Kwantummechanica

Terwijl wij op die parkeerplaats in gesprek waren stapte mijn buurvrouw in haar auto.
“Hé, daar heb je haar.”

Ik zwaaide. Plooide een lach. Van beide auto’s ging een raampje open.
“Heb je me niet gehoord?” vroeg hij haar.
“Nee, we waren met de kinderen bezig.”

Zij wist precies wanneer ze hem niet gehoord had. Hij vroeg of zijn zoon thuis was. Ze dacht dat die nog steeds boven was met de kinderen en hem niet zou kunnen horen, maar er was toch geen tijd om te praten, want hij zou straks meteen weer naar zijn werk moeten. Zelf had ze ook geen tijd. Zij moest nu de kinderen uit de opvang gaan halen. Ze startte en reed weg.
Ze deed me denken aan kwantummechanica.
Haar kinderen konden op 2 plaatsen tegelijk zijn.

https://youtu.be/XEx6HZz0pgE

Haar magie bleef onbesproken. Die werkelijkheid was te pijnlijk en ik wilde nu geen natuurkundige theorie bespreken. We bleven in de auto zitten praten. Hij bleek wel degelijk te beseffen hoe scheef de verhoudingen waren.
“Ik voel me hier niet welkom. Haar familie zit hier altijd, maar mijn zoon heeft niemand anders. Hij heeft geen moeder, zij heeft er drie. Daarom kom ik wel naar die feesten, maar dan ga ik meestal snel weer weg.”
Mijn buurvrouw kwam even later terug en parkeerde zo onhandig dicht tegen zijn auto aan, dat voor het openen van een deur geen ruimte bleef.
Hij startte, zeggend “Ik sta verkeerd geparkeerd”.
Plaatste zijn auto een stukje verder weg, zodat we konden uitstappen.

Hij begroette zijn kleinkinderen en liet zich door hen mee naar binnen nemen. Ik ging mijn eigen huis in.
Twee dagen lang hoorde ik niets van hem, daarna belde hij.
“Het was verschrikkelijk. Ik heb ze nu allebei tegen me. Ik ben bang.”

De saxofoonspeler wilde dat zijn jongste zoon zelfstandige woonruimte ging zoeken. Hij had beide jongens gevraagd zich op een eigen adres in te schrijven, zodat hij niet langer de gemeentelijke heffingen en waterschapslasten voor meerdere personen hoefde te betalen. De energietoeslag voor lage inkomens was hij al misgelopen. Zijn eigen inkomen bleef dat jaar ver onder de inkomensgrens voor de regeling, maar met 3 volwassen mannen op 1 adres zou het gezamenlijk inkomen opgeteld worden. De jongens waren beiden al volwassen, maar bleven op hun vader leunen. Hij wilde niet langer voor hun kosten opdraaien.

De oudste had feitelijk al een adres en een eigen gezin, in het huis naast mij, maar hij schreef zich daar niet in. Zijn vriendin ontving vanwege haar lage inkomen compensatie geld van de overheid. De saxofonist kon die compensatie niet aanvragen. Het gezamenlijke inkomen van 3 ingeschreven bewoners op zijn adres zou te hoog zijn. De jongens kwamen niet op het idee om hem het verschil te vergoeden. Hij vroeg ze erom en ze weigerden. Zo bleef hij zelf regelingen mislopen die hij nu hard nodig had.

Er kwam weer ruzie. De jongens bleken er een probleem mee te hebben dat hun vader met een vrouw omging. Ze stelden dat die vrouw (dat ben ik) hem beroepsmatig bezocht en de oorzaak was van zijn financiële problemen. Het beroep dat ze me toedichtten wilde hij niet uitspreken, maar dat kan ik wel raden. “Ze zeggen hele nare dingen.”
Hij had ze het contract laten zien, voor de renteloze lening die hem in staat had gesteld zich van de woekeraar te ontdoen. De jongens bleken dat allang te hebben bekeken, want veel respect voor zijn privacy hadden ze niet. Ze hadden alleen oog voor zijn terugbetalingsverplichting in dat contract. Dat bewees, dachten ze, dat hij mij geld gaf. Dat ik van hem profiteerde.

Hij probeerde ze te vertellen wat ik voor hem betekende, maar “ze wilden niet eens horen wat jij allemaal voor me gedaan hebt.” Ze vonden dat hij het geluk van de jongste zoon in de weg zat, omdat hij die jongen niet toestond met zijn vriendin in zijn huis te gaan wonen.

“Wil je niet dat je vader gelukkig is? Heb ik dan geen recht op geluk? heb ik ze gevraagd. Maar ze vonden van niet. Ze willen me liever dood.” vertelde hij me.
De jongste had gezegd “Je bent mijn vader niet.”
“Wat doe je hier dan? Waarom zou ik je laten wonen in dit huis als ik je vader niet ben?”

Ze zouden gezegd hebben dat hij allang dood had moeten zijn en beschouwden het huis als hun eigendom. Ze betwistten hem het eigendomsrecht van het huis waarvoor hij altijd de hypotheek betaalde. Zij zouden hun erfdeel opeisen. Er werd gedreigd met geweld, maar van klappen kwam het niet.
“Ik ben niet voor ze weggelopen. Daarom durfden ze het toch niet aan. Ik heb de kinderen nooit geslagen, dus ze weten niet wat ze kunnen verwachten. Ze weten wel hoe sterk ik was en ze hebben gezien dat ik weer train.”

De oudste zoon kwam later zijn excuus aanbieden.
De jongste sloot zich op in de kinderkamer van het huis waar hij niet langer welkom was.
“Ik wil hem het huis uit. Ik voel me niet veilig en hij maakt mijn spullen kapot.”


(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Nathan Allen)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

16 gedachten over “Kwantummechanica”

 1. O wat een nare en rare situatie. Wat doen die jongens, werken ze? Heb begrepen dat het nogal uit de hand zal lopen, hoop maar dat jij en je vriend hier ongeschonden zijn uitgekomen.

  Geliked door 1 persoon

  1. De oudste is eigenlijk een keurige huisvader, woont naast me met zijn gezinnetje. Hij werkt. Maar zolang hij bij zijn vader blijft ingeschreven krijgt zijn vriendin als ongehuwde moeder met een laag inkomen financiële voordelen die ze kwijt is als haar vriend zich op haar adres inschrijft. De huur is hoog. Eigenlijk onbetaalbaar voor haar alleen. Maar feitelijk zijn ze tweeverdieners die samen dat huis naast mij bewonen.
   De jongste heeft zijn studie afgebroken en is ongeveer een jaar geleden terug bij zijn vader in gaan wonen. Hij werkte als maaltijdbezorger, vertelde hij zijn vader. Ik dacht dat hij iets anders bezorgde, maar wist niet of zijn vader daarvan op de hoogte was. Ik wilde geen kwaadspreker zijn en heb alleen aangeraden eens met de jongen te gaan praten over wat hij zoal doet.

   Ze hebben in ieder geval beiden inkomen. Ze kosten hun vader geld en ze betalen hem niets. Hij heeft zelf laag betaald werk met onzekere contracten en vaak is het werk eigenlijk te zwaar voor hem. Maar hij zal moeten doorwerken tot 67 jaar of misschien nog langer. Als muzikant verdient hij te weinig om van te leven, dus moet hij ander werk doen. Het laatste bedrijf waar hij werkte wilde niet betalen. Daarom zit hij op dit moment in het verhaal financieel erg moeilijk.

   Like

 2. Toch lijkt het me een naar idee dat jij naast die mensen woont. Jij weet dat je er niet mee bemoeit om er beter van te worden, maar lijken me geen mensen die dat ook zo zien van wat je tot nu toe vertelde.Hoop dat je geen slachtoffer van de situatie word.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik probeer me er zo weinig mogelijk mee te bemoeien, wat best moeilijk is.
   Maar voor hem lijkt het op wakker worden uit een nachtmerrie en niet meteen weten wat werkelijkheid is. Voor hun is het een voordeel dat kan weg vallen. Van beide kanten wordt erg op mij gelet. Op wat ik doe en op wat ik niet doe.
   In mijn gezicht is de hele familie vriendelijk, behalve mijn buurvrouw. Die loopt rond met een houding alsof ze me het liefst zou wurgen, zonder dat ze tegen mij zegt wat haar dwars zou zitten.

   Like

 3. Ik hoop zo voor jullie dat hij nu het licht heeft gezien en voor zichzelf gaat opkomen met jouw steun maar geen bemoeizucht. Want dat denken de zoons natuurlijk dat jij dat allemaal bedenkt en hen benadeelt.
  Triest allemaal

  Geliked door 1 persoon

  1. Op dit punt in die geschiedenis had hij inderdaad door wat er gaande was. Hij ging er iets aan doen. Maar zoals je vaak ziet, zijn mensen soms te goed van vertrouwen en achterdochtig op het verkeerde moment.

   Like

  1. Ja, helaas is het nog veel erger geworden. In snel tempo wordt het veel gekker dan ik had kunnen verzinnen. Het gaat zo snel dat het moeilijk is bij te houden, maar ik doe mijn best om het leesbaar te blijven beschrijven.

   Like

  1. Ja, ik blijf een buitenstaander en familie gaat vaak vóór.
   Als hij zelf niet wakker wordt en blijft, zal hij er niks aan doen.
   Zelfs in deze extreme situatie, die helaas nog veel gekker ging worden.

   Like

 4. Nieuwe sloten op de deuren en doorgeven aan de gemeente dat er geen inwonende kinderen meer zijn! Hij heeft m.i. lang genoeg over zich heen laten lopen. Je moet, als ouder, veel voor je kinderen doen maar als kinderen volwassen zijn, moet het van 2 kanten komen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: