Getest: Thermomix klonen

Na de automatische sauspan heeft SEB meerdere opvolgers van de Saucier Minuteur Automatique ontwikkeld, zoals de

De basisrobot roert, verwarmt, kookt, snijdt en hakt in een roestvrij stalen 4,5 liter pan die tot 2,5 liter gevuld mag worden, zodat de extra kookruimte niet goed benut kan worden. Het eerste model werd onder verschillende merknamen Tefal, Moulinex en Krupps uitgebracht. Daarvan mocht volgens de gebruiksaanwijzing de pan niet in de afwasmachine en niet onder water om schoon te maken. Niet erg hygiënisch.

De nieuwe Tefal Cuisine Compagnon FE800A kan volgens de product informatie wel afgewassen in een sopje en in de afwasmachine. Een hele verbetering. Alleen de as kan niet tegen soda en moet daarom los van de pan met de hand afgewassen.

Er zijn dus verschillende modellen te koop. Zo is er ook een Moulinex Cuisine Companion YY2503FG en een Moulinex YY3826FG Companion XL.

Een kleine stoominzet is standaard bijgeleverd. Een grote opzet stoompan kan bij Tefal als extra bij gekocht.  Messen om plakjes, sliertjes en stukjes te snijden zoals veel koude keukenmachines dat doen zijn ook als uitbreiding aan te schaffen. Die extra functionaliteit is handig, maar een losse keukenmachine voor het snijden en raspen is soms handiger en kost nog maar weinig. Een extra pan met as erbij zou handig zijn, want koken op 1 pitje is lastig. Een mooi uitgevoerd en lijvig receptenboek hoort er standaard bij en via internet is nog meer te vinden. Gebruiksaanwijzing van Tefal FE800A Cuisine Companion is als download beschikbaar.

  • Kenwood kCook CCC200WH kokende foodprocessor.

De kCook lijkt nog het meest op een moderne versie van de Saucier van SEB. Naast roeren en verwarmen van sauzen kan deze ook hakken, pureren, aanbraden, koken, stomen, warmhouden, zodat je er complete maaltijden mee kunt maken. Deze versie heeft geen rasp en snijschijven en wegen doet de kCook ook niet.

Net als de Cuisine Compagnon heeft de Kenwood kCook een roestvrij stalen pannetje van 2,5 liter inhoud en veilige kook capaciteit van 1,5 liter, met in de bodem het verwarmingselement met een temperatuurbereik van 65℃ tot 100℃ en een as waarop een roerhulpstuk of een hakmes of een stoomandje wordt geplaatst. Het pandeksel wordt met 2 klemmen gesloten en een vulopening maakt toevoegen van vloeistoffen tijdens de bereiding mogelijk. Die opening bestaat uit 3 smalle gleufjes, zodat er zelfs geen teentje knoflook doorheen kan. Zo is de gebruiker van de kCook beveiligd tegen opspattende hete vloeistof. Ook hete stoom ontsnapt nauwelijks, als je de vulopening afsluit met het dopje.  Bijgeleverd wordt een spatel, een maatbeker en zelfs een afwasborsteltje. Het is tenslotte wel een Kenwood. Pannetje, deksel, mes en roerhulpstuk, maatbeker en spatel, kunnen in een sopje ondergedompeld en ook in de afwasmachine.

De stevige kunststof behuizing heeft een vaste elektra kabel, een aan/uit wipschakelaar,  tiptoets bedieningspaneel en elektronische aansturing. De kCook heeft 3 automatische kook programma’s: Stoofpotjes en éénpansgerechten, Soepen en sauzen, Stomen. Elk programma is onderverdeeld in kookfasen, na elke fase pauzeert de machine voor het toevoegen van ingrediënten, daarna wordt het voedsel nog een half uur warm gehouden. Van elke kookfase kunnen temperatuur, roersnelheid en tijdsduur aangepast.  Fijnhakken en pauzeren hebben eigen knoppen. Voor eigen kookprogramma’s is er een bedieningsmenu om temperatuur, tijd en roerinterval in te stellen. Er is een stopknop om een instelling te herroepen of na 2 seconden vasthouden het hele programma af te breken.

De gebruiksaanwijzing is summier maar wel in vele talen waaronder Nederlands. Het kookboekje bevat enkele basisrecepten, waarvan geen enkele in het Nederlands. Andere recepten zouden met een gratis te downloaden app beschikbaar zijn, maar die wil op mijn Android niet installeren. Kenwood recepten staan nog wel op het internet.

Eerst heb ik het verwarmen en roeren getest met water. Het automatische stoomprogramma gaart rijst en wortelen in 20 minuten. De tijd wordt afgeteld vanaf het moment dat het water kookt en stoomt. De vulopening van de kCook is te krap om ontvelde teentjes knoflook op de draaiende messen te gooien, zoals het fijnhakken bij mijn “koude” keukenmachine gaat. Zonder deksel zorgt de beveiliging ervoor dat het mes niet in beweging komt. De hakfunctie van de kCook blijkt prima te werken met knoflookjes op de bodem. Daarna heb ik spaghettisaus gemaakt. Alles werkte goed, snel en makkelijk.

Afwassen deed ik volgens de gebruiksaanwijzing in de afwasmachine op 55 graden en niet direct boven een verwarmingselement. In het deksel en onder de panbodem bleef veel water zitten, dat niet eenvoudig met een droogdoek weg te halen was. Ik heb het op een doek verder laten uitlekken en opdrogen. Al na één maal gebruiken en afwassen zag de binnenkant van de panbodem er gebruikt uit. Dat is blijvend. Maar goed schoon werd alles wel.

De Kenwood kCook CCC200WH kokende foodprocessor is voor mij een blijver. De Kenwoodprijs is €399-. Als je goed zoekt kun je voor een aanbiedingsprijs kopen die honderden euro’s lager ligt.

UPDATE

De kleine Kenwood kCook bevalt na bijna 2 jaar gebruik nog steeds goed, maar de Monsieur Cuisine van Lidl heeft meer functies en pureert gladder. Saus of soep binden met een gekookte aardappel, gaat beter met de Lidl robot dan met de Kenwood, die wel aanzienlijk goedkoper was. Ondanks de veel hogere adviesprijs kocht ik mijn exemplaar nieuw voor €99,-.

Alle onderdelen kunnen probleemloos in de afwasmachine. De rubberring in het deksel heb ik na de eerste keer niet meer uit kunnen nemen, zoals de gebruiksaanwijzing wel aanraadt.

  • Kenwood kCook Multi CCL401WH kokende foodprocessor.

Er is ook een Kenwood kCook Multi  met een extra roerhulpstuk, een grotere stoommand en een snijhulpstuk om plakjes en snippers rechtstreeks in de kCook te laten vallen. De kCook Multi is groter, zwaarder en duurder. De extra functies van de Kenwood kCook Multi zijn voor mij overbodig, maar voor wie nog geen”koude” keukenmachine heeft kan deze kookrobot met snijschijven en 500 watt motor handig zijn. Het pannetje is groter: 4,5 liter inhoud met veilige kook capaciteit van 2,6 liter. Ruimer temperatuurbereik van 30 (voor yoghurt, kaas, karnemelk en boter maken en het rijzen van brooddeeg) tot 180℃ om te koken en te bakken. Deze uitvoering heeft 6 automatische kookprogramma’s plus warmhouden en fijn hakken. De Multi kan beter afgesloten om als echte slowcooker te dienen.

Beide Kenwood kCook modellen zouden naast elkaar kunnen staan om 2 kookpitten te kunnen gebruiken waarvan er 1 kan raspen en snijden voor beide kookpotjes.

  • Thermomix van Vorwerk kokende foodprocessor.

Ook de Thermomix van Vorwerk roert, hakt, pureert en snijdt tijdens het verwarmen, maar gebruikt daarvoor een stalen mes in een grote roestvrij stalen beker met ruim 2 liter inhoud. Het nieuwste model kan worden uitgebreid met een stoommand, internetverbinding voor recepten en een module voor digitale recepten waarvan de aanwijzingen in het bedieningsdisplay te zien zijn. De Thermomix is vooral een statussymbool dat duizend euro te duur is en daardoor de meest visueel geïmiteerde keukenmachine. Hoewel SEB al eerder aan de ontwikkeling van kookrobots werkte, worden machines met overeenkomende functies Thermomix klonen genoemd.

Met de Thermomix zijn ongelukken gebeurd, door exploderen onder hoge druk tijdens het koken. Lees hierover dit artikel.

UPDATE

Inmiddels is ook Vorwerk overgenomen door SEB, de holding die ook Moulinex, Krupps, Rowenta, Emsa, Tefal, Lagostina en WMF in bezit heeft. SEB blijft alle overgenomen merknamen gebruiken voor producten die ook eerder onder die namen werden verkocht. Soms brengt SEB identieke apparaten uit onder meerdere merknamen.

De Thermomix wordt nog steeds als Vorwerk apparaat verkocht op homeparty´s.

  • Bellini Supercook Kitchen Master BTMKM800X en BTMKM810X

De Bellini Supercook Kitchen Master BTMKM800X en BTMKM810X zijn programmeerbaar met een digitale afstandbediening die als extra wordt verkocht. Het is de enige die eigen recepten kan opslaan en reproduceren. Online zijn recepten beschikbaar en het apparaat kan met een wifi verbinding werken. Zoals alle dure keukenmachines, worden de accessoires niet allemaal standaard bijgeleverd. Die moeten als extra besteld en betaald. Het apparaat valt voor mij al af door de mengbeker die niet onder water mag en niet in de afwasmachine.

Andere merken brengen dit soort apparaten voor aanzienlijk minder geld en met minder digitale functionaliteit. Er zijn nu veel roerende en verwarmende apparaten op de markt. Blenders met verwarming, kookpannen met roerfunctie, uitgebreide keukenmachines.

  • Monsieur Cuisine,  Ambiano en Studio keukenmachines met kookfunctie

In 2015 bracht Lidl de Monsieur Cuisine in Nederland, België en Duitsland. Aldi Süd bood in Duitsland de betere versie van dit apparaat, met de Studio keukenmachine met kookfunctie en weegschaal. Bij Aldi Nord had het zelfde apparaat de merknaam Ambiano. Een jaar later kwam Aldi Nederland met dezelfde machine onder de merknaam Quigg. Lidl Nederland bracht in 2016 de verbetering van hun kookrobot, de Silvercrest Monsieur Cuisine Plus.

Ik probeerde de Nederlandse Aldi en Lidl apparaten van 2016. Beide worden geleverd met een roestvrijstalen mengbeker van 2,2 liter inhoud, met messen en roerhulpstuk, een inzetmandje voor stomen en koken, een grote stoommand die op de stalen beker wordt gezet, en een spatel. Functioneel komen ze overeen met de Thermomix  31, uitgebreid met de Varoma stoomset. Maar ze zijn duizend euro goedkoper en daardoor geen status symbool.

  • De Quig keukenmachine met kookfunctie van Aldi Nederland is gelijk aan de machine die een jaar eerder bij Aldi Duitsland te koop was onder verschillende merknamen.

Het roert, verwarmt, kookt, snijdt en hakt in een grote roestvrij stalen kan met ruim 2 liter inhoud. De stoomset wordt er standaard bij geleverd. Alle onderdelen lijken van robuust materiaal. De handleiding in de doos geeft alle nodige informatie voor gebruik. Ten overvloede zijn losse vellen met belangrijke waarschuwingen bijgevoegd. Goed bruikbare recepten staan op een CD schijf met bestanden die als data in een computer gelezen worden of als videobestand in een DvD speler. Afdrukken hoeft niet, want alle recepten staan in een mooi glossy kookboek dat Aldi er bij levert. De machine gebruikt zelf geen internet voor de recepten en er zijn geen extra kosten zoals bij Thermomix. Aldi Nederland vertoonde niet meer dan een plaatje in de weekaanbiedingen folder en op de website. “Drie jaar garantie. Kan niet alleen roeren, mixen, kloppen en hakken, maar ook koken en stoven” stond er bij. Vanaf 3 december 2016 stond het in de Nederlandse Aldi winkels voor €199- en op 25-5-17 zag ik ze voor €100-.

Het geteste Quig apparaat is zwaar en zo groot als een forse standmixer. De bediening is even wennen, maar goed te doen. Met drie knoppen bedien je tijdsduur, temperatuur en snelheid. Eerst kies je de tijdsduur van 1 seconde tot anderhalf uur. Dan de snelheid, van Slow tot Turbo. Temperatuur is instelbaar van 30 voor gistdeeg en yoghurt, tot 120 voor stomen. Daarnaast kun je wegen. Een programma opslaan is niet mogelijk. Recepten staan niet in het apparaat. Op de messen kun je een roerhulpstuk plaatsen dat de messen afschermt.

Voor de test heb ik water gekookt, groenten gestoomd, ingrediënten afgewogen, uien gehakt en Bolognese saus gemaakt. Dat ging makkelijk en goed met beide apparaten.

Schoonmaken van het Aldi apparaat bleek lastig. Het verwarmingselement is in de bodem van de roestvrijstalen beker ingebouwd die niet onder water gedompeld mag en niet in de afwasmachine. Het mes kan er wel uit en daarvoor is een hulpmiddel bijgeleverd. Beker en messen zijn verder van zeer goede kwaliteit. Alle andere accessoires kunnen in de afwasmachine. De weegschaal is nauwkeurig genoeg. De kunststof behuizing is robuust. De zuignap voeten zorgen ervoor dat het apparaat stevig op zijn plek blijft, als dat een gladde ondergrond is. Het is een goed en handig apparaat en was bij Aldi Nederland te koop voor €199, (later €100-). Het is beter dan de Monsieur Cuisine die Lidl vorig jaar verkocht. Maar Lidl kwam met een nieuw model.

Deze opvolger van de Monsieur Cuisine van 2015 is via de Lidl webshop te bestellen.  (De Lidl prijs varieert in Nederland en is nu €199,-  €169,-  €249,-  €189,-  €249.- ) Online bestellen maakte de machine duurder, vanwege de bijkomende verzendkosten. Na de prijsverlaging van de Aldi machine is het prijsverschil met nog eens 100 euro vergroot.

De Nederlandse gebruiksaanwijzing  en recepten staan online, maar de keukenmachine zoekt zelf geen internetverbinding voor recepten en je hoeft er ook niet extra voor te betalen, zoals bij Thermomix. Er is een Monsieur Cuisine website met recepten in veel Europese talen, maar Nederlands ontbreekt. Lidl Duitsland geeft uitgebreide Duitstalige  informatie en recepten via de website, waar ook extra Monsieur Cuisine receptenboeken te koop zijn. Spaanstalige informatie staat op de Spaanse Lidl website.  In België zijn inmiddels ook Franstalige receptenboeken te koop. Het Nederlandse kookboek dat direct bij de machine wordt geleverd is mooi kwaliteitsdrukwerk met goed bruikbare en minder goede recepten. Soms is het gewoon onhandig om alles in één apparaat te doen en ook de volgorde van de handelingen is bij veel recepten onlogisch en soms klopt de hoeveelheid van de ingrediënten niet. Toch zal iedereen hier de basisprincipes van koken met Monsieur Cuisine Plus kunnen vinden.

Het apparaat is nog iets groter dan dat van Aldi, maar de beker van de Monsieur Cuisine Plus is kleiner. Minder smal en hoog, waardoor het resultaat als hakker en blender minder goed is.  De messen kunnen makkelijk gedemonteerd worden door een hendel in de bekerbodem. Deze beker kan wel  ondergedompeld in het afwas sop en ook in de afwasmachine. Goed schoon te houden dus, wat ik belangrijk vind. Ook alle andere accessoires kunnen na gebruik gewassen in een sopje en in de afwasmachine. Alles lijkt robuust, behalve het hard plastic dopje van de vulopening. Het stevig aanvoelende plastic van de andere toebehoren blijkt ook te breken na een val op een harde stenen vloer.

Deze machine heeft drie draaiknoppen voor tijdsduur van 1 seconde tot anderhalf uur,  temperatuur van 37 tot 130℃,  snelheid van 1 tot 10, maar geen speciale Slow instelling. Naast draaiknoppen zijn sneltoetsen aangebracht voor de functies: Wegen, Kneden, Stomen, Bakken, Terugdraaien, Turbo hakken. Na het kiezen van de instellingen druk je op de Start knop. De bediening van de Monsieur Cuisine Plus is makkelijker dan van de Quigg. Bijvoorbeeld het fruiten van uitjes is makkelijk met de drukknop ROAST. Dan is het apparaat direct ingesteld op 130 en roeren met een interval. Tijd en temperatuur zijn aanpasbaar.  Voor stomen kies je de knop STEAM. Dan is het apparaat direct ingesteld op 20 minuten 120 en langzaam roeren. Tijd kan verlengd, temperatuur is niet aanpasbaar. Roerbakken en stomen gaat goed. De programma instellingen kunnen aangepast, maar een eigen programma opslaan is niet mogelijk. Recepten staan niet in het apparaat. De weegschaal is nauwkeurig genoeg.

De kunststof behuizing lijkt iets dunner uitgevoerd dan die van de Aldi machine. Het voelt minder robuust aan. Het bedieningspaneel zit zo los in de behuizing dat het een beetje kan schuiven. Ook de messen zijn dunner en smaller. De zuignap voeten houden het apparaat stevig vast op een glad werkblad. Het is toch een goed en handig apparaat dat alleen via de Lidl webshop te bestellen is. De vormgeving van de Monsieur Cuisine Plus lijkt op een Kenwood Chef keukenmachine, maar dan zonder het deel waarop alle hulpstukken worden aangesloten. De twee zouden op een keukenwerkblad samen niet misstaan en de functies vullen elkaar goed aan.

Snijden, hakken, pureren en roeren doen de Aldi en Lidl machines beide goed. Voor fijnhakken van een kleine hoeveelheid verse keukenkruiden zijn ze geen van beide geschikt. Het mes slaat de kruidenblaadjes tegen de wand van de beker en kan er niet meer bij om het kleiner te hakken. Zeven, raspen en in plakjes snijden kunnen ze niet. Daarvoor gebruik je andere keukenmachines.

Beide apparaten hebben de weegschaal naast de mengbeker geplaatst, wat handiger is dan het ingenieuze ontwerp van de Thermomix, dat alleen in de mengbeker weegt. Met 5 kilo kan de weegschaal van deze beide goedkope concurrenten meer gewicht aan dan de weegfunctie van de Thermomix en bovendien wegen ze preciezer. De verlichte display is duidelijk. De standaard apparatenkabel kan losgekoppeld, wat handig is.

Beide apparaten kunnen volgens de gebruiksaanwijzing brooddeeg kneden, als telkens na een minuutje kneden gepauzeerd wordt. Anders kan de motor het niet aan.  Zelf gebruik ik voor brooddeeg liever een broodbakmachine die met gemak het hele proces van mengen, kneden, rusten, rijzen en bakken aankan. Deze kookrobots kunnen een balletje pastadeeg te kneden, dat met een pastawalsje verder verwerkt wordt.

Tweehonderd euro is veel geld als je bedenkt dat dit bedrag voor iemand met een minimum inkomen alles is dat elke maand te besteden is na betaling van de vaste lasten. Daar moet een hele maand basisvoedsel van betaald plus kleding, vervoer en al het andere dat een mens nodig heeft en ook nog eens het verplichte eigen risico van €385 voor gezondheidszorg. Wie elk jaar 2 maanden voedsel moet uitsparen voor de verplichte kosten van gezondheidszorg, zal waarschijnlijk geen 3e maand kunnen uitsparen om dit apparaat te kunnen kopen. Maar om te kunnen koken zijn apparatuurkosten onvermijdelijk. Vergeleken met het 1200 euro kostende statussymbool van Vorwerk is het goedkoop. Ook een fornuis met een set pannen kost meer en mijn combi-magnetron met draaispit die nu kapot is, heeft heel veel meer gekost destijds. Vergeleken met andere kook apparatuur is het dus niet zo duur.

Beide discounter apparaten maken een waterkoker, stoomapparaat en eierkoker overbodig. Een blender mixt beter, maar met deze apparaten kun je toch wel veel doen wat je met een blender zou kunnen. En meer, want mengen en verwarmen tegelijk is wel heel handig. Een kaassausje is er snel mee gemaakt. Warme melk zonder aanbranden gaat goed, zodat ze het werk van mijn defecte Kenwood Chocolatte Deluxe kunnen overnemen. De Aldi robot kan een melkopschuimer vervangen, maar de Lidl robot weigert snel te kloppen bij hoge temperaturen.

Een keukenweegschaal, kookwekker, blender, smoothie maker, handmixer, staafmixer en de Saucier hoef je niet meer aan te schaffen, hoewel je die in de praktijk toch wel als extra zult willen gebruiken. Vaak zul je een kookrobot het zelfde laten doen wat je zelf roerend in een pannetje op het vuur kunt. Maar de robots laten kooktijd en temperatuur precies regelen, zodat er niets meer hoeft aan te branden. Vooral omdat naast het fornuis staan, om in het pannetje te roeren, niet meer hoeft, zijn de kookrobots een aanzienlijke verbetering. Maar het vervangt maar 1 pannetje. Eén kookpit en meestal heb je meer nodig. Stoomgroenten en saus zijn nooit tegelijk gaar en warm, als je beide met dit apparaat maakt. Want daarvoor is dezelfde mengbeker in gebruik.

De Quigg robot van Aldi Nederland mag binnen 30 dagen retour gebracht naar de winkel. Dat deed ik. De Lidl Silvercrest Monsieur Quisine Plus mag zelfs 90 dagen geprobeerd worden. Dat deed ik ook.

Aldi en Lidl nemen keukenapparaten zonder probleem terug, als je die schoon,  compleet en weer netjes ingepakt inlevert. Binnen 90 dagen na aankoop bij Lidl en binnen 30 dagen na aankoop bij Aldi. Dat is prettig, want je kunt alles zelf thuis testen. Wat in de praktijk niet bevalt, gaat terug. Aan beide apparaten kon ik zien, dat dit al door iemand was gedaan. Kleine vlekjes ontstaan bij het koken van water in de Aldi machine. Krasjes in het kunststof deksel van de Lidl machine. Het was duidelijk al eens getest, schoongemaakt en teruggebracht. Ik vond dat niet genoeg reden om de apparaten af te keuren, want zelf kon ik het tenslotte ook probleemloos terug geven.

De Quigg kookrobot van Aldi bracht ik al snel terug naar de winkel.  Het apparaat werkt goed maar schoonmaken is lastig.

Monsieur Cuisine Plus 3 jaar in gebruik

De Monsieur Cuisine Plus kookrobot van Lidl heb ik inmiddels voor het derde jaar in gebruik. De rubberring van het deksel van de kom raakte zoek en ik kocht een vervangend exemplaar. (IAN nummer 277740) Daarmee kan het deksel van de kom veel makkelijke geopend en gesloten. Een echter verbetering. Ik vraag me af, waarom de machine niet direct met deze rubberring wordt geleverd.
Het maatdopje van transparant hard plastic dat ik te kwetsbaar vond gebruik ik niet. Bij toepassing van het originele dopje met schroefdraad kan hete stoom bij openen met kracht ontsnappen. Ik gebruik een roestvrij stalen vultrechter die perfect in de opening van het bekerdeksel past en leg daarin een stootbestendig voedselveilig plastic dopje dat daar losjes in past. De druk van kokende inhoud kan tijdens het koken geleidelijk ontsnappen. De RVS trechter is eigenlijk bedoeld om jampotten te vullen en kostte bij Xenos €3,50. Deze lijkt er op. De stoomkorf heb ik op de betonnen vloer laten vallen, waardoor een stukje van de rand is afgebroken. Dat belemmert het functioneren niet. Alle toepassingen gebruik ik regelmatig. Alle toebehoren, behalve het mes, kunnen zonder probleem in de afwasmachine. Ik stel de wastemperatuur laag in en plaats de spullen niet dicht op de verwarmingselementen. Het mes moet in een afwassopje zonder soda gewassen, omdat de bevestiging deels uit aluminium bestaat. Wel valt me op, dat na het afwassen van de kan afwaswater tussen handvat en stalen kan uitdruipt. Maar het apparaat functioneert nog goed. Anderen hebben minder geluk met de Monsieur Cuisine.
Lidl noemt de Monsieur Cuisine Plus inmiddels op de Nederlandse website kortweg Monsieur Cuisine. Alsof er nooit een eerder model is geweest. Af en toe is de machine bij Lidl  in de aanbieding voor een paar tientjes goedkoper, en soms is het weer duurder in NederlandBelgië en Duitsland.

 

In Nederland en België kostte het apparaat €199-, maar de prijs verandert vaak. De prijs is voorafgaand aan een goedkopere aanbieding in Nederland en België vaak €249-. Soms is de aanbiedingsprijs €169,- en dan weer “van €249,- voor €189,-“ en vervolgens €199,-.  Duitse aanbiedingen varieren in prijs tussen €199 en €249,-. 

Mijn apparaat valt nog in de garantieperiode van 3 jaar.
Hoe lang duurt die garantie werkelijk?
Hoe goed wordt Lidl garantie afgehandeld?
Dat onderzocht ik ook:

Monsieur-cuisine: Werkelijk 3 jaar service en garantie?

Lees nog meer over garantie afhandeling door Lidl

Nieuwe modellen van Aldi en Lidl

De beide discounter supermarktketens hebben nieuwe modellen uitgebracht, die nog maar beperkt te koop zijn geweest:

  • Monsieur Cuisine Connect

Heel even had Lidl de Monsieur Cuisine Connect als opvolger van de Monsieur Cuisine Plus. Die nieuwste kan met internetverbinding recepten ophalen, zoals ook de dure Thermomix kookrobot. Dat lijkt mij helemaal niet aantrekkelijk. De Connect was bij Lidl in Nederland, België en Duitsland snel uitverkocht, maar is soms weer in de aanbieding. De Duitse prijs was €349,-.

In Frankrijk was in de Lidl winkels een run op de Monsieur Cuisine Connect die snel was uitverkocht. Later was de Monsieur Cuisine Connect  te koop bij de Spaanse Lidl die ook filmpjes met instructies en recepten plaatste.

  • AMBIANO® met WLAN en Quigg® type KM 2017Wi.18
In Duitsland en Oostenrijk was een nieuw model – AMBIANO® Küchenmaschine mit WLAN-Funktion – te koop bij Aldi Süd. Met internet verbinding, bediening met  smartphone app (voor Iphone en Android) en opslag van eigen recepten. Deze machine is in Oostenrijk bij Hofer verkocht onder de merknaam Quigg® type KM 2017Wi.18. Op de website van Aldi Duitsland was meer informatie te vinden en gratis recepten. De recepten zijn ook te gebruiken bij andere kookrobots.
De nieuwe AMBIANO® Küchenmaschine mit WLAN-Funktion van Aldi Süd is in Nederland (nog) niet te koop geweest. Getest heb ik het niet, maar in de handleiding staat dat ook bij dit nieuwe model de kom niet in de afwasmachine mag en niet in een afwas sopje ondergedompeld mag worden. Dat vind ik onhygiënisch.
De Duitse prijs varieert van €199,- tot €229,-.
 

UPDATE november 2020

Dit nieuwe model met internet functionaliteit werd door Aldi Nederland in november 2020 aangeboden voor €199,-. Aanzienlijk goedkoper dan de Lidl connect variant, die nog steeds €399, kost.

Update 31-12-2020

Deze Quigg® type KM 2017 Wi.18 kookrobot met Wifi zag ik vandaag bij Aldi aangeboden voor €150,- waarmee het prijsverschil met de Lidl machine nog groter wordt.

Nadeel blijft de afwas. De kan van het Aldi apparaat mag niet in een sopje ondergedompeld en ook niet in de afwasmachine.

  • De Kenwood Cooking Chef kokende keukenmixer

Wil je een apparaat dat veel meer functies aankan dan apparaten zoals de Monsieur Cuisine en Thermomix, dan is er de nieuwe Kenwood Cooking Chef keukenmachine.  Die combineert roeren en verwarmen met alle mogelijkheden van de Kenwood hulpstukken voor zeven, persen, snijden, raspen, malen. Voor de prijs van een  Thermomix biedt die Kenwood meer functionaliteit en uitbreidingsmogelijkheden en een veel grotere kom.

Ik heb de Cooking Chef niet getest. Wel gebruik ik al jaren de Kenwood Chef zonder kookfuncties en met vele hulpstukken, die niet passen op de nieuwe Kenwood modellen. Voor de Cooking Chef en de nieuwe Kenwood Chef zijn veel minder hulpstukken te koop dan voor de oude modellen gemaakt werden. Voor mij zou de Cooking Chef mijn oude Kenwood Chef  701 en Kenwood Chef 901 dus niet kunnen vervangen.

UPDATE
De Kenwood Cooking Chef is inmiddels in verschillende uitvoeringen te koop geweest. Klachten over de eerste modellen zijn onbetrouwbare temperatuur en snelle uitval van de kookfunctie, zodra de garantieperiode is vervallen. Aangenomen dat de nieuwste uitvoeringen langer meegaan dan 3 jaar, vind ik het apparaat nog steeds te duur, maar een betere aanschaf dan de Thermomix van Vorwerk, die inmiddels onderdeel is van SEB.
 

Advertentie
Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: