Rustig

“Luister, hoe stil het is. Geen auto’s op de stoep, geen harde muziek. Niet meer dat geloop van iemand die doet alsof hij je niet ziet. Er sluipt niemand meer door het huis. Nu is het rustig.

“Ik zei dat ik het huis ging verkopen, maar dat doe ik niet. Waarvoor zou ik vluchten? Ik ga het opknappen. Alles repareren wat de kinderen kapotgemaakt hebben. Inrichten zoals ik het zelf wil. Dit is mijn huis en hier blijf ik lekker wonen.”

Plannen voor een paniekverkoop waren ingeruild voor rustig toekomstplannen maken. Werk had hij nog steeds niet. Geen werk dat een betrouwbare inkomstenbron vormde. Alleen incidentele muziek opdrachten.
“Ik moet werk vinden. Dat moet. Maar ik geloof dat ik dat ga krijgen en ik weet dat jij mij steunt. Je hebt mij eten gegeven. Laat de jongens maar voor hun eigen eten zorgen. Ze zijn volwassen.”

Quiet Storm – James E. Green
https://youtu.be/PwAwMD-Q8ac

Een paar dagen was hij thuis. De muziek gaf plezier.
“Wat een leven.” zei hij, zichtbaar genietend van de rust. “Ik heb nu al heel lang geen inkomen ontvangen. Denk je dat het bedrijf mijn achterstallig loon zal betalen?”
Ze waren hem een groot bedrag schuldig.

“Dat moeten we afwachten. Ze hebben een aantal wetten overtreden, die in de brief staan vermeld. Ze hebben het werktijdenbesluit overtreden, geen leesbare loonspecificatie en geen leesbare arbeidsvoorwaarden gegeven. Ze zijn je nog veel geld schuldig. Er is voor duizenden euro’s gefraudeerd. Waarschijnlijk niet alleen bij jou. Maar dit keer wel bij de verkeerde.”

“Die brief is goed. Soms lees ik hem nog even door en dan moet ik lachen. Ze dachten dat ik dom was, zeker. Dat ik er niets aan zou doen. Maar ze hebben me onderschat.”
“Die brief beschuldigt het bedrijf niet van fraude, maar meldt welke wetten ze overtreden en biedt de uitweg om te zeggen dat ze zich hebben vergist. Dat vergroot de kans dat ze liever gaan betalen om een rechtszaak wegens fraude te voorkomen. Want ze hebben jou en waarschijnlijk heel veel anderen niet betaald wat ze verschuldigd zijn. Misschien lichten ze ook de belastingdienst op. Dat moet de Nederlandse staat zelf maar uitzoeken. Het is gemeld bij het UWV. Ons gaat het om het geld dat ze jou schuldig zijn. Als het moet neem je een advocaat. Dat is de kosten waard, want het gaat om een groot bedrag.”

“Jij bent mijn advocaat.”
“Nee, ik kan wetsartikelen opzoeken en brieven schrijven, maar ik kan niet voor je optreden in de rechtbank. Ik ben geen jurist en geen advocaat.
“Jawel, je bent mijn advocaat, je bent mijn dokter, je bent zo veel.

“Ik help alleen maar. Ik heb de opleiding niet.
“Maar hoe weet je al die dingen?”

“De medische dingen kan iedereen opzoeken. Ik ben niet de enige die dat doet. Er zijn artsen en onderzoekers die publiceren. Ze delen hun kennis en ervaring met iedereen die de moeite wil nemen.”
“En al die wetten en regeltjes? Die dingen die je schrijft?
“Vroeger heb ik vakbondscursussen gevolgd. Arbeidsrecht. En later heeft het bureau voor rechtshulp me wat dingen geleerd. Dat is verouderde kennis. Veel rechten en voorzieningen zijn afgeschaft. Er is veel veranderd. Maar ik weet nog hoe het vroeger was geregeld, en ook een beetje wat er aan wetswijzigingen is besproken. Daarmee kan ik de nieuwe wetteksten opzoeken. Alle wetgeving is openbaar. En ik kan lezen en schrijven.”

“Je weet veel.”
“Nee, ik kan goed zoeken, raden en puzzelen. Lezen, kijken of oude wetgeving nog bestaat. Of er iets voor in de plaats is gekomen.”
“Google weet alles.”

Ondanks de slechte betaling speelde hij overal waar hij werd gevraagd. Het was een paar dagen zoals het had kunnen blijven als er meer voor zijn muziek zou zijn betaald. Maar de muziek leverde te weinig op. Hij moest ander werk vinden.

Hij gaf mij het beetje wiet mee dat zijn zoon hem nog had gegeven, want hij wist nu dat hij beter nuchter kon blijven. Ik zou het weggeven aan een vrouw die wiet gebruikte om pijn te bestrijden.

Hij was nu kritischer bij het zoeken van werk. Onderhandelde over het loon, vroeg naar de werk omstandigheden en de tekst van de arbeidsovereenkomst. Want hij wist nu dat het geen god was waar hij solliciteerde. Het ging om werken voor een bedrijf dat wilde verdienen aan zijn werk. Dat bedrijf zou gewoon moeten betalen voor zijn werk, zoals ze ook betalen voor de inkoop van producten. Nuchter bekeken zagen de arbeidsverhoudingen er anders uit.

Ik heb hem aangeraden om niet meer op alles te solliciteren, maar uit het aanbod het beste te kiezen. Het werk waarvoor zijn opleidingen en certificaten werden gevraagd. Dat was meer waard dan ongeschoold werk en het zou ook minder zwaar zijn.

Ik hielp hem de tijd door te komen dat hij het zonder inkomen moest doen. Hij vroeg uitstel waar dat kon. Waterschap en gemeente boden gespreide betalingsmogelijkheid, maar dan moest al direct de eerste betaling voldaan. Dat gaf geen enkel voordeel, want de datum waarop de hele heffing betaald moest zijn bleef gelijk. Die heffingen konden ook op het laatste moment nog betaald worden.

Zelf kreeg ik dit jaar geen kwijtschelding. Waterschapsheffing zou ik volledig moeten betalen. Inwoners die uitsluitend AOW hadden kregen eerder wel kwijtschelding, maar niet dit jaar. Ik moest dus betalen, maar zou dat zeker niet te vroeg gaan doen. Zolang dat uitgesteld kon worden had ik zelf genoeg geld om de boodschappen voor ons beiden te kunnen kopen.

We deden allebei zuinig met alle uitgaven en tegen de tijd dat de laatste termijn moest betaald had hij waarschijnlijk alweer inkomen en kon hij mij terugbetalen wat ik hem geleend had.

Voor hem was het nu ook belangrijk om te zorgen dat hij voor niet meer dan 1 persoon de lasten ging betalen. Simpelweg doorgeven dat zijn zoons niet meer op zijn adres woonden accepteerde het gemeentehuis niet. Er moest een afspraak gemaakt voor een persoonlijk bezoek en er waren papieren voor nodig. Ik zocht voor hem de bezoek uren en het adres voor het maken van een afspraak. Een keuzemenu bepaalde wanneer je op het gemeentehuis mocht komen. Uitschrijven was niet als keuze opgenomen. Hij zou moeten bellen. Dat kon alleen op een beperkt aantal dagen en uren. Ik stuurde die gegevens naar zijn e-mail adres.

Voorlopig moest hij zijn kosten terugbrengen tot het meest noodzakelijke, eten van wat ik hem bracht en solliciteren waar hem het beste werd geboden.

“Dank je voor de hulp en het vertrouwen” zei hij. “Zonder jou stond ik nu al op straat. Dan was ik het huis en alles kwijt. God zal je lonen.”
Mooi als hij wist wat zijn god zou doen. Ik had zelf die zekerheid niet.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © James E. Green)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

6 gedachten over “Rustig”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: