“Ik heb een beroerte gehad.” vertelde de speler me. Hij werkt al jaren in ploegendienst. Dat is ongezond. Er zijn al veel studies gedaan naar het effect van nachtwerk en steeds wisselende werktijden. Het verstoort dag en nacht ritme en dat kost levensjaren.
“Ik heb een beroerte gehad.”
“Wanneer?”
“Een jaar of 10 geleden. Mijn gezicht was ineens voor de helft verlamd.”
Hij deed na hoe dat er uit zag. “Het ging vanzelf weer weg.”
“Ik heb toen de kinderen verteld wat ze moesten doen als ik dood ging.
Die levensverzekering moeten ze dan claimen, want uit zichzelf zal die niets uitkeren. Dan heb ik al die jaren voor niks betaald. Maar sinds die tijd zag ik een verandering. Soms doen ze alsof ik al dood moest zijn. Zo voelde ik me ook.”
Op de dag dat ik hem bij toeval ontmoette was hij te gast bij zijn zoon, mijn nieuwe buurman, die een feestje gaf voor de hele familie. De speler had zich uitgedost met gouden kettingen, oorbellen en zichtbaar mondgoud.
“De sieraden heb ik die dag aan de kinderen uitgedeeld. Ik wilde met de warme hand geven. Vóór dat je dood bent moet je aan je kinderen overdragen. Als ze het goud dragen gaan ze aan je denken.”
De tandarts heeft de rest verwijderd. Sindsdien draagt hij geen goud meer. Ik vind dat een verbetering. Hij ook.
“Dat goud dragen Surinaamse muzikanten bij het optreden. Dat is de reden dat ik dat had. Maar ik was ook ijdel toen. Het past niet meer bij me. Ik speel zonder goud.”
Ik heb er ook drugsdealers mee zien lopen. Behangen als een kerstboom.
“Ik heb het de kinderen gegeven. Surinaams goud, maar ze dragen het niet. Ze hebben het verkocht. Ze geven alleen om geld.”
Hij had het beter zelf kunnen verkopen. Het geld had hij al kort daarna nodig, maar van zijn kinderen kreeg hij niets. Ik weet nog dat hij ook zijn instrumenten weg wilde doen.
Ze zijn gebleven en hij ging weer spelen.
“Ik speelde al jaren niet meer, toen ik jou ontmoette. Als ik al die jaren was blijven spelen had ik er misschien iets mee bereikt. Ik werd veel gevraagd en verdiende goed, maar ik moest kiezen tussen de kinderen en de muziek.
Het niveau van toen heb ik niet meer. Ik ben al zo lang gestopt en je raakt uit die muziekwereld. Ze kennen je niet meer. Toch kom ik ook mensen tegen die mij nog wel kennen en ik ken hun niet meer.
‘Je hebt kapsones’, zeggen ze dan.
Maar ik kan echt niet meer iedereen herkennen. Ik was er al zo lang uit.”
“Je hebt het weer opgepakt. Ik hoor je steeds beter spelen en je hebt er plezier in.“
“Ik speel liever jazz dan Surinaams. Maar de mensen vragen daar om. Gospel is mooi en ik speel de koralen. Ik speel het allemaal. Als ik jong was, zou ik die nieuwe Amerikaanse stijlen volgen. Dat vind ik zo mooi.”
“Je kunt je eigen stijl ontwikkelen. Je hoeft nu niet meer alles aan te nemen en het bekende repertoire te spelen, maar optreden doet je goed, zie ik.“
“Ja, het publiek heeft plezier. Ze vinden het mooi. Zelfs als ik op een begrafenis speel zie ik de mensen vrolijker worden. Daar word ik blij van.”
Nu hij weer een stabiel inkomen had, hoefde hij niet meer alles te doen om een beetje geld te verdienen. Ook met spelen kon hij selectief worden. De werktijden waren nu voorspelbaar. Na een ochtend dienst was hij al vroeg in de middag vrij. Dan kon hij rust nemen en hoefde niet nog snel ergens naar toe om extra geld te verdienen. In de weekeinden kon hij optreden, als hij daar zin in had.
“Als je dit werk weer wat langer doet dan ben je er minder moe van. Dan wil je misschien nog iets doen op de vroege avond, maar je moet jezelf niet gaan overbelasten. Niet te lang en niet te laat gaan werken. Optreden is ook werk. Neem genoeg rusttijd, maar blijf bewegen en blijf je muziek oefenen. Je bent pas op de helft van je leven. Je hebt nog heel veel jaren te gaan.”
We keken naar de filmpjes van andere blazers. “Die muziek geeft je echt een boost man. Dat is mooi. Jij stimuleert me. Je bent al zo oud en toch zo jong, dat wil ik ook.”
Hij geloofde in hemelse aansturing.
“God heeft nog plannen met je. Veel mensen halen jouw leeftijd niet eens, maar jij bent nog steeds jong, soepel en fit. Als je niet zelf verteld had hoe oud je was, had ik dat nooit geloofd. God houdt van jou. Je bent gezond, ziet er beter uit dan veel mensen die jonger zijn dan jij. Bij elk optreden hoor ik over mensen waarmee ik vroeger speelde. Sommigen ook jonger en die zijn al dood. Ook door drank en drugs. Hun levensstijl. Meer willen dan hun toekomt. Dan gaat de duivel je pakken. Ik was ook trots en hoogmoedig. God heeft me laten zien dat ik niets ben. Maar god heeft mij ook gespaard. Hij heeft me jou gestuurd. Nu leef ik weer.”
“Eigenlijk was jij het zelf die me aansprak. En toen je ziek was, ben ik je de zelfde medicijnen gaan brengen die anderen hebben geholpen. Daar heeft god niet veel voor hoeven doen.”
“Dat weet jij niet.”
“Hoe bevalt je werk?”
“Goed. Ieder rijdt een eigen heftruck. Je krijgt je opdrachten, eerst ga je starten om de cabine op te warmen. Een luxe cabine met verwarming en airco, goede geluidsinstallatie, muziek en een communicatie systeem. Sjouwen hoeft niet, alleen besturen. Mijn werk is goed, ze zijn tevreden. Met collega’s kan ik goed opschieten. Als enige donkere man heb je soms problemen, maar hier niet. Mijn ploeg behandelt mij niet anders.”
Bij andere bedrijven kreeg hij wel met rassisme te maken.
Hier heeft hij gevraagd: “Hebben jullie geen probleem met een neger in de ploeg?” Ze zeiden “O, nee, maar dat mogen wij niet zeggen. Dat woord mogen wij niet gebruiken.”
“Van mij wel hoor. Mogen jullie gewoon zeggen.”
Eerder zei hij vaak: “ik ben geen aap” en “die denkt dat ik een aap ben”.
“Zo moet je niet over jezelf spreken.” vond ik.
“Maar zo denken mensen over een donkere man.”
“Lang niet iedereen. Als je dat zelf uitspreekt, plant je dat idee in het hoofd van mensen, die dat uit zichzelf nooit zouden denken.”
Hij was het niet met me eens, maar toch is er iets veranderd.
Ik had Goudse kaas uit de aanbieding gekocht voor mijzelf en ook voor hem meegenomen. Hij nam brood en kaas mee naar zijn werk om in de pauze te eten.
“Goudse kaas ?” had iemand gevraagd. “Eet jij Hollandse kaas?”
“Ja, dat heeft mijn schatje voor me meegenomen.” was zijn antwoord.
“Heb jij een schatje dan?”
“Natuurlijk, ik ben toch ook een mens?”
Dat klinkt beter.
Eigenlijk denk ik zelf dat alle mensen apen zijn. Eén van de vele soorten primaten. Genetisch bijna gelijk aan de Chimpansee. Een ontwikkeling met vele tussenstapjes waarvan nog steeds resten gevonden worden. Maar de speler gelooft niet in evolutie. Volgens hem heeft god dieren en mensen zomaar uit het niets in elkaar geknutseld. Geboetseerd uit klei, als ik het me goed herinner. Hij gelooft alles wat in de bijbel staat helemaal letterlijk. Waarom ook niet?
Zo’n knutselende god kan ik me ook wel voorstellen. Nadat de aardbol is beplant, een hele dierentuin aan beesten ontworpen en losgelaten, nog iets met de laatste resten kalk en eiwit moleculen willen maken. Want verspilling is zonde.
Wie zou op het idee komen om een aap te maken zonder beschermende vacht, met een gebit van niks, geen behoorlijke klauwen aan de pootjes, beperkt in reuk, gehoor en gezichtsvermogen, met nog minder kracht dan een pasgeboren olifantje? Een half uurtje spelen met de DNA editor en daar is dat ongelukkige wezentje. Geschapen uit verveling en nieuwsgierigheid hoe dat zich zal ontwikkelen, kan het inmiddels die hele schepping vernietigen.
(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Too Many Zooz)
Lees ook:
- GlycA, a Biomarker of Low-Grade Inflammation, Is Increased in Male Night Shift Workers (2022)
- Exploration of genome-wide DNA methylation profiles in night shift workers (2022)
- Night-shift work is associated with increased susceptibility to SARS-CoV-2 infection (2022)
- Night shift work characteristics are associated with several elevated metabolic risk factors and immune cell counts in a cross‑sectional study (2022)
- ‘Zoals het klokje vroeger tikte…’: Invloed van leeftijd op de gezondheidsrisico’s van nachtwerk (2021)
- PDF documentShift work: health lifestyle and immunological effects (2020)
- Shift work and its relation with meal and snack patterns among healthcare workers (2020)
- Nachtwerk in breder perspectief (2020)
- Immunological effects of shift work in healthcare workers (2019)
- Plasma sCD36 as non-circadian marker of chronic circadian disturbance in shift workers (2019)
- The association between exposure to different aspects of shift work and metabolic risk factors in health care workers, and the role of chronotype (2019)
- Time-restricted feeding improves adaptation to chronically alternating light-dark cycles (2019)
- Shift work and respiratory infections in health care workers (2019)
- Disruption of circadian rhythm by alternating light-dark cycles aggravates atherosclerosis development in APOE*3-Leiden.CETP mice (2019)
- Diet, physical activity, and daylight exposure patterns in night-shift workers and day workers (2019)
- Shift work, sleep disturbances and social jetlag in healthcare workers (2018)
- Shift work, chronotype and the risk of cardiometabolic risk factors (2018)
- Objectively measured physical activity of hospital shift workers (2018)
- Shift work, chronotype and the risk of cardiometabolic risk factors (2018)
- Shift work is associated with reduced heart rate variability among men but women (2018)
- Non-occupational physical activity levels of shift workers compared with non-shift workers (2017)
- The Relationship Between Shift Work and Metabolic Risk Factors: A Systematic Review of Longitudinal Studies (2016)
- Klokwerk + study protocol: An observational study to the effects of night-shift work on body weight and infection susceptibility and the mechanisms underlying these health effects (2016)
- Rodent models to study the metabolic effects of shiftwork in humans (2015)
- Diurnal Variation of Hormonal and Lipid Biomarkers in a Molecular Epidemiology-Like Setting (2015)
- Biomarkers for circadian rhythm disruption independent of time of day (2015)
- Chronically Alternating Light Cycles Increase Breast Cancer Risk in Mice (2015)
- A day and night difference in the response of the hepatic transcriptome to cyclophosphamide treatment (2014)
Wij zijn dus echt het laatste restje creativiteit van God. Nou daar had hij beter over kunnen nadenken.
Mooie overweging je laatste para. Zou zomaar zo gegaan kunnen zijn maar ik geloof toch wel in de evolutie.
LikeLike
Ik ook hoor. Maar ik sta altijd open voor andere mogelijkheden.
Nog maar kort geleden:
De knutselaars in Wuhan beweerden dat er een virus was geëvolueerd uit een ander virus. Dat leek me aannemelijk/
Maar ik las over de sequences in de DNA code van het virus, die meer leken op knip en plakwerk. Laboratoriumproductie. En ook dat vond ik aannemelijk.
Wie geloofde in de opzettelijke productie werd voor gek verklaard, maar zo gek leken me die mensen niet, die met een technisch goed onderbouwde uitleg kwamen. En nu is die ‘complot theorie’ het formele standpunt van de Amerikaanse inlichtingendiensten.
LikeLike
Op het laatst geknutseld uit wat er nog over was….. Wel een leuk idee.
LikeLike
Het is maar een idee.
Maar ik kan me voorstellen dat het zo gebeurd kan zijn.
LikeLike
Je laatste alinea,een glimlach waard
LikeLike
Altijd goed om een beetje vrolijkheid te verspreiden.
LikeLike