veel eerder stappen naar fossielvrije energiebronnen had moeten starten.

  Bezorgde groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: