Getest: Silvercrest SSC 200 C1 slowcooker

Mijn ASDA slowcooker kwam zonder deksel uit de kringloopwinkel. Van karton, een metalen dienblad en aluminiumfolie heb ik een passend deksel geconstrueerd. Voor betere afsluiting kocht ik er later  nog een flexibel universeel deksel bij. Het werkt, maar is een beetje klungelig. Lidl bood een slowcooker aan voor maar €19,99 die ik heb besteld en direct na ontvangst geprobeerd.

De slowcooker van Lidl getest

Lidl Silvercrest SSC 200 C1 slowcooker
Afmeting 34,7 x 24,5 x 24,2 cm
Ovale deksel 26 x 21 cm
Gewicht apparaat 1 kg
deksel 460 g
keramische inzet 2k g
Kabellengte: 1 m
Vermogen: 190 – 230 Watt
3 Vermogensstanden
Hoge temperatuur: 90 °C – 100 °C
Medium temperatuur: 80 °C – 90 °C
Lage tempereatuur: 60 °C – 70 °C
Inhoud: 3,5 l
Met gebruiksaanwijzing, 90 dagen probeertijd en 3 jaar Lidl garantie.

koopje of miskoop?

3,5 Liter inhoud is niet groot, maar voor mij groot genoeg. Bediening bestaat uit een keuzeknop voor UIT, LOW, MEDIUM en HIGH. Geen tijdschakelaar, maar met een externe schakelklok is dat geen probleem. De elektrakabel van 1 meter is vast gemonteerd.  Liever had ik een los universeel apparatensnoer.  Het roestvrij stalen verwarmingsapparaat met rubbervoeten en twee koudblijvende handgrepen ziet er simpel maar goed uit. Het glazen deksel is ook prima in orde.

De zwarte keramische binnenpan lijkt sprekend op die van mijn ASDA, alleen veel kleiner. Het eerste wat opvalt is de schimmelplekken in de keramische pan. Niet goed, maar ook niet onoverkomelijk. Het moet vóór gebruik toch afgewassen. Met een sopje en een sponsje is dat probleempje verholpen. Even afdrogen en de test kan beginnen.

Dan valt op hoeveel ruimte er tussen de binnen- en buitenpan is. Dat lijkt me niet in orde. Een flinke prop theedoek past tussen pan en bodem. De lucht in de tussenliggende ruimte zou eerst verwarmd moeten worden, voordat het de binnenpan raakt.  Dat kan niet de bedoeling zijn. Dan blijkt de gemeten inhoud van de binnenpan niet 3,5 liter te zijn, maar 2,8 liter.  Ik kreeg dus de verkeerde binnenpan geleverd bij deze slowcooker. Vreemd. Deze gaat terug naar Lidl.
Direct heb ik opnieuw een Lidl slow-cooker besteld. Deksel en binnenpan was ik af in een sopje. Dan vullen met water om de inhoud te meten. Deze blijkt 3,3 liter, dus ook geen 3,5 liter inhoud. Er zit beweging tussen binnen en buitenpan, maar ik geef deze het voordeel van de twijfel.

Getest met een halve liter koud water blijkt de verwarming te werken als de buitenkant heet wordt, terwijl het water nog koud is. De verwarmingseenheid verwarmt ook aan de binnenkant, maar die raakt de keramische binnenpan nauwelijks. Na een half uur op de kookstand HIGH is het water warm. Dan wil ik testen hoe goed de pan voedsel kookt.

Recepten uit de gebruiksaanwijzing

In het boekje staan een paar voorbeeld recepten. Volgens de gebruiksaanwijzing moet vlees eerst in een andere pan aangebraden, dan overgedaan in de slowcooker. Vlees, groenten en minimaal een kopje vocht moet samen 5 of 6 uur op de stand high of medium gaar geprutteld. Zo maak je een stoofpotje, dat lange tijd op lage temperatuur gegaard wordt. In de recepten wordt geen stoofvlees gebruikt, maar vlees dat een korte bereidingstijd heeft, zoals kipfilet en varkensfilet. Het is zonde om dat lang te stoven. Zonde van het vlees en zonde van de tijd.

Ik volg die recepten niet en kies voor goedkoop stoofvlees met uien en wortelen als basis voor een stoofpotje, zoals ik dat al vaak heb gemaakt in de ASDA slowcooker. Zo heb ik meteen een goed vergelijk tussen de werking van de oude ASDA en de nieuwe Silvercrest.

Stoofpotje wortelen, uien, stoofvlees en tomaat

Ik volgde mijn eigen recept voor slowcooker stoofpotje dat ik eerder maakte in de ASDA pan.
2 eetlepels zonnebloem olie,
1 kilo uien,
1 kilo wortelen,
1 kilo varkens stoofvlees, eventueel zout en peper,
1 bakje verspilmeniet tomaat van Lidl
1 glas rode wijn
2 theelepels kerrypoeder
2 eetlepels ketjap
2 laurierblaadjes
2 takjes rozemarijn

Meng de gepureerde tomaat met wijn, kerrypoeder, en ketjap.
Pel en snij de uien en wortelen tot grote stukken.
Doe wat olie in een wok of braadpan en bak de uien glazig. Schep dan over in de slowcooker.
Braad de stukken vlees (met zout en peper) aan en stapel dat samen met de wortel in de slowcooker.
Giet de helft van het tomatenmengsel over alles heen,
leg de verse kruiden er op.

Stel de slowcooker in op medium
Zet de externe schakelklok op 8 uren werken.

Niet alles past in deze pan, maar dat geeft niet. Alle groente die over is doe ik in de snelkookpan om soep te maken.  De overgebleven helft van het tomatenmengsel gebruik ik in de maaltijd van vandaag. Ik kies er voor om de slowcooker op goedkope nachtstroom te laten pruttelen, zodat morgen het eten snel klaar is.

Het resultaat

De volgende dag is het vlees gaar en eetbaar, maar nog niet zacht. De wortel is eetbaar maar ook niet zacht. In deze slowcooker moet het dus langer op staan. Omdat ik het toch pas als avondmaaltijd wil eten, lijkt dat geen probleem. Het duidt er wel op dat de Silvercrest met medium instelling langere bereidingstijd vraagt dan de ASDA. Nu gebruik ik de stand HIGH. Na nog eens 8 uur is het stoofpotje eindelijk zo ver. Te laat voor het avond eten.

Gelukkig had ik soep in de snelkookpan.

Conclusie:

Beide slowcookers zijn niet met de passende binnenpan geleverd. Met te kleine keramische binnenpannen zijn ze niet bruikbaar. Ze zijn niet in orde en gaan terug.

Jammer. Toch is de slowcooker geen miskoop, want retourneren kan bij de Lidl webshop gratis en zonder gezeur. Wel heeft het me overbodig veel energie gekost. Het stoofpotje is niet half zo lekker geworden als het uit mijn oude ASDA met zelf geknutseld deksel komt.

Advertentie

5 gedachten over “Getest: Silvercrest SSC 200 C1 slowcooker”

  1. Ja. Allereerst: Bewaar de verpakking en de leveringsbon tenminste 3 maanden. Terugsturen moet namelijk in de originele verpakking en met alles wat er bij zat.

   De metalen buitenkant wordt heet. Brand je er niet aan, gebruik ovenwanten. De binnenkant wordt uiteraard ook heet. Het is de bedoeling dat zo de keramische binnenpan warm wordt. Test de werking met gewoon schoon water. Ik had tot 2x toe de pech dat er te veel ruimte was tussen de metalen binnenwand en de keramische binnenpan. Die werd onvoldoende verwarmd, zodat het totaal niet werkte. De inhoud bleef te koud.

   Het bijgeleverde receptenboekje gaat uit van vlug-klaar vlees. Daar is een slowcooker niet voor bedoeld. Gebruik het voor stoofvlees met groenten die langzaam meegaren. Een goede slowcooker maakt daar een heerlijk stoofpotje van.

   Ik hoop dat jij meer geluk hebt met de slowcooker dan ik had. Maar is ook jouw exemplaar niet goed, dan kun je het kosteloos terugsturen. Meestal gaat dat gewoon goed en krijg je je geld terug op je rekening. DHL stuurt je een bevestigings email, waarmee je zo nodig het terugsturen kunt bewijzen. Bewaar die email.

   Succes!

   Like

   1. Nog een tip: Als de pan in orde is en goed werkt: Bij slow cooken gebruik je nauwelijks water. Meestal is het vocht dat uit de groenten komt al meer dan genoeg. Vaak wordt in recepten eerst vlees en uien even aangebraden in een andere pan. Nodig is dat niet, maar het beïnvloed wel de smaak en de kleur.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: