IJSkoud

TEST / RECEPTEN

Consumptie ijs bestaat altijd uit een vloeibaar mengsel dat bevroren is terwijl het werd geroerd. Tegenwoordig gebruikt de voedingsindustrie vloeibare stikstof voor snelle koeling. Door de druk van het gas wordt het ijs meteen luchtig.

Vloeibare stikstof is niet in de supermarkt te koop. Wie zelf ijs maakt moet andere methoden gebruiken. De oudste manier is een bak met vruchtensap of een smakelijk mengsel in de bergsneeuw zetten zodat het onder snel doorkloppen bevriest. Daarna van de berg naar beneden rennen om in het zonnetje van een sorbet te genieten is nogal een inspanning.  Daarom zijn er ijsmachines bedacht.

Een oude methode is een bak met ijsmengsel in een bak met zout zetten en door toevoeging van een beetje water aan het zout zorgt een natuurkundige reactie voor koeling. Het mengsel bevriest terwijl het doorgeklopt wordt om te voorkomen dat het een harde klont met ijs vormt.

Later kwamen de elektrische ijsmachines. De aluminium schaal met elektrisch aangedreven roerspaan, die in de vriezer gezet moet worden, heb ik al lange tijd niet meer gezien.

De meeste ijsmachines voor huishoudelijk gebruik bestaan uit een dubbelwandige container gevuld met koelvloeistof, die in de vriezer ijskoud bevroren moet zijn voordat die in de machine gezet wordt. De container wordt gevuld met het ijsmengsel en  aangedreven door een elektromotortje.

Later zal ik hier een beschrijving en test van verschillende ijsmachientjes plaatsen. Want ik heb er al veel gebruikt. Nu heb ik een ijsmachine aangeschaft, die niet vooraf gekoeld hoeft te worden.

Hieronder volgen een paar van mijn eigen recepten:

Recepten:

Yoghurtijs met rode bessen

Rabarberijs met rode Port

IJS van pure rode aalbessen
Vlierbessensorbet
Appelijs
Vlierbloesem ijs

Apparaten getest:

Silvercrest ijsmachine

De Silvercrest ijsmachine van Lidl werkt met thermo-elektrische koeling. Een principe dat ook wordt toegepast bij koelboxen voor op de camping of in de auto.  Het werkt op zwakstroom en daarom is er een omvormer bijgeleverd die 240Volt omzet naar 18 Volt.  Een maatbekertje, maatschepjes, een spatel, ijsbolletjes schep en de gebruiksaanwijzing met een paar voorbeeldrecepten horen er bij.

Het koelt zelf, dus het is niet nodig vooraf een koelelement in de vriezer te doen. Het ijsmengsel gaat in de machine, die wordt gesloten en via de omvormer van elektra voorzien. Starten met de keuzeknop schep ijs of sorbet ijs. Dan begint het roeren en koelen. Volgens de gebruiksaanwijzing levert dat bij 25 graden omgevingstemperatuur in 70 minuten 700 gram consumptie ijs op, maar in werkelijkheid duurt dat 3 uur. Dat is lang, maar als je dat van te voren weet hoeft het geen bezwaar te zijn.

De machine stopt zelf als het ijs te stevig wordt om te kunnen doorroeren, maar de koeling blijft aan, zodat het ijs niet weer gaat ontdooien. Het ijsmaken lukt en kan niet mislukken door opwarming van een koelelement.

Het ijs is net zo lekker als het ijsmengsel dat wordt gebruikt. Maar de consistentie is niet gelijk aan consumptie ijs dat in de winkel wordt verkocht. Dat resultaat is alleen mogelijk door koeling met vloeibare stikstof.

Dit apparaat werkt langzaam en zo goed als mogelijk is zonder vloeibare stikstof. Voor wie onder de 100 euro een apparaat wil om zelf ijs te maken, is dit een goede keuze.

Later voeg ik hier mijn vorige ijsmachine test toe.

Apparaten getest:

Advertentie
Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: