Mijn salade had een blikje zalm nodig. Uit de kast met droog voedsel kwam eerst een blik met houdbaarheidsdatum tot 2014 en op de prijssticker stond €0,79. Een volgend blikje was houdbaar tot 2017. Ook de prijssticker was er nog: Hfl.0,69. Deze was dus nog uit de gulden tijd. Van 2001 of nog eerder.
Als ik nu in 2015 voor €1,29 een blikje zalm koop, staat de houdbaarheidsdatum ook op 2017. Wat is er ondertussen gebeurd? Zijn alle zalmen nog vóór 2001 gevangen en ingeblikt? Verkopen ze die oude voorraad steeds duurder omdat de zalm is uitgestorven?
Ik denk het niet. Uit de vorige eeuw kan ik me nog blikvoedsel herinneren waarop stond: Onbeperkt houdbaar. Dat konden ze natuurlijk niet waar maken, want onbeperkt kan per definitie niet aangetoond worden. Daarom ging later een datum op blikvoer.
Sindsdien wordt die houdbaarheidsdatum op de blikken steeds verder ingekort. Als de koper het nog perfect in orde zijnde voedsel weggooit, koopt die wel weer nieuw. Goed voor de omzet. Slecht voor het voedseltekort dat aan het ontstaan is. Voedsel wordt steeds duurder. Voor velen wordt eten onbetaalbaar. En toch maar weggooien, al dat goede voedsel?
Natuurlijk niet. Iedereen moet maar beslissen wat er met een blikje gebeurt dat over de houdbaarheidsdatum is. Zolang een blik niet bol staat, niet is beschadigd of geroest en dus helemaal luchtdicht is gebleven, is wat er in zit nog prima geschikt voor mij.
De zalm heb ik in de salade gebruikt en het smaakte me goed.