TEST / RECEPTEN
Consumptie ijs bestaat altijd uit een vloeibaar mengsel dat bevroren is terwijl het werd geroerd. Tegenwoordig gebruikt de voedingsindustrie vloeibare stikstof voor snelle koeling. Door de druk van het gas wordt het ijs meteen luchtig.
Vloeibare stikstof is niet in de supermarkt te koop. Wie zelf ijs maakt moet andere methoden gebruiken. De oudste manier is een bak met vruchtensap of een smakelijk mengsel in de bergsneeuw zetten zodat het onder snel doorkloppen bevriest. Daarna van de berg naar beneden rennen om in het zonnetje van een sorbet te genieten is nogal een inspanning. Daarom zijn er ijsmachines bedacht.
Een oude methode is een bak met ijsmengsel in een bak met zout zetten en door toevoeging van een beetje water aan het zout zorgt een natuurkundige reactie voor koeling. Het mengsel bevriest terwijl het doorgeklopt wordt om te voorkomen dat het een harde klont met ijs vormt.
Later kwamen de elektrische ijsmachines. De aluminium schaal met elektrisch aangedreven roerspaan, die in de vriezer gezet moet worden, heb ik al lange tijd niet meer gezien.
De meeste ijsmachines voor huishoudelijk gebruik bestaan uit een dubbelwandige container gevuld met koelvloeistof, die in de vriezer ijskoud bevroren moet zijn voordat die in de machine gezet wordt. De container wordt gevuld met het ijsmengsel en aangedreven door een elektromotortje.
Later zal ik hier een beschrijving en test van verschillende ijsmachientjes plaatsen. Want ik heb er al veel gebruikt. Nu heb ik een ijsmachine aangeschaft, die niet vooraf gekoeld hoeft te worden.
Hieronder volgen een paar van mijn eigen recepten:
Recepten:
Rabarberijs met rode Port
IJS van pure rode aalbessen
Vlierbessensorbet
Appelijs
Vlierbloesem ijs
Apparaten getest:
Silvercrest ijsmachine
De Silvercrest ijsmachine van Lidl werkt met thermo-elektrische koeling. Een principe dat ook wordt toegepast bij koelboxen voor op de camping of in de auto. Het werkt op zwakstroom en daarom is er een omvormer bijgeleverd die 240Volt omzet naar 18 Volt. Een maatbekertje, maatschepjes, een spatel, ijsbolletjes schep en de gebruiksaanwijzing met een paar voorbeeldrecepten horen er bij.
Het koelt zelf, dus het is niet nodig vooraf een koelelement in de vriezer te doen. Het ijsmengsel gaat in de machine, die wordt gesloten en via de omvormer van elektra voorzien. Starten met de keuzeknop schep ijs of sorbet ijs. Dan begint het roeren en koelen. Volgens de gebruiksaanwijzing levert dat bij 25 graden omgevingstemperatuur in 70 minuten 700 gram consumptie ijs op, maar in werkelijkheid duurt dat 3 uur. Dat is lang, maar als je dat van te voren weet hoeft het geen bezwaar te zijn.
De machine stopt zelf als het ijs te stevig wordt om te kunnen doorroeren, maar de koeling blijft aan, zodat het ijs niet weer gaat ontdooien. Het ijsmaken lukt en kan niet mislukken door opwarming van een koelelement.
Het ijs is net zo lekker als het ijsmengsel dat wordt gebruikt. Maar de consistentie is niet gelijk aan consumptie ijs dat in de winkel wordt verkocht. Dat resultaat is alleen mogelijk door koeling met vloeibare stikstof.
Dit apparaat werkt langzaam en zo goed als mogelijk is zonder vloeibare stikstof. Voor wie onder de 100 euro een apparaat wil om zelf ijs te maken, is dit een goede keuze.
Later voeg ik hier mijn vorige ijsmachine test toe.
Apparaten getest: