Getest: SILVERCREST® Multikoker

  • De SILVERCREST® Multikoker SMUK 1500 A1 van Lidl is een elektrische pan met thermostaat.
  • Heeft Google je hierheen gestuurd, terwijl je eigenlijk info zocht over de elektrische snelkookpan van Lidl? Klik dan HIER om te lezen wat je zocht.
Test en recepten

Elektrische pan

Al jarenlang zijn er elektrische pannen met thermostaat te koop. Ik heb lang getwijfeld of ik deze Multipan zou aanschaffen. Een exemplaar van Philips heb ik al enkele decennia. Voor een portie mosselen is die aluminium pan zonder anti-aanbak coating prima. Wijn en kruiden in de pan, snel aan de kook brengen, gewassen mosselen erin, deksel erop, en in no-time zijn de mosselen klaar. Maar de thermostaat is niet erg precies en de bodem is dun. Die pan vraagt dus erg opletten om te zorgen dat er niets aanbrandt. Een stoofpot die urenlang moet sudderen kost veel geduld als je er steeds bij moet blijven.

Silvercrest Multipan

De Silvercrest Multipan bestaat uit een houder met temperatuurknop en elektra schakelingen, waarin een uitneembare pan rust, met verwarmingselement in de dikke bodem. Bruikbare inhoud ca. 2,1 liter, traploos instelbaar tot 190. Deze uitvoering heeft geen tijdschakelaar en dat is een voordeel. Het maakt externe tijdschakeling mogelijk, zodat de pan zelfstandig aan het werk kan gaan op de tijd en datum die het beste uitkomt. De temperatuur instelling is onduidelijk aangegeven, maar als je ermee leert omgaan weet je welke instellingen je kiest voor elk gerecht. Een echte slowcooker is het niet, maar langdurig pruttelen op lage temperatuur gaat prima. De glazen deksel met rubberen afdichtingsrand sluit goed genoeg voor probleemloze stoofpotten. De pan is ook handig voor op de eettafel, om het eten in op te dienen en warm te houden. Het elektrasnoer is helaas niet afneembaar.

De thermostaat, dikke bodem en goed sluitend deksel maken deze pan van Lidl handig voor een langzaam gestoofd gerecht. Met hoge temperatuur instelling aanbraden en daarna met de lage pruttelstand langzaam gaar stoven. Elektrisch koken heeft het voordeel, dat je een externe schakelklok kunt toepassen. Voor een paar euro koop je die bij Blokker of Action. De stoofpot kan op die manier klaar staan wanneer ik wil. Erbij blijven en opletten is niet meer nodig. Bij de Aldi kocht ik voor 15 euro een braadthermometer met radiografische ontvanger. Die waarschuwt me op afstand wanneer het vlees gaar is. Lidl bood later hetzelfde nog een paar euro goedkoper aan. Die aanbiedingen verlopen maar komen regelmatig weer terug en tweedehands zijn ze ook nog vaak te koop.

Bij de pan wordt een frituurmandje, fonduevorkjes, een stoomrekje en zelfs een hittebestendige nylon schuimspaan geleverd. De vorkjes hebben scherpe punten die de caoting zullen beschadigen, dus die gebruik ik niet. Ik kocht er van de Lidl webshop een setje nylon keukengarnituur van Ernesto bij, dat duidelijk is geïnspireerd door de Joseph Joseph collectie. Hoewel de pan dat kan, ben ik niet van plan om er in te frituren. Voor oliebollen is de pan te ondiep en frietjes maak ik in de Actifry. Het frituurmandje van de multikoker gebruik ik in de halogeenoven voor het bakken van ovenkroketjes, een gepaneerde schnitzel of een Gordon bleu.

Deksel, rekjes en binnenpan kunnen in de afwasmachine schoongewassen. De pan heeft een goede anti aanbak coating aan de bovenkant, maar onder is het aluminium onbeschermd. Tijdens het wassen ontstaat daar een zwarte oxidatielaag die afgeeft aan handen en droogdoek. Dat is een punt voor verbetering evenals de vaste elektra kabel. Een afneembaar standaard apparatensnoer is echt handiger. De knop van het glazen deksel blijkt niet goed hittebestendig te zijn. Na een paar keer gebruik, niet eens op de hoogste temperatuur, is het plastic gebarsten. Een echte tekortkoming.

Dezelfde 1500 A1 pan wordt ook onder andere merknamen verkocht. Na lang twijfelen kocht ik mijn exemplaar toen het tweedehands voor 12 euro werd aangeboden, dus ik heb geen garantie. Anders zou ik van de Lidl webshop een nieuwe dekselknop vragen. Maar waarschijnlijk zou daarmee hetzelfde gebeuren, want dit is een kwestie van foute materiaalkeuze.

Ik heb geen spijt van mijn aankoop. Het is een lekker grote pan voor een stoofpot waar je een paar dagen van kunt eten. Met de elektronische schakelklok kun je vrijdag het vlees aanbraden, de ingrediënten toevoegen. Op de schakelklok wordt later het potje gestoofd en op de gekozen tijd warm gemaakt, zodat je zaterdag- en zondagavond niet aan koken hoeft te denken. De goedkopere mechanische schakelklok van Action voldoet ook voor wie alleen maar de goede stooftijd wil instellen. Beide schakelklokken zetten de pan ook weer op tijd uit. De braadthermometer die ik er bij kocht waarschuwt alleen maar wanneer het vlees de gekozen temperatuur heeft bereikt en heeft verder geen invloed op de werking van de pan.

Aanbiedingen

De SILVERCREST® Multikoker SMUK 1500 A1 (42 x 36 x 25 cm, 1500 Watt) IAN 114280 werd door Lidl in prijs verlaagd tot 5 tientjes. Bij Lidl Duitsland was het te koop voor €39,95 en later werd het nieuwe model aangeboden voor €29,95. Lidl Nederland verkocht ook het nieuwe model SILVERCREST-Multikoker (45 x 28,8 x 27,5 cm, inhoud:2,6 liter, 1500 Watt) met handvaten aan de binnenpan, een verbeterd handvat op het deksel en een roestvrijstalen buitenkant. De werking is verder gelijk. Uitverkochte artikelen komen vaak later weer terug in de collectie van Lidl.

Wil je zo’n pan aanschaffen, dan kies je het beste voor het nieuwe Lidl model plus een externe schakelklok. De digitale klok van Blokker werkt goed maar is binnen 2 jaar kapot. Een mechanische schakelklok is alleen per half uur instelbaar, maar dat voldoet voor veel recepten ook. Die kost bij Action €3,50 per 2 stuks.

Voor recepten met de Multipan van Lidl klik je HIER.

De slowcooker van Lidl en een automatische multicooker met verschillende programma´s heb ik ook getest.

2,5 jaar later

Het handvat van de SILVERCREST® Multikoker SMUK 1500 A1 (42 x 36 x 25 cm, 1500 Watt) IAN 114280 is na 2,5 jaar gebruik zo gebarsten dat het gevaarlijk is geworden. Het deksel bleef op de pan liggen en ik had alleen de brokken van het handvat in mijn hand. Het had ook een seconde later kunnen loslaten. Een zelfde handvat monteren is niet de beste oplossing, want dit handvat is gewoon niet bestand tegen de onvermijdelijke verhitting.

Montage van een ander handvat werd voor mijn pan noodzakelijk. Bij de kringloop kocht ik een glazen pandeksel met metalen knop. Daarvan was het glas al gebarsten, maar de knop past op het originele glazen deksel van deze Multikoker van Lidl. Dit handvat laat 1 van de 2 schroefgaten in het deksel open. Er ontsnapt nu dus meer stoom dan eerder.

Kopen van het oude model SILVERCREST® Multikoker SMUK 1500 A1 raad ik af. Kies het nieuwere model SILVERCREST® Multikocher SMKE 1500 A1 dat al bij Lidl  Duitsland in de aanbieding is geweest voor €29,95, en nu weer €34,99 kost. De meeste Duitse kopers zijn er tevreden over. Enkelen klaagden over de ontvangst van een gebarsten deksel of een gekraste anti-aanbak laag. Dus goed opletten als de aanbieding in jouw land te koop is. Je kunt een slecht exemplaar binnen 90 dagen retour sturen en opnieuw bestellen.

Advertentie

Eén gedachte over “Getest: SILVERCREST® Multikoker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: