Connecties

Met het gebeuren in de woning van de saxofoonspeler had zij zo op het eerste oog niets te maken. Toch reageerde ze nu anders.

Erg hartelijk was ze al lange tijd niet meer, maar nu deed mijn buurvrouw geen enkele moeite meer om de schijn van vriendelijkheid op te houden. Ze liep met haar neus in de lucht zonder een woord voorbij. Ook de kinderen reageerden vreemd. Ze groetten niet, draaiden zich om als ze me zagen. Een soortgelijke ervaring had de muzikant, vertelde hij. Bij een toevallige ontmoeting in de supermarkt stapten zijn kleinkinderen achteruit alsof ze bang waren en draaide het gezinnetje zich van hem af.

Over de telefoon kreeg ik van de saxofoonspeler te horen dat mijn buurvrouw zijn jongste zoon had aangeboden een bed in haar schuur te zetten. Haar moeder had dat tegengehouden. De sociale dienst kon een onaangekondigd huisbezoek afleggen voor controle in haar woning. Ze rekende haar dochter voor wat het zou kosten als werd ontdekt dat ze een huisgenoot had. De vader van haar kinderen stond om die reden nog steeds ingeschreven op het adres van zijn vader. Haar voordeel zou wegvallen als ze die jongste zoon in huis nam. De jongen moest voor eigen huisvesting gaan zorgen.

https://youtu.be/kwS1u_xN6bk

Op mijn verdwenen mobieltje stonden adressen, mail en foto’s. Het e-mail adres dat vanaf die smartphone gebruikt kon worden, kon ik ook vanaf mijn computer uitlezen. Het was het e-mail account van mijn overleden vriend. Er stonden bankgegevens op die mobiel, van zijn opgeheven bankrekening. Betalen kon niemand daarmee. Wel was bestellen mogelijk met gebruik van zijn e-mail adres en webshop accounts. Ik had meldingen van mislukte betalingen in zijn mail zien verschijnen.

Ik moest nu wel aannemen dat mijn portefeuille met alles erin was gestolen, zodat ik het mobieltje nooit terug zou krijgen. Veel foto’s was ik kwijt. Ook foto’s die ik nodig had om me te kunnen verdedigen in de rechtszaak die nog steeds liep. Die waren voorgoed verloren.

Tijdens de eerste zitting van de rechtbank had het verhuurbedrijf niet hoeven aantonen wat in hun aanklacht stond geschreven. Ze hadden geen bewijs aan de aanklacht toegevoegd, maar mochten tijdens de zitting nog een mobieltje laten zien aan de rechter. Daarop stonden foto’s waarvan de opname datum niet bekend was bij mij en ook niet bij de rechter. Zelf heb ik die beelden niet kunnen zien. Om vast te leggen wat de situatie op de dag van de zitting was, had ik direct daarna foto’s van mijn tuin genomen. Die was ik nu voorgoed kwijt, zodat ik de situatie van dat moment niet meer kon aantonen.

De rechtbank had de verhuurder nog vele maanden extra tijd gegeven om bewijs te verzamelen van hun bewering dat mijn tuin niet mooi genoeg zou zijn. De verhuurder mocht opnieuw mijn privé gebied maandenlang laten begluren om iets te kunnen vinden waartegen bezwaar zou kunnen zijn. Daarna zou een oordeel volgen. De precieze datum waarop de rechtbank zou gaan oordelen over mijn tuintje was niet bekend gemaakt, maar er was een indicatie gegeven van de maand waarin dat zou plaatsvinden. Dat tijdstip naderde en mijn mobieltje met foto’s was en bleef weg. Ondertussen hoorde ik van omwonenden, dat mijn tuin door ongenode gasten werd bezocht als ik zelf van huis was.

Een nieuwe smartphone is duur. Voor mijn inkomen een te hoog bedrag. Ik kocht in de kringloop een klein digitaal fototoestel. Lage resolutie, maximaal 6 megapixel fotokwaliteit, nog veel lagere video resolutie, maar voldoende om documentatie te verzamelen waarmee ik in ieder geval de huidige stand van zaken kon vastleggen. Ik moest me in de rechtbank kunnen verdedigen.

Het tweedehands toestel kostte me €6,50 inclusief geheugenchip, batterij en lader. Een passend ministatiefje was 50 cent, een passend etui had me 30 cent gekost.

Sony DSC-W40, Klein, licht en goedkoop, want tweedehands en technisch verouderd, maar wel volledig werkend. Voldoende voor een paar foto’s om me in de komende rechtszaak te kunnen verdedigen met nieuwe foto’s. Dat was me wel €7,30 waard.

Ik maakte weer foto’s van mijn tuin en kon verder alleen maar afwachten. Ook was ik er niet zeker van dat ik dat toestel mee zou mogen nemen in de rechtbank. Daar hing een bordje, dat mobieltjes en camera’s niet mee naar binnen mochten. Maar de verhuurder had dat wel gemogen. Dus als die dat mocht, zouden ze het ook mij moeten toestaan.

Van mijn muzikale vriend hoorde ik dat hij wilde opruimen in de kinderkamer. Hij wist niet goed waar hij moest beginnen. Behalve rommel en vuil vond hij er sporen van mogelijk illegale activiteiten van zijn zoon. Hij wist niet goed wat hij daar mee aan moest en liet de kamer voorlopig zoals het was.

Hij kreeg bericht dat zijn jongste zoon was aangehouden. Het opvallende gedrag van de jongen leek al verdacht, maar het ging mogelijk om meer dan bezit van een beetje wiet. Een paar dagen later kwam politie aan de deur bij de saxofoonspeler, het adres waar de jongen stond ingeschreven. Er volgde een huiszoeking.

De jongen was nu geconfronteerd met een instantie. Hij was in voorlopige hechtenis genomen. Een veroordeling kon gevolgen hebben voor zijn toekomst en dat zou jammer zijn. Hij was nog jong genoeg om zijn rechtenstudie weer op te kunnen pakken. Jurist zou hij nog kunnen worden, maar na een veroordeling zou hij niet als advocaat kunnen optreden.

De speler voelde zich niet prettig bij de wetenschap dat veel buren getuige waren geweest van de ruzie met zijn zoon en het politie bezoek in zijn woning. Hij vertelde me dat hij wilde verhuizen. Ver weg van familie en de mensen in de buurt. Weg van dat huis en de herinneringen. Zelf verhuis ik nooit vanwege buren. “Ik laat me nooit wegjagen en vertrek alleen als ik mijn woonsituatie kan verbeteren. Je huis verkopen zal wel lukken, maar je moet toch ook weer een huis vinden om te wonen. Dat is nu lastig in Nederland.”

Toch gaf afwezigheid van de jongen rust in het huis. De voortdurende dreiging was verdwenen. Zijn opvallende hinder rond het huis was niet meer. Ik werd uitgenodigd om te komen eten en hielp met het opstellen van teksten voor sollicitaties. Hij speelde zijn nieuwe composities voor me. We hadden een paar leuke dagen.

Aan zijn oudste zoon was niets verteld. Dat de jongen niet in het huis van zijn vader zou zijn, was mijn buren duidelijk. Buurvrouw had die jongen onderdak aangeboden, maar niet gegeven. Toch zocht mijn buurman zijn broertje in het huis van de muzikant. Daar kwam hij onaangekondigd aan de deur voor zijn kleine broertje, vergezeld van een buurman. Waarom die buurman was mee gekomen werd niet uitgelegd. Ze mochten binnenkomen en gingen de kinderkamer doorzoeken. Ze vonden iets dat ze meenamen en gaven de muzikant een beetje wiet. Die kon de verleiding niet weerstaan en was weer gaan roken.

Later omschreef hij mij het uiterlijk van die vriendelijke buurman die zijn oudste zoon had vergezeld. Geen van de bewoners dichtbij huis kwam overeen met die beschrijving. Geen van de buurmannen. Hij leek wel op iemand die vaak bij mijn buren op bezoek kwam. Misschien legt mijn buurman het begrip buurman erg ruim uit, misschien was de man een vriend van de familie. Of een zakelijke relatie van de beide zoons.

Aanwijzingen voor illegale activiteiten waren daarna niet meer in de kinderkamer te zien. De dreigende aanwezigheid was weg. Er was rust in dat huis. Nu kon gewerkt aan het oplossen van de andere problemen.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Nathan Allen)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

18 gedachten over “Connecties”

 1. Omdat ik nog niet zo heel lang meelees weet ik niet wat er ooit in je leven heeft afgespeeld/gebeurt dat er nog steeds een rechtszaak over loopt, maar er bekruipt me het gevoel dat je verloren mobieltje ook nog boven water komt. Vandaar de kop connecties?

  Like

  1. Je kunt natuurlijk alles teruglezen, maar heel in het kort gaat die rechtszaak over mijn tuin.

   De woningverhuurder stuurde tijdens de lockdown mensen langs de deuren, die zich bij de bewoners naar binnen kletsten om te zien… Ja, wat ze nou wilden zien, dat is een raadsel.
   Maar ze kregen in die tijd oudere bewoners zo ver dat die wilden vertrekken naar een kleine bejaardenwoning.
   Ik liet ze niet binnen. We moesten ons toch isoleren? Dan heb ik geen behoefte aan bezoek van ongenode gasten. Ik stuurde ze weg en dat vonden ze niet leuk.

   Mijn buurman ging dood. We hadden de tuinen samengevoegd. De verhuurder liet alles vernielen en ging toen klagen dat het er niet netjes uitzag. Daarom moest ik mijn huis uit gezet worden.

   In de wijk worden veel mensen hun huis uit gezet of geprocedeerd, want aan een nieuwe huurder mogen ze een paar honderd euro per maand meer huur vragen. Het huurcontract is éénzijdig gewijzigd en nu staan er veel dingen in waarvoor ze huurders mogen lozen.

   Like

      1. Ik denk dat het helemaal niet makkelijk is.
       Maar grote multinationals doen het ook. Ze vestigen zich formeel op de Bahama’s, waar ze geen belasting hoeven te betalen en profiteren hier van subsidies. De bedrijven halen hun winst in landen waar andere bedrijven wel belasting betalen en houden bijvoorbeeld de lonen laag omdat deze regering daar al jaren subsidie voor over heeft.

       Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: