Het was druk

In de kerk waar het stemmen altijd wordt georganiseerd stond een lange rij mensen, waarvan er veel voor de eerste keer gingen kiezen.

Niet omdat ze eerder te jong waren. Maar ze dachten altijd dat hun stem niets uitmaakte en dat ze toch niet wisten waar het over ging. Maar nu waren ze toch gegaan. Ze hadden jarenlang gemopperd maar niet gestemd. Vandaag was anders.

Lijsten met alle kandidaten waren aan de muur gehangen. “Waarom zo hoog? Ik kan het niet lezen.” Ik had een loepje meegenomen. Een aantal mensen maakte daar dankbaar gebruik van. Ze probeerden die opgehangen lijsten uit hun hoofd te leren. Dat ze voor gebruik in het stemhokje de lijsten met kandidaten mee zouden krijgen wisten ze niet. Ik heb verteld hoe het zou gaan. Dat het niet moeilijk was, als je eenmaal wist op wie je wilde stemmen.

“Als je niet gaat stemmen mag je ook niet mopperen.” hadden mensen gehoord die nooit eerder stemden. Nu kwamen ze wel. Ik geloof dat het effect van die nieuwe kiezers inmiddels al blijkt. De stemmen zijn nog niet allemaal geteld. Regeringspartijen zijn niet erg populair gebleken.

Als de stemmen zijn geteld is er niet direct een nieuwe regering. De kandidaten daarvoor moeten gekozen worden bij de tweede kamer verkiezingen. Als de regering aftreedt, dan kunnen we ook daarvoor al snel stemmen. Als ze blijven zitten dan stemmen we daarover pas over een jaar of twee. We hebben nu gekozen uit de kandidaten voor de waterschappen. Waterschappen zorgen voor het waterbeheer. We hebben ook gekozen voor de provinciale staten. De staatsraden zorgen voor de dingen die in de provincie geregeld worden. Wegen, openbaar vervoer, bestemmingsplannen. Maar de statenleden kiezen zelf ook weer. Zij stemmen op de kandidaten voor de eerste kamer.

De eerste kamer maakt geen eigen wetgeving, maar beoordeelt wetten die de tweede kamer maakt. Slechte wetgeving kunnen ze tegenhouden. Dat deden ze zelden. Zelfs wetten die in strijd zijn met de grondwet lieten ze doorgaan. Misschien verandert daar nu iets in.

Ik las nu even pauze in. Het verhaal dat jullie hier verwachten is niet gestopt, maar ik heb vandaag even een schrijfpauze.

Een beetje muziek heb ik wel voor jullie.

https://youtu.be/_7cjs4v8H4o

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Jimmy Sax)

(Kaart uitslagen https://nos.nl/collectie/13923/artikel/2467604-bekijk-hier-alle-uitslagen-van-de-provinciale-statenverkiezingen)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Het was druk”

 1. Gisteren kwam ik iemand tegen die over van alles en nog wat aan het mopperen was, maar stemmen deed ze niet want dat hielp toch niet. Haar moeder zit in de zorginstelling waar ik schoonmaak en moeder wilde wel stemmen, maar dochterlief vond dat te veel gedoe en ze wist niet hoe het moest. Gelukkig wilde een van de begeleidsters wel met moeder gaan stemmen of als dat te veel werd voor mevrouw namens haar gaan stemmen. Mijn dochter belde haar halfbroer en zei ik ga de hele dag vragen of je al gestemd hebt hoor. Die jongen wil op zich wel stemmen maar is nogal chaotisch dus dan schieten dingen er nog wel eens bij in ,maar zijn halfzus neemt daar geen genoegen mee en helpt hem wel herinneren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ook op WordPress zijn bloggers die bij de vorige verkiezingen nog vonden dat stemmen zinloos was. Sommigen hebben toch maar gestemd. Ook als mensen stemmen op iets wat ik niet zie zitten, vind ik dat beter. Verkiezingen zijn een vredige krachtmeting. Dat is altijd beter dan onenigheid beslechten met geweld.

   Like

   1. Nou precies dat , iedereen moet voor zichzelf bepalen wat hij/zij stemt ,maar stem hoe dan ook. Al hoopte ik wel dat mensen duidelijk een stem maakten tegen het huidige kabinet en de huidige minister president. Die nu al riep lak te hebben aan de uitkomst en hoe dan ook het huidige beleid door wil bljven drukken. Ook al moet dat linksom iets waar hij volgens eerder zeggen de strijd mee aan ging.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: