Wantrouwen

Op een middag werd ik gebeld met de vraag:
“Hoe komt het dat mijn geld uit die portemonnee is?”

Daarmee voelde ik me overvallen.

https://www.youtube.com/live/6_9-HPZe6BY?feature=share

“Is je zoekgeraakte portemonnee leeg terug gevonden ?”
Nee, die was zoek gebleven. De portemonnee die ik hem geleend had, met €50 er in, die lag nu leeg in een kast.
“Kun jij dat verklaren?”
“Nee, dat kan ik niet.”
“Ik leg het hier in de kast neer, met geld erin. Ik moet nu gaan solliciteren en de portemonnee is leeg. Alle geld is weg. Weet jij daar iets van?”

Is het logisch om iemand te steunen als hij niks meer heeft, eten te geven, geld te lenen en dan van een paar tientjes te beroven? Geld uit een portemonnee te halen die ik hem zelf met inhoud heb geleend?
Dat leek mij niet.

Toch was het duidelijk dat hij mij verdacht. Het voelde als een beschuldiging. Zelf wilde ik niemand rechtstreeks beschuldigen, maar waarom verdacht hij mij en niet de andere mensen die in zijn huis waren geweest?
“Jij bent boven geweest. Je was alleen boven.”

Ik was boven geweest. Een paar dagen terug had ik op zijn computer mail doorgestuurd naar mijn adres. Correspondentie met het bedrijf dat niet wilde betalen. Dat was nodig voor het opstellen van een goed onderbouwde inhoud van die aangetekende brief. Daarna hadden we per telefoon en mail nog samen gewerkt aan de tekst. Ik was nog met boodschappen bij hem geweest, maar niet meer boven. We waren op de benedenverdieping gebleven. Die brief was inmiddels geprint en verzonden. Ik was niet in de gelegenheid geweest om van hem te stelen en vond het een belediging dat hij mij verdacht.

Hij verdacht me nu van diefstal en ik verdacht hem van een valse beschuldiging om een aanleiding te hebben contact te verbreken en de lening niet terug te betalen. Dat voelde niet goed. Eerder had ik gedacht dat hij eerlijk was. Mijn portefeuille was met alles erin verdwenen. Hij was in de gelegenheid geweest om het uit mijn tas te pakken, ik had hem verdacht, maar het idee verworpen en hem niet beschuldigd. Hij was er de persoon niet naar om dat te doen. Maar ik kon het mis hebben. Wat als hij niet eerlijk zou zijn?

Even later bedacht ik, dat ik door zijn toedoen ook nog wiet in huis had. Dat beetje wiet dat zijn zoon hem gaf en waar hij van af had gewild. Waarvan hij had gevraagd dat ik het zou weggeven.

Ik dacht terug aan die ongebruikte joint die iemand in mijn compost container had gelegd, kort vóórdat de politie een inval in mijn huis deed. Eén van de agenten toonde destijds bij vertrek merkwaardige interesse in mijn container, waar die joint had gelegen. Ik had het al weg gegooid, dus er was niets bij mij te vinden. Dat voorval leek een set-up. Maar ik had geen duidelijk motief kunnen bedenken.

Dat politie bezoek in mijn woning was het gevolg van een melding van mijn nieuwe buurvrouw. Die buurvrouw die kinderen had met de oudste zoon van de muzikant en had gemeld dat ik een vereenzaamde demente bejaarde was die al lang geen contact meer had met de buitenwereld, slecht ter been was en misschien al lange tijd dood in huis lag. Dat was voor mij een duidelijk verzinsel geweest, maar ieder ander ging uit van haar goede bedoelingen. Niets van haar melding was juist geweest. De herrie tijdens de bouw van haar schutting maakte dat ik een dag niet in de achtertuin had gezeten. Er mankeerde mij niets en over haar werkelijke redenen had ik zelf twijfels.

Ik bedacht wat er kon gebeuren als die hele familie kwade bedoelingen had. Wat zou er gebeuren, als ik nu met die wiet liep naar degene aan wie ik het had willen geven? En wat kon er gebeuren als ik het nog langer in huis had? Werd ik nu met dat beetje wiet, dat ik voor de saxofoonspeler zou wegwerken, weer in de positie gebracht dat een huiszoeking voor mij problemen zou opleveren? Kon ik nu een nieuwe politie inval verwachten?

Een beetje wiet voor eigen gebruik is wettelijk toegestaan in Nederland. Maar ik gebruik geen wiet. Een groter probleem is de bepaling in mijn gewijzigde huurcontract. Het is volgens dat contract niet toegestaan in de woning hennep te hebben of drugs te gebruiken. Wat wettelijk is toegestaan, kan gebruikt om een huurder het huis uit te zetten. Een vreemde kronkel in de Nederlandse wetgeving, maar nu vooral een ongemakkelijke situatie voor mij. Terwijl ik zelf geen wiet gebruik.

Dat probleem werd de zelfde avond nog opgelost door een volgend boos telefoontje van de saxofonist. Hij wilde die wiet terug en kwam het direct ophalen. Zijn auto stond achter mijn huis. Ik schoof het spul door zijn raampje naar binnen. Blij er weer vanaf te zijn. Maar ik wilde weten waarom hij er nu ineens zo zeker van was dat ik die paar tientjes had gepakt.

“Denk daar eens over na,” zei ik nog.
Maar hij vond dat hij niet hoefde te denken.

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Wayn Shorter)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

26 gedachten over “Wantrouwen”

 1. Herkenbaar , iemand helpen en dan vervolgens aan de kant gezet worden en vervolgens zie je niets terug van je geld. Ik heb het nu 2 keer gedaan iemand uit de goedheid vn mijn hart iemand helpen, maar 2 keer mijn vingers gebrand en geld kwijtgeraakt en nu doe ik dat niet meer

  Geliked door 1 persoon

   1. Bij mij ging het ook nog eens om behoorlijk grote bedragen, de eerste keer bijna 1800 euro en de laatste keerom 500 euro, helemaal bitter is dat de laatste persoon mij verzekerde dat hij niet was als de degene die ik eerder had geholpen en dat hij mij tot op de laatste cent ging terugbetalen. Dat deed hij toen de relatie stuk liep , in een smsje verzekerder hij mij dat hij alles terug ging betalen , hij was niet iemand die mensen gebruikt . Dit was in mei 2022. Daarna betaalde hij een deel terug wat mij nog de hoop gaf dat de laatste 500 euro ook nog zou volgen, maar helaas tot op heden geen cent meer gezien. En ik ben echt niet iemand met veel geld . Kom rond van een minder dan modaal inkomen en kon deze mensen alleen helpen doordat ik door mijn minimale levenstijl af en toe nog wat geld kan sparen.

    Like

    1. Ja, dat is zuur. Ik heb dat ook meegemaakt.
     Een lening van 4000 gulden aan mijn vader, die ik nooit had moeten vertrouwen, want het was altijd al een hufter geweest. Toch deed ik dat met mijn stomme kop. Hij betaalde een paar keer een klein bedrag en beweerde toen dat hij genoeg had terugbetaald.

     Het domme was, dat ik wist dat hij onbetrouwbaar was.
     Bovendien vond de rest van de familie dat ik er niet over moest zeuren, want ik had toch geld genoeg. Dat had ik niet.
     Dat geld had ik nodig, maar er was niemand die mij toen even hielp.

     Like

 2. O nee, wat een nare en rare ontwikkeling. Is de saxofonist in de war, of speelt hij toch niet zo’n fijne rol in alle gebeurtenissen. Laat hij zich toch meer beinvloeden door zijn zoons , terwijl jij je best voor hem doet… Hoop op een goede afloop voor je.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die zelfde dingen speelden door mijn hoofd. Ik heb al eerder ervaren dat mensen in stres geen rationele beslissingen nemen. De verkeerden vertrouwen en de verkeerden wantrouwen.

   Like

 3. Is hij misschien aan het doordraaien? Door alle gebeurtenissen en vreemde zaken die in zijn huis zijn gebeurt kan hij niet meer goed nadenken en wantrouwt iedereen?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik liet hem wel voor even in zijn sop gaarkoken. Hij reageerde toch niet goed, wat ik zelf ook zou doen. Daarom liet ik er wat tijd overheen gaan. Die tijd nam ik ook om zelf rustig na te denken en dat zou hij zelf ook misschien gaan doen.

   Like

  1. Ik gaf hem geen geld, ik leende het. Het was geld dat pas op een later moment een bestemming zou hebben voor mij zelf. Het zou me niets kosten als hij netjes zou terug betalen. Maar het risico dat hij dat niet zou doen was er natuurlijk ook.

   Like

   1. Sorry, komt misschien gek over, maar ik kon het niet meer weghalen. Ik wilde u een berichtje echt voor u sturen (dus niet dat iedereen mee kan lezen). En wist niet hoe ik alleen u kon bereiken. Soms wordt reactie eerst gemodereerd oid en dan kan het wel via reactie op een blogbericht. Dus test geslaagd en bericht uiteindelijk niet verstuurd.

    Like

    1. Een bericht sturen dat niet iedereen ziet kan ook. Dat doe ik zelf niet vaak, dus ik moet even uitzoeken hoe dat gaat. Maar ik weet dat die functie er ook is op WordPress. Zo’n berichtje ontvang ik wel eens.
     Ik ga het uitzoeken.

     Like

 4. Ik had die wiet met jouw gedachten erover al lang door de wc gespoeld. Dan had ik dus niets kunnen terug geven. Hoe boos was hij dan geworden? Dus die jongens houden zich eraan dat ze het huis zijn uitgezet en nu heeft hij alleen jou nog om te ergens van te verdenken. Ik begin te vrezen voor de state of mind van de saxofonist. Jullie hadden het toch leuk samen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: